HP iPAQ Voice Messenger review

HP is geen grote speler op de markt voor mobiele telefoons maar probeert in het zakelijke segment met haar iPAQ-modellen toch een graantje mee te pikken.

De nieuwste modellen zijn de hier behandelde Voice Messenger en de ook nog door ons te testen iPAQ Data Messenger. Aangezien beide modellen draaien onder Windows Mobile is één voor de hand liggende concurrent HTC met tal van Windows Mobile modellen. HP richt zich echter veel sterker op de zakelijke gebruiker en dat is wellicht een markt waar de Voice Messenger met zijn compacte vormgeving een rol van betekenis kan spelen.

Daarbij moet wel rekening gehouden worden met de Nokia E71, de Palm Treo Pro en kleine BlackBerry modellen als de BlackBerry Pearl 8120.

HP omschrijft de iPAQ Voice Messenger als klein van formaat, maar groot in mogelijkheden. Op het eerste gezicht lijkt het toestel dit ook aardig waar te kunnen maken maar hoe is hij in het dagelijks gebruik?

Plus- en minpunten HP iPAQ Voice Messenger

  • SureType-toetsenbord
  • Voorspellende tekstinvoer
  • Vormgeving
  • Windows Mobile
  • Aanraakgevoelige toetsen
  • Gebruikte materialen
  • Camera
  • Belkwaliteit
  • Uithoudingsvermogen
  • Browser

Wat zit er bij het toestel?

De uitrusting van het pakket waarin de Voice Messenger komt is tamelijk basic en bestaat naast natuurlijk de telefoon zelf uit een batterij (1260 mAh), een CD-ROM, welkomstgids, handleiding, adapter, USB-kabel en een headset met 2.5 mm audio jack. De headset is een ontzettend standaard model die behoorlijk hard kan maar qua gebruikscomfort nogal wat te wensen overlaat. Helaas wordt er geen microSD geheugenkaart meegeleverd terwijl dat tegenwoordig toch meer regel dan uitzondering is.

Uiterlijk

Net als de interieuren van sommige Amerikaanse auto’s is ook de Voice Messenger in zijn geheel van tamelijk goedkoop plastic gemaakt. De voor-, boven- en onderkant van de Voice Messenger zijn van metallic-blauw plastic. De zijkanten en achterkant zijn helemaal van chroomkleurig plastic. Hoewel er naast de camera nog een spiegeltje zit is dus in feite de hele achterkant van het toestel een spiegel, die overigens wel erg gevoelig is voor vette vingers en krassen. Dat geld in mindere mate voor de voorkant.

De voorkant is onder het beeldscherm over de hele breedte bezaaid met knoppen, die wel logisch gerangschikt zijn. Direct onder het scherm zitten twee functietoetsen die niet ingedrukt kunnen worden maar aanraakgevoelig zijn. Daaronder zitten de opneemtoets, hometoets, navigatietoets, terugtoets en de ophang- en aan/uit-toets. De navigatietoets is ook aanraakgevoelig als het om navigeren gaat, voor selecteren moet hij wel ingedrukt worden.

Wat nog rest is het SureType-toetsenbord met twintig toetsen. De Voice Messenger is één van de kleinste Windows Mobile toestellen met een toetsenbord met QWERTY-indeling op de markt. Het toestel meet 114 x 50 x 12 millimeter en weegt 107 gram. Aan de bovenkant zitten de ontgrendelknop voor de batterijcover en een schuifknop om het geluid van de telefoon uit te zetten.

De linker zijkant bied plaats aan de knop voor toetsenvergrendeling, volumetoetsen en de knop voor voice command. Aan de rechter zijkant zit de audio jack, USB-aansluiting en de cameratoets.

Aan de achterkant vinden we de camera met LED-flitser en de luidspreker. De geheugenkaart kan verwisseld worden nadat de batterijcover is verwijderd. Om de SIM-kaart te verwisselen moet ook de batterij verwijderd worden en de telefoon dus uitgeschakeld.

Het toestel zit goed in elkaar, er is geen sprake van vervelende kraakjes of piepjes. Hoewel ook alle knoppen en toetsen goed zijn gemonteerd en stevig vast zitten, ontsnapt er wel wat licht tussen kiertjes bij het toetsenbord.

Uithoudingsvermogen

HP geeft geen standbytijd en beltijd op voor de Voice Messenger, deze zijn natuurlijk afhankelijk van het gebruik. Ons is tijdens de testperiode gebleken dat het toestel het na twee dagen van minimaal tot gemiddeld gebruik voor gezien houd. Tijdens die twee dagen hebben we normaal gebeld en gesmst en af en toe op internet gezeten via de WiFi-verbinding maar deze niet constant aan gehad en af en toe een foto genomen.

Wat ons betreft is dit uithoudingsvermogen behoorlijk teleurstellend voor een telefoon die geen bijzonder groot beeldscherm heeft of andere energieslurpende eigenschappen.

Bij energiebeheer onder de instellingen kan de time-out voor de verlichting ingesteld worden en de time-out voor de slaapfunctie. De lichtsensor kan aan- of uitgezet worden en de helderheid kan ingesteld worden op een niveau tussen 1 en 10. De time-out voor de verlichting van de toetsen kan ook nog apart worden ingesteld.

Belkwaliteit

De door de iPAQ Voice Messenger geleverde belkwaliteit is één van de slechtste die wij ooit hebben ervaren, zo niet de slechtste. Zo kwam het regelmatig voor dat de gesprekspartner ons niet meer hoorde terwijl wij hem of haar nog wel hoorden. Na een paar seconden ging dit vanzelf weer over. Maar het vreemdste was nog wel dat wanneer wij gebeld werden degene die belde al te horen was via de luidspreker terwijl de telefoon nog rinkelde. Dit gebeurde bij elk telefoontje maar alleen als het geluid van de telefoon aanstond.

Daarbij komt nog dat de geluidskwaliteit van zowel het oorstuk als de luidspreker erg slecht is. Via het oorstuk is de gesprekspartner soms slecht te verstaan omdat het geluid dof klinkt en via de luidspreker is het geluid weer verschrikkelijk schel. Het kan zijn dat wij een zogenaamd “maandagochtendmodel” hadden die met uitzonderlijke mankementen te kampen heeft die niet voor andere modellen gelden maar als dat niet het geval is dan laat de iPAQ Voice Messenger het hier dus behoorlijk afweten.

Tijdens een gesprek zijn de opties in wachtrij, dempen, luidspreker, vergadering, handsfree, contacten, agenda en oproepen bereikbaar.

Door op de opneemtoets te drukken wordt een lijst geopend van alle gemiste, inkomende en uitgaande oproepen met daaronder alle contacten. In het menuonderdeel 'Oproepen' kunnen de timers voor laatste oproep, alle oproepen, inkomende, uitgaande, roaming- en gegevensoproepen geraadpleegd worden.

Beeldscherm

Het 2.4 inch grote TFT-beeldscherm van de iPAQ Voice Messenger is niet erg bijzonder maar doet zijn werk naar behoren en is groot genoeg voor de toepassingen. Het scherm kan 65.536 kleuren weergeven met een resolutie van 240 x 300 pixels. Als de schermhelderheid op 10 is ingesteld en de automatische stand uitstaat dan is het scherm uitstekend te lezen. Alleen bij direct zonlicht laat de leesbaarheid te wensen over. De instelmogelijkheden zijn erg beperkt want alleen de helderheid kan gewijzigd worden.

Menu

De iPAQ Voice Messenger is uitgerust met Windows Mobile 6.1 Standard Edition en dit is natuurlijk goed terug te zien in het menu. Aangezien dit besturingssysteem inmiddels in reservetijd zit en vervanging eraan zit te komen is ook dat terug te zien in het menu. Zo zijn de pictogrammen doodsimpel en qua vormgeving duidelijk niet het neusje van de zalm. Ook op het gebied van gebruiksvriendelijkheid laat Windows Mobile wat te wensen over. Zo is het instellingengedeelte een ontzettend lange lijst en zitten sommige functies onnodig ver weggestopt en kosten de meeste simpele handelingen meer stappen dan bij andere telefoons.

Het beginscherm kan op acht verschillende manieren worden vormgegeven. Een aantal lijken erg op elkaar. Bij de Windowsindelingen is een overzicht van de status van de telefoon met netwerk, tijd, draadloos beheer, geplande afspraken, profiel en SMS/MMS. Eventueel kan ik hier nog een rij bovenzitten met de recent geopende toepassingen. De schuifmenuweergave geeft in verschillende vensters de telefoonstatus, gemiste oproepen, afspraken, messenger, instellingen en eventueel nog foto’s en muziek.

Zoals eerder gezegd gaat navigatie door het menu van de iPAQ Voice Messenger met de aanraakgevoelige navigatietoets. Dit houd in dat er over de navigatietoets geveegd moet worden om de cursor te verplaatsen. Waarom ze hiervoor gekozen hebben bij HP is voor ons een raadsel want de ene keer is hij te gevoelig en in een andere menugedeelte weer niet gevoelig genoeg. De navigatietoets is ook nog eens vormgegeven als een kuiltje en dus een beetje verzonken tussen de andere toetsen. Het kan verder nog gebeuren dat één van de twee functietoetsen per ongeluk aangeraakt wordt en er iets geopend wordt waar je als gebruiker helemaal niet om vraagt. De functietoetsen zijn overigens ook veel te gevoelig en het kan gebeuren dat een gesprek al wordt beantwoord of geweigerd als de telefoon uit de broekzak gehaald wordt.

Daarnaast is de afwisseling van aanraakgevoelige knoppen met knoppen die ingedrukt moeten worden soms erg verwarrend. We betrapten ons er veel op dat we de aanraakgevoelige knoppen indrukken alsof het 'gewone' knoppen zijn.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de iPAQ Voice Messenger is rechttoe rechtaan en herbergt geen verrassingen. Voor een nieuw contact kunnen natuurlijk namen, verschillende telefoonnummers, beltoon en afbeelding ingesteld worden. Verder zijn e-mail, categorieën, fax, chatbericht, webpagina, bedrijf, afdeling, functie, kantoorlocatie en adressen nog mogelijk.

Messaging

SMS’en is eigenlijk de grote kracht van de iPAQ Voice Messenger. Hier komt het SureType-toetsenbord in combinatie met een uitstekend functionerend woordenboek perfect tot zijn recht. De lay-out is fijn en de toetsen zijn precies groot genoeg en reageren vlot op indrukking. Een ander positief punt is dat de voorspellende tekst modus automatisch wordt uitgeschakeld wanneer op de backspacetoets wordt gedrukt, zodat typefouten gemakkelijk verbeterd kunnen worden. Als op spatie wordt gedrukt wordt de voorspellende modus weer ingeschakeld. Woorden die niet worden herkend kunnen ook doormiddel van een klein dropdown kadertje gemakkelijk aan het woordenboek toegevoegd worden.

Het enige nadeel van het SureType-toetsenbord is dat voor het invoeren van een punt eerst de optietoets moet worden ingedrukt. De optietoets is een soort shifttoets die overschakelt naar de leestekens en cijfers die op de toetsen staan. Een vreemd fenomeen is wel dat de toetsenbordverlichting opeens uitgaat terwijl er getypt wordt, even later gaat deze dan weer aan.

Ook bij het opstellen en verzenden van een SMS/MMS heeft Windows Mobile een aantal haken en ogen. Het openen van een nieuw bericht vergt bijvoorbeeld vier stappen en ook het weergeven van de verschillende mappen moet via de functietoets. Wanneer er iets fout gaat bij het verzenden van een bericht geeft Windows Mobile hier geen melding van en dus kan het voorkomen dat wanneer een paar uur later de berichtenmap geopend wordt hier zonder het te weten nog een niet verzonden bericht in staat. Een mogelijkheid om dit op te lossen is om de optie "Bezorgbevestiging vragen" in te schakelen.

Voor e-mail kan gebruik worden gemaakt van een exchange server of een POP3- of IMAP4-account. Een berichtenmap voor e-mail wordt automatisch in het berichtengedeelte geïntegreerd.

Natuurlijk is Windows Mobile uitgerust met Windows Live Messenger voor instant messaging.

Connectivity

Een verbinding tot stand brengen met de Voice Messenger via Bluetooth of WiFi leverde geen enkel probleem op, maar een bestand naar de computer verzenden via Bluetooth vergde vaak meerdere pogingen en dan nog lukte het niet altijd. Naar een andere mobiele telefoon lukte wel in één keer. Voor een USB-verbinding moet eerst de ActiveSync-software van de CD-ROM geïnstalleerd worden.

Als een WiFi-netwerk is ingesteld wordt deze onthouden door het toestel en wanneer WiFi in het vervolg wordt ingeschakeld en dit netwerk is binnen bereik dan maakt het toestel hier automatisch verbinding mee. Opvallend is echter dat de iPAQ Voice Messenger geen verbinding kan leggen met WiFi netwerken die via WPA2 beveiligd zijn. Volgens de technische specificaties van HP zelf zou dit namelijk wel moeten lukken, maar in de praktijk blijkt dat dus niet het geval.

De standaardbrowser voor Windows Mobile is natuurlijk Internet Explorer. Deze browser is echter waardeloos want vrijwel geen enkele site wordt normaal weergegeven. Daarom kozen wij ervoor om Opera Mini te downloaden, maar na de installatie was deze browser nergens op het toestel te vinden. Na lang zoeken vonden we hem uiteindelijk in de map Toepassingen bij SUN Java onder Spel.

Camera

De camera van de Voice Messenger is een 3 MegaPixel exemplaar met LED-flitser maar er is nauwelijks iets positiefs over te melden, er zijn 2.0 megapixel camera’s die betere resultaten leveren. Op alle terreinen schiet de camera tekort en de LED-flitser is nauwelijks van toegevoegde waarde. Het kost ook nogal wat tijd om daadwerkelijk de foto te schieten.

Zowel in de foto- als in videomodus moeten instellingen gewijzigd worden in het menu via de functietoets. Dit geld zelfs voor zoomen want vreemd genoeg kan met de volumetoetsen niet ingezoomd worden in de fotomodus. Bij foto’s kan in de maximale 3 megapixel-stand niet worden ingezoomd.

Voor foto’s kunnen resolutie, kwaliteit, flitslicht, nachtmodus, witbalans, helderheid, contrast, scherpte, knipperfilter en opslaan naar… worden ingesteld.

Bij video’s kunnen de resolutie, kwaliteit, opnameduur, nachtmodus, witbalans, helderheid, contrast, scherpte, knipperfilter en opslaan naar… worden ingesteld. De maximale videoresolutie is 640 x 480 pixels, maar die modus is erg af te raden omdat het toestel dan amper 1 frame per seconden haalt. Filmpjes met de maximale resolutie leveren wanneer ze overgezet zijn naar een computer of telefoon alleen nog maar geluid en geen beeld. Blijkbaar gebruiken ze bij HP één of ander exotische codec voor hun 3GP video's.

De foto’s en video’s kunnen verzonden worden per SMS, MMS, e-mail en Bluetooth en geupload naar HP Snapfish. Met HP Enhance Document kunnen foto’s van visitekaartjes, whiteboards en documenten verbeterd worden. Voor het bekijken van foto’s kan een diavoorstelling gestart worden.

Aanwezige programma's

Op de iPAQ Voice Messenger zitten tal van toepassingen. Bij sommige is het nut ervan niet altijd meteen duidelijk. Natuurlijk is een agenda en een takenlijst aanwezig. Verder zitten er een verkenner, Streaming Player, Windows Media Player, Google Search en Office Mobile met Excel, OneNote, PowerPoint en Word op.

In het mapje toepassingen staan nog ActiveSync, Gedeeld Internet, JETCET PDF 5, JETCET PRINT 5, Messenger, Snelkeuze, Spraaknotities, SUN Java, Voice Commander, Windows Live en Bureau-accessoires met Extern Bureaublad, HP EMS, HP iPAQ DataConnect, Rekenmachine, SIM Beheer en Taakbeheer.

Met de Streaming Player kunnen filmpjes via een URL vanaf internet worden afgespeeld. De Windows Media Player komt voor vanzelfsprekend een groot gedeelte overeen met die van een PC. Er zijn twee aparte bibliotheken, één voor het apparaat en één voor de geheugenkaart, die allebei apart bijgewerkt kunnen worden.

Via Gedeeld Internet kan een computer met het mobiele internet van de telefoon verbonden worden.

HP EMS is voor de zakelijk gebruikers. Zij kunnen hiermee op afstand hun telefoon configureren en beheren.

Games

Er zitten twee spelletjes op de Voice Messenger. De eerste is Bubble Breaker, hierbij moeten in een veld voor gekleurde ballen de ballen die met twee of meer van dezelfde kleur naast elkaar zitten worden weggespeeld. Het tweede spel is het aloude en van Windows welbekende patience.

Extra's

De Voice Messenger is uitgerust met een GPS-ontvanger en deze kan gebruikt worden in combinatie met Google Maps. Google Maps biedt de mogelijkheid om de eigen locatie te traceren, een routebeschrijving op te stellen of een winkel, restaurant of adres in de omgeving op te zoeken.

Conclusie

De HP iPAQ Voice Messenger heeft zijn eerste indruk bij lange na niet kunnen bekrachtigen met een aangename gebruikservaring. Het pakket dat het toestel biedt is inderdaad compleet en zit in een mooie behuizing maar de mogelijkheden worden niet benut. De door de Voice Messenger behaalde score is op veel punten niet hoger dan middelmatig en in een aantal gevallen ronduit slecht. De pluspunten kunnen ook bij lange na niet de minpunten goedmaken.

Zoals al aangegeven is ons testexemplaar misschien een toestel geweest met buitenproportioneel veel mankementen en is hier bij andere exemplaren geen sprake van maar het betekent wel dat het vaker kan voorkomen. Voor een eventuele consument niet bepaald een prettig vooruitzicht. Er is overigens wel recentelijk een update uitgekomen voor de iPAQ Voice Messenger, maar deze schijnt alleen een bugfix te bevatten voor enkele vastlopers. Laat ons daar nou net géén last van hebben gehad, dus we betwijfelen dat dit enige soelaas gaat bieden voor al onze bovengenoemde problemen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HP Voice Messenger review