LG Prada KE850 review

Eind 2006 kondigde LG aan een toestel uit te brengen in samenwerking met modehuis Prada. Dit toestel moest een combinatie worden van hoogwaardige technologie en avant-garde design. Het resultaat is een candybar toestel met volledige touchscreen bediening.

En nu bij ons op de redactie binnengekregen, het nieuwe paradepaardje van LG; de KE850 Prada!

Naast de touchscreen bediening lijkt ook het uiterlijk verdacht veel op de Apple iPhone.
We zien op vele website's dat de vergelijking wordt gemaakt tussen de Prada en de iPhone. Wij zullen in deze review niet de nadruk leggen op deze vergelijking. Al was het maar omdat de Prada geen smartphone is en de iPhone wel. Toch zullen we hier en daar wel wat overeenkomsten nader belichten, simpel omdat ze erg op elkaar lijken.

We zullen in deze review uitgebreid kijken naar het uiterlijk en de bediening van de Prada. En is dit nou een typische vrouwen telefoon? Of zullen de heren onder ons dit nieuwe model van LG ook waarderen? Verder zal in deze review aan de orde komen of we na enige dagen nog steeds onder de indruk zijn van de Prada. Als we dat in eerste instantie al waren natuurlijk!

De gebruikte kwaliteit is goed. Waar het beschermhoesje van gemaakt is blijft onduidelijk maar het ruikt naar nieuwe schoenen. Deze vergelijking zal de dames zeker aanspreken! De telefoon past er trouwens niet helemaal in, de letters Prada prijken er bovenuit. Jammerlijk samen met de camera. Geen bescherming daarvoor dus.

Plus- en minpunten LG Prada KE850

  • Afmetingen scherm
  • Compactheid toestel
  • Interactieve Flash menu
  • Geen 3G
  • Vingerafdruk gevoelig
  • Uithoudingsvermogen batterij

Wat zit er bij het toestel?

De Prada komt in een kleine vierkante doos en staart je stijlvol aan zodra je de doos open hebt gemaakt. Binnenin zit naast de telefoon een adapter, een tweedelige headset, USB datakabel, een 256 MB MicroSD kaart (+ convertor), een beschermhoesje en niet te vergeten een poetsdoekje! Want het zal geen verrassing zijn dat een touchscreen vieze vingers aantrekt.

Uiterlijk

De KE850 Prada zit in een vrij sober zwart jasje en heeft drie knoppen op de voorkant. Deze dienen om op te nemen en om op te hangen. De derde en middelste is een C-knop om een bewerking ongedaan te maken. Het uiterlijk is neutraal van ontwerp en zal zowel vrouwen als mannen aanspreken.

Aan de rechter zijkant zitten twee knoppen; een camera/MP3 knop en de unlock toets. In tegenstelling tot de iPhone, waar je het toestel kunt unlocken door een slepende beweging op het touchscreen te maken, moet de KE850 tot leven worden gewekt door de unlock toets rechts aan de zijkant van het toestel. Raar is dat in slapende toestand deze unlock twee maal moet worden ingedrukt voordat het toestel klaar staat om je te bedienen. Dit had wat ons betreft ook eenmaal gemogen.

Aan de linker zijkant treffen we de aansluiting voor de adapter die tevens dienst doet voor de headset. Daar vlak onder bevinden zich twee volumeknoppen en een profiel knop. Die laatste had wat ons betreft ook achterwege gelaten mogen worden omdat het vanuit het menu dezelfde handeling gedaan kan worden. Daarnaast lijkt het wellicht wat overbodig om eerst het toestel te unlocken voordat het profiel gewijzigd kan worden. De knop is namelijk een kopie van de unlock knop waardoor per ongeluk indrukken niet snel zal gebeuren.

De achterkant tot slot lijkt uit twee delen te bestaan. Het onderste deel is om de batterij af te schermen. Linksboven in de hoek vinden we de 2 megapixel camera met Schneider Kreusznach lens.

Uithoudingsvermogen

De interface is in werkelijkheid een Flash Lite 2.1 applicatie. Een voordeel hiervan is dat het er allemaal erg gelikt uitziet en verbazingwekkend vlot werkt. Een nadeel is dat het uithoudingsvermogen van de batterij hierdoor beperkt wordt, omdat Flash niet ontwikkeld is voor handhelds zoals telefoons. Dit komt omdat Flash de nodige processor-activiteit opeist en daarmee een extra belasting op de batterij legt. Dit is ook de reden waarom de Apple iPhone het gebruik van Flash niet ondersteunt. De videodienst YouTube, waarvan de filmpjes in Flash zijn gecodeerd, zal speciaal voor Apple (en dan met name voor de iPhone en de iTV) hun video's in het H.264 formaat gaan converteren. H.264 staat beter bekend als MPEG-4 of als AVC (Advanced Video Coding). Het is een digitale video codec die een heel sterke compressie van videobeelden nastreeft.

Dankzij de Flash interface heeft de KE850 Prada een zeer beperkte standbytijd. Geregeld 'spelen' met je Prada vraagt om de twee dagen een volle batterij. Intensief spelen om bijvoorbeeld deze review te maken en hij vraagt er zelfs dagelijks om! Met normaal gebruik hou je het zeker geen week vol! Drie à vier dagen en de Prada is echt leeg.

Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van de speciale energiebesparingsmodus. Wat er onder de motorkap precies gebeurd bij het activeren hiervan is onduidelijk. De handleiding leert ons dat er voornamelijk bespaard wordt als de telefoon niet gebruikt wordt. Wel valt op dat de helderheid van het scherm aanzienlijk wordt verminderd. Echt vervelend is dit trouwens niet, maar het aflezen van het scherm buiten de deur wordt vrijwel onmogelijk.

Beeldscherm

Eenmaal aan en verlicht verbaas je je over het grote beeldscherm. Het is werkelijk gigantisch! In een tijd waar mobiele telefoons steeds kleiner worden, en daarmee de beeldschermen, heeft het beeldscherm van de Prada een resolutie van 240 bij 400 pixels. Of anders gezegd: 6,5 centimeter hoog en 4 centimeter breed.

Het scherm zelf is gemaakt van gehard glas en dus niet van een zacht materiaal wat meegeeft tijdens het aanraken van het scherm. Dit geeft een solide en robuust gevoel!

In het onderdeel Extra's op pagina 4 staat een beschrijving van Opera Mini en Google Maps. De foto's die hierbij staan geven een goed beeld over de afmetingen van het beeldscherm.

Menu

Alles valt of staat met de bediening, ook wel de UI genoemd (user interface). Dit omdat we geen toetsenbord tot onze beschikking hebben. Functioneert de bediening matig of hapert het touchscreen enigszins dan zal dit grote consequenties hebben op het gebruikersgevoel wat iemand krijgt bij gebruik van de KE850 Prada. Denk er maar eens aan; een knop geeft een zekere weerstand als je hem indrukt. Een touchscreen geeft geen feedback. Blind je smsjes typen zit er dus niet in! We zullen je niet langer in spanning en houden en de UI samenvatten in 1 woord; ....geweldig!

Er is echter wel een voorwaarde; het scherm moet niet al te vies zijn. Het lijkt erop dat het scherm minder goed reageert als deze aan de vieze kant is. Blijven poetsen en er is niets aan de hand, maar het blijft water naar de zee dragen met deze vingerafdruk-magneet!

Eenmaal unlocked heb je de beschikking over vier keuzes die zich op het scherm aanbieden. Daarnaast bevindt zich op het scherm een klok die als analoog of als digitaal is in te stellen. Leuke feature is dat de klok zich laat slepen. Echt veel heb je hier trouwens niet aan. Na het opnieuw opstarten van de telefoon staat hij vrolijk weer in het midden van het scherm. Een menuknop brengt je naar het menu die is onderverdeeld in vier categorieën; belfuncties, multimedia, agendafuncties en instellingen. De knoppen hebben een erg hoog Apple gehalte; eenvoudig, duidelijk en zonder poespas.

Klikken op de on-screen knoppen gaat gepaard met de nodige animaties en met een geluidje. Dit is dan ook de enige feedback die je krijgt. Het invoeren van tekst gaat via T9, je krijgt niet de beschikking over een volledig on-screen toetsenbord. Dit is misschien maar goed ook want anders worden de knoppen wel erg klein. Invoeren van tekst gaat overigens erg goed, je moet er wel recht voor gaan zitten om niet 'onder' of 'boven' een knop te drukken. De meeste gebruikers zullen die overigens erg snel doorhebben.

De KE850 Prada beschikt over vier thema's; een PRADA thema speciaal ontwikkeld door de mensen van Prada, een blauw thema wat lijkt op Mac OS X en een tweetal interactieve thema's; vlinders en vissen. Grappig is dat bij deze laatste twee thema's de op het scherm aanwezige vlinder of vis reageert op je aanraking. Als je ergens in het scherm klikt, vliegt of zwemt het beestje naar je vinger. Zo is ie braaf!

Na het menu een aantal keren doorgebladerd te hebben valt op dat de Nederlandse vertaling soms wel wat letterlijk genomen is. Zo is in het Contactpersonen onderdeel het "Home" telefoonnummer vertaald naar "Startpagina". Niet helemaal de bedoeling lijkt ons zo.

Messaging

De handleiding doet op diverse punten tekort, zo ook het gebruik van T9. Zo is nergens terug te vinden hoe je met T9 een volgend mogelijk woord selecteert. Iedereen kent het wel, je typt '63' in om het woord 'me' te schrijven en je krijgt het woord 'of'. Hoe blader je door naar de andere mogelijkheden? Dit doe je dus door middel van de volumeknoppen aan de zijkant. Een andere mogelijkheid is om midden op de tekst te tikken totdat er links en rechts knoppen verschijnen die naar boven en beneden wijzen. Als je vervolgens op de knop omhoog of omlaag klikt kun je ook een volgend woord selecteren.

Connectivity

Als eigenaar van een KE850 Prada heb je de beschikking over Bluetooth om bestanden of andere data over te zenden. Wat opviel bij het overzetten van nummers van het ene toestel naar de Prada via Bluetooth, is dat de Prada het ontvangen van meerdere contacten via Bluetooth niet begrijpt. Erg vervelend want alles moet 1 voor 1 over gezet worden. Ditzelfde geldt ook voor het versturen van een complete agenda. Niet alleen gaat dit simpelweg niet lukken, dit laatste zorgt tevens voor een vastloper die alleen te verhelpen is door de batterij te verwijderen. Dit is erg jammer en het is te hopen dat LG hiervoor een fix zal uitbrengen. De agendafunctie van de KE850 Prada is namelijk zo handig dat het zonde is dat je hier geen gegevens zou kunnen importeren.

We hebben helaas niet de bijgevoegde software kunnen testen om te zien hoe we gegevens van en weer konden versturen van onze PC naar de telefoon.

Geheugen

De KE850 Prada kent, naast een intern geheugen van slechts 8 MB, een gratis bijgeleverde 256 MB MicroSD kaart. Onze geheugenkaart zat al in het toestel toen we hem uit de doos haalden. Op dit punt zal de KE850 Prada de concurrentie met de iPhone die verkrijgbaar zal zijn in de smaken 4 GB en 8 GB verliezen. Maar geen paniek, je kunt de Prada altijd nog uitbreiden met een externe MicroSD geheugenkaart.

LG laat het interne en externe geheugen erg gescheiden overkomen tijdens gebruik. Er bestaat niet echt een mogelijkheid om beiden te laten zien. Je moet echt kiezen voor het interne of het externe geheugen wat erg overbodig en omslachtig is.

Een ander groot nadeel is dat bij overdracht van bestanden met BlueTooth het bestand automatisch in het interne geheugen wordt geplaatst. Drie keer raden; als het bestand groter is dan het nog vrije interne geheugen dan gaat het feest niet door. Je zult dan een USB kabel moeten aanschaffen en het via deze manier overzetten. Erg jammer, want 8 MB is snel gevuld en dan blijft er weinig over om bijvoorbeeld MP3's over te sturen.

Camera

We hebben met de Prada de beschikking over een 2 megapixel camera met flitser. Deze flitser is van het type LED en is ondanks dat toch behoorlijk fel. In het donker kun je er tot anderhalve meter goed mee verlichten, wat voor dit type toch erg behoorlijk is. Het valt wel op dat er de nodige tijd zit tussen het maken van de foto en het daadwerkelijk nemen daarvan. Dit zal vooral in het begin zorgen voor wegdraaiende personen op je foto omdat je dacht je foto al gemaakt te hebben.

Erg handig is overigens dat het hele scherm gebruikt wordt om te zien wat je wilt fotograferen of op video wilt opnemen. Het scherm is groter dan menig digitale camera, en natuurlijk andere camera-telefoons, zodat veel mensen zich zullen afvragen waarmee je een foto aan het nemen bent. Dit brengt leuke reacties met zich mee!

Er zijn behoorlijk wat instellingen om je familiekiekjes te nemen. Eenmaal in camera modus bevinden de instellingen zich links aan de zijkant op het scherm. Een instelling wijzigen kan door eerst op het scherm te tikken. Er verschijnt dan een menu met wat globale instellingen. De gedetailleerde instellingen zitten verstopt onder een submenu. Hier kun je naast de flitser de volgende zaken instellen: resolutie (320 x 240, 640 x 480, 1280 x 960 of 1600 x 1200 pixels), meetwaarden, filter (negatief, grijs of sepia), kwaliteit (normaal, fijn of zeer fijn), AF, multi-shot, weergeven (4:3 of 16:9), opslag, timer (uit, 3 seconden, 5 seconden of 10 seconden), sluitertoon (3 verschillende geluiden), witbalans (automatisch, wolfraam, TL-verlichting, Zomertijd, Bewolkt). Ook hier lijkt de vertaling niet altijd juist gekozen.

Het uiteindelijk maken van de foto of de video natuurlijk, gaat middels de camera/MP3 knop bovenaan het toestel. We bedoelen met bovenkant natuurlijk de zijkant van het toestel omdat je tijdens het maken van een foto het toestel gedraaid hebt!

Aanwezige programma's

Het toestel is uitgerust met redelijk wat programma's; voicememo, MP3 speler, FM-radio, ingebouwde spellen, wekker, rekenmachine, wereldtijd, conversie programma, agenda en memo. We zullen niet al te veel woorden vuil maken want de programma's zijn duidelijk en werken goed. Vooral het wereldtijd programma is visueel erg leuk gemaakt. Je krijgt een wereldbol te zien die je met je vinger een flinke zwieper kunt geven. Inzoomen kan ook om op een bepaald werelddeel in te zoomen. Erg leuk gedaan maar of het een duidelijke toevoeging is aan het doel van het programma?

Waar we nog wel even bij stil willen staan is de aanwezige internet browser. Deze is ver onder de maat. Verwacht hier geen volledig geïntegreerde touchscreen bediening. Je zult de browser met een beperkt aantal knoppen moeten bedienen, daarnaast is de browser ook nog eens traag ook. Geen volwaardige Internet ervaring zoals de iPhone zou je denken dus. Maar we hebben een alternatief! De Prada ondersteunt Java en dit geeft ons de mogelijkheid de Opera Mini browser te installeren. Dit hebben we dan ook gedaan en in het onderdeel Extra's (pagina 4) geven we onze bevindingen aan je.

Games

De Prada is uitgerust met vier spelletjes. Slim van de mensen van LG is dat deze volledig aansluiten op het touchscreen van de Prada. Natuurlijk viel dat zonder veel knoppen te verwachten. Maar toch geeft de touchscreen bediening een extra dimensie aan het geheel.

Extra's

Er zit een geheim menu in de KE850 Prada! Je belt 2945#*# en komt in het Engineering menu. Hier kun je verschillende dingen testen en onbegrijpelijke gegevens opvragen. Gebruik is op eigen risico!

Opera Mini review

Bovenstaande optie is natuurlijk leuk maar waar het jullie omgaat is de Opera Mini review. En om wat meer de vergelijking met de iPhone te maken testen we Google Maps er gelijk even bij!

Het installeren van Opera Mini kan op drie manieren. Je gaat met de standaard browser op de Prada naar "operamini.com" of je vraagt de download link op via een SMS. Hiervoor moet je via je PC naar het volgende adres surfen: http://www.operamini.com/download/sms/. Daar kun je je telefoonnummer invoeren waarna je een SMS bericht terug krijgt met daarin de download link. Heb je helemaal geen zin om van de standaard browser gebruik te maken dan kun je ook het bestand via je PC downloaden en Bluetoothen naar je Prada. Alle mogelijkheden worden hier nog eens opgesomd en toegelicht; http://www.operamini.com/download/.

Wanneer Opera Mini voor het opstart moeten er wat zaken geconfigureerd worden. Gelukkig gebeurd dit vrijwel automatisch waardoor je snel aan de slag kunt.

Vervolgens krijg je een soort startpagina te zien met de mogelijkheid direct een URL in te voeren. Ook is een invoermogelijkheid aanwezig om via Yahoo! website's te zoeken. Bookmarks en een Geschiedenis zijn niet vergeten. De Prada toont onderaan het scherm een functieknop waarna eenmaal op geklikt de navigatie toetsen zichtbaar worden. Op de foto van de startpagina die hierboven is weergegeven is dit goed te zien. De onscreen knop rechtsonder geeft toegang tot het numerieke en alfanumerieke invoergedeelte. Indien nodig, bijvoorbeeld voor het invoeren van getallen of tekst, heb je het vertrouwde invoergedeelte tot je beschikking die overal in het toestel gebruikt wordt.

Eenmaal een website opgevraagd wordt in een recordtijd de pagina getoond. De browser ondersteunt CSS waardoor pagina's verschijnen zoals ze bedoeld zijn. Er wordt overigens wel degelijk rekening gehouden met de afmetingen van het scherm. Hieronder staat een screenshot van de homepage van NieuweMobiel.NL. Omdat wij een speciale mobiele telefoon/PDA stylesheet hebben wordt de website automatisch aangepast voor weergave op een kleiner beeldscherm. De bediening gaat met Opera Mini gelukkig wel grotendeels via het touchscreen! Scrollen is werkelijk fenomenaal! Je hebt weliswaar niet het elastieke scroll-gevoel bij de iPhone maar dit werkt ook erg goed. Helaas laten hyperlinks zich niet aanklilkken. In de nieuwste versie van Opera Mini kan dit wel. Hierover later meer.

Ook ondersteund Opera Mini de RSS techniek. Met deze techniek is het mogelijk op een snelle en efficiente manier op de hoogte te blijven van het allerlaatste nieuws. Dit gaat middels een klein bestand, wat ook wel een "feed" wordt genoemd, waarin alle nieuwskoppen zijn opgenomen. Je kunt vervolgens zelf bepalen welk nieuwsartikel je leest en welke niet. Ook NieuweMobiel.NL heeft RSS feeds. Meer informatie daarover is hier te vinden.

Opera Mini toont boven de opgevraagde website een hyperlink om je te abonneren op een feed. Indien deze aanwezig is natuurlijk. De RSS lezer van Opera Mini is best goed te noemen. Hij is weliswaar simpel qua functionaliteit, maar dat verwacht je juist ook voor op je mobiele telefoon. Wil je artikel lezen dan link je eenvoudig door naar het hele artikel op de website.

Er is ook een beta versie van Opera Mini in ontwikkeling, versienummer 4, waar het touchscreen gedeelte nog meer ondersteunt wordt. Deze is te installeren op de Prada alleen geeft nog geen tekst weer. Je krijgt dus alleen plaatjes te zien. Deze versie van Opera Mini lijkt qua werking meer op de internetbrowser van de iPhone. Zo krijg je de gehele webpagina te zien en kun je vervolgens inzoomen op het gedeelte wat je lezen wilt.

Tevens heb je de beschikking over een muis-cursor en kun je die met je vinger bewegen. Ook kun je op hyperlinks klikken en het menu bedienen. Dit belooft een zeer functionele browser te worden voor op de Prada. Maar helaas is het nog even wachten totdat de beta in productie gaat.

Google Maps review

Ook hebben we Google Maps geïnstalleerd op de Prada en getest. Het viel hierbij op dat het geven van opdrachten wat omslachtig gaat omdat het touchscreen niet ondersteunt wordt. Je hebt daarom alleen de beschikking over de functieknoppen die de Prada je standaard voorschotelt. Het werkt overigens wel, maar het kost wat extra tijd.

Het opzoeken van locaties, bedrijven en zelfs het uitstippelen van een route gaat relatief eenvoudig met Google Maps. Ook kun je kiezen voor de bekende satelliet weergave! Handig om zo je huis eens op te zoeken of om in te zoomen op de tuin van buren. We zullen het verder beperken tot wat screenshots die we genomen hebben tijdens het gebruik van Google Maps:

Conclusie

In de introductie van deze review stelden we de vraag of de LG KE850 Prada een typische vrouwentelefoon is of dat ook heren zich met deze mobiel kunnen vertonen. We kunnen veilig stellen dat de Prada niet geslachtsgebonden is. Vanwege de link met Prada zullen velen toch denken dat het een vrouwentelefoon is. Dit vooroordeel zal snel verdwijnen na het zien en het spelen met de Prada.

Zelf zijn wij erg positief over de Prada. Het snel opgaan van de batterij wordt grotendeels goed gemaakt door het gigantische beeldscherm. Dit blijkt tijdens gebruik, en dan met name het browsen op internet of het maken van een foto, een dergelijk groot voordeel te zijn dan je het veelvuldig opladen van je Prada graag voor lief neemt.

Jammer is en blijft helaas dat de Prada na wat licht gebruik al snel veranderd in een heuse vingerafdruk verzameling. Het poetsdoekje wat meegeleverd is, is slechts een pleister op de wond. Echt vrolijk worden we er niet van. Blijven poetsen dus!

Maakt dit alles dat we een alternatief gevonden hebben voor de iPhone? Het antwoord daarop is nee. Een vergelijking maken tussen de LG KE850 Prada en de Apple iPhone, wat overal veel gemaakt wordt, is appels met peren vergelijken. De Prada is geen smartphone en zal lang niet zoveel kunnen als de iPhone. Toch zullen we zien dat veel mensen die wachten op de iPhone de Prada zullen aanschaffen. Over het waarom hebben we wel een vermoeden. Dit soort type telefoons wordt grotendeels gekocht door mensen die zich willen onderscheiden van de rest. De doelgroep van de iPhone zal echter nog een tweede kennen; mensen die zich aangesproken voelen door de toegevoegde waarde die de iPhone heeft ten opzichte van andere mobiele telefoons. Deze groep zal niet kiezen voor de Prada, die zullen wachten totdat de iPhone volgend jaar verkrijgbaar zal zijn in Nederland. Voor die eerste groep is echter de Prada een prima alternatief! En ons advies voor die groep is dan ook; wacht niet tot volgend jaar maar gun jezelf die iPhone ervaring nu al door een Prada aan te schaffen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG KE850 review