Dossier: Zendmastbranden in Nederland

Een overzicht waar en tijdlijn van alle zendmastbranden


De afgelopen maanden zijn tientallen telefoonmasten in brand gestoken. Een fenomeen die is over komen waaien uit Engeland waar eerder al vele masten in vlammen opgingen. Wij hebben een overzicht samengesteld van Nederlandse branden, plus een tijdlijn en actuele ontwikkelingen waaronder aanhoudingen.

Update: 8 september 13:37

Geruchten claimen dat we de daders moeten zoeken in de hoek van 5G-tegenstanders. Die beweren onterecht dat 5G gelinkt kan worden aan het coronavirus. Ook claimen ze ondanks gebrek aan bewijs en tegenstrijdig bewijs dat 5G voor gezondheidsklachten zou zorgen. In dit artikel gaan we niet proberen die claims te weerleggen. Onze woorden zouden omdat we in "het tegenkamp zitten" aan dovemansoren gericht zijn.

Overzicht zendmastbranden

De eerste zendmastbrand die aandacht in de media kreeg was die op 3 april 2020 in Beesd. Echter waren daarvoor al branden waaronder in September 2019 in Deurne en eind december in Assen. Een exact aantal branden is daarom lastig te geven. Op chronologische volgorde vind je hieronder van iedere brand.

DatumLocatie
8 septemberRijswijk, Veldweg
22 juniRijswijk, Veldweg
25 meiRoermond, Olieberg
4 meiDen Haag, Laan van Poot
4 meiDen Haag, Jaap Edenweg
1 meiMaasbree, Deersels
30 aprilRotterdam, Grindweg
29 aprilStanddaarbuiten, Langeweg Noord
26 aprilSwifterbant, Biddingweg
24 aprilWaddinxveen, Bloemendaalseweg
24 aprilAlmere
24 aprilRotterdam, Van Duylstraat
23 aprilVlissingen, Zwanenburgseweg
18 aprilAmsterdam, Van Bleiswijkstraat (2x)
16 aprilRijswijk, Veldweg
14 aprilSpijkenisse, Baljuwlaan/Hoornbaan
13 aprilAlmere, Sluiskade
13 aprilAlmere, Markendwarspad
12 aprilRijswijk
11 aprilTilburg, Centaurusweg
11 aprilVeldhoven, Heerbaan kinderboerderij De Hazewinkel en Peter Beneson Park (2x)
11 aprilOudenbosch, Pagnevaartweg
11 aprilOudenbosch, Bosschendijk
10 aprilDronten, Guldendreef
10 aprilGroningen, Koningsweg
9 aprilNuenen, Europalaan
6 aprilRidderkerk/Rotterdam, Baljuwlaan/Hoornbaan A16
5 aprilNeerkant, Koeweideweg (A67 Liessel)
3 aprilBeesd, A. Kraalweg

Aanhoudingen zendmastbranden

De zendmastbranden hebben niet alleen de volledige aandacht van de politie maar ook de Dienst Landelijke Recherche en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Dat heeft vooral te maken met de vitale functie die telefoonmasten hebben. Inmiddels zijn er al drie aanhoudingen verricht. Welke sommen we hieronder op.

DatumAanhouding
2 juni32-jarige man uit Beringe (verdacht van brand 1 mei Maasbree)
29 mei30-jarige man uit Veldhoven (verdacht van brand 11 april Veldhoven)
29 aprilVerdachte #4 (verdacht van brand 10 april Dronten)
29 april30-jarige man uit Swifterband (verdacht van brand 10 april Dronten)
24 april24-jarige man uit Swifterband (verdacht van brand 10 april Dronten)
23 april34-jarige man uit Groningen (verdacht van brand 10 april Groningen)

Naast deze aanhoudingen die in direct verband staan vanwege een zendmastbrand werd er op 8 april een 42-jarige man uit Haulerwijk aangehouden. Hij werd op heterdaad betrapt toen hij het hekwerk bij Vliegbasis Leeuwarden vernielde. Hij probeerde daar naar eigen zeggen een "5G-mast te verwijderen". Saillant detail; in het noorden van Nederland staan nog helemaal geen 5G-zendmasten. Dat mag niet vanwege mogelijke storing met het afluisterstation in Burum.

Gevaren uitvallen telefoonmast

Het uitvallen van een zendmast betekent dat er niet meer gebeld kan worden, ook niet met 112. Dat brengt de veiligheid in gevaar. In stedelijk gebied zal dat vanwege de overlap niet snel gebeuren, maar in landelijk gebied levert dat wel degelijk gevaar op. Reden voor telecombedrijven om snel een noodmast te plaatsen. De meeste masten die in brand gestoken zijn zijn overigens helemaal geen 5G-masten maar reguliere 4G- of GSM-masten. Er zijn zelfs C2000-masten in brand gestoken. Die masten worden door de Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten gebruikt om onderling te communiceren.

Tips of informatie

Wie tips of informatie heeft die kunnen helpen enkele van bovenstaande branden op te lossen wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Dat kan via de opsporingstiplijn via 0800 - 6070 (gratis) of anoniem via 0800 - 7000. Online kan dat via meldmisdaadanoniem.nl. Ben je getuige van een verdachte situatie bij een zendmast bel dan direct het noodnummer 112.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel