Samsung Galaxy S8 review


Prestaties

Na het debacle met de accu van de Note 7 is Samsung er natuurlijk extra op gebrand om zoiets niet nog een keer te laten gebeuren. Ondanks dat het scherm van de S8 groter is dan van de Note 7 is de batterij niet evenredig meegegroeid. Dat zal wellicht vooral komen door een gebrek aan ruimte maar ook andere beweegredenen kunnen we niet uitsluiten.

Met de 3000 mAh batterij kwamen wij uit op een gebruikstijd van maximaal 1,5 dag met daarbij een scherm aan-tijd van ongeveer 5 uur. We hadden het Always On Display wel in gebruik maar zaten verder niet voortdurend te gamen of video te kijken. Voor een toestel met de capaciteiten van de S8 maken wij er niet de hele dag superintensief gebruik van en dan is dit niet echt een overtuigend resultaat. Is dit wel belangrijk voor je dan is de S8+ wellicht de betere keus.

Het instellingenmenu heeft een gedeelte voor apparaatonderhoud. Hier wordt alle informatie met betrekking tot batterij, prestatiestand, opslag, geheugen en apparaatbeveiliging samengebracht en kan met een druk op de knop het toestel geoptimaliseerd worden. Op zich een aardig idee van Samsung maar je moet je hier ook weer niet maniakaal mee bezig gaan houden door voortdurend de opslag en het geheugen op te schonen.

In het batterijoverzicht kan gekozen worden voor twee verschillende spaarstanden. Beide schroeven in meer of mindere mate de capaciteiten van het toestel terug om zo de batterijduur te verlengen. Zo nu en dan verschijnt er een notificatie dat een app die actief is in de achtergrond in de sluimerstand is geplaatst. Zowel dit monitoren als deze meldingen kunnen uitgeschakeld worden in de geavanceerde instellingen voor de batterij.

In de interface en aansturing van het systeem verloopt alles erg soepel en vlot op de S8. Sommige apps werkten af en toe wat haperend. Dat is opvallend omdat deze apps op oudere telefoons wel soepel functioneren. Het zijn dan ook niet de meest geavanceerde apps en misschien heeft dat er iets mee te maken.

Scherm

Bij de S8 is het beeldscherm het onderdeel waar de meeste aandacht op gevestigd wordt. Om dat nog eens extra te benadrukken heeft Samsung bovendien de term 'Infinity Display' in het leven geroepen. Behalve de minimale ruimte rondom het scherm is ook de beeldverhouding veranderd naar 18.5:9. Dat maakt het scherm dus extra langwerpig. De maximale resolutie is 2960 × 1440 pixels maar standaard staat hij op Full HD+. Dat komt neer op 2220 x 1080 pixels en wij hebben hem hier op laten staan. Verder is er ook nog HD+ beschikbaar. De maximale resolutie wordt alleen automatisch ingeschakeld bij gebruik van de Samsung Gear VR of in de prestatiestand. Een andere nieuwigheid zijn de afgeronde hoeken van het beeld. Dit heeft verder geen functie en als je er eenmaal aan gewend bent vallen ze dan ook niet echt meer op. Met de AMOLED-panelen die we inmiddels kennen van Samsung is beeldkwaliteit ruimschoots gewaarborgd. Kleurbereik, details en kijkhoeken zijn zeer goed verzorgd.

In het display-deel van de instellingen kan heel wat ingesteld en aangepast worden. Al heeft het merendeel te maken met de ook van de interface. Voor de beeldkwaliteit is er naast de resolutie natuurlijk de automatische helderheid. Verder is er nog een blauw licht filter dat automatisch kan inschakelen en schermmodus waarmee de kleurbalans kan worden bijgesteld.

Niet veel apps en content maken optimaal gebruik van de toegenomen schermruimte. Simpelweg omdat ze er niet voor geoptimaliseerd zijn. In YouTube kun je video's wel passend maken maar dan valt dus een deel van de content buiten het scherm. In mail- en nieuwsapps is het natuurlijk wel lekker dat je minder hoeft te scrollen.


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S8
Maandelijks Eenmalig Minuten Data      
Tele2 € 32,00 € 0,00 100 2000 MB 4G+ Tip
hollandsnieuwe € 33,00 € 0,00 1000 1000 MB 4G Bekijk
T-Mobile € 34,50 € 0,00 onbeperkt 1000 MB   Bekijk
Telfort € 39,50 € 0,00 300 3000 MB 4G Bekijk
Vodafone € 43,00 € 0,00 300 2000 MB   Bekijk
Simyo € 20,00 € 0,00 300 4000 MB 4G Bekijk
KPN € 45,00 € 0,00 onbeperkt 2000 MB   Bekijk
Tele2 € 31,00 € 0,00 100 2000 MB 4G+ Bekijk

Toon nog meer aanbiedingen van de Samsung Galaxy S8 met abonnement


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel