Samsung Galaxy Z Flip 4 review

Foldables kruipen naar volwassenheid

Op het oog lijkt de Flip4 een kleine update. Dat zou je niet zeggen gelet op de hoge verwachtingen die Samsung van het toestel heeft. Het is namelijk de bedoeling dat de verkoopaantallen die van z'n voorganger doen verbleken. In deze review gaan we op onderzoek hoe Samsung dat van plan is en wat het daarvoor heeft meegebracht.

De Samsung Galaxy Z Flip4 zal voor velen hun introductie zijn met een foldable. Een opvouwbare telefoon waarvan het scherm kan buigen. Het klinkt als iets onnatuurlijks maar voor wie het vervolgens probeert zal het vertrouwd zijn. Vooral wie zich mobiele telefoons van voor het smartphone-tijdperk kan herinneren. Toen klapten we onze telefoons ook open en dicht. Dat was met name om het beeldscherm te beschermen, nu om een groot scherm in iets compacts te veranderen.

Inhoud van de doos
USB-C naar USB-C kabel (EP-DN980)
Quick Start Guide
Garantiekaart
Simkaart eject pin

Deze Flip4 is Samsung's voordeligste in het aanbod foldables. De verkopen lopen iedere generatie flink op. Grote kans dat je hem uiteindelijk ergens zult tegenkomen. En je zult verbaast zijn. En je zult vragen hebben. Werkt dit wel? Gaat het scherm niet stuk? Hoe erg is die vouw in de praktijk? Vragen die ook wij hadden en die we in deze review proberen te beantwoorden.

8 / 10

Plus- en minpunten Samsung Galaxy Z Flip 4

  • Het kunnen opvouwen van je telefoon
  • Groot scherm, toch kleine behuizing
  • Personaliseerbare Bespoke Edition
  • Snelle prestaties
  • Maakt nog niet optimaal gebruik van capaciteiten
  • Geen aparte telezoomlens
  • Voelbare vouw

Ontwerp

De Galaxy Z Flip4 is vormgegeven als een zogenaamde clamshell. Dat was vroeger een vrij gebruikelijke vormgeving maar is dankzij de opkomst van smartphones nagenoeg verdwenen. Feitelijk heb je twee delen die met een scharnier verbonden zijn en die je in en uit kunt klappen. Samsung heeft het design van het toestel redelijk met rust gelaten, hij oogt dus veel op de Flip3 van een jaar geleden. Wel zijn de lijnen iets strakker en is het scharnier compacter.

Samsung Galaxy Z Flip4 hinge

Dat scharnier is volgens Samsung's één van de sterkste punten van deze Flip. Het moet de vele bewegingen tijdens zijn levensduur overleven en moet tegen een stootje kunnen. Het is daarom gemaakt van de nieuwste generatie Armor Aluminium. Nu staat aluminium weliswaar bekend als lichtgewicht, maar stevig is het van nature allerminst. Hoe Samsung dit verstevigd heeft zeggen ze niet maar Samsung claimt wel dat dit het stevigste frame is wat ze ooit gemaakt hebben.

Samsung Galaxy Z Flip4 half opened

De gehele buitenkant is gemaakt van Gorilla Glass Victus+ wat beter bestand is tegen krassen en breken. En net als vorig jaar is het geheel waterbestendig. Knap als je bedenkt hoeveel bewegende onderdelen er zijn. Stofbestendig is het toestel nog altijd niet en dus is het oppassen bij het strand en met pluis uit je broekzak.

Het scharnier is vrij stug waardoor openen met één hand nagenoeg onmogelijk is. Het met een enkele beweging open zwaaien is ons niet gelukt. Dat is opzettelijk want het half geopend hebben van het toestel brengt mogelijkheden met zich mee die Samsung wil benutten. Zet het toestel half open op een bureau als 'second screen', of om foto's van jezelf te maken. Pas tijdens het openen wel even op dat je vinger niet tussen het scharnier komt. Die sluit naadloos op elkaar aan en dat doet pijn. We spreken uit ervaring.

Samsung Galaxy Z Flip4 fully opened

Ingeklapt ontstaat een blok kleiner dan een pak speelkaarten. Het oogt en is wat dik maar past nog altijd moeiteloos in een tas of broekzak. In de achterzak van je broek wordt wel lastig. Het gewicht is voor een smartphone fors te noemen, 187 gram, al valt het gelet op z'n schermformaat nog mee. De S22+ met z'n 6,6 inch scherm is bijvoorbeeld zwaarder; 196 gram. Voor de friemelaars onder ons is een ingeklapte Flip een genot om in handen te hebben. Je sleept echt iets met je mee, laat hem lekker door je vingers rollen en iedereen wil weten wat je bij je hebt.

Samsung Galaxy Z Flip4 Graphite
De Flip4 in grafietzwart

Dit jaar is de Flip in het blauw, paars (Bora Purple), rose goud en zwart (Graphite) verkrijgbaar. Wie het toestel rechtstreeks bij Samsung koopt kan hem samenstellen in de Bespoke Studio. De twee panelen zijn dan in het geel, wit, marineblauw, kakigroen en rood verkrijgbaar. Voor het frame kan gekozen worden uit zilver, goud of zwart. De levertijd is wat langer omdat ieder exemplaar op maat gemaakt wordt. Later kunnen de panelen tegen een meerprijs vervangen worden voor een andere kleur. Dat geldt niet voor het frame, die kan niet veranderd worden.

Scherm

Buitenop de Flip4 zit een 1,9 inch secundair scherm. Dat aanraakgevoelige scherm is met name bedoeld voor het tonen van informatie. Denk aan de tijd, binenkomende berichtjes of de weersverwachting. Er is wel wat interactie mogelijk maar Samsung benut duidelijk nog niet alle potentie. Je kunt bijvoorbeeld alleen vooraf ingestelde antwoorden terugsturen op berichten en niet alle instellingen zijn beschikbaar. Samsung heeft met de beperkte schermformaat van de Watch-lijn bewezen dat hier meer mogelijk is.

Samsung Galaxy Z Flip4 Cover Screen
Begroet worden door je eigen avatar op het Cover Screen

Het Cover Screen roteert niet mee met hoe je hem vasthoudt maar interessant genoeg veranderen de volumeknoppen wel mee. In gesloten toestand is boven dan ineens onder. Het klinkt logisch wat Samsung doet maar dat is het niet waardoor we meestal verkeerd klikten. Onder de volumetoetsen zit de vingerafdrukscanner. Die is op de tast vrij moeilijk te vinden. Een hoesje, zoals Samsung's Silicone Cover met Ring is dan aan te raden. Die heeft ter hoogte van de scanner een uitsnede.

Samsung Galaxy Z Flip4 main display

Maar de grote ster is natuurlijk het binnenste scherm. Dat is met 6.7 inch royaal te noemen. Het scherm is ongeveer net zo breed als de S22 maar een stuk langer. Je hebt dus meer ruimte voor je content tot je beschikking. Het Infinity Flex Display kent een scherpe FHD+ resolutie en een vloeiende 120Hz weergave.

Samsung Galaxy Z Flip4 display protection
Plastic beschermlaag

Het scherm is gemaakt van Ultra Thin Glass (UTG), echt glas dus. Er ligt wel een plastic beschermlaag overheen, een soort screenprotector, waarvan het niet de bedoeling is dat je die verwijdert. Doe je dat wel dan riskeer je een beschadiging. Het scherm voelt niet plasticachtig aan, behalve bij de vouw. Die voel en zie je nog altijd. Wat ons betreft is daar voor toekomstige opvolgers ook de winst te behalen. Andere fabrikanten doen het wat dat betreft beter door van binnenuit tegen die vouw aan te drukken.

Maar is die vouw ook erg? Ja je voelt hem als je eroverheen veegt. Dat went wel iets maar je wordt er telkens aan herinnerd. Zie je hem dan ook? Ja en nee. Vanuit een hoek wel, maar als je er recht van voren naar kijkt niet. En dat is best knap. Vertekeningen zijn er dan nauwelijks. Dat maakt dat we best kunnen leven met die voelbaar aanwezige vouw. Die valt dan namelijk weg en als dat de prijs is voor een gigantisch scherm in een compacte telefoon dan kunnen wij daar prima mee leven.

Prestaties

Zo populair als de Galaxy S-serie is de Galaxy Z-serie (nog) niet. Daar worden veel meer van verkocht. Dat maakt dat leveringsproblemen van componenten niet zo spelen. Waar Samsung bij de Galaxy S-serie nog moet schipperen tussen haar eigen Exynos-processor en die van Qualcomm kan het voor de Flip4 inkopen doen bij één fabrikant. Dat is goed nieuws voor wie geen fan is van Exynos-chips. Die blijven qua prestaties en energiezuinigheid toch altijd net iets achter bij hun Snapdragon-tegenhanger.

Samsung rept er op haar website met geen woord over maar binnenin de Flip4 vinden we de Snapdragon 8+ Gen 1-processor van concurrent Qualcomm. Dat maakt van de Flip4 de krachtigste Galaxy-telefoon van dit moment. Er is 8GB aan werkgeheugen en dat maakt dat apps razendsnel opstarten en ook wisselen tussen apps gaat snel. Toch is scrollen door bijvoorbeeld je Twitter-tijdlijn soms wat schokkerig. Dit zou een Android-probleem kunnen zijn, of wellicht van One UI 4.1, maar feit is en blijft dat Apple's iOS hier vloeiender is.

Software

Dit is alweer de vierde generatie opvouwbare telefoons van Samsung maar ergens verbazen we ons erover hoe weinig de software gebruiktmaakt van de mogelijkheden die foldables met zich meebrengen. Samsung heeft wel wat aanpassingen gedaan, met name in de camera. FlexCam deelt de interface in tweeën op zodra je de Flip4 gedeeltelijk vouwt; de camera staat dan boven en de bedieningsknoppen onder.

App-ontwikkelaars zullen ieder ondersteuning moeten inbouwen. Je kunt apps dwingen om gebruik te maken van de Flexstand-optie maar Samsung garandeert niet dat ze dan correct werken. De app wordt dan in de bovenste helft van het scherm getoond met onderaan enkele controls zoals 1) het tonen van het notificatiescherm, 2) het maken van een schermafbeelding, 3) het veranderen van de schermhelderheid, 4) het wijzigen van het volume en 5) een trackpad. Bij die laatste optie werkt het trackpad als een muis. Allemaal geinig maar het voegt weinig toe. De meeste opties vind je terug in het experimentele Labs-gedeelte. Dat geeft maar aan hoezeer dit nog in de kinderschoenen staat.

Waar het grote beeldscherm zich ook voor zo kunnen lenen is in landscape modus. Het is dan breed genoeg om split-screen apps te tonen of de interface in tweeën te delen. In Gmail bijvoorbeeld waarbij je links de inbox hebt en rechts de geselecteerde mail. Of in Samsung's eigen contacten-app waarbij je een ander overzicht hebt in portrait dan in landscape. Maar dat alles doet de Flip4 niet. Daar is wat ons betreft nog een wereld te winnen.

Hardware

De grootste wijziging die Samsung heeft doorgevoerd is de flink grotere batterij. Het was het grootste minpunt van de Flip3; de beperkte accuduur. Dat had alles te maken met de krappe batterijcapaciteit. Die is bij de Flip4 opgeschroeft naar 3700 mAh. Nog altijd weinig gelet op het schermformaat. De energiezuinige Snapdragon-processor maakt een beetje goed. De vormgeving doet ook een duit in het zakje. Inkomend berichtjes handel je op het kleinere en energiezuiniger tweede scherm af.

Toch zal het bij redelijk intensief gebruik lastig zijn het einde van de dag te halen. Tussentijds draadloos opladen helpt. Dat kan de Flip4 gelukkig iets sneller dankzij Fast Wireless Charge 2.0 ondersteuning, mits je zo'n oplader hebt. Bedraad gaat iets sneller maar blijft met 25W nog altijd ver achter bij de concurrentie. Toch zou een half uur laden voldoende moeten zijn voor een halfvolle batterij.

Camera

Samsung heeft achterop de Flip 4 een tweetal camera's geplaatst. Het is een 12MP primaire camera met groothoeklens en een 12MP ultra-groothoek met 123° kijkhoek. Net als vorig jaar ontbreekt een aparte camera om optisch mee in te zoomen. Ondanks hetzelfde aantal megapixels belooft Samsung een betere beeldkwaliteit. Enerzijds door een fysiek grotere sensor te gebruiken, anderzijds door functies in de Snapdragon 8+ Gen 1 te benutten. De resultaten zijn vergelijkbaar met de S22-serie. Galaxy-telefoons hebben de neiging om kleuren wat te overdrijven, iets waar je van moet houden, maar in het algemeen zijn de resultaten erg goed.

Handig is dat je het buitenste scherm kunt gebruiken als viewfinder. De 10MP selfiecamera binnenin is best aardig maar niet beter dan de hoofdcamera. Dus als je die wilt gebruiken, dan kan dat zonder te gokken of je wel in beeld staat. Je moet in de interface wel even het 'voorbeeld coverscherm' aanzetten. Handig ook voor de persoon wie je op de foto wilt zetten, die kan zichzelf dan alvast zien.

Video's schiet de Flip4 in maximaal 4K (UHD) met 60 frames per seconden. Wil je het opslaggeheugen wat minder snel vol hebben dan kun je ook FHD of zelfs HD kiezen met 60 of 30 fps. De beeldstabilisatie van de Flip4 staat vrij aggressief afgesteld, zelfs wanneer de 'superstabiel' modus uit is. Wie een soort 'Blair Witch Project'-achtige film wil maken moet andere apparatuur kiezen.

Conclusie

Deze Flip4 laat zien dat de foldable-markt langzaam volwassen wordt. Het heeft een paar jaar geduurd, en de paar tekortkomingen vergeven we hem op deze jonge leeftijd, fouten mogen dan gemaakt worden. Dingen kunnen beter, moeten beter, maar dat zien we dus door de vingers. De vouw zal minder opvallend moeten wil het mainstream worden. Concurrenten hebben bewezen dat het kan dus Samsung moet aan de bak. Deze Flip4 zal helpen om foldables bekend te maken bij het grote publiek. Het zal voor velen de eerste kennismaking met foldables zijn. Niet omdat ze er zelf één bezitten, maar omdat ze iemand kennen die er één heeft.

Samsung Galaxy Z Flip4 with Silicone Back Cover with Ring
De Flip4 in speciale case met ring

Die iemand heeft de stap gemaakt, een stap naar vooruit. Foldables hebben de toekomst. Het hebben van een groot scherm in een compacte behuizing brengt enorme voordelen met zich mee. Ingeklapt heb je een aantrekkelijk vormgegeven apparaat waarvan mensen zich afvragen wat het is. Het vertelt je de tijd, of je berichtjes hebt. Het helpt je misschien van je telefoonverslaving af omdat de handeling van hem opendoen je teveel is. Eenmaal geopend heb je een immens scherm tot je beschikking. Ruim genoeg voor al je content en voor uren kijkplezier. Nu moet de software er nog even optimaal gebruik van maken maar dat is met een toekomstige software-update op te lossen.

Concurrentie is er nagenoeg niet. Van Motorola wordt binnenkort de razr 3 verwacht die het hem moeilijk kan maken en ook Huawei heeft een soortgelijke telefoon in het assortiment. Die is alleen niet overal verkrijgbaar en maakt geen gebruik van Android-diensten. Samsung kan dus langzaam de hele foldable-markt veroveren. En dat zullen we de komende jaren merken, net als de concurrentie. Die zullen moeten volgen, of genoegen nemen met de korrels. We staan aan de vooravond van spannende tijden.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung Flip 4 review