4108


Uiterlijk

De Samsung Galaxy A5 maakt deel uit van de nieuwe Galaxy A-serie van Samsung die zich onderscheidt door zijn metalen behuizing en premium looks. Dit resulteert in dunne telefoons met een metalen frame en hoogwaardige specificaties. De A5 is met 6,7 millimeter zelfs de dunste Galaxy-telefoon die Samsung ooit maakte. Dat is inclusief de nieuwste S6.

De A5 is van 2014 en loopt een generatie voor op de Galaxy S6. Daardoor heeft hij qua uiterlijk meer overeenkomsten met de Note 4. Op veel punten is het een soort kleine Note 4. Zo zijn de randen van de zijkanten op dezelfde wijze taps geslepen. Helaas verdwijnt de glans hiervan een beetje doordat het vooral aan de achterkant op de plekken waar je vingers rusten vervaagt.

Verder zijn er weinig opvallende dingen te vinden aan het uiterlijk van de A5. Hoogstens dat zowel de de microUSB-aansluiting als de audiojack-aansluiting aan de onderkant zitten. Knoppen vinden we aan de beide zijkanten. Samsung heeft het verder over een full metal body maar de achterkant is toch echt van plastic. Al zit hij wel volledig vast aan de body. De achterkant is heeft wel een mooie matte, metallic-achtige finish. De camera steekt een klein beetje uit en ernaast zit behalve de flitser ook de luidspreker.

De voorkant is geheel bedekt met een glasplaat. Onder het scherm zit de fysieke starttoets zónder vingerafdrukscanner. Samsung's keuze om gebruik te maken van fysieke bedieningstoetsen kunnen we nog wel begrijpen maar het omdraaien van de multitask- en terugtoets ten opzichte van standaard Android vinden we een onhebbelijke actie. Met name omdat Samsung er in slaagt de knoppen vlakbij de onderkant van het toestel te plaatsen en voor het aantikken van de terugtoets moet je als rechtshandige je duim in een behoorlijk krappe bocht wringen.

Ons testmodel was uitgevoerd in Midnight Black. In de praktijk is dat meer donkerblauw dan zwart. Het toestel heeft een prettig formaat en voelt erg solide aan maar is door zijn ranke figuur en gebruikte materialen soms wel wat ‘glibberig'.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel