Samsung Galaxy Z Fold 5

Nog niet aangekondigd

Voeg jouw review toeHelp anderen en maak zelf kans op € 50

Maximaal 5 plus- en/of minpunten


De Samsung Galaxy Z Fold 5 in het nieuws

ts Samsung Fold5 Render Smartprix

Productrenders tonen dunnere Samsung Galaxy Z Fold 5

Geruchten ·

Het heeft opvallend lang geduurd maar dan zijn toch eindelijk de eerste schetsen van de Galaxy Z Fold 5 binnen. De producttekeningen laten goed zien hoeveel dunner het toestel ingeklapt is dankzij het nieuwe teardrop-scharnier.

De afbeeldingen zijn afkomstig van @onleaks en SmartPrix. Het gaat zoals vaker bij @onleaks om zelfgemaakte renders op basis van gelekte fabriekstekeningen. Jammer is dat een afbeelding van de Fold 5 en profil ontbreekt. Dan pas hadden we goed kunnen zien hoeveel dunner het geheel is.

Render of Samsung Galaxy Z Fold 5 by @onleaks and SmartPrix
Zo moet de Galaxy Z Fold 5 er uit zien

De oplettende lezer valt al op dat het ontwerp niet veel afwijkt van de huidige Galaxy Z Fold4. Het toestel is nog altijd langwerpig, vrij smal, met achterop drie camera's die los op de behuizing liggen. De afmetingen verschillen ook weinig; 154,9mm lang tegenover 155,1mm eerst.

Nieuw scharnier

Ingeklapt is de Fold 5 wel veel dunner, iets wat komt doordat het toestel helemaal plat ingeklapt kan worden. Dit is mogelijk geworden door het nieuwe teardrop-scharnier waar de Fold5 over beschikt.

De huidige Fold4 kan niet volledig plat gevouwen worden, er blijft altijd een kleine opening zichtbaar. Xiaomi loste dat op met de Mix Fold 2. Dankzij een nieuw scharnier waarin het scherm de vorm van een druppel aanneemt. Samsung lijkt datzelfde ontwerp nu te volgen.

Unpacked 2023

Samsung kondigt de Z Fold 5 mogelijk tegelijk met de Z Flip 5 aan ergens in het najaar. Normaliter ergens in augustus maar het is mogelijk dat dit Unpacked evenement vervroegd wordt naar eind juli.

 • Tags:
 • fold5
 • galaxyzfold5
 • onleaks
 • samsung

ts Samsung Display Prototype Gapless Hinge

Lancering Samsung Galaxy Z Fold 5 mogelijk vervroegd

Geruchten ·

Vrijwel ieder jaar houdt Samsung op vaste tijden een Unpacked evenement. Eentje begin van het jaar voor de Galaxy S-serie en eentje in het najaar voor de Galaxy Z-serie. Die laatste komt nu mogelijk iets eerder, wellicht zelfs in de zomer. En de reden hiervoor is vreemd.

Want volgens berichten van Sammobile overweegt Samsung de lancering van de Galaxy Z Fold 5 en Flip 5 te vervroegen vanwege de komst van de Google Pixel Fold. De datum van 25 juli wordt genoemd.

Lifestyle picture showing the Galaxy Z Fold 4 in Beige
Samsung domineert momenteel de foldable-markt

Waarom Samsung zich zo laat opjutten door Google is ons een raadsel. Samsung kondigt al jarenlang foldables uit en er zijn inmiddels enkele concurrenten die hetzelfde doen. Toch heeft Samsung een dominantie in de foldable-markt en dat wil het graag zo houden. Samsung overweegt daarom potentiële Galaxy Z-klanten niet langer dan nodig te laten wachten, vooral niet als Google haar Pixel Fold eind juni heeft uitgebracht.

Unpacked in Zuid-Korea

Juli klinkt vroeg maar het is slechts enkele weken voordat Samsung normaliter haar volgende Galaxy Z-modellen aankondigt. Zo werd de Fold 4 op 10 augustus aangekondigd. Ook anders is de plek waar Samsung haar Unpacked evenement houdt. Volgens berichten overweegt Samsung dat in Busan, Zuid-Korea te doen.

Z Fold5 afmetingen

Inmiddels horen we ook steeds meer over het uiterlijk van de Z Fold 5. Zo hoorden we eerder al dat Samsung voornemens is om een kierloos scharnier te gebruiken. Dit resulteert in een platter toestel, mogelijk zelfs millimeters dunner dan eerst.

Samsung Display showing off a device with a gapless hinge
Samsung Display toonde eerder al prototype met 'gapless hinge' (onder)

De andere afmetingen van de Fold 5 zijn volgens @UniverseIce 154,9 x 129,9 x 6,1mm uitgevouwen en 154,9 x 67,1 x 13,4mm ingeklapt. Het gewicht is 254 gram schoon aan de haak. Vergeleken met de Fold 4 is dat allemaal echter marginaal dus we spreken over weinig uiterlijke verschillen.

Overige verschillen Fold5

Van welke verschillende Z Fold5 het verder moet hebben is nog onduidelijk. Het is ook de vraag of het nieuwe scharnier voldoende zal zijn om nieuwe kopers over de streep te trekken. Aan de prijs wordt waarschijnlijk weinig gedaan dus die blijft vermoedelijk hoog. We zullen het moeten afwachten, maar gelukkig horen we het dus eerder dan verwacht.

 • Tags:
 • fold5
 • galaxyunpacked
 • galaxyzfold5
 • samsung
 • universeice

ts Samsung Fold5 Vs Fold4 Thepixel

“Samsung Galaxy Z Fold 5 heeft kreukvrij scherm”

Geruchten ·

Samsung zou zich bij de volgende Galaxy Z Fold richten op het terugbrengen van de zichtbaarheid van de vouw, verbeterde camera's en een geïntegreerde S Pen. Om een naadloos scherm te krijgen kijkt Samsung vooral naar een nieuw type scharnier. En dat brengt meer voordelen met zich mee dan een niet zichtbare vouw.

Als je een ingeklapte Z Fold 4 van onderen bekijkt dan valt op dat de twee helften niet plat op elkaar liggen. Dat zal bij de Z Fold 5 wel het geval zijn en dat komt allemaal door het toepassen van een nieuw scharnier. Dit waterdruppelvormig scharnier wordt elders ook bij sommige concurrenten toegepast maar Samsung heeft nu z'n eigen.

Korean patent showing Samsungs dumbbell hinge design for the Fold 5
Eerder toegewezen patent voor waterdruppelvormig scharnier

Deze zogenaamde Dumbbell Hinge zorgt voor een nagenoeg glad scherm eenmaal opengevouwen, aldus The Pixel. Zij verwachten nog altijd een schermdiagonaal van 7,6 inch maar de afmetingen veranderen wel. Hoger en minder breed, waarmee de weg waar de Fold 4 in sloeg weer teniet wordt gedaan.

Flink verbeterde camera's

Een ander onderwerp waar Samsung zich op wil richten is een verbeterde camera. De resolutie gaat omhoog van 50 naar 108 megapixel en dat moet de prestaties gelijktrekken met de huidige vlaggenschepen. Iets wat nu nog niet het geval is. De zoomcamera krijgt ook een upgrade, te weten een 64MP sensor met 2x optische zoom. Gek genoeg is dat minder dan de huidige 3x.

Expected dimensions of the Samsung Galaxy Z Fold 5 compared to the Fold 4

Geïntegreerde S Pen

Samsung zou verder ruimte hebben gevonden om een S Pen in te bewaren. Nu de Note-serie verdwenen is vind je de pen momenteel alleen bij de S22 Ultra. Ook de huidige Fold kan met de pen overweg maar biedt nog geen plek om hem in op te bergen. Wel is er een aparte hoesje beschikbaar maar die maakt van het toch al grote toestel een nog groter object.

Er gaan al langer geruchten dat de Fold een geïntegreerde S Pen krijgt. Er zou bij de ontwikkeling van de Fold 4 al geëxperimenteerd mee zijn maar Samsung zag er uiteindelijk van af. Samsung heeft nog even de tijd om een besluit te nemen. De Fold 5 wordt pas in het najaar van 2023 verwacht.

(via)

 • Tags:
 • fold5
 • galaxyzfold5
 • samsung

Vragen en antwoorden over de Samsung Fold 5