Zo maak je screenshots met je Samsung Galaxy S7 of S7 edge


Een screenshot maken met Android is nog niet zo eenvoudig als het klinkt. In dit artikel legt NieuweMobiel.NL uit hoe je een schermafbeelding maakt met de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge.

Hoe maak je voor iedere telefoon een screenshot Benieuwd hoe je voor vrijwel iedere telefoon een screenshot maakt? We hebben een nieuw artikel die precies dat uitlegt. Klik hier hoe je voor jouw mobiel een screenshot maakt.

Een screenshot maken op een Android-smartphone of –tablet is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoezo? Omdat vrijwel iedere hardwarefabrikant er een andere methode op nahoudt.

Helaas is het niet zo eenvoudig als bij andere besturingssystemen. Bij iOS druk je tegelijkertijd op de aan/uitknop en Home button en bij Windows 10 Mobile op de aan/uitknop en volume omhoog. Cyanogen heeft het met zijn besturingssysteem CyanogenMod nog makkelijker gemaakt: daar hoef je alleen de aan/uitknop of Home button ingedrukt te houden, afhankelijk van welke optie je voorkeur heeft. Eénhandsbediening, zonder rare toetscombinaties waarbij je je vingers in allerlei vreemde bochten moet wringen.

Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 edge

Met de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 edge geeft de Zuid-Koreaanse smartphone- en tabletproducent gebruikers niet één, niet twee, maar drie methoden om een schermafbeelding te maken: met een toetscombinatie, een veegbeweging en een nieuwe optie die ‘rolling screenshot’ heet.

Methode 1: met de aan/uit- en Home-knop

 • Ga naar het scherm waarvan je een screenshot wil maken. Dat kan een game zijn, maar ook een andere applicatie, foto uit de galerij of de kop van een artikel dat je op internet hebt gelezen.
 • Druk tegelijkertijd op de aan/uitknop en Home button en houdt deze net zo lang ingedrukt totdat je de het welbekende geluid van de camerasluiter hoort en een korte animatie voorbij ziet komen. Als je dit geluid niet hoort of de animatie niet in beeld ziet verschijnen, probeer het dan nog eens. Gezien de schermgrootte van de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 edge is het best tricky om beide knoppen tegelijkertijd in te drukken en ingedrukt te houden.
 • Om het resultaat te bekijken veeg je van boven naar beneden of ga je naar de standaard galerij-app van Samsung. Alternatieve plekken waar je de schermafbeelding terugvindt zijn de applicatie ‘My Files’ via de appdrawer, of een clouddienst als Google Foto’s en Microsoft OneDrive als je automatisch synchroniseren hebt ingeschakeld.
 • Nu kun je de foto delen met anderen, of naar jezelf toesturen als je hem nog wilt bewerken op je computer.

Methode 2: met een swipebeweging

Heb je niet zo’n grote handen of lange vingers? Dan is een swipe- of veegbeweging waarschijnlijk een makkelijkere methode om een schermafbeelding te maken. Ga als volg te werk:

 • Activeer de veegbeweging. Daarvoor ga je naar Settings > Motions and gestures en zoek je de optie ‘Palm swipe to capture’. Schakel deze in door het schuifje om te zetten. In beeld verschijnt een filmpje hoe je op deze manier een screenshot maakt.
 • Open de app, game, map of webpagina waarvan je een schermafbeelding wilt maken.
 • Veeg met één vinger van rechts naar links om een schermfoto te maken.
 • De afbeelding vind je in de galerij, onder My Files of als back-up in de clouddienst die je op de Samsung Galaxy S7 of Samsung Galaxy S7 edge hebt geïnstalleerd. Van hieruit deel je de foto met je vrienden, familie of collega’s.
Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 edge

Methode 3: een ‘scrolling screenshot’

Een nieuwe methode die Samsung heeft geïntroduceerd om schermafbeeldingen te maken, noemt de fabrikant ‘scrolling screenshot’. Stel dat je een foto wil maken van alle tabbladen in het instellingenmenu. Dat past natuurlijk nooit op één of twee screenshots. Om je hoop tijd en ellende te besparen met een fotobewerkingsprogramma, maak je gebruik van ‘scrolling screenshot’. Hiermee maak je in feite één lange, verticale foto. Een omgekeerde panoramafoto als het ware.

Laten we het instellingenmenu als voorbeeld nemen. Zo maak je een ‘scrolling screenshot’:

 • Maak een schermafbeelding zoals in methode 1 of 2 is uitgelegd.
 • Zodra je deze foto hebt genomen verschijnen er drie opties onder in beeld: Capture more (Meer vastleggen), Share (Delen) en Crop (Bijsnijden). Tik op ‘Capture more’.
 • Je ziet het beeld nu automatisch omhoog verschuiven. Alles wat nieuw in beeld verschijnt wordt door de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 edge vastgelegd zodra je opnieuw op ‘Capture more’ tikt.
 • Heb je genoeg beeldmateriaal? Druk dan op Vorige of ergens op het scherm om de opname te stoppen.
 • Door van boven naar beneden te swipen of naar de galerij-app te gaan vind je de foto die je zojuist hebt opgenomen.
Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S7 edge kleuren

Houd er rekening mee dat ‘scrolling screenshots’ erg groot zijn. Een schermafbeelding op de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 edge heeft maximaal een resolutie van 1440 bij 2560 pixels. ‘Scrolling screenshots’ zijn aanzienlijk groter en nemen een flinke hap uit je opslaggeheugen.

Je kunt flink wat ruimte besparen door de foto minder breed te maken, bijvoorbeeld 1080 of 720 pixels, en hem op te slaan als een .JPEG in plaats van .PNG. Heb je trouwens nog geen S7 of S7 edge om screenshots te maken? Zoek dan alle aanbiedingen op de vernieuwde website van Mobiel.nl voorheen bekend als Studentmobiel.nl


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S7
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Amazon
32 GB Black
€ 219,99 € 219,99   Bekijk
bol.com Partner
32 GB Black
€ 299,00 € 299,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Samsung Galaxy S7


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S7 edge
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
White
€ 325,00 € 325,00   Bekijk
Amazon
Silver
€ 399,99 € 425,99   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Samsung Galaxy S7 edge


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel