HTC 7 Trophy review

Met de HTC 7 Trophy maakt HTC de overstap naar Windows Phone 7. De HTC 7 Trophy is alweer de derde in het rijtje Windows Phone 7 toestellen die we hebben getest.

Eerder mochten we al kijken naar de Samsung i8700 Omnia 7 en de LG E900 Optimus 7 die we aan een grondige producttest hebben onderworpen. Online winkelketen Coolblue, bekend van onder andere PDAShop.nl en Smartphoneshop.nl, was zo vriendelijk ons van een testexemplaar te voorzien. Waarvoor uiteraard onze vriendelijk dank!

Terug naar de HTC 7 Trophy; deze is uitgerust met onder andere een 1 GHz Snapdragon-processor, 3.8 inch WVGA-beeldscherm en 5.0 megapixel-camera met 720p video-opnamekwaliteit. Daardoor hoopt HTC zich te kunnen meten met de Windows Phone 7 toestellen van andere fabrikanten. Is de nieuwe HTC 7 Trophy ook zo briljant als HTC beweert? Wij testten het voor je uit.

Plus- en minpunten HTC 7 Trophy

  • Stijlvol uiterlijk
  • Gewicht
  • Beeldkwaliteit
  • Autofocus
  • Speaker

Wat zit er bij het toestel?

De HTC 7 Trophy bevindt zich in een wit kartonnen doosje in een witte kartonnen sleeve. De illustraties op de verpakking zijn dezelfde als de afbeeldingen die HTC op zijn website gebruikt. In de doos ligt het toestel met 1300 mAh-batterij in een wit kartonnen omhulsel. Hieronder bevindt zich de documentatie, een 3.5-mm-headset met schuimrubber beschermhoesjes en een USB-kabel. Door middel van het meegeleverde opzetstuk kan van deze kabel een adapter gemaakt worden. Wat opvalt aan de accessoires is dat ook deze mooi uitgewerkt en vormgegeven zijn. We zien dat vaker anders.

Uiterlijk

De 7 Trophy is een standaard monoblock-toestel. HTC heeft door de regels voor het gebruik van Windows Phone 7 weinig speelruimte bij de plaatsing van bijvoorbeeld de knoppen aan de voorkant van het toestel. Toch is duidelijk te zien dat HTC naast het uiterlijk van de accessoires veel aandacht heeft besteed aan het toestel zelf, en is het bedrijf er in geslaagd om het toestel er erg mooi en gestyled uit te laten zien. Door het gebruik van glas, kunststof en metaal ziet de 7 Trophy er stevig, stijlvol en zeker niet goedkoop uit.

De voorkant van het toestel bestaat uit een glasplaat omringd door een dun randje zilverkleurig metaal. Onder het scherm bevinden zich drie aanraakgevoelige knoppen. Met de linkerknop gaan we terug naar het vorige scherm, de middelste knop fungeert als home-knop en de rechter activeert de zoekfunctie. Boven het scherm bevindt zich de luidspreker.

De bovenkant bestaat uit glad zwart kunststof. Hier bevinden zich de aan/uit-knop en de aansluiting voor de 3.5-mm-headset.

De onderkant van het toestel bestaat uit zwart kunststof, hierin bevindt zich alleen de microfoon.
Ook de zijkanten bestaan uit zwart glad kunststof. Aan de linker bovenkant zit de volumeknop en aan de onderkant de USB-aansluiting. Aan de rechter onderkant bevindt zich een metalen knop met ribbels die de camera activeert.

De achterkant van het toestel bestaat uit zwart kunststof met goede grip. De achterkant biedt plaats aan de camera en flits. Daar onder bevindt zich de batterijcover die uit flexibel kunststof bestaat. Door middel van een kleine inkeping haal je de cover zonder moeite van de telefoon.

Onder de cover bevindt zich de 1300 mAh-batterij met daaronder de SIM-kaart, deze is niet te verwisselen zonder de batterij de verwijderen.

De HTC 7 Trophy voelt met zijn 140 gram degelijk aan. Met een breedte van 61.6 mm ligt het toestel lekker in de hand en de kunststof achterkant biedt voldoende grip om de telefoon comfortabel en zonder problemen te gebruiken.

Uithoudingsvermogen

Bij een uitgebreide producttest in korte tijd is het altijd moeilijk om precies vast te stellen hoe lang een batterijlading meegaat. Zoals we gewend zijn van de meeste smartphones houdt de batterij het bij veelvuldig gebruik van WiFi of een video-functie niet al te lang uit.

Ook zijn er naast het aanpassen van de automatische schermverlichting time-out geen functies beschikbaar om de batterijduur te verlengen; zuinig gebruik van WiFi en andere stroomverbruikende functies is de enige manier. In vergelijking met andere nieuwe smartphones is het uithoudingsvermogen van de HTC 7 Trophy niet fantastisch, maar ook niet slecht. Het toestel zit ergens in de middenmoot.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen zijn we weinig bijzonderheden tegen gekomen. De 7 Trophy heeft een helder gespreksgeluid en de verbinding is stabiel. Het volume is luid genoeg en is naar keuze naar boven of beneden bij te stellen, zodat in elke situatie een goed verstaanbaar gesprek gevoerd kan worden. Zetten we het toestel in speaker-mode dan is het een ander verhaal. Het volume is luid genoeg, maar de speaker kraakt vooral bij hoge of luide tonen.

Tijdens een gesprek kun je kiezen uit verschillende opties: speaker, mute, hold en add call. Met een druk op de knop zijn ook de numerieke toetsen tijdens het gesprek op te roepen.

Door in het startscherm op de tegel met het telefoonicoontje te drukken kom je in het gespreksmenu. Dit menu bestaat uit een chronologische lijst met gevoerde gesprekken, voor deze lijst zijn geen sorteringsmogelijkheden. Ook is niet op te vragen hoe lang er precies gebeld is en worden ook de kosten nergens weergegeven.

Onder de lijst met gesprekken staan knoppen om de voicemail te bellen, de numerieke toetsen op te roepen en het telefoonboek te bekijken. Ook is er een uitvouwmenu waarin de lijst te wissen is en de gespreksopties in te stellen zijn. Als je de menu-knop onder het scherm lang ingedrukt houdt open je de voicedial-optie. Helaas werkt deze erg slecht en is het ons niet gelukt iemand uit het telefoonboek te bellen. Wat beter werkt is het spraakgestuurd openen van verschillende menu-opties.

Beeldscherm

De HTC 7 Trophy beschikt over een 3.8 inch TFT-beeldscherm met een WVGA-resolutie van 800 x 480 pixels en auto-rotate. Het scherm is groot genoeg en prettig te gebruiken. Voor een traditioneel TFT-scherm is het contrast goed, het zwart is ook echt zwart en wordt niet grijs weergegeven. Hierdoor is het beeld in verschillende omstandigheden goed te zien en te bedienen. Er zijn helaas niet veel opties om het beeld aan te passen, alleen de brightness is in te stellen.

Menu

Het menu is te verdelen in het startscherm en een alfabetische lijst van programma’s. Door op de menu-knop onder het scherm te drukken belanden we in het startscherm waarop de belangrijkste programma’s op grote menu-tegels weergegeven zijn.

De HTC 7 Trophy op werkdagen voor 22.00 uur besteld, morgen in huis!

Als we over het startscherm van rechts naar links vegen komen we in de lijst met alle geïnstalleerde programma’s. Het nadeel van deze lijst is dat deze flink in lengte op kan lopen. Helaas zijn er geen opties om deze op enige manier aan te passen.

Alle programma’s zijn zonder moeite naar het startscherm te slepen zodat het volledig naar eigen inzicht in te richten is. De tegels in het startscherm reageren op verschillende aanrakingen van de gebruiker en kantelen bijvoorbeeld licht naar de kant waar ze ingedrukt worden. Op de tegels wordt informatie over de betreffende programma’s weergegeven, zo geeft de Messaging-tegel weer hoeveel ongelezen berichten er zijn en de verschillende E-mail-tegels laat weten als er een e-mail binnen is gekomen.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de HTC 7 Trophy gaat schuil onder de People-tegel. Het telefoonboek is multifunctioneel en niet alleen een lijst van namen en telefoonnummers. Als je er voor kiest om het toestel te koppelen aan bijvoorbeeld een e-mail- of Facebook-account dan worden de contacten hieruit automatisch in het People-menu gezet. Op zich is dit natuurlijk heel handig, maar niet elke gebruiker wil contacten uit al deze verschillende accounts in het telefoonboek zien.

De opties van het telefoonboek hangen af van de verschillende services die aan het toestel gekoppeld zijn. Als er bijvoorbeeld een Facebook-account ingesteld is, dan is er de mogelijkheid om een bericht op Facebook te sturen of iemands profiel of website te bekijken. Daarnaast is er de mogelijkheid om een e-mail naar een contact te sturen en deze een persoonlijke ringtone te geven. Hiernaast heeft het telefoonboek nog een optie: als je van rechts naar links over het scherm veegt, kom je in een lijst van statusupdates van contacten uit de toegevoegde accounts.

Messaging

Binnen Windows Phone 7 bestaan er meerdere mogelijkheden om een bericht te versturen. Als eerste kun je natuurlijk een SMS- of MMS-bericht sturen. Via de Messaging-tegel in het startscherm kom je in de inbox van het toestel. Deze bestaat uit een lijst met contactpersonen waar je al eerder een bericht naar verzonden of van ontvangen hebt. Als je op een naam drukt kom je in een lijst van berichten van deze contactpersoon, deze berichten worden weergegeven in tekstballonnetjes in twee verschillende kleuren. Als je tijdens het typen van een SMS-bericht een bestand toevoegt verandert het vanzelf in een MMS-bericht, er hoeft dus geen extra actie ondernomen te worden om een MMS-bericht te versturen.

Om te e-mailen kan de 7 Trophy aan verschillende e-mailservices zoals Google, Windows Live, Outlook, Yahoo, POP, SMTP en IMAP gekoppeld worden. Als één van deze services ingesteld wordt, dan komt deze met een aparte tegel op het startscherm te staan, een unified inbox is helaas niet mogelijk.

Het typen van een bericht op de 7 Trophy gaat zonder problemen. De toetsen zijn groot genoeg om op een hoog tempo zonder spelfouten te kunnen typen. Het toestel beschikt over autocorrectie , maar dat kan ook uitgeschakeld worden. Als autocorrectie uitgeschakeld is, blijven de woordsuggesties wel boven het input-veld verschijnen. Die kunnen ook gebruikt worden. Een nadeel hiervan is dat de Engelse en Nederlandse suggesties door elkaar gebruikt worden. Dit kan voor enige verwarring zorgen.

Connectivity

De HTC 7 Trophy beschikt over Bluetooth om verbinding met andere apparaten te kunnen maken. Helaas is het ons nog niet gelukt om een bestand te versturen waardoor het bij alleen een verbinding met een ander apparaat gebleven is. De Bluetooth-functie is in het menu aan of uit te zetten.

Een WiFi-verbinding verloopt een stuk soepeler. In het menu ben je zo verbonden met een draadloos netwerk en het toestel maakt automatisch opnieuw verbinding als een bekend netwerk zich binnen het bereik bevindt.

De HTC 7 Trophy op werkdagen voor 22.00 uur besteld, morgen in huis!

Natuurlijk beschikt Windows Phone 7 over de Internet Explorer Mobile om het toestel over het internet te leiden. Deze browser werkt snel en zonder problemen. Wel is het zo dat geopende pagina’s op het eerste gezicht onleesbaar zijn en het echt nodig is om in te zoomen. Helaas ondersteunt Windows Phone 7 nog geen Flash waardoor sommige websites niet te bekijken zijn. Om YouTube te gebruiken is dan ook een aparte app nodig, maar na installatie ontstaan hier geen problemen meer mee. Onder de weergegeven pagina zijn knoppen te vinden voor het openen van tabbladen en het toevoegen van favorieten. Ook is er een menu te openen waarin je pagina’s kan zoeken, delen, op het startscherm kan plaatsen en naar de instellingen kan gaan.

Via USB kunnen we het toestel verbinden met een computer. Op deze manier krijgen we toegang tot het interne geheugen en kunnen we onze muziek, filmpjes, foto’s en apps op de 7 Trophy kwijt. Het koppelen gebeurt met behulp van de te downloaden Zune-software, dit programma werkt snel en gemakkelijk. Helaas moeten gebruikers van Mac het nog met een beta-versie doen.

Camera

HTC heeft de 7 Trophy uitgerust met een 5.0 megapixel-camera met een flits. De foto’s hebben een maximale resolutie van 2592 x 1944 pixels en filmpjes worden op een 720p-resolutie met 1280 x 720 pixels opgenomen.

De camera is simpel in gebruik en reageert snel bij het maken van een foto. In het opnamescherm van de camera hebben we door middel van een schuifknopje de keuze uit het maken van een foto of video, ook kunnen we hier in- en uitzoomen. In het menu is de flits snel te vinden en makkelijk op aan, uit of automatisch te zetten. De flits draagt bij aan de kwaliteit van de foto’s maar in een kleinere ruimte moeten we wel oppassen dat het licht niet te fel wordt. Een groot nadeel van de camera is de autofocus, deze doet er soms erg lang over om bij te stellen wat vooral in filmpjes voor problemen zorgt.

Het menu geeft ons de keuze uit de verschillende opties. Zo kunnen we kiezen uit verschillende scenes en effecten, kunnen we de resolutie en belichting aanpassen en hebben we de mogelijkheid om flicker adjustment te gebruiken.

Foto's geschoten met de HTC 7 Trophy

De gemaakte foto’s en filmpjes verschijnen door een veeg van links naar rechts over het camera-scherm. Ook kan via de Pictures-tegel in het startscherm de fotogalerij geopend worden. De gemaakte beelden zijn scherp en kunnen zich meten met de andere Windows Phone 7-toestellen. Gemaakte beelden kunnen verstuurd worden via een MMS, verschillende e-mail-accounts, Facebook of SkyDrive. Deze opties hangen natuurlijk samen met de toegevoegde accounts en services.

Aanwezige programma's

Naast een aantal standaardfuncties zoals een wekker, rekenmachine en kalender bestaat het menu van de HTC 7 Trophy uit 360 My Web, Camera, Games, Mail, HTC Hub, Internet Explorer, Maps, Marketplace, Messaging, Music & Video’s, Notes, Office, People, Phone, Photo Enhancer, Pictures, Settings, Sound Enhancer en Stocks.

Met Office beschikt het toestel over OneNote, SharePoint en Documents, waarmee Excel-, Word- en PowerPoint-bestanden gelezen en gemaakt kunnen worden.

Met behulp van Photo Enhancer kun je foto’s bewerken en van effecten voorzien.

De HTC Hub beheert de geïnstalleerde HTC-apps zoals Notes, Photo Enhancer, Sound Enhancer en Stocks. Op het eerste gezicht lijkt dit erg handig maar omdat HTC in de Marketplace een eigen categorie heeft is deze functie eigenlijk onnodig. Alle door HTC gemaakte apps zien er erg goed uit en maken gebruik van mooie animaties voor en tijdens het gebruik.

Games

Via de Games-tegel op het startscherm komen we in de connectie met Xbox Live. Het is de bedoeling dat spellen die op de Xbox begonnen zijn, via de telefoon verder gespeeld kunnen worden. Standaard zijn er geen games op het toestel geïnstalleerd, er zijn games voor de telefoon te downloaden maar hier moeten we bijna allemaal voor betalen.

Conclusie

Aan het begin van deze review vroegen we ons af of de HTC 7 Trophy zo briljant is als HTC met zijn slogan “Quietly Brilliant” beweert. Op het eerste gezicht heeft de HTC 7 Trophy een erg mooi design dat zelfs tot in de accessoires is doorgevoerd. Het toestel werkt snel en zonder problemen en biedt een groot aantal mogelijkheden op gebied van connectivity en messaging.

In vergelijking tot de eerder genoemde Samsung i8700 Omnia 7 en de LG E900 Optimus 7 staat de HTC 7 Trophy zeker zijn mannetje. Qua design staat de 7 Trophy zelfs boven zijn concurrenten. De enige minpunten zijn de autofocus van de camera en de kwaliteit van de speaker. Al met al is er weinig op dit toestel aan te merken en kunnen we alleen nog zeggen dat de HTC 7 Trophy een prima smartphone met een hoog gebruiksgemak is, en zeker niet onderdoet voor de concurrentie.

Tot slot willen we nogmaals de mensen van Coolblue voor het beschikbaar stellen van de HTC 7 Trophy. Mocht je na het lezen van deze review een exemplaar van de 7 Trophy willen bestellen, dan kan dat tot 22:00 uur via de site van PDAshop.nl en dan heb je dit Windows Phone 7-toestel morgen al in huis.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HTC Trophy review