BlackBerry Bold 9000 review

Veel telefoons hebben als doelgroep de zakenpersoon, geen enkele bedient deze zoals de BlackBerry dat doet. BlackBerry is inmiddels een begrip geworden, en staat nagenoeg synoniem aan een zakelijk toestel. Vandaag testen we de BlackBerry Bold 9000.

Inmiddels niet meer de allerlaatste telg in de familie maar toch een toestel wat absoluut meekan met de laatste standaarden.

De voornaamste concurrentie zal dan ook komen van de BlackBerry Storm, de nieuwste BlackBerry variant uitgerust met touchscreen. Voor degenen die liever deze laatste ontwikkeling niet op de voet volgen is de Bold een uitstekend alternatief. Overige concurrentie zal komen van telefoons als de HTC Touch Pro en de Sony Ericsson Xperia X1, beiden ook uitgerust met een volledig QWERTY toetsenbord en gericht op de zakelijke gebruiker.

De Bold 9000 is een imposante verschijning met zijn verkleinde maar toch volledige toetsenbord en grote heldere scherm. De belangrijkste functie sluit direct aan bij de verwachtingen die het uiterlijk van de telefoon schept, het e-mail gemak. Dit toestel is perfect uitgerust met software die het zeer eenvoudig maakt volledige e-mails te sturen waarbij er geen compromissen gemaakt hoeven te worden omdat er verzonden wordt vanaf een mobiel toestel. De overige functies stellen ook zeker niet teleur. Zo beschikt het toestel over een goede camera, MP3-speler, snelle verbindingsmogelijkheden en GPS.

Plus- en minpunten BlackBerry Bold 9000

  • Gebruikersgemak
  • Toetsenbord
  • Lichtgewicht en plat
  • Batterijduur
  • Browser

Wat zit er bij het toestel?

In de redelijk saaie en onopvallende doos tref je de volgende items aan; een BlackBerry Bold 9000, een accu, oplader, handleiding, CD-ROM met software, USB kabel, 1 GB MicroSD geheugenkaart, headset en een holster.

De oordopjes zijn ontzettend standaard, en lijken van de goedkoopste producent vandaan te komen. De oplader zelf is eigenlijk net voldoende, en voelt gammel aan. De doos als geheel geeft een beetje een droevige indruk door het ontwerp en de matige kwaliteit van de inhoud. Gelukkig heeft dit geen betrekking op de telefoon zelf. De bijgeleverde lithium polymeer batterij heeft 1500 mAh waaronder de SIM kaart schuilt.

Uiterlijk

Het toestel is gemaakt van een drietal materialen. Twee daarvan komen we vaker tegen op telefoons, plastic en metaal. De achterkant is echter bedekt met een leer-achtig materiaal waarvan we niet helemaal durfden vast te stellen of het nu echt of nep was. Dit was voor het eerst dat we dergelijk materiaal tegenkwamen, maar het misstaat zeker niet. Door de samenstelling van materialen blijft het toestel erg licht, maar voelt het erg robuust aan. De vorm is het beste te beschrijven als een Candy bar, maar dan eentje die platgeslagen en een volledig toetsenbord opgeplakt heeft gekregen. Het is een vrij breed toestel, maar gelukkig wel erg plat ter verhoging van gemak in het dagelijks gebruik. Wij hadden de zwart met zilveren variant, en dat is momenteel de enige versie die er bestaat. Over het algemeen straalt dit toestel functionaliteit en zakelijkheid uit, en het is duidelijk dat functie boven vorm is verkozen. Toch ziet het toestel er nog strak en modern uit, het kan zeker mee met de tijd.

De voorkant wordt gekenmerkt door het verkleinde toetsenbord en brede beeldscherm. De aandacht gaat echter snel over naar de witte stip in het midden. Dit is een trackball die het toestel bestuurd, over hoe dit werkt komen we later terug. Wat betreft het uiterlijk gloeit deze witte bol op bij gebruik wat er erg fraai uitziet. Verder zijn de kenmerkende BlackBerry toetsen aanwezig. Helemaal links in het midden de groene telefoon, rechts daarvan de menu knop met daarop het BlackBerry logo, dan de witte draaibal, de terugknop en geheel rechts de rode ophangen/power knop. Als er aan de voorkant een QWERTY toetsenbord zit, waar zijn dan de gewone cijfers gebleven? Deze zijn handig verwerkt in het toetsenbord. Aan de linkerkant vallen direct een aantal rode getallen op en de toetsen in kwestie vervullen dus een dubbelfunctie. Op de tast zijn ze makkelijk te vinden door een klein stipje op de 5 toets.

De zijkanten zijn ook weer vol van de functionaliteit. Rond de gehele telefoon zit een metalen rand waarin de knoppen en gaten zijn verwerkt in de metalen stijl van deze rand. De linkerzijkant heeft opgesomd van boven naar onderen een speaker, 3.5 mm audio jackplug, mini-USB aansluiting, voice command knopje en een MicroSD kaart ingang. De rechterzijkant heeft een grote volumeknop die erg makkelijk te vinden is op de tast, en daaronder bevind zich een knop voor de camera. De onderkant heeft een klein gaatje voor de microfoon, en in het midden een knopje om de achterkant los te maken. De bovenkant heeft een mute knop die gebruikt wordt om het toestel op standby te zetten.

Uithoudingsvermogen

Hier verwachten we veel van aangezien het toestel de meest drukke en veelbellende zakenlieden moet voorzien van stroom. Na het toestel volledig opgeladen te hebben, en bij normaal tot zwaar gebruik hield het toestel het ongeveer 5 dagen en nachten uit. Normaal tot zwaar gebruik definiëren we hier als regelmatig bellen, af en toe sms'en of e-mailen met het nodige speelkwartiertje erbij. Toen we voor de lol eens WiFi, Bluetooth en 3G lieten aanstaan ging de batterij uiteraard sneller leeg, maar ook hier waren we positief verrast over het uithoudingsvermogen.

Belkwaliteit

Wauw, helemaal super. We dachten dat de Nokia N96 niet overtroffen kon worden, maar dat dachten we verkeerd. Dit toestel is fenomenaal helder, en daar blijft het niet bij. Tijdens het bellen kan er ook nog gekozen worden voor het optimaliseren van de gesprekskwaliteit. Daarbij kan er gekozen worden voor normaal, extra bas en het versterken van hoge tonen. Ideaal als degene aan de andere kant van de lijn nog belt met een toestel uit het jaar 0.

De functies tijdens het gesprek zijn ook behoorlijk uitgebreid. Door tijdens het bellen op de hardwarematige menu toets te drukken komen de volgende opties tevoorschijn: help, wordt nu afgespeeld, gespreksgeluid optimaliseren, gedempt, opmerkingen, luidspreker, adresboek bekijken, agenda bekijken, berichten bekijken, toepassing omschakelen, beginscherm. De meeste spreken voor zich, maar een aantal verdienen even wat extra aandacht.

Wordt nu afgespeeld geeft direct toegang tot de MP3 speler, waarom is ons een raadsel maar het zal vast een keertje van pas komen. Toepassing omschakelen betekent dat er tijdens het bellen nagenoeg alle applicaties geopend kunnen worden. Een erg luxe functie, zeker tijdens saaie gesprekken waar geen einde aan lijkt te komen.

Beeldscherm

Het beeldscherm is een kraakhelder TFT scherm met 65.536 kleuren en een resolutie van 480 x 320 pixels. Het leuke aan dit scherm is dat het gekanteld is. Waar de meeste toestellen een hoger scherm dan een breder scherm hebben, is dit scherm breder dan hoger. Het geeft alle functies heerlijk scherp weer en het scherm is altijd helder genoeg. Dankzij een lichtsensor past de helderheid zich aan op de omgeving, waardoor er energie bespaard blijft en het scherm toch altijd goed leesbaar is. Deze kan bij voorkeur ook handmatig ingesteld worden. Het scherm werkt ook uitstekend voor het bekijken van filmpjes. We bekeken een aantal korte clips van hoge kwaliteit, en die zagen er nogal spectaculair uit. In ieder geval boven verwachting voor een serieuze zaken telefoon als deze.

Menu

Het menu is altijd snel toegankelijk doordat er een hardwarematige knop voor is gereserveerd. Het is dus altijd eenvoudig te vinden en dat vonden we erg prettig. Het stand-by menu heeft een snelmenu onderin het scherm. In dit snelmenu vind je de meest gebruikte functies, altijd bij de hand. Dit zijn berichten, de e-mail account inbox, adresboek, agenda, browser en mobiel internet. De laatste twee zijn inderdaad dubbelop en we konden niet ontdekken of dit aangepast kan worden.

Met één druk op de menu toets komt het hoofdmenu tevoorschijn. Hier komen alle functies van de telefoon tevoorschijn. Het is op dezelfde wijze vormgegeven als het snelmenu voor continuïteit. De weergave is heel erg fijn om mee te werken. Het zijn duidelijk zichtbare pictogrammen in een raster weergegeven. Maar pictogrammen zijn niet altijd even duidelijk voor iedere gebruiker, en daarom komt er direct op het overscrollen een tekst tevoorschijn die ook nog eens beschrijft wat er achter het pictogram schuilt. Hier waren we bijzonder over te spreken, omdat het een telefoon met extreem veel functies erg overzichtelijk en helder maakt.

Wat de submenu’s betreft geld dit des te meer. Veel mobiele telefoon producten maken er een heel visueel feest van, Blackberry niet. Die zetten er gewoon neer wat er mogelijk is, in een lijst van gortdroge tekst. Heerlijk wat ons betreft. Je scrolt door een opsomming van de mogelijkheden waarbij je leest wat die zijn. Het ziet eruit alsof het in 1980 is ontworpen, maar het werkt enorm prettig. Ook al deze opties zijn weer toegankelijk via de menu toets.

Telefoonboek

Hier brengt BlackBerry ook weer wat je mag verwachten van een zakelijk toestel als dit. De contactpersonen zijn in een lijst alfabetisch weergegeven. Na het openen van het contactpersonen menu knippert de cursor eigenlijk standaard in de zoekoptie. Één druk op bijvoorbeeld de “V” laat dan direct alle contactpersonen zien die beginnen met een V. Het fijne hier aan is dat het zonder vertraging werkt, de contactpersonen komen dus zeer snel in beeld.

Bij het toevoegen van nieuwe contactpersonen voldoet de Bold ook aan alle verwachtingen. Met 40 velden om in te vullen per contactpersoon, variërend van foto tot en met een algemeen opmerkingen veld zullen de meeste gebruikers meer dan genoeg hebben. Het voicedailing is hier vrij uitgebreid, er is zelfs een hardwarematige knop voor toegewezen. Het werkt vrij goed alleen was onze versie Engels, en moesten de contactpersonen dus ook op die wijze uitgesproken worden om resultaten te behalen.

Messaging

Hier komt de ware aard van het toestel naar voren, een berichtenbeest. Met één druk op de knop, zit je via het snelmenu in het berichten menu. Nog een toets op de menu knop en er kan gekozen worden voor het opstellen van een SMS, MMS of e-mail. Alle drie werken ongeveer hetzelfde. Via de contactpersonen lijst zoek je op naar wie je wilt zenden, of je voert handmatig tekst of een nummer in. Hierbij kunnen meerdere ontvangers tegelijk ingevoerd worden. Dan begint het typen, heerlijk. Het mini toetsenbord zit zo goed in elkaar dat in de loop van één bericht de gebruiker al sneller en sneller kan. Na een bericht of 4 – 5 hadden wij weinig moeite meer met blind typen. De T9 werkt net iets anders dan we gewend waren, maar zeker niet slechter. Aan het eind van het bericht druk je op de menu knop, en klik je op spellingscontrole uitvoeren. Het toestel gaan dan automatisch over verkeerd gespelde woorden heen, en geeft dan per woord een scroll down menu met een lijstje suggesties. Wat ons betreft is dit ideaal, want het werkt zeer snel, en ook wil je wel eens woorden expres verkeerd spellen wat de meeste telefoons niet accepteren, bij de Bold sla je het gewoon over in de spellingscontrole. Woorden die het toestel niet kent kunnen eenvoudig opgeslagen door het te selecteren, en dan via het submenu te klikken op toevoegen aan woordenlijst.

Er zit ook een instant messaging functie op het toestel die speciaal voor BlackBerry gebruikers is. Hiermee kan dus iemand die ook een BlackBerry toestel bezit toegevoegd worden, en kunnen er instant berichten worden uitgewisseld. Zeker voor een bedrijf die al zijn medewerkers een toestel van de zaak aanlevert erg handig. Wel jammer is dat het niet compatibel is met bijvoorbeeld MSN messenger. Er kan echter wel een losse MSN variant gedownload en geïnstalleerd worden.

Connectivity

De algehele connectivity van de telefoon is erg goed geregeld. Onder het kopje verbindingen beheren kan alles met betrekking tot verbindingen ingesteld worden. Bovenaan staan de drie voornaamste verbindingsmogelijkheden. De mobiele 3G verbdinding, WIFI en bluetooth. Daarachter staat erg duidelijk in groene letters “AAN” of in het rood een kruisje, duidelijker kan haast niet.

De Bluetooth verbinding werkt niet geheel zoals we gewend waren, maar door het duidelijke en overzichtelijke menu waren we er binnen no time uit. Eerst moet er een apparaat toegevoegd worden, en zodra deze in de lijst met bluetooth apparaten staat word het erg simpel. We nemen weer eens het voorbeeld van een foto verzenden. Eerst selecteren we een foto in het overzicht, dan drukken we op de menu knop, scrollen we naar beneden en drukken we op verzenden via bluetooth. Daarna is het een kwestie van één van de apparaten in de lijst selecteren, en klaar.

De WiFi verbinding is eveneens helder en overzichtelijk ingedeeld. Er kan automatisch gezocht worden naar netwerken, maar verborgen netwerken kunnen eenvoudig handmatig toegevoegd worden. De telefoon onthoud WiFi netwerken, en maakt verbinding zodra er bereik is. Er kunnen meerdere netwerken opgeslagen worden.

Camera

De camera is een 2.0 megapixel camera, met waarschijnlijk een standaard lens. Althans volgens de aanname dat als een fabrikant er niet over opschept, zal het er waarschijnlijk niet inzitten. Ook hier komt het heldere menu weer uitstekend uit de verf. Door aan de zijkant op de camera knop te drukken wordt de camera geopend. Met een druk op de menu toets komen alle opties tevoorschijn. De flitser kan uit, aan en automatisch, de witbalans kan handmatig ingesteld worden of automatisch. Er kunnen uit drie resoluties gekozen worden, 1600 x 1200, 1024 x 768 en 640 x 480. Verder kunnen de kwaliteit, zoekmodus, kleureffect en geotagging aangepast worden.

Geotagging? Daar moesten wij ook even op Googlen, hier is wat we vonden. Het is de mogelijkheid de GPS coördinaten van de huidige locaties aan de foto te plakken. Er word dan dus opgeslagen waar exact, zeer exact, de foto is genomen. Deze foto’s kunnen dan vervolgens op een computer op een landkaart weergegeven worden. Erg leuk!

Het maken van foto’s met de Bold is erg aangenaam. De eerste keer schrokken we zelfs van de snelheid. Één druk op de knop, en flits, klaar. De hoge snelheid zorgt ervoor dat de meeste foto's goed lukken zonder bewogen beeld. De flitser werkt op automatische stand verder prima. Wat betreft de kwaliteit herhalen we hier eigenlijk het vaste riedeltje. Het blijft een camera telefoon, dus de beste resultaten worden overdag bij natuurlicht behaald. Onder goede binnenverlichting doet het toestel het nog steeds prima, en hoe donderker hoe korreliger foto’s worden. De flitser is gelukkig heel erg sterk, en objecten die binnen het direct bereik ervan vallen worden erg helder afgebeeld. De flitser heeft daarnaast een brede straal waardoor objecten vaker in dat bereik zullen vallen.

Genomen foto’s kunnen verzonden worden via bluetooth, e-mail en MMS. Verder kunnen ze ingesteld worden als achtergrond en beller ID. De weergave van genomen foto’s is erg basic. Het is een menu met thumbnails waar doorheen gescrold kan worden. Bij het selecteren van de foto komen de opties via de menu toets tevoorschijn.

De camera kan ook gebruikt worden als camcorder. De beelden hiervan vallen alleszins mee. Het beeld is niet extreem scherp maar blijft wel altijd vloeiend. Zelfs tijdens onze speciale “rondrennen in de kamer” test bleven de beelden aardig scherp. Geluiden worden ook vrij helder opgenomen.

Aanwezige programma's

Adresboek, agenda, browser, mobiel internet, media, kaarten, klok, camera, Blackberry messenger, help, zoeken, muziek, spelletjes, weather set up, stocks, profielen en verbindingen beheer. Onder het kopje toepassingen staan nog de volgende programma’s; Memopad, taken, calculator, word to go, sheet to go, slideshow to go, videocamera, recorder voor spraakmemo’s, spraakgestuurd bellen, wachtwoordenwachter en opgeslagen berichten.

De “to go” programma’s voorzien in compatibiliteit met de meeste via e-mail verstuurde attachements. Een noodzakelijke eigenschap voor de zakelijke gebruiker, waar dus aan voldaan wordt. Muziek voorziet in een MP3 speler, en die valt zeker niet tegen. Het geluidsniveau wat dit toestel produceert zonder extra speakers is fenomenaal en komt waarschijnlijk qua scherpte en hardheid nog boven de, ook vrij luidruchtige, Nokia N96 uit. De interface is erg helder en prettig om mee te werken voornamelijk door de trackball waarover later meer.

De browser, die in principe erg handig is door de trackball en meerdere verbindingsmogelijkheden, werkt helaas niet naar behoren. Een aantal malen werkte het perfect maar gek genoeg daarna nooit meer en blijft het scherm “bezig met aanvragen” weergeven. Hoewel de balk dan volloopt, gebeurt in werkelijkheid niets. Het niveau van 3G of WiFi ontvangst lijkt er geen veranderingen in aan te brengen. Wellicht dat dit met een software update verholpen kan worden.

Maps is de standaard meegeleverde GPS software. Dit is eigenlijk het eerste toestel met een noemenswaardige GPS applicatie. Het programma stelt de gebruiker in staat over de landkaart heen te scrollen, de huidige locatie aan te geven, deze locatie te verzenden, te zoeken naar locaties op de landkaart en het plannen van een route. Het leuke is dat het plannen van een route ook mogelijk is door te klikken op een van de contactpersonen wat het navigeren natuurlijk erg makkelijk maakt, mits de adressen correct zijn ingevoerd natuurlijk.

Games

De Bold 9000 komt met maar liefst vijf spelletjes. Brickbreaker, word mole, texas hold’em king 2, sudoku en klondike. Brickbreaker is de klassieker waarmee er met een klein plankje een balletje tegen bakstenen aan gemikt moet worden, met als doel alle bakstenen te laten verdwijnen. Word mole is een woordenpuzzel waarbij er woorden gevonden moet worden uit een brei van letters. Texas hold’em is natuurlijk ouderwets poker, soduku veronderstellen we ook als bekend. Dan rest ons nog Klondike, wat niets anders is dan de klassieker solitaire. Al met al dus een leuke set spelletjes waarmee de verloren uren aardig mee doorgekomen moeten kunnen worden.

Extra's

De belangrijkste extra van dit toestel is het best te beschrijven als gebruikersgemak. Een aantal malen spraken we al over de geweldig overzichtelijk menu structuur. Deze structuur wordt geoptimaliseerd door de trackball. Recht in het midden van de voorkant van het toestel bevind zich een klein balletje. Dit balletje kan in elke richting gescrold worden en voorziet dus in het browsen door de menu’s. Dit werkt zo prettig en intuïtief dat we er onder dit kopje vermelding van wilden maken. Het voorziet er bijvoorbeeld in dat de MP3 speler eenvoudig te bedienen is, websites snel en effectief bekeken kunnen worden, de camera in en uit kan zoomen en de spelletjes goed bestuurd kunnen worden.

Daarnaast willen ook nog even een speciale vermelding van de menu snelheid. Onder telefoons van dit kaliber is het steeds meer de trend de snelheid van het menu, en het openen van applicaties, als bijzaak te beschouwen. Hierdoor zit je bij toestellen als de iPhone en N96 nogal eens te wachten tot er iets gebeurt. Dit is bij de Bold absoluut niet het geval, en verdient wat ons betreft een lintje.

Conclusie

Bij het ontvangen van het schamele doosje met niet al te indrukwekkende inhoud begonnen we sceptisch aan deze review. Het toestel zelf kon ons echter binnen korte tijd bekeren tot ware Blackberry fans. Allereerst ziet de Blackberry er natuurlijk uit alsof het serieus genomen wil worden. Met metaal en leren finish staat het toestel in een klasse apart. De verwachtingen die dit schepte werden gelukkig tegemoet gekomen en zelfs in positieve zin verbroken. De batterij hebben we tijdens de review maar één keer hoeven opladen, en dat is zeldzaam. De belkwaliteit blies ons uit de stoel en kon zelfs aangepast worden naar onze specifieke behoeften, ook dit komt niet veel voor. Het menu en het beeldscherm maken mooie bedpartners. Het logische en strak vormgegeven menu komt volledig tot uiting op het heldere grote scherm. Deze structuur zet zich door in alle aspecten van het toestel, waardoor het een bijzonder prettig ding is voor dagelijks gebruik nog eens versterkt door de superhandige trackball. Berichten sturen ging ook al zo glad als boter. Door het slim ontworpen toestel, en software die daar bij mooi aansluit, is het zenden van berichten via een mobiel veranderd van een leuke bijkomstigheid tot een serieuze manier van communiceren.

Is alles aan dit toestel dan rozengeur en maneschijn? Niet helemaal. Zoals eerder aangegeven werkt de browser niet goed, en dit vinden we toch een aardig groot gemis. Het doet in feite een belangrijk deel van de verbindings mogelijkheden teniet. Steeds meer gebruikers uit de doelgroep van de Bold hebben tegenwoordig een internet bundel in hun pakket en als het browser probleem niet opgelost wordt komen zij bedrogen uit. Maar hoe hard we ook verder zochten, we konden niet veel meer bedenken. Het lijkt er op dat we hier een toestel hebben, wat gewoon doet waar je voor betaald.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BlackBerry 9000 review