Motorola Frontier

Nog niet aangekondigd

Voeg jouw review toeHelp anderen en maak zelf kans op € 50

Maximaal 5 plus- en/of minpunten


De Motorola Frontier in het nieuws

ts Moto Frontier 200mp Duanrui1205

Achterkant Motorola Frontier met 200MP camera duikt op

Geruchten ·

We schrijven er al jaren over; een telefoon met een 200 megapixel camera. Motorola lijkt er met de eer vandoor te gaan. Beelden van deze Motorola Frontier met achterop als eerste een 200MP camera duiken vandaag op.

Jarenlang bleven we steken op 108MP. Dat is helemaal geen schande want we weten inmiddels dat meer pixels niet automatisch betere foto's oplevert. Maar stilstand is achteruitgang en dus moeten we de weg naar voren blijven inzetten. En omdat Samsung haar 200MP ISOCELL HP1-camerasensor al in december 2021 had aangekondigd was het wachten op de eerste telefoon. Dat blijkt dus deze Motorola Frontier te zijn.

Motorola Frontier 200MP camera
De vermeende Motorola Frontier met z'n 200MP camera

En die krijgt een nogal bekende achterkant. Want wij zagen er een Xiaomi 12 Pro in. Een aluminium camera-eiland met een niet te missen grote sensor met daarnaast nog enkele andere sensoren, gescheiden door een dunne haarlijn. Naast de hier weergegeven witte versie schijnt er ook nog een zwarte uitvoering te bestaan.

ISOCELL HP1 camerasensor

Het moge duidelijk zijn dat Motorola zich met deze Frontier wil richten op de camera-prestaties. Hoe goed die zijn is nog even afwachten; voorbeeldfoto's zijn er nog niet. Samsung zelf meldde een hogere gevoeligheid in het donker door een variabel gebruik van pixel-binning van 2x2 of 4x4.

Verder staan de woorden "OIS" en "f/2.2" op de sensor geschreven. We mogen er dus vanuit gaan dat het toestel beschikt over optische beeldstabilisatie voor scherpere resultaten en een diafragma van maximaal f/2.2. Dat laatste is voor hedendaagse begrippen aan de donkere kant maar veel zegt dat nu nog niet. De grootte van de sensor bepaalt ook in hoge mate de lichtgevoeligheid van de camera.

Snapdragon 8 Gen 1-processor

Van de Motorola Frontier wordt verder gezegd dat hij beschikt over een Snapdragon 8 Gen 1-processor. Dat is momenteel het topmodel van Qualcomm maar die komt niet zonder problemen. De chipset wordt namelijk geplaagd door oververhittingsproblemen. Reden voor Qualcomm om mogelijk al vrij snel de '8 Gen 1 Plus' aan te kondigen. Deze Frontier komt mogelijk te vroeg voor die update.

(via)

 • Tags:
 • 200mp
 • frontier
 • motorola

ts 200mp Samsung Sensor

“Motorola kondigt in 2022 eerste 200MP telefoon aan”

Samsung volgt pas in 2023

Geruchten ·

Niet Samsung maar Motorola komt als eerste met een 200MP cameratelefoon. Dat moet volgens een tweet van Ice Universe in de tweede helft van 2022 gebeuren. Opvallend want de maker van de camerasensor is niemand minder dan Samsung. Samsung zelf wil pas in 2023 een telefoon ermee uitrusten.

We hebben het over de ISOCELL HP1. Samsung kondigde deze sensor in september van 2021 aan. Volgens een tweet van Ice Universe duurt het echter nog wel even voordat we hem in een telefoon aantreffen. Op z'n vroegst pas de tweede helft van 2022. Motorola komt dan met een model. Niet lang daarna volgt Xiaomi. Samsung heeft pas 2023 tijd om de sensor toe te passen.

Samsung ISOCELL HP1 200MP sensor
De Samsung ISOCELL HP1-sensor van 200MP

Waarom het zo lang duurt is gissen. Wellicht is het wachten op een processor die met al die pixels overweg kan, wellicht zorgt het chiptekort voor problemen, we weten het niet. Wat we wel weten is dat Samsung oorspronkelijk van plan was in 2021 een 200MP-telefoon aan te kondigen. Ook dat gerucht was destijds afkomstig van Ice Universe. De nieuwste Note moest die sensor krijgen maar dat model werd zoals we inmiddels weten geschrapt.

Samsung Galaxy S23 Ultra?

Naast Motorola heeft ook Xiaomi een 200MP-telefoon in de planning staan. Ook deze moet ergens in 2022 uitkomen en zal gebruikmaken van de ISOCELL HP1 van Samsung. Een eerste Galaxy-telefoon van Samsung moet dan pas in 2023 volgen. Het ligt met het wegvallen van de Note-serie voor de hand dat deze in de Galaxy S23 Ultra terechtkomt maar pin ons er niet op vast.

 • Tags:
 • 200mp
 • iceuniverse
 • isocellhp1
 • motorola
 • samsung
 • xiaomi

Vragen en antwoorden over de Motorola Frontier