De beste en eenvoudigste seniorentelefoons vergeleken

· 1 reactie


Senioren van de 21e eeuw wonen steeds langer zelfstandig. Dat is fijn voor de ouderen zelf, maar levert ook problemen op met bereikbaarheid. Mobiele telefoonfabrikanten springen daar op in. Wij zetten de beste senioren telefoons voor je op een rij.

Het belangrijkste kenmerk van senioren-toestellen is de simpele interface en de grote knoppen. De meeste ouderen zijn niet opgegroeid met techniek, en hebben soms wat moeite met het bedienen van een telefoon. Om het ook voor senioren die te kampen hebben met achteruitgaand zicht en moeilijke coördinatie van de handen mogelijk te maken om een toestel te bedienen zorgen bijna alle fabrikanten van ouderentelefoons voor extra grote toetsen.

Geruststelling voor de kinderen

Vaak zijn het kinderen- en kleinkinderen die het inititatief nemen om opa of oma van een mobiele telefoon te voorzien. De telefoon geeft niet alleen een veilig gevoel aan de ouderen zelf, maar ook aan de kinderen. Zij zijn het vaak ook die de telefoon uitzoeken. Ben jij zo'n kind of kleinkind, die op zoek is naar een geschikte senioren telefoon? Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare modellen.

Op NieuweMobiel.NL vind je seniorentelefoons van de merken Emporia, Bea-fon, ITTM, SimValley, Profoon en Fysic. De assortimenten van deze fabrikanten lijken op elkaar. De beschikbare toestellen lopen uiteen van zeer eenvoudig tot eenvoudig.

Features

Features die je op veel toestellen tegen zult komen zijn een aparte alarmknop, die een voor te programmeren nummer of serie nummers belt. Deze knop is groot, en duidelijk op de toestellen te vinden, zodat de oudere gebruiker in geval van nood makkelijk bij de SOS-knop kan. Daarnaast is er bij het maken van de telefoons gedacht aan gebruikers met een gehoorapparaat. Beide features zijn voor standaard mobiele telefoons niet echt van belang, maar bij de aanschaf van een mobiel voor een ouder familielid is het goed om hierop te letten. Wij deelden de beschikbare telefoons voor je in in vier categorieën. De eerste categorie is 'zonder numeriek toetsenbord'.

Zonder numeriek toetsenbord

Voor sommige ouderen zal het bedienen van een telefoon met een numeriek toetsenbord te moeilijk zijn. Zij hebben er geen behoefte aan om elk mogelijk nummer in te kunnen drukken, maar willen wél met bekenden kunnen bellen. Fabrikant Doro brengt daarvoor de HandlePlus 334 op de markt. Dit toestel heeft vier grote knoppen. Aan die knoppen kunnen nummers gekoppeld worden. De bijbehorende namen schrijf je naast de toetsen. Je vader, moeder, op of oma kan zo snel en eenvoudig naar de juiste persoon bellen.

Doro 334
Doro HandlePlus 334

Klik hier om de Doro HandleEasy 334 direct te bekijken in de webshop van bol.com

Telefoons met een eenvoudig display

De tweede categorie bestaat uit telefoon met een simpel monochroom display. Met de meeste van deze telefoons kun je niet sms'sen. Seniorentelefoons worden sowieso vaak alleen aangeschaft om mee te bellen, dus een echt probleem is dat niet. Voordeel van telefoons in deze categorie is de prijs, die is lager dan die van telefoons met een kleurenscherm. De meeste telefoons vallen in deze categorie. Beschikbare toestellen zijn de Bea-fon S20, S10, Emporia Talk, Doro PhoneEasy 338 Doro-HandlePlus 326i, PhoneEasy 341, ITTM Easy Life, Easy Life S, Easy Call, Maxy 1, Simvalley XL915 en Fysic FM 8900

Beafon s20
Bea-fon S20

Klik hier om de Bea-fon S20 direct te bekijken in de webshop van Typhone

Telefoons met een kleurenscherm

Iets duurder zijn ouderentelefoons met een groter kleurenscherm. Behalve bellen kun je met een groot aantal van de telefoons in deze categorie ook sms'en. Telefoons met een kleurenscherm zijn ondermeer Doro PhoneEasy 332, HandleEasy 330, Doro PhoneEasy 345 Emporia Elegance, Bea-fon S50, Profoon PM-600, Fysic FM 9500 en FM 8800 Plus.

Emporia elegance
Emporia Elegance

Klik hier om de Emporia Elegance te bekijken in de webshop van GSM Topdeal

Clamshells

Uit ervaring kunnen we je vertellen dat het voor ouderen soms onlogisch is om een gesprek op te nemen of op te leggen met een druk op de knop. Vroeger nam je de telefoon op met een handeling: je nam de hoorn van de haak. Opleggen deed je door de telefoon weer terug op de haak te leggen. Clamshell-telefoons brengen weer een handeling in het opnemen op opleggen van de telefoon: je vouwt de telefoon open of dicht. Voor sommige ouderen is dat wel zo logisch.
Speciaal voor ouderen gemaakte clamshells zijn de Fysic FM 9500, Doro PhoneEasy 410 en Phone Easy 409

Fysicfm9500
Fysic FM 9500

Klik hier om de Fysic FM 9500 in de webshop van KPN te bekijken


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel