Zo werkt Night Shift (Nachtmodus) in iOS 9.3


Night Shift of Nachtmodus geeft warmere kleuren aan je scherm. Wat heb je hier aan? Wat zijn de voordelen van Night Shift? Hoe activeer je het? En wat als het niet werkt? NieuweMobiel.NL heeft de antwoorden op deze vragen.

Na maanden van testen was het in maart eindelijk zover: toen begon Apple met de wereldwijde uitrol van iOS 9.3. De nieuwste versie van Apples besturingssysteem voor mobiele apparaten was niet een incrementele update, maar bracht vele nieuwe functies met zich mee. Zo kunnen onderwijsinstellingen voortaan meerdere gebruikersprofielen instellen op hun iPads en is het mogelijk om je eigen notities met Touch ID te beveiligen. Ook heeft Apple verbeteringen aangebracht aan CarPlay, Apple Music en Foto’s.

Betere nachtrust met Night Shift

Een andere toevoeging is Night Shift of Nachtmodus. Het zorgt ervoor dat het scherm van je iPad of iPhone een minder fel blauw licht produceert. Het lijkt op het eerste oog een kleine en nietszeggende functionaliteit, maar niets is minder waar.

Night Shift in iOS 9.3

Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het felle, blauwe licht dat tablets en smartphones uitstralen een negatieve impact hebben op onze nachtrust. De biologische klok van mensen werkt volgens een bepaald ritme. Als het avond wordt maakt de hypothalamus (dat onze hormoonhuishouding regelt) slaaphormonen als melatonine aan. Ons lichaam bereidt zich voor om te gaan slapen. Als de ochtend aanbreekt vindt er opnieuw een reactie plaats: het lichaam warmt zich op en maakt hormonen als cortisol aan om wakker te worden.

Blauw licht zoals dat van je smartphone of tablet verstoort dit ritme en raakt van slag. Je lichaam weet als het ware niet het verschil tussen dag en nacht en maakt zodoende geen of te weinig slaaphormonen aan. Het kunstmatige licht versterkt bovendien je alertheid en reactietijd. Overdag is dat geen probleem, maar ’s avonds wel omdat je lichaam dan hoort uit te rusten en herstellen.

Naast een betere nachtrust heeft minder blauw licht nog een tweede voordeel: je ogen raken minder vermoeid. Met name in de avonduurtjes kijkt dit een stuk prettiger naar je smartphone- of tabletscherm.

NieuweMobiel.NL met (links) en zonder (rechts) Night Shift
NieuweMobiel.NL met (links) en zonder (rechts) Night Shift

Kortom, Night Shift brengt diverse gezondheidsvoordelen met zich mee. De onderstaande foto laat het verschil zien tussen onze website met Nachtmodus (links) en zonder Nachtmodus (rechts). Het is duidelijk te zien dat de linker foto meer warmere kleuren uitstraalt dan de rechter foto: de gele gloed over het scherm is niet te missen.

Nachtmodus in- en uitschakelen

Night Shift of Nachtmodus activeren is zeer eenvoudig. Hiervoor ga je naar Instellingen > Beeldscherm en helderheid en daar vind je de optie Night Shift.

Je hebt nu twee mogelijkheden: je schakelt de Nachtmodus automatisch in, of je maakt een planning wanneer de functie zich in- en uitschakelt. Met de optie ‘Zet handmatig aan tot morgen’ activeer je direct Night Shift. Nachtmodus blijft nu actief totdat je hem weer uitschakelt.

Om zelf in te stellen wanneer Night Shift zich in- en uitschakelt, kies je voor de optie ‘Gepland’. Je hebt wederom twee keuzes: van zonsopkomst tot zonsondergang, of je maakt je eigen tijdschema.

Om de eerste optie te kunnen gebruiken is het noodzakelijk dat je ‘Tijdzone instellen’ inschakelt. Daarvoor ga je naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Tijdzone instellen. Liever een begin- en eindtijd instellen dat Night Shift actief is? Geef dan een tijdschema op.

Kleurtemperatuur

Bij Night Shift is het tot slot mogelijk om de kleurtemperatuur te bepalen. Dat is de intensiteit van de gele gloed over je scherm. Als je voor minder warmte kiest, is het scherm feller gekleurd en zie je een lichtgele gloed op het display van je iPad of iPhone verschijnen. Meer warmte geeft het scherm een intensere gele kleur. Voordeel hiervan is dat de hoeveelheid blauw licht aanzienlijk wordt gereduceerd. De keerzijde echter is dat sommige bewegingseffecten er op het scherm anders uit zien.

Bedieningspaneel

Naast het instellingenmenu is Night Shift ook met het Bedieningspaneel te beheren. Veeg van de onderkant van het scherm naar boven om het Bedieningspaneel op te roepen. Daar zie je voortaan een extra icoontje: een zon met daarin een halve maan. Met deze pictogram start of stop je de Nachtmodus.

Nigh Shift

Werkt Night Shift niet?

Krijg je Night Shift niet aan de praat? Grote kans dat hier één van de onderstaande oorzaken aan ten grondslag ligt.

  • ‘Tijdzone instellen’ is niet ingeschakeld.

    Als je deze niet activeert is het onmogelijk om Nachtmodus tussen zonsopkomst en zonsondergang te initiëren. Zoals gezegd vind je deze optie bij Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Tijdzone instellen. Als je ervoor kiest om een begin- en eindtijd in te stellen, dan maakt je iPad of iPhone gebruik van de interne klok en heb je hier geen omkijken naar.
  • Energiebesparingsmodus is ingeschakeld.

    Night Shift is niet te gebruiken in combinatie met Energiebesparingsmodus. Schakel deze uit als je toch gebruik wilt maken van Nachtmodus.

Prijsvergelijker Apple iPhone 6s
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
32 GB Silver
€ 265,00 € 265,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6s


Prijsvergelijker Apple iPad Pro 9.7
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
reBuy
32 GB Space Grey Refurbished
€ 202,99 € 206,98   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPad Pro 9.7


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel