Fairphone 2

Geef je mening en win €50
Niet meer nieuw verkrijgbaar
Fairphone 2
Fairphone 2 transparant linkerzijkant
Fairphone 2 transparant achterkant
Fairphone 2 blauw overzicht

Reviews over de Fairphone 2

Schrijf de eerste review
5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews
€ 50 verdienen?

Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.


Voeg jouw review toeHelp anderen en maak zelf kans op € 50

Maximaal 5 plus- en/of minpunten


Beschrijving van de Fairphone 2

De Fairphone 2 is één van de weinig, misschien wel de enige ethische telefoon die je vandaag de dag kunt kopen. In iedere telefoon vindt je metalen die soms niet altijd netjes gewonnen worden. Werknemers worden uitgebuit en soms wordt kinderarbeid ingezet. De Fairphone 2 kun je met een gerust hart kopen, die bestaat namelijk niet uit zogenaamde "conflict materialen".

Modulair ontwerp

Op zich bestond de eerste Fairphone ook al uit eerlijke materialen, de Fairphone 2 doet er nog een schepje bovenop. Zo is hij ditmaal modulair zodat je defecte onderdelen eenvoudig zelf kunt vervangen. In de webshop van Fairphone kun je zelf onderdelen bestellen. Het zelf repareren van bijvoorbeeld de camera of het beeldscherm is daarmee een fluitje van een cent. Je hoeft dus niet meer meteen een compleet nieuwe telefoon te kopen. Dat maakt van de Fairphone 2 een duurzame telefoon.

Werk en privé

Fairphone maakt bij de Fairphone 2 gebruik van Android, te weten versie 5.1. Hiermee heb je de beschikking over tal van populaire apps en games die je gewoon in de Play Store kunt downloaden en installeren. Handig is ook dat je twee simkaarten in het toestel kwijt kunt. Zo kun je bijvoorbeeld je werk en privé simkaart gelijktijdig gebruiken. Dat scheelt weer een extra telefoon en ook dat is weer goed voor het milieu. De Fairphone 2 is standaard uitgerust met 64 GB aan opslaggeheugen en dat is groot genoeg om niet meteen een geheugenkaartje aan te schaffen. Iets wat trouwens wel gewoon kan.

Belangrijkste Fairphone 2 specificaties

 • Volledig ethische telefoon zonder conflict materialen
 • Zelf defecte onderdelen vervangen en repareren
 • 5.0 inch IPS display voorzien van Corning Gorilla-glas 3
 • 32GB aan opslaggeheugen maar uitbreidbaar dankzij microSD-kaartjes
 • Onderweg snel mobiel internet dankzij 4G (LTE)
 • 8 megapixel hoofdcamera met Sony-sensor
 • Twee simkaarten plaatsen dankzij Dualsim-ondersteuning
 • Quad-core Snapdragon 801 processor op 2,3 GHz bijgestaan door 2 GB werkgeheugen

Wel wat minpunten

Het modulaire karakter van de Fairphone 2 maakt hem wel wat groot, vooral in vergelijking met andere 5 inch telefoons. Hij is met 11 millimeter ook wat dikker. Voor ultra compacte telefoons kun je beter verder kijken. Ook een minpuntje is de camera en dan met name de selfiecamera. Fairphone past weliswaar een Sony-sensor toe maar deze is met 2 megapixel wel wat aan de lage kant. Grootste bezwaar aan de selfiecamera is echter de lens, die kent een maximale opening van f/2.8 en daarmee is hij niet geschikt om in het donker selfies mee te maken. Als je dat echt belangrijk vindt dan raden we je aan verder te kijken. Ook kent de Fairphone 2 een relatief hoge prijs. Een ethische telefoon heeft zo z'n prijs.


De Fairphone 2 in het nieuws

Fairphone 2 7 Years Software Support

6-jaar oude Fairphone 2 krijgt update naar Android 10

Telefoonnieuws ·

Hoe lang gaat een mobiel mee? Zolang hij werkt, maar ook zolang hij onderhouden wordt. En aan dat laatste schort het nog wel eens. Niet bij Fairphone want die hebben de inmiddels 6-jaar oude Fairphone 2 een update naar Android 10 gegeven. Een unicum!

Bijna 2 jaar geleden schreven we een bericht met een toen al zeer unieke kop: "5-jaar oude Fairphone 2 krijgt update naar Android 9". Maar het Nederlandse Fairphone doet er graag een schepje bovenop en updatet de nu 6-jaar oude Fairphone 2 naar Android 10.

Dat is weliswaar niet de nieuwste Android-versie van het moment, maar als je bedenkt dat het toestel destijds uitkwam met Android 5 dan is het wel een zeer uniek gegeven. Voor Android-begrippen is het zeer bijzonder dat telefoons zo lang onderhouden worden. Gebruikers van een Fairphone 2 krijgen met Android 10 niet alleen de nieuwste beveiliging maar ook nieuwe functies zoals extra privacy-instellingen en donkere modus.

7-jaar lange softwarenondersteuning

Fairphone maakt telefoons uit zoveel mogelijk duurzame materialen en de producten zijn ook grotendeels zelf te repareren. Hierdoor moet je langer met je telefoon doen wat het milieu weer ten goede komt. De hardware is één ding, de software een andere. Het merk voorziet haar telefoons daarom van zeer lange software-ondersteuning. Het 7-jaar lang ondersteunen van software is een unicum voor Android-telefoons.

 • Tags:
 • android10
 • fairphone
 • fairphone2
 • update

Fairphone

Fairphone bereikt doel van 1 miljoen euro voor Fairphone 3

Telecomnieuws ·

Fairphone, de fabrikant van eerlijke smartphones met conflictvrije materialen, wil uitbreiden en heeft daarvoor de hulp ingeroepen van crowdfunding. Geld wordt niet gedoneerd maar is een converteerbare lening zodat je mede-eigenaar wordt van het bedrijf. Van de opbrengst wordt onder andere de Fairphone 3 ontwikkeld.

Veel mensen staan er niet bij stil maar je telefoon bestaat uit diverse materialen waaronder metalen die door kinderhanden uit mijnen wordt gehaald. Niet iedereen slaapt daar prettig bij en daarom kwam Fairphone al in 2014 uit met een smartphone bestaande uit conflictvrije materialen, makkelijk te recyclen en repareren is en waarvoor toeleveranciers een eerlijke prijs krijgen. In 2015 volgde de Fairphone 2 en om de stap naar de Fairphone 3 mogelijk te maken was nieuw kapitaal nodig. Met het behalen van de 1 miljoen-mijlpaal is dat doel gehaald.

Ook wil Fairphone nu groeien in de Europese markten waar het al gevestigd is. Als de mijlpaal van 2 miljoen bereikt wordt zal het proberen om de handel in kobalt eerlijker te maken. Ook zal het dan uitbreiden naar Scandinavië en Zuid-Europa. Het meest ideaal is wanneer het bedrijf 2,5 miljoen ophaalt want dan zal het bedrijf haar telefoons als een service willen verkopen. 'Fairphone as a Service' hoeven dan niet zelf een Fairphone te kopen maar huren die vergelijkbaar met het vorige leasen van telefoons.

Fairphone 3

Zoals gezegd is het bedrijf aardig op weg met het behalen van de 1 miljoen mijlpaal. Het bedrijf moet nu voldoende middelen in kas hebben om over te gaan op de ontwikkeling van de Fairphone 3. Dat mag ook wel want de Fairphone 2 dateert uit juni 2015 al is het onlangs nog wel voorzien van het relatief nieuwe Android 7.1. Het is voor een dergelijk oud toestel vrij bijzonder dat een fabrikant nog updates uitbrengt. De Fairphone 3 zal ook ongetwijfeld weer bestaan uit conflictvrij tin, tantaal en wolfraam, eerlijk kobalt en fairtrade goud. Dat alles heeft een prijs en dat maakt de Fairphones wel duurder dan gemiddeld, dat is dan ook meteen het grootste nadeel.

Bron

 • Tags:
 • conflictvrij
 • fairphone
 • fairphone3

Lonnekevanderpalen Fairphone

Fairphone 2 krijgt Android-update en transparante covers

Telefoonnieuws ·

Fairphone, het merk dat bekend staat om z'n eerlijke en eenvoudig zelf te repareren telefoons, maakt bekend dat de Fairphone 2 binnenkort een update naar Android 7.1 Nougat krijgt. Dat is weliswaar niet de nieuwste Android-versie maar het is wel fijn dat het inmiddels 3 jaar oude telefoons nog steeds updates krijgt.

Fairphone schrijft in een blogpost het belangrijk te vinden dat niet alleen de buitenkant onderhouden wordt maar ook de binnenkant. In dit geval de software. En omdat je daar als gebruiker nauwelijks invloed op kunt uitoefenen komen daar de makers van de Fairphone 2 om de hoek. Het toestel mag op moment van schrijven dan wel 3 jaar oud zijn, het wordt nog steeds in Nederland verkocht en kent een schare en trouwe groep fans. Al was het maar omdat de Fairphone 2 vrijwel de enige smartphone is die niet alleen zelf eenvoudig te repareren is maar ook louter conflictvrije materialen kent.

Fairphone 2 Slim Case - Transparent
Doorzichtige achterkant

Fairphone hoopt de update naar Android 7.1 rond de zomer van 2018 klaar te hebben. Met deze update wordt het ook mogelijk om maandelijkse beveiligingsupdates uit te rollen. De reden waarom voor Android 7.1 gekozen is en niet Android 8 of zelfs 8.1 is omdat de update vanaf Android 6.0 naar 7.1 vele malen eenvoudiger is van 6.0 naar 8.0. Bovendien is Fairphone al één van de weinige fabrikanten die met een Android 7.1-update komt voor een smartphone met een Qualcomm Snapdragon 801-processor; het rekenwonder dat de Fairphone 2 aanstuurt. Er is overigens nog meer goed nieuws voor eigenaren van een Fairphone 2; er komt een transparante en een zwarte semi-transparante achterkant beschikbaar. De transparante 'Fairphone 2 Slim Case' en 'Black Translucent' zijn verkrijgbaar via de Fairphone-webshop en kosten €30 per stuk. CEO Bas van Abel hint in zijn blogpost verder op een nieuw model, "we’re not releasing a new model just yet". Wordt vervolgd.

 • Tags:
 • android71
 • fairphone
 • fairphone2
 • nougat
 • transparent

Beknopte specificaties van de Fairphone 2

Afmetingen 143 x 73 x 11 mm
Gewicht 168 gram
EAN codes 8718819378259, 8718819378242, 8718819378235, 8718819378228, 8718819371557, 8718819371540, 8718819371175, 8712421528392, 4250967715356
Platform
Android 5.1
Beeldscherm
Kleurenbeeldscherm 5.0 inch, IPS
Hardware
Camera 8 MP
Processor 2.26 GHz, Qualcomm Snapdragon 801, quad core
Selfiecamera 2 MP
Telefonie
Dual SIM
Gegevensnetwerk
4G (LTE)
Geheugen
Intern geheugen 32 GB (Opslaggeheugen), 2 GB (Werkgeheugen (RAM))
Voeding
Batterij 2420 mAh, verwisselbaar

Alle Fairphone 2 specificaties


Video over de Fairphone 2

De Fairphone 2 is modulair waardoor je onderdelen eenvoudig zelf kunt vervangen. Handig als je je scherm weer eens stuk laat vallen! Scheelt veel geld en dat is wel zo eerlijk


Alternatieven van de Fairphone 2

Scroll de tabel hieronder om meer te zien
Productafbeeldingen zijn op schaal
Fairphone 2
Fairphone 3
Cat S61
Sony Xperia XZ2 Compact
Sonim XP8
 Huidig product    
Android5.19.0 (Pie)8.0 (Oreo)8.0 (Oreo)7.0 (Nougat)
Kleurenbeeldscherm5.0 inch, IPS5.65 inch, IPS5.2 inch, IPS5.0 inch, IPS5.0 inch
Camera8 MP12 MP16 MP19 MP12 MP
Processor2.26 GHz, Qualcomm Snapdragon 801, quad core1.8 GHz, Qualcomm Snapdragon 632, octa core2.2 GHz, Qualcomm Snapdragon 630, octa coreQualcomm Snapdragon 845, octa core2.2 GHz, Qualcomm Snapdragon 630, octa core
Selfiecamera2 MP8 MP8 MP5 MP8 MP
Dual SIM
4G (LTE)
Intern geheugen32 GB (Opslaggeheugen), 2 GB (Werkgeheugen (RAM))64 GB (Opslaggeheugen), 4 GB (Werkgeheugen (RAM))64 GB (Opslaggeheugen), 4 GB (Werkgeheugen (RAM))64 GB (Opslaggeheugen), 4 GB (Werkgeheugen (RAM))64 GB (Opslaggeheugen), 4 GB (Werkgeheugen (RAM))
Batterij2420 mAh, verwisselbaar3000 mAh, verwisselbaar4500 mAh2870 mAh4900 mAh, verwisselbaar

Volledige vergelijking Fairphone 2 en deze alternatieven of vergelijk met andere modellen


Vragen en antwoorden over de Fairphone 2