NFC


NFC is de afkorting van Near Field Communication en is een vorm van identificatie.

Dankzij deze techniek is het mogelijk om betalingen te doen door een met NFC-chip uitgeruste telefoon langs een scanner te halen. Ook kan NFC wordt toegepast als ticketsysteem om daarmee toegang tot bijvoorbeeld pretparken te verlenen. In Japan wordt NFC al geruime tijd toegepast om bijvoorbeeld treinkaartjes mee te betalen.

NFC is een slimme vorm van RFID (Radio Frequency Identification). Gaat het bij RFID primair om opslag en verzenden van informatie in één richting, NFC communiceert in twee richtingen en is in staat om ontvangen signalen ook zelf te verwerken. De techniek is ontwikkeld door Philips in samenwerking met Sony en Nokia.

In Nederland wordt de NFC techniek gebruikt door onder andere de Rabobank als ticketsysteem. Klanten van Rabo Mobiel die via het Internet een toegangsbewijs van Diergaarde Blijdorp hebben aangeschaft kunnen door middel van NFC nu gewoon doorlopen. Eenmaal in Blijdorp kunnen ze bij elk NFC contactpunt interessante informatie op hun mobiel uitlezen. De Rabobank is ook bezig om NFC in te laten zetten als betaalmiddel. Zo sloot het in 2008 nog een succesvolle test af bij de Febo. Hierbij konden gebruikers dankzij hun mobiel uitgerust met NFC eenvoudig een kroket uit de muur trekken zonder op zoek te moeten naar kleingeld. Dergelijke testen lopen ook bij de C1000 in Molenaarsgraaf en bij enkele Coca Cola automaten. Eerder werd NFC al succesvol toegepast in het stadium van Roda JC waar het de seizoenskaart verving.