Jolla’s Sailfish moet Ruslands antwoord worden op Android en iOS


Het Sailfish besturingssysteem moet Ruslands antwoord worden op Android en iOS. Het besturingssysteem van Jolla dat voorkomt uit MeeGo zou als het aan de Russische minister van communicatie ligt de ideale kandidaat zijn.

Rusland is niet de enige die moeite heeft met de dominante van het Amerikaanse Google en Apple op de markt van mobiele telefonie. Beide bedrijven bezitten bijna vrijwel de hele markt van mobiele besturingssystemen. De nummer drie komt eveneens uit Amerika; Microsoft met Windows. Rusland zou graag minder afhankelijk worden van deze bedrijven en daar zou Jolla mee kunnen helpen.

Jolla app grid
Jolla heeft leuke producten maar kent nog geen significant marktaandeel

De Russische minister Nikiforov zou gesproken hebben met mensen van Jolla over de bouw van een nieuw besturingssysteem gebaseerd op Sailfish. Momenteel bezit het open source Sailfish een marktaandeel van 0,5% in Rusland. Dat zou in 2025 gegroeid moeten zijn naar 50%. Nu bezitten Android en iOS een marktaandeel van 96%. Uiteindelijk zou het nieuwe besturingssysteem ook door de andere BRICS-landen gebruikt kunnen worden wat staat voor Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Naast een eigen besturingssysteem zou Rusland ook eigen processors willen ontwikkelen. Die chips van MCST lopen vermoedelijk enkele generaties achter op Westerse concurrenten.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel