Apple toont vernieuwd iOS 8 voor iPhone en iPad


Apple heeft tijdens het WWDC een preview gegeven van versie 8 van iOS. Het is volgens Apple de grootste iOS-update ooit en kent tal van verbeteringen en nieuwe functies. iOS 8 moet vanaf het najaar verkrijgbaar zijn.

iOS 8 is een doorontwikkeling van iOS 7. Op het eerste gezicht zijn er daarom weinig verschillen maar onderhuids is er veel veranderd. We behandelen de belangrijkste.

Interactieve notificaties en widgets

Apple heeft voor iOS 8 goed gekeken naar de concurrentie. Op zich is daar niets mis mee want het kon wel wat extra functies gebruiken die zich op andere platformen al bewezen hebben. Een voorbeeld daarvan zijn interactieve notificaties.

Interactive Notifications iOS 8

Zo kun je direct reageren op binnenkomende berichten, uitnodigingen en e-mail. Andere apps kunnen er ook gebruik van maken dus het wachten totdat we ook op bijvoorbeeld Facebook posts kunnen reageren door op de notificatie te klikken. Daarnaast krijgt iOS eindelijk widgets. Je kunt ze voorlopig alleen in het Notification Center plaatsen.

Nieuw toetsenbord + 3rd party

Apple heeft flink zitten sleutelen aan het toetsenbord. Woordsuggesties worden nu boven het toetsenbord weergegeven vergelijkbaar met SwiftKey. Handig alleen is het QuickType-toetsenbord nog niet in het Nederlands beschikbaar. Toch is er iets om naar uit te kijken en dat is dat Apple voor het eerst toetsenborden van derden toelaat. Apple gaf een demo van Swype. Voorheen was het alleen mogelijk om andere toetsenborden te gebruiken die geïmplementeerd waren in een specifieke app. Nu worden ze ook breed over het hele platform beschikbaar.

iPhone Swype keyboard iOS 8

Photos en iCloud Photo Library

De photo-app in iOS 7 ging al redelijk op de schop en het wordt er nog uitgebreider op. In plaats van het bewaren van foto's op een enkel apparaat, met alle gevaren van dien, worden foto's nu automatisch geüpload naar iCloud. Dat gebeurt in de volledige resolutie en in het formaat waarin je hem geschoten hebt. Heb je een iPad of Mac dan hoef je niet meer foto's te verplaatsen wil je ze gebruiken. Bovendien heb je altijd een backup. Je krijgt van Apple 5 GB aan gratis ruimte. Heb je meer nodig dan kun je tot 1 TB bijkopen.

Messaging iOS 8

Messages

Een andere grote update komt naar de berichten-app. Ook hier heeft Apple goed naar de concurrentie gekeken. Zo kun je spraakberichten versturen, zelfvernietigende video's, groepsberichten en je locatie. Niet alleen kennen we iedere functie van een andere concurrerende app, de werking komt ook nagenoeg overeen.

iCloud drive

iCloud Drive

Ook gaat Apple volop de concurrentie aan met Dropbox. iCloud Drive geeft je de mogelijkheid om overal aan bestanden te werken. Of dit nu een iPad, iPhone of PC is. De eerste 5 GB is gratis, daarna moet er betaald worden. Genoemde prijzen bedragen $0,99 per maand voor 20 GB en $3,99/mnd voor 200 GB. Ter vergelijking; 200 GB extra ruimte bij Dropbox kost €19,99 per maand.

Health iOS 8

Health

Tot slot werd er ook nog aandacht besteed aan Health. Alhoewel de app vooraf al was uitgelekt werd hier misschien nog wel het meest naar uitgekeken. Dat komt omdat de Health-app naar alle waarschijnlijkheid een extensie is van de ophanden zijnde iWatch wearable. De app biedt een dashboard voor allerlei informatie aangaande je gezondheid. Deze informatie is afkomstig uit accessoires zoals hartslag- en bloeddrukmeters. Ontwikkelaars kunnen hun app geschikt maken met Health zodat informatie wordt uitgewisseld. Zoals gezegd is dit vermoedelijk nog niet het hele plaatje maar daarvoor moeten we een introductie van de iWatch nog even afwachten.

iOS 8 komt in het najaar van dit jaar uit als een gratis update voor iOS-gebruikers. Hiervoor moet je minimaal een iPhone 4S hebben.


Prijsvergelijker Apple iPhone 5S

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 5S


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel