Cat S61 review

De bulldozer onder de telefoons werkt ook ’s nachts

Deze keer mogen we een opvallende mobiel reviewen; de Cat S61. Een zeer robuuste telefoon met warmtegevoelige FLIR-camera die eenvoudig voor een bouwvakkerstelefoon aangezien kan worden. Dat is deels waar maar daarmee zouden we hem wel tekort doen. Hoe dat precies ziet leggen we je hier graag uit.

Cat is een merknaam van Caterpillar dat je misschien wel kent van de graafmachines. Het bedrijf heeft haar naam uitgeleend aan de Bullitt Group die robuuste telefoons onder de Cat-naam uitbrengt. Deze Cat S61 werd begin 2018 aangekondigd en ligt al sinds juni 2018 in de winkels. Toch reviewen we hem nu want hij beschikt over een functie die vooral in de koude dagen handig is; een warmtecamera.

Inhoud van de doos
Quick Charge 3.0 reislader (model 3Q52)
USB-C kabel
Snelstartgids
Garantiekaart

FLIR-camera's werken op basis van infrarood en losstaande modellen gaan voor flinke bedragen over de toonbank. Duizenden euro's zijn daarbij geen uitzondering. Een telefoon met geïntegreerde FLIR-camera is een redelijke zeldzaamheid. Wij kunnen er slechts 2 van opnoemen; beiden van Cat. Dat maakt dat de S61 weinig concurrentie heeft maar je zou je jezelf ook kunnen afvragen voor wie de S61 nou precies is? Daar gaan we in deze review proberen antwoord op te geven, alsmede waarom de Cat S61 voor jou en je bedrijf handig zou kunnen zijn.

7,5 / 10

Plus- en minpunten Cat S61

  • Unieke functies zoals een FLIR-camera
  • Haast onverwoestbare behuizing
  • Extreem lange accuduur
  • Stevige aanschafprijs
  • Voor alle poorten klepjes die goed dicht moeten zijn
  • Warmte-camera niet snel in videomodus

Ontwerp

Wie de Cat S61 niet op waarde kan inschatten ziet een lomp uitgevoerde telefoon met een dikte van maar liefst 13 millimeter. We moeten heel wat jaren terug toen telefoons zo dik waren. Bij de S61 is dat niet vanwege ouderdom maar om hem naadloos dicht te krijgen. Hij is daardoor volledig bestand tegen water en stof. Met een IP-rating van IP69 behaalt hij daarmee de hoogst haalbare score. Maar naast water- en stofdicht is hij ook robuust. Op beton overleeft hij een val vanaf 1,8 meter en dankzij de MIL-SPEC 810G specificaties is hij bestand tegen extreme temperatuursverschillen. Zelfs zoute nevel doet hem weinig.

Cat S61 zijkant

Dat verklaart dus de dikte. De voorzijde is voorzien van Gorilla Glass 5 wat extra bescherming biedt tegen vallen. Onderaan het scherm zitten drie fysieke knoppen die voor Android zeer bekend zijn; terug, hoofdmenu en het multitask-overzicht. De rand is van geborsteld en versterkt aluminium met rechts een powerknop en dubbele volumetoets, boven een klepje met daarachter de koptelefooningang en links naast een klepje voor de sim- en geheugenkaart een oranje toets. Deze is programmeerbaar en voor verschillende doeleinde gebruikt worden. Naast een walkie talkie-functie (PTT-modus) kun je er acties aan koppelen voor kort en lang drukken. Denk aan een oproep beantwoorden of een app openen. De onderkant is van hard plastic en dat is waar de USB-poort zich bevind. Ook deze zit achter een klepje die je iedere keer bij het opladen zult moeten openen. Ook vinden we hier de speaker.

Cat S61 laser afstandsmeter

De achterkant is uitgevoerd in een rubberachtig materiaal met helemaal boven de FLIR-camera. De module steekt aan de bovenkant wat uit de behuizing en geeft hem een kenmerkende uitstraling. De 16 megapixel camera vinden we vlak daaronder en vormen één geheel. Daar weer onder vinden we een dubbele LED-flitser. Links onderaan vinden we een afstandsmeter waarover straks meer. Het geheel voelt zeer solide aan, buigt niet en kraakt nergens. Wel zit er rond het scherm een randje waar zich makkelijk vuil kan ophopen. Dat Cat overal klepjes voor gebruikt maakt hem weliswaar extra water- en stofdicht maar het is wel een extra handeling voor het opladen. Draadloos opladen was hierbij een uitkomst geweest maar dat ontbreekt.

Prestaties

De Cat S61 beschikt over een Snapdragon 630-processor van Qualcomm. Deze werd halverwege 2017 aangekondigd als een mid-range chipset bestaande uit acht kernen. We zien hem vaker terug bij premium mid-range telefoons en geldt over het algemeen als redelijk snel. Toch vonden wij de S61 af en toe haperen, bijvoorbeeld bij het openen van apps of menu's. Echt langzaam is hij niet maar soms lijkt hij even te moeten nadenken. Het helpt ook niet dat er overal animaties gebruikt worden.

Binnenin zit een 4500 mAh grote batterij wat zelfs met de energievretende FLIR-camera erg ruim is. Een avond vergeten op te laden is geen enkel probleem. Ons lukte het geregeld om de drie dagen te halen maar erg intensief moet je hem dan niet gebruiken. Er is een batterijbesparingsmodus aanwezig al hebben wij die niet nodig gehad. Opladen gaat erg snel dankzij de Quick Charge 4.0 techniek. Daarmee kun je in korte periode al snel uren vooruit. Vreemd genoeg levert Cat een langzamere Quick Charge 3.0-lader in de doos mee. De S61 gebruikt het handige USB-C wat symmetrisch is en dus geen boven- en onderkant kent. Beide kanten passen.

Netjes is het werkgeheugen van 4 GB groot. In principe moet dit voldoende zijn om apps in het geheugen te houden waarna je snel tussen ze kunt wisselen. Helaas merken we er zoals gezegd niet veel van. Hier en daar hikt het toestel en moet er eventjes gewacht worden. Lang is het niet en storend hoeft het daardoor niet te zijn. Gelukkig lijkt Cat wel van een redelijk standaard-versie van Android gebruik te maken. Ideaal voor wie met Android bekend is.

Scherm

Het scherm op de Cat S61 kent een schermdiagonaal van 5,2 inch met dikke schermranden. Het scherm laat zich ook met natte vingers en handschoenen bedienen wat handig is voor in de bouw of voor wie veel buiten is. Om de handschoenmodus te kunnen gebruiken moet dit wel onder Instellingen > Weergave > Geavanceerd aanvinken. Cat claimt verder een hoge helderheid wat in de praktijk neerkomt op maximaal 700 cd/m2. We hebben feller gezien maar onder dergelijk robuuste telefoons is dat wel bovengemiddeld.

Het instellingenmenu kent een optie voor nachtverlichting. Hierbij wordt het scherm wat warmer wat vooral in de avonduren als prettig ervaren wordt. Er kan een automatisch schema gebruikt worden op basis van de zonsondergang en opgang maar ook een aangepast schema is mogelijk. Overigens was ons testexemplaar voorzien van een screenprotector die niet standaard wordt meegeleverd. Wel standaard en zeker geruststellend; 24 maanden lang gratis schermreparatie. Nu zal Gorilla Glass 5 niet snel breken, maar het zal je maar gebeuren.

Software

De Cat S61 maakt zoals gezegd gebruik van Android wat op moment van deze review op versie 8.1 zit. Tijdens de aankondiging werd een update beloofd naar 9.0 Pie maar wanneer die beschikbaar komt is nog onbekend. Het gaat om een redelijk kale Android-versie zonder veel bloatware. Wel levert Cat enkele eigen apps mee waaronder; Air, App Toolbox, FLIR Tools, FLIR galerij, Measure, MyFlir, Ondersteuning en Registreren. Niet van Cat maar wel aanwezig zijn nog AVG AntiVirus, File Commander en OfficeSuite.

De werking van de Air, Measure en MyFLIR-app komen straks uitgebreid aan bod. Eerst nog even over de andere apps. De door Cat meegeleverde apps kunnen allemaal verwijderd worden en nemen dus niet onnodig ruimte in beslag. Dat geldt helaas niet voor de Ondersteuning-app wat niet meer is dan een link naar een website. De App-toolbox is een soort eigen app store waarin apps staan die handig zijn voor bouwvakkers, agrariërs en buitensporters zoals skiërs en golfers.

Wie een app aanklikt wordt gewoon naar Google's eigen Play Store geleid wat het updaten alleen maar makkelijk maakt. Wel jammer vinden we dat je voor de FM-radio per se een koptelefoon moet inpluggen. Die doet dan dienst als antenne. In een behuizing die maar liefst 13 millimeter dik is was vast wel ruimte te vinden voor een ingebouwde antenne.

Hardware

De Cat S61 beschikt over enkele unieke hardware die je niet bij veel andere telefoon aantreft. Eén daarvan is een TVOC-sensor, ook wel Total Volatile Organic Compounds. Met de Air-app kun je hiermee de luchtkwaliteit meter. De app meet bovendien de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Vanaf een ppb-concentratie (parts per billion) van 200 gaat die van 'goed' naar 'gemiddeld'. Bij 610 schiet hij op slecht en kan de app een waarschuwing geven. Hoger dan 2030 is ongezond en dan geeft hij sowieso een waarschuwing en is het zaak om de boel te luchten. De app is hiermee ideaal voor wie bijvoorbeeld binnenshuis schildert of met vluchtige stoffen werkt. Leg hem in de ruimte en er volgt automatisch een waarschuwing als een onveilige situatie ontstaat.

Om die andere handige functie te gebruiken open je de app 'Measure'. Het gaat om de lasergestuurde oppervlakte- en afstandsmeter. De app werkt als een gewone camera-app waarmee je een foto maakt. Tegelijkertijd projecteert de laser een punt die vervolgens in de foto gevonden wordt. De app berekent vervolgens de afstand daarnaartoe. Je kunt ook een ander punt selecteren om die afstand te meten, dat kan dus ook later achteraf. Het is ook mogelijk om de afstand tot twee punten te berekenen, handig om lengtes op te meten. Ook kun je een oppervlakte berekenen door de vier hoeken uit te lijnen. Ideaal voor wie wil berekenen hoeveel verf hij nodig heeft of voor makelaars om woningen in te meten.

Maar het meest indrukwekkend is wat ons betreft de Lepton FLIR thermische camera. Zoals gezegd vrij uniek in een mobiele telefoon en onmisbaar voor sommige toepassingen. Denk aan elektriciens die problemen moeten oplossen, bouwvakkers die tochtproblemen willen ontdekken of loodgieters die lekkages willen opspeuren. De camera herkent temperaturen van -20 tot 400 graden Celsius wat daarmee breder is dan het bereik van de S60. De MyFLIR-app kent vier verschillende modi; Foto, Video, YouTube Live en Timelapse. Bij het nemen van foto's en video's wordt het warmtebeeld van de FLIR-camera over dat van de reguliere camera gelegd. Je krijgt dan een herkenbaar beeld met duidelijke contouren. Maar je legt ook het onzichtbare bloot zoals verwarmingsbuizen onder de grond. Onmisbaar voor wie zonder stress in de vloer wil boren.

Verwarmingsbuizen, koudebrug en tochtende voordeur

Naast een algemeen warmtebeeld kan een spotmeter toegevoegd worden met de actuele temperatuur. Ook kan van een gebied de gemiddelde, laagste en hoogste temperatuur weergegeven worden. Wij hebben zelf de warmtecamera gebruikt om isolatieproblemen in een woning op te sporen, iets wat moeiteloos lukt. De Cat S61 heeft hierbij in een kort tijdsbestek waardevolle informatie gegeven over koudebruggen die aangepakt moeten worden. FLIR werkt op basis van infrarood en dat kent wel enkele beperkingen. Zo werkt het minder goed voor glanzende oppervlakten zoals metaal. Ook is de FLIR-camera niet razendsnel, voor foto's minder erg maar voor video is hij minder geschikt. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is maar beelden lopen niet enorm vloeiend in elkaar over.


Handen onder de warme en koude kraan

Camera

Naast een FLIR camera beschikt de Cat S61 ook nog over een 'gewone' 16 megapixel camera. Deze kan geopend worden door de powerknop 2x kort in te drukken en het schieten van een foto kan met de volume omhoog-toets. Zoomen kan alleen door twee vingers op het scherm van elkaar te bewegen. Alhoewel de camera best aardige kiekjes produceert is het wel van belang dat je hem redelijk stil houdt. Er ontbreekt beeldstabilisatie waardoor je vaker onscherpe beelden maakt dan je lief is.

De S61 beschikt over een HDR-modus die beter met tegenlicht overweg kan en er zijn tal van filters beschikbaar. Er is ook een 'onder water'-modus maar het is even zoeken hoe je die activeert. Sleep de statusbalk van boven naar beneden en scroll door de instellingen, de knop om hem te activeren wordt dan vanzelf zichtbaar. In deze modus werkt het touchscreen niet en kan de camera alleen via de knoppen bediend worden. Dat komt omdat een touchscreen onder water niet goed werkt.

Conclusie

De Cat S61 is op het eerste gezicht een telefoon voor een niche-markt. Maar hoe meer we er over nadenken hoe groter die niche wordt. Zo is de FLIR-camera handig voor tal van beroepen waaronder bouwvakkers, elektriciëns, loodgieters en vakmensen uit de isolatiebranche. De afstandsmeter is dan weer handig voor makelaars en aannemers. De luchtkwaliteitssensor is weer handig voor onder andere schilders. Tot slot zorgt de compleet waterdichte behuizing voor weer nog een doelgroep; buitensporters.

Staat alleen de prijs hem in de weg zou je zeggen. En met een adviesprijs van 899 euro (inmiddels is hij voordeliger te vinden) is hij inderdaad niet goedkoop. Maar wie hem zakelijk aanschaft zal dat waarschijnlijk minder erg zijn. Bovendien hoef je hiermee niet meer verschillende andere instrumenten aan te schaffen en mee te nemen. Denk aan een afstandsmeter en/of losse warmtecamera. Het zit allemaal in één handig apparaat die iedereen toch al op zak heeft; je mobiele telefoon.

Duidelijk is wel dat de S61 een telefoon is voor professionals. En dat kunnen wat ons betreft ook buitensporters zijn. Met een S61 op zak klaar je duidelijk een klus. Maar eigenlijk zou iedere woningeigenaar eens een S61 moeten gebruiken. Ideaal om te ontdekken waar je kunt na-isoleren en geld kunt besparen. In tijden van energiebesparing en energietransitie een onmisbaar instrument!


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Cat S61 review