Hands-on Apple's nieuwe iOS 6


Nadat Apple gisteravond het nieuwe iOS 6 aankondigde hebben wij intussen al tijd gehad om te mogen wennen aan het nieuwe mobiele besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod Touch. Tijd voor een hands-on.

Er zijn tal van kleine wijzigingen terug te vinden in iOS 6, waaronder veel cosmetische. Het zijn slechts details zoals kleine kleurwijzigingen of achtergronden die anders zijn. Het zorgt ervoor dat het niet gedateerd lijkt en fris terwijl de wijzigingen opgeteld maar weinig voorstellen. Eén van de grootste uiterlijke wijzigingen vinden we terug in de dailer van waaruit je belt.

iOS6 daileriOS6 receive call

Gebeld worden gaat ook iets anders. Je krijgt een derde mogelijkheid als je gebeld wordt. Schuif het hoorntje omhoog en je kunt de oproep afwijzen middels een tekstbericht. Je kunt ook opgeven dat je later iemand terugbelt waarna hij je eraan herinnert om die persoon terug te bellen. Handig als je even bezig bent.

iOS6 do not disturbiOS 6 do not disturb 2

Over bezig zijn gesproken, wil je even helemaal niet gestoord worden. Bijvoorbeeld omdat je midden in je tentamenweek zit, aan een heidesessie deelneemt of gewoon naar bed gaat. Speciaal daarvoor is er de niet storen-optie. Je kunt instellen dat sommige apps je wel mogen storen, of bepaalde mensen. Al het andere wordt genegeerd tussen een vooraf ingestelde periode. Heb je de niet storen-optie aan, dan verschijnt bovenin de statusbalk een halve maan.

Facebook

Zoals gezegd moet iOS 6 het meer hebben van de nieuwe functies, en die zijn er genoeg. Eén daarvan is Facebook-integratie. Geef onder instellingen je accountgegevens op en je kunt vanuit het hele OS berichten op je wall plaatsen. Zelfs vanuit het notificatiescherm.

iOS6 notificationsiOS6 facebook

Eigen Maps

Maar de grootste wijziging is nog het de vervanging van Google Maps. Apple heeft een geheel nieuw kaartensysteem gemaakt waarvoor het hulp kreeg van ons eigen Nederlandse TomTom. Het ziet er op het eerste gezicht fris en gelikt uit. Er is turn-by-turn navigatie en er zijn 3D-kaarten van steden. Er zijn echter wel wat haken en ogen aan dit verhaal.

iOS6 mapsiOS6 navigation

Zo is de Street View-optie verdwenen en is de resolutie van satellietbeelden minder dan bij Google Maps het geval was. Turn-by-turn navigatie werkt alleen vanaf de iPhone 4S, en datzelfde geldt voor de 3D-modus. Nederlandse steden zijn nog niet beschikbaar in 3D, zelfs het aanbod Amerikaanse steden is nog erg beperkt. Apple zal de komende maanden hier hard aan moeten werken want erg bruikbaar is deze optie daardoor nog niet.

Ook de browser krijgt enkele aanpassingen. Zo is er de mogelijkheid om in landscape voor een fullscreen-modus te kiezen. Je krijgt in landscape rechts onderaan een knop die je fullscreen laat browsern.

iOS6 browser landscapeiOS6 fullscreen

Verder zijn alle stores gewijzigd, waaronder dus de App Store. Wil je vanaf nu je apps updaten hoef je niet meer je Apple ID in te voeren. Eenvoudig op de "alles updaten"-knop drukken is voldoende. Verder is vooral het uiterlijk aangepakt en ziet het er weer wat moderner uit en is ook hier de Facebook-integratie terug te vinden. Zo kun je nu vrienden vervelen met welke apps je allemaal leuk vindt.

iOS6 app storeiOS6 top lists
iOS6 app overviewiOS6 facebook like

Tot slot vinden we nog een hele nieuwe app terug; Passbook. Hierin kun je zaken als instap- en bioscoop- en winkelkaarten opslaan zodat je niet alles bij je hoeft mee te dragen. De app werkt alleen nog niet waardoor we lastig je een preview kunnen geven. Mocht je nieuwsgierig zijn naar andere functies en hoe ze werken. Laat ons een bericht achter en we zoeken het graag voor je uit!


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel