Nokia Lumia 800 review

· 2 reacties


We gaan terug naar eind 2010. Nokia bevindt zich in de hoek waar de klappen vallen. Het bedrijf boekt verlies op verlies, marges staan onder grote druk en hoge leidinggevenden verlaten en masse het brandende schip.

Op het hoogtepunt van de crisis wordt zelfs de topman vervangen door oud-Microsoft-medewerker Elop. Het zou het begin worden van rigoureuze veranderingen. De ontwikkeling van Symbian ging op laag pitje, MeeGo werd als experimenteel beschouwd en Nokia sloot een huwelijk met Microsoft. Het zou de dood of de gladiolen worden.

Het bedrijf kondigde aan met Windows Phone 7-toestellen te komen en na iets meer dan jaar na het aantreden van Elop was het moment daar; de Lumia 800 zag samen met de 710 het daglicht. Het bedrijf verraste vriend en vijand door het toestel binnen luttele weken na aankondiging in de schappen te hebben. Ter vergelijking, het vorige vlaggenschip de N8 was pas na 5 maanden verkrijgbaar.

Het is voor Nokia geen vraag óf de 800 een succes wordt, het móet. Enorme reclamebudgetten zijn uitgetrokken, de pers wordt verwend met snoepreisjes naar London. Wij doen daar er niet aan mee; we blijven even kritisch als vanouds. Is het Nokia gelukt is om samen met Microsoft een begin te maken dat het tij moet keren? Bleek het huwelijk met Microsoft een moetje? Met andere woorden; is de Nokia 800 wat?

Wat zit er bij het toestel?

De Nokia Lumia 800 wordt bezorgd in een langwerpig kartonnen doosje. Het is duidelijk groter dan voorgaande Nokia-toestellen. Via een lipje trek je de doos open waarin de 800 voor je klaarligt. Het doet ons denken aan de iPhone-doos (en die van de Galaxy S2). Daaronder ligt een rubberen beschermhoesje dat maar met moeite om de 800 te krijgen is. Tevens aanwezig een Quick Guide met daarin onder andere informatie hoe je de SIM-kaart plaatst en tot slot een beknopte handleiding. Alle overige accessoires liggen daar weer onder. Het zijn een koptelefoon, een datakabel en een stekker die samen met de datakabel een oplader vormen. Vooral de stekker valt op; een kleine ronde design-stekker. Het doet ons denken aan een damstuk.

Het komt compleet op ons over en oogt kwalitatief. Belangrijker nog, het doet allemaal fris en on-Nokia's aan. Zelfs het ontwerp van de doos en accessoires wordt aangegrepen om vernieuwing door te voeren.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel