Nokia N900 review


Het is even gissen op het moment dat je de Nokia N900 in je handen hebt.

Gaat het hier nu om een mobiele telefoon of een mobiele PC? Ondanks deze wat rare constatering heeft Nokia met de N900 eindelijk weer een toestel op de markt dat mee kan met de top van de telecomwereld. Want als we eerlijk zijn hobbelen ze sinds de N95, waarmee ze de eerste telefoon met een volledige multimedia experience hadden, eigenlijk achter de meute (lees: Apple, Google en in mindere mate Palm) aan.

Of ze daadwerkelijk met de top van de telecomwereld mee kunnen is natuurlijk nog de vraag. Maar de specificaties scheppen in ieder geval hoge verwachtingen. Want met een 3,5 inch touchscreen, fysiek QWERTY toetsenbord, 5 megapixel camera, 32 GB intern geheugen en Maemo 5 OS lijkt het er sterk op dat dit het geval is. Wij kijken vooral uit naar Maemo 5, het nieuwe besturingssysteem van Nokia voor smartphones en afkomstig van de Nokia internet tablets.

Concurrenten voor de N900 zijn de HTC Touch Pro2, Motorola Milestone en de Samsung B7610 Omnia Qwerty. Maar we zullen natuurlijk ook het Maemo 5 besturingssysteem vergelijken met de besturingssystemen van de iPhone en met Android.

Wat zit er bij het toestel?

De Nokia N900 komt in een stijlvolle zwarte doos met zilveren opdruk en een in het karton gedrukte N900. Bij het openen van de doos lacht de N900 je tegemoet. Aan accessoires zit er een hoop bij en dit verklaart ook meteen de grote doos. Of zou het ook een knipoog naar het formaat van het toestel zijn, want dat verklappen we meteen maar, de N900 is fors. Naast een startersgids en een batterij met 1320 mAh zitten de volgende accessoires in de doos: een oplader, een stekker die ervoor zorgt dat oudere versies van de Nokia oplader ook gebruikt kunnen worden, een microUSB kabel, een TV-out kabel, een headset inclusief opzetstukjes voor de oordopjes en als laatste een doekje om het scherm schoon te houden. Dit doekje zal je ook wel nodig hebben, aangezien het beeldscherm een magneet voor vingerafdrukken is. De kwaliteit van de accessoires is zoals we gewend zijn van Nokia. Er valt niks op aan te merken en de accessoires zullen dan ook geruime tijd meegaan. Ook de kwaliteit van het geluid van de headset is prima, de In-Ear headphones sluiten goed af waardoor geluid van buiten bijna niet te horen is. Verder is het geluid helder en zit er een lekkere bass in.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel