3902


Telefoonboek

Omdat het telefoonboek inmiddels ook bij Samsung onderdeel is van de bel-applicatie is hier behalve de achtergrondkleur ook niks aan gewijzigd. Verder werkt de app wel plezierig. In principe staan je Gmail-contacten er standaard in na het instellen van je account. Daarnaast kunnen ook contacten van andere e-mailadressen, Facebook of LinkedIn worden gesynchroniseerd. Verschillende gegevens van dezelfde persoon kunnen worden samengevoegd en het is handig om aan te vinken dat alleen contacten met een telefoonnummer worden weergegeven. Snel een contact bellen of sms'en kan door respectievelijk naar links of rechts te vegen. Je kunt ook het toestel naar je oor brengen om iemand te bellen waarvan je het contact in beeld hebt staan.

Messaging

De berichtentoepassing toont bovenin een regel met meestgebruikte of instelbare prioriteitscontacten. Verder is er een spamfilter en de mogelijkheid om op een vooraf gepland tijdstip een bericht te versturen. Opvallend genoeg staat Samsung's eigen chatapp ChatON niet geïnstalleerd op de Note 4. De Gmail en gewone e-mailapp zijn duidelijk verschillend qua interface maar qua functionaliteit zijn ze gelijkwaardig. In de gewone e-mailtoepassing kunnen tal van e-mailaccounts worden ingesteld maar ook de Gmail-app kan tegenwoordig overweg met Outlook en Yahoo.

Het toetsenbord van Samsung is lekker ruim van opzet en heeft een aparte regel voor getallen. Toch vonden wij het niet erg prettig in gebruik. Vooral het invoeren van leestekens is een beetje omslachtig. Daarnaast heeft het woordenboek soms moeite om de juiste invoertaal aan te houden voor een woord. Ook het invoeren door over het toetsenbord te slepen werkt onnauwkeurig.

Bij de Nederlandse lancering van de Note 4 liet Samsung optekenen dat de schrijfinvoer met de S-pen nu nog meer voelt als schrijven op echt papier. Wanneer de pen boven een tekstinvoerveld wordt gehouden verschijnt een knop om het handschriftvak in te schakelen. Tekst schrijven werkt inderdaad een stuk beter dan voorheen maar het kan nog niet tippen aan het echte werk.


Praat mee over dit artikel