HTC TyTN review


De HTC TyTN is een compleet nieuw toestel van de vernieuwde leverancier van Windows Mobile toestellen en deeluitmakend van de HTC Mercury-serie. Deze redelijk compacte PocketPC Phone en alleskunner is de opvolger van de populaire 9100.

De TyTN is een goede voortzetting van die lijn door de vele nieuwe eigenschappen die het toestel biedt; namelijk ingebouwde standaard Push mail ondersteuning, HSDPA, videobellen en een redelijke 2.0 megapixel camera.

Met deze genoemde eigenschappen vormt de TyTN (HTC Mercury) een goede aanvulling op de oudere 9100, ook bekend als HTC Wizard. Dit toestel is als eerste in zijn soort enorm populair geworden door het aantrekkelijke formaat, het uitschuifbare toetsenbord, de mogelijkheden en de prijs. Inmiddels is bij HTC duidelijk wat de markt echt wil en zal daarom ook in de komende periode meer redelijk compacte PocketPC Phones op de markt brengen. Inmiddels is dit aandeel ook veel groter dan de markt voor PocketPC phones van 'traditioneel' formaat. Het is gebleken dat deze toestellen van nogal fors formaat (wél met de nodige functies!) in vele omstandigheden ongeschikt zijn en daarom ook weinig populair zijn voor gebruik als mobiele telefoon. De nieuwe TyTN biedt dit wel en maakt dan ook deel uit van een compleet nieuwe generatie voor PocketPC toestellen, die komende maanden en komend jaar de markt zullen bereiken. Al moet gezegd worden dat de TyTN niet een enorm compact model is zoals bijvoorbeeld een Sony Ericsson M600i.

Alle genoemde toestellen zijn gefabriceerd door HTC, de grootste hardwarefabrikant van Windows Mobile devices ter wereld. Niet alleen de fabrikant is HTC, maar ook de merknaam is HTC. Vanaf deze review spreekt men niet meer over Qtek producten, maar over HTC producten. Dit is het merk dat op alle nieuwe modellen van de Taiwanese fabrikant zal prijken. Tevens zal er een ander logo gebruikt worden en is het toestel uitgevoerd met een speciaal HTC thema. De groene kleur van het thema is de nieuwe huisstijl van het merk.

Naast voordelen in de vorm van WiFi en Push mail bieden Smartphones en PDA-Phones bij voorbaat al veel meer mogelijkheden dan een gewone GSM. Bestuurd door een echt Operating System (OS) zijn de mogelijkheden van de toestellen bijna eindeloos. Denk aan navigatietoepassingen, hoge kwaliteit video, e-mail, internet met HTML-pagina's en frames, synchronisatie en executables. Wie enkel de Samsung E900, Nokia 6233 of Sony Ericsson K800i als smartphone ziet heeft het echt mis. Een Smartphone telt pas mee wanneer deze een echt besturingssysteem aan boord heeft. Dit kan een geheel JAVA-gebaseerd OS zijn, Palm, Linux, Symbian of Windows Mobile. Symbian Series 60 en Windows Mobile zijn dan ook veruit het populairst.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 1 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

Binnen de TyTN review zullen vergelijkingen worden getrokken met de nieuwe E-series van Nokia, maar ook terug naar de oudere 9100 (ook wel bekend onder de naam T-mobile MDA Vario of Orange SPV M3000) en de Qtek S200.

- Toestel
- Batterij (1350 mAh)
- Draagtas voor aan de riem
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleidingen in PDF-formaat
- Nederlandstalige snelstart handleiding
- Nederlandstalige handleiding (uitgebreid)
- USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
- Oplader
- Stereo headset
- Extra stylus

Bij het toestel worden twee Nederlandse handleidingen aangetroffen (Personen die geen Nederlandse handleiding hebben, krijgen vanuit HTC Nederland een Nederlandse versie toegestuurd). De ene is de gewone standaardhandleiding en bij de andere bijgeleverde handleiding van het toestel gaat men kort in op de basisfuncties van het toestel, zodat men snel ermee aan de slag kan.

Hoewel beide handleidingen na een vertalingslag direct vanaf HTC komen is de verzorgdheid, uitgebreidheid al de algemene duidelijkheid er niet minder op. In principe al de punten van het uitgebreide toestel wel beschreven. Wederom een erg goede verzorgd boekje dat zeker de moeite eens waard is om door te bladeren mocht men specifieke problemen tegenkomen met de TyTN. Neem er wel de tijd voor!

Behalve de handleidingen wordt er namelijk ook nog een extra case meegeleverd waarin de TyTN gedragen kan worden. Deze case is een standaard nylon tasje met riemclip en lederen buitenkant. Wat wel een leuke oplossing is, is de sluiting van de case. Normaal gesproken is vooral bij dit soort standaard cases een eenvoudige drukknopsluiting te zien, echter bij de TyTN is dit anders opgelost. De meegeleverde case beschikt namelijk over een heuse magneetsluiting, wat inhoudt dat er geen vervelende drukknoppen meer gebruikt hoeven worden en de voordelen van een magneetstripsluiting zijn dan ook duidelijk: een betere en snellere toegang tot het toestel zal resulteren in een efficiënter gebruik van de case.

Wat zit er bij het toestel?

De hoeveelheid accessoires die in de doos van de HTC TyTN aanwezig was rijkelijk voorzien. HTC levert mee wat men normaliter onder het merk Qtek ook al deed. Inbegrepen is het volgende:

De overige accessoires zijn vrij standaard. De stereo headset is gelukkig verbeterd. Deze klinkt stukken beter dan het stukje plastic dat bij de S200 meegeleverd werd. Het is niet de kwaliteit die bij een Nokia model geleverd wordt, maar het mag er zeker zijn. Ook de verbeterde afstandsbediening valt daaronder. Al met al kan gezegd worden dat de TyTN met genoeg accessoires geleverd wordt. Jammer trouwens dat die 512 MB geheugenkaart niet in de doos zat. Bij provider versies zoals de SPV M3100 zal die wel aanwezig zijn.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel