3902


Aanwezige programma's

De apps die we nog niet benoemd hebben maar wel standaard op het toestel staan, zijn Calculator, Drive, Dropbox, Evernote, Flipboard, foto's, Galaxy apps, galerij, gesproken zoekopdracht, Google Now, Google+, Hangouts, klok, Maps, mijn bestanden, muziek, PEN.UP, plakboek, Play Music/Movies/Books/Kiosk/Games, S Health, S Note, S Planner, S Voice, smart remote, spraak recorder, video en YouTube.

Het lijkt er op dat Samsung ervoor kiest om de overdaad aan voorgeïnstalleerde apps een beetje te matigen. Wat ons betreft een goede stap. Een deel van de bekende Samsung-applicaties kan via Galaxy Apps alsnog gedownload worden. Alleen verloopt het updaten van dergelijke apps een beetje onoverzichtelijk door de overlap met Google Play.

Soms leert Google van Samsung en soms probeert Samsung zelf het wiel opnieuw uit te vinden en te implementeren op haar toestellen. Zo vertonen S Finder en S Voice wel heel veel overeenkomsten met Google zoeken.

Extra's

Het bestaan van de vingerafdrukscanner hadden we al gemeld maar over de functionaliteit zullen we nog iets verder uitweiden. Voor de scanner kunnen drie vingerafdrukken geregistreerd worden. Na het registreren kan de vingerafdruk gebruikt worden voor het ontgrendelen van de telefoon, inloggen bij websites, Samsung-account verifiëren en betalen met PayPal. Omdat je heel precies met een vinger over de startknop moet vegen vinden wij de functie voor het ontgrendelen van het toestel te omslachtig. Bovendien is heel wat vingerlenigheid vereist om dit te kunnen uitvoeren met dezelfde hand waarmee het toestel wordt vastgehouden.

Voor S Pen is er behalve Air command en schrijfinvoer ook nog Air view om informatievoorbeelden voor tekst en afbeeldingen vergroot weer te geven door de pen boven het scherm te houden. Daarnaast kan de aanwijzer ook extra beschikbare acties tonen en verder kunnen er nog een aantal feedback en loskoppelingsopties worden aangepast. Los daarvan kun je het pennetje ook als alternatief voor je vinger gebruiken.

Van het bestaan en de functie van de twee sensoren naast de flitser op de achterkant van het toestel kwamen wij pas te weten toen we ons verdiepten in de S Health-app. Met de één kan je hartritme worden gemeten en de ander is om zuurstofverzadiging van je bloed te bepalen. De S Health-app kan prima in de achtergrond het aantal gezette stappen monitoren maar dit gebeurt niet erg nauwkeurig en de app is verder nogal onoverzichtelijk. Dat hij begint te piepen dat je al een uur niet meer actief bent geweest is ook een tikje ergerlijk. Zeker wanneer het toestel aan de lader ligt.


Praat mee over dit artikel