Nokia N86 8MP review

We hebben er even op moeten wachten, maar ook Nokia is gezwicht voor de megapixel hype. Eigenlijk konden ze ook niet anders.

Tijdens het Mobile World Congress afgelopen februari hebben het eerste 8 megapixel toestel van Nokia in onze handen gehad en konden wij foto’s van de N86 8MP laten zien. Dit keer hebben wij hem uitgebreid getest en onder de loep genomen.

Het moge duidelijk zijn dat Nokia de N86 8MP is gemaakt voor fotofanatiekelingen, al lijkt het ons dat deze toch liever kiezen voor een aparte digitale fotocamera of een spiegelreflexcamera. Toch staat de N86 8MP redelijk z'n mannetje mede door de toegepaste Carl Zeiss optiek. De N86 8MP wekt hierdoor redelijk wat verwachtingen. Of dit terecht is zullen we echter moeten uitzoeken.

Desondanks is het eerste wat opvalt dat het toestel vrij robuust en zwaar in de hand ligt. Was zijn voorganger de N85 nog 128 gram, de N86 moet het doen met 149 gram. Dat is dan wel weer het enige noemenswaardige verschil tussen beide toestellen, het aantal megapixel uiteraard niet meegerekend. Beide toestellen hebben bijvoorbeeld hetzelfde AMOLED kleuren beeldscherm, een MP3 speler – met externe bediening – een FM radio, 3G ondersteuning en werken allebei onder het Symbian besturingssysteem.

Concurrenten voor de Nokia N86 8MP zijn de Sony Ericsson C905 en de LG KC780. Over de Sony Ericsson C905 waren we destijds behoorlijk positief! Of we dat ook van de N86 8MP zijn moet echter nog blijken.

Plus- en minpunten Nokia N86 8MP

  • 8 megapixel
  • Beeldscherm
  • FM transmitter
  • Gewicht
  • Weinig verrassend uiterlijk

Wat zit er bij het toestel?

Naast het toestel worden er ook een oplader, een USB datakabel, een headset met 2-delige oordopjes, een handleiding en een 1.200 mAh batterij (type BL-5K) bijgeleverd. Ook software en een uitgeprinte handleiding ontbreekt niet.

Terwijl we bij andere fabrikanten nog wel eens 'goedkope' verpakking aantreffen, is dit bij Nokia absoluut niet het geval. De verpakking is stevig en alles is keurig verpakt. De N86 8MP is naast zijn hoge resolutie camera en flinke specificaties niet echt als een high-end model neergezet, toch krijgt de verpakking net als z'n inhoud de nodige aandacht mee. En we blijven het natuurlijk netjes vinden als een fabrikant ons een USB kabel meegeeft.

Uiterlijk

Het toestel ziet er erg degelijk uit en qua uiterlijk zijn er dan ook geen grote verrassingen. De N86 8MP is een dual slider en is naast zwart ook verkrijgbaar in de kleur wit. Wij testen hier de zwarte uitvoering. De achterkant van het toestel is gemaakt van plastic en is niet, in tegenstelling tot de voorkant, vingerafdruk gevoelig. De Nokia N86 8MP heeft een metallic frame die het toestel een zakelijk voorkomen geeft. Daarnaast zorgt dit voor extra stevigheid.

De voorkant van het toestel heeft zes verschillende knoppen: waaronder de C-, Menu- en Bel-knop en om het toestel te bedienen in het midden een D-pad. Boven het scherm op de voorkant vind je een lichtsensor en de secundaire camera, waarmee videobellen mogelijk wordt gemaakt. Het toestel is naar boven te schuiven waaronder het numerieke toetsenbord verschijnt. De knoppen zijn niet heel groot, maar groot genoeg om snel een tekstbericht te kunnen schrijven.

Als het toestel naar beneden wordt geschoven komen de multimedia toetsen tevoorschijn om de MP3 speler te kunnen bedienen. Tevens kun je met deze knoppen de video- en fotogalerij bedienen.

Aan de rechterzijkant zijn de toetsen te vinden voor het geluidsvolume. Ook vind je hier de knop voor het maken van foto’s. De andere zijkant is gereserveerd voor een toets waarmee De N86 8MP eenvoudig op de toetsenblokkering gezet kan worden.

Aan de bovenkant vinden we een 3.5 mm audio jack uitgang voor het aansluiten van je eigen koptelefoon. Ook tref je hier de microUSB aansluiting aan die zowel wordt gebruikt voor het opladen van de telefoon als om gegevens mee uit te wisselen. Het is een rare gewaarwording om de standaard Nokia oplader-ingang te moeten missen. De onderzijde van de N86 8MP is overigens vrij van knoppen. Wel tref je hier een kleine inham aan om de cover makkelijk te kunnen verwijderen.

De camera is aan de achterkant van het toestel te vinden, net als de flitser en de kick-stand (een standaard), maar daar zometeen meer over.

De achterkant van het toestel is vrij gemakkelijk te openen. Na het verwijderen van de batterij is de SIM-kaart eruit te halen.

Uithoudingsvermogen

Zoals bekend heeft de Nokia N86 8MP een Active Matrix OLED beeldscherm veel minder energie verbruikt dan een TFT beeldscherm. De Nokia N86 8MP heeft een prima uithoudingsvermogen en beschikt over verschillende mogelijkheden om energie te besparen. Zoals op bovenstaande foto's te zien is is het mogelijk om de lichtsensor en de time-out spaarstand en -verlichting aan te passen. Hierdoor heb je zelf nog beter in de hand hoe lang je batterij mee gaat.

Belkwaliteit

Na uitgebreid met het toestel te hebben gebeld, in onder andere de trein, is de conclusie dat er weinig valt op de merken aan de belkwaliteit. De persoon aan de andere kant is goed te verstaan, de geluidsvolumeknoppen zijn makkelijk in te drukken onder het bellen en de luidspreker is gemakkelijk aan te zetten. Wij hebben het volume gedurende de testperiode niet op z’n hardst hoeven zetten, zelfs niet in de trein.

Beeldscherm

Het kleurenbeeldscherm van de N86 8MP is 24 bits en daardoor de mogelijkheid om ruim 16 miljoen verschillende kleur(tinten) weer te geven. De schermhelderheid is in te stellen. Je merkt met name na het maken van een foto hoe duidelijk het scherm is. De foto’s zijn zeer helder en scherp te zien. De resolutie van het scherm is 240 x 320 pixels (QVGA resolutie) en het scherm heeft een diagonaal van 2.6 inch. Het beeldscherm is zeker groot genoeg. Voor sommige is het gehele toestel mogelijk vrij groot. Naar onze mening is het hebben van een groot beeldscherm bij een 8 megapixel camera alleen maar wenselijk. Het scherm is goed af te lezen, al merk je wel dat het scherm in fel zonlicht niet zo goed meer is af te lezen en een sms bericht schrijven of lezen wordt dan ook lastiger.

Het toestel beschikt ook over auto-rotate; het beeldscherm roteert automatisch als het toestel op zijn zij wordt gelegd. Zelfs het homescreen kantelt bij de N86 8MP. Dit gaat in principe snel genoeg is, maar is desgewenst ook uit te zetten.

Menu

Het menu is zoals we van Symbian Nokia's kennen erg uitgebreid. Voor leken op Symbian gebied kan het bij het begin een beetje zoeken en puzzelen zijn om alles te vinden en de logica in te zien. Er kan gekozen worden voor 4 verschillende layouts. Zo kan er gekozen worden voor raster, voor lijst, de 3D V-vorm layout of de hoefijzer layout. Het is even uitvogelen hoe deze laatste 2 menu's werken. Ook het thema kan worden aangepast. De Nokia N86 8MP komt standaard met 3 verschillende thema's, maar er zijn genoeg andere thema's te downloaden. Het menu is overigens via de diagonale toets te bereiken.

Telefoonboek

Het telefoonboek is uitgebreid en precies zoals we van Nokia mogen verwachten. Contacten kunnen worden gesorteerd op de volgorde van hun achter- of voornaam. Ook is er de mogelijkheid om te kiezen om de contacten van de SIM kaart, het geheugen en service nummers te laten zien. Het toevoegen van een nieuw contact gaat erg gemakkelijk en is erg uitgebreid. Mocht het niet uitgebreid genoeg voor je zijn dan kun je zelf extra velden aan maken om nog meer informatie in te zetten. Ook is het mogelijk om contacten te groeperen.

Messaging

Het toestel ligt vrij zwaar in de hand en dat maakt het sms'en met een hand erg lastig. Desalniettemin geeft dit geen grote problemen. Het aanzetten van het woordeboek gaat makkelijk. Ook is het mogelijk om afbeeldingen toe te voegen. Naast sms'en is het ook mogelijk om geschoten foto's of afbeeldingen te MMS-en of zelfs e-mailen.

Voor het ontvangen en versturen van e-mail kan gekozen worden uit het standaard bijgeleverde mailprogramma dat onder 'Berichten' te vinden is. Maar wil je wat meer dan kan ook gekozen worden voor het speciale E-mail programma van Nokia. Dit werkt net iets uitgebreider. Het is dus net wat je wilt.

Connectivity

Zoals we van Symbian Nokia's verwachten is de op WebKit gebaseerde browser meegeleverd. Zo ook bij de Nokia N86 8MP. De browser werkt zowel in portret als landschap mode en geeft websites duidelijk weer. We zijn niet erg positief over de standaard meegeleverde browser, mede omdat er redelijk wat knoppen ingedrukt moeten worden voordat het 'ding' aan de slag gaat. Dit had beter gekund, bijvoorbeeld zoals bij Opera Mini het geval is. Toch is de browser in staat vrijwel alle websites juist weer te geven.

Daarnaast beschikt het toestel over Bluetooth versie 2.0 en USB 2.0 om gegevens eenvoudig en snel mee te kunnen uitwisselen. Ook ondersteuning voor WiFi netwerken ontbreekt niet. Het instellen van een netwerk gaat eenvoudig en het toestel onthoudt eerder ingevoerde netwerken.

We treffen ook een FM transmitter aan op de N86 8MP, wat handig kan zijn. Bijvoorbeeld om in de auto naar de muziek van je telefoon te luisteren. Je schakelt de FM-zender en kiest een 'vrije' frequentie, schakel vervolgens je radio af op diezelfde frequentie en luisteren maar! Handig, maar wel in sommige landen verboden! Zo is het in Frankrijk, Griekenland, Italië en Slovenië weliswaar toegestaan om een FM transmitter in het bezit te hebben, deze mag alleen niet gebruikt worden. In Polen en Hongarije is het zelfs verboden om zonder geldige documenten een FM transmitter te bezitten. Pas dus op waar je je N86 8MP mee naar toe neemt.

Camera

De camera van de Nokia N86 8MP is gemakkelijk te openen door de lenscover op de achterkant van het toestel weg te schuiven. De lenscover maakt het mogelijk om ten alle tijde snel een foto te kunnen maken. Wanneer je klaar bent en de lens cover weer dicht schuift zul je automatisch weer teruggaan naar precies daar waar je gebleven was. De camera beschikt over een dual LED flitser en heeft verschillende instelmogelijkheden om de perfecte foto te maken. Waarom Nokia (nog steeds) niet gekozen heeft voor een xenon flitser blijft de vraag.

De camera op de Nokia N86 8MP beschikt over vrijwel dezelfde functies als zijn voorganger. Zo beschikt hij bijvoorbeeld over geotagging, wat zelfs toe te passen is op reeds gemaakte video's. Van een 8 megapixel camera hadden wij eigenlijk gehoopt dat het ons ook gezichtsherkenning of smile-shot zou geven. Helaas blijkt dat niet het geval, al lijkt daar binnenkort een einde aan te komen met een nieuwe firmware.

Foto geschoten met de Nokia 8MP 8MP Foto geschoten met de Nokia 8MP 8MP

Waar je wel de beschikking over krijgt is de handige panorama optie. De eerste foto die je maakt komt in het midden van de panorama-foto. De camera ziet dan welke kant jij de camera op beweegt en neemt automatisch de volgende foto zodra jij de camera goed houdt. Pas wel op het het verticaal heen en weer bewegen van de camera, want dan heb je kans dat de panorama foto niet meer klopt. Precisie is vereist. Wat ons nog meer verraste is de 28mm hoeklens. Hierdoor krijg je een veel breder plaatje te zien dan we eerder zagen bij andere toestellen.

De video's die je met de N86 8MP maakt zijn echt van hele goede kwaliteit. Het beeld schokt niet en vertoont geen oneffenheden. Het is mogelijk om video's op het gehele scherm te bekijken en dit is zeker een leuk extraatje.

De fotogallerij ziet er erg goed uit. Met de D-pad kun je door je foto's heen bladeren. Foto's kunnen worden bekeken in zowel portret als landschap mode en kunnen worden ingezoomd tot maximaal 400%. Er is de mogelijkheid om je foto's in een diashow voorbij te laten komen. Tevens is het mogelijk om je foto's te taggen. In tegenstelling tot geotagging, waarbij de camera zelf een locatie toevoegt aan je foto, kun je zelf ook zoveel tags aan je foto's toevoegen als je wilt. Op deze manier kun je later heel makkelijk door je foto's heen en ze filteren.

Aanwezige programma's

We treffen de volgende programma's standaard aan op de Nokia N86 8MP; Agenda, Contacten, Muziek, Web, Berichten, Foto's, Download!, Kaarten, Zoekopdracht, Connectiviteit, Profielen, Installatie van telefoon, Installatie wizard, Instellingen, Oproep mailbox, Spraakopdrachten, snelkeuze, Apparaat beheer, Overdracht, 3-D tonen, Games, Klok, Logboek, Online delen, Email, Camera, Videocentrale, Galerij, Help, Toepassingenbeheer, Dictafoon, Spraak, GPS-gegevens, Plaatsen, Licenties, My Nokia, Eigen media, RealPlayer, Info, Woordenboek, EasyMenu, Uitbr.instellingen, Sw-update, Bestandsbeheer, Quickoffice, Omrekenen, Rekenmachine, Zip, Notities, Adobe PDF, Berichtlezer, WLAN-wizard, Verbindingbeheer, Syncronisatie, USB, Netinstellingen. Bent u er nog? Met andere woorden een hele waslijst aan programma's. Veel overigens die je ook op andere Symbian telefoons aantreft.

Opvallend is de toepassing om via de telefoon zelf te zoeken op nieuwe firmware's. Je hoeft dus niet meer het toestel via USB te koppelen aan de PC en via Nokia Software Updater te zoeken op updates.

De MP3 speler van de Nokia N86 8MP is erg uitgebreid, maar is dezelfde muziek speler die wij eigenlijk al kennen van andere Symbian Nokia's. Je muziek wordt gesorteerd op artiest, album, genre en componist of je kunt je eigen playlist aanmaken.

Games

De Nokia N86 8MP werkt met N-gage om spelletjes te kunnen spelen. Ongeveer 15 spellen zijn voorgeïnstalleerd om gratis uit te proberen. Je hebt daarna de mogelijkheid een spel aan te schaffen. Best jammer dat er geen gratis spellen bij het toestel zitten.

Conclusie

De Nokia N86 8MP verschilt, zoals wij al verwachtten, niet zo heel veel van zijn voorganger de N85. Het feit dat het toestel de eerste 8 megapixel is van Nokia zal toch heel veel mensen naar de winkel doen gaan om hem aan te schaffen. De camera heeft geen grote vernieuwingen, maar laat wel zien hele goede foto's te kunnen maken. Ook de panorama functie en de 28mm hoeklens doen ons overtuigen.

De Nokia N86 8MP is een degelijke Nokia N-serie telefoon die zal moeten winnen in de strijd tegen onder andere de Omnia HD en de LG GD900 Crystal.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia N86 8MP review