Apple schoffeert trackinggate-klagers

· 3 reacties


Apple heeft officieel gereageerd op de bewering dat het bedrijf locatiegegevens zou verzamelen en gebruiken. Eén ding is duidelijk; het bedrijf heeft niet geleerd van Antennagate en schoffeert klagers.

Het is namelijk een ouderwetse welles-niettes-brief met zinnen als "Apple verzamelt geen gegevens, heeft het nooit gedaan en zal het nooit doen" en "gebruikers snappen niet hoe deze techniek werkt, omdat wij ze dat nooit goed hebben uitgelegd".

Natuurlijk heeft Apple ergens gelijk. Apple verzamelt geen gegevens, iPhone's doen dat. Maar dat is voor gebruikers vrijwel hetzelfde. Toch lezen we verderop "De iPhone logt geen locatiegegevens". Met een eerder uitgekomen toepassing is het echter toch vrij makkelijk de locatie van een iPhone te plotten op een kaart. Wie heeft er gelijk?

iPhoneTracker

Crowd-sourced database

Het is een technisch verhaal waarin Apple claimt een database aan te leggen van WiFi-netwerken en zendmasten om sneller iemands locatie te kunnen bepalen. En dat is natuurlijk handig als je niet louter van GPS afhankelijk wilt zijn. Al deze informatie wordt door Apple verzameld en gebruikt door iPhone's in de buurt om niet hetzelfde werk te hoeven te verrichten. Dit verzamelen gebeurd volgens Apple op een anonieme manier en is bovendien gecodeerd.

Oncontroleerbaar

Voor een gewone leek of zelfs voor journalisten is dit natuurlijk niet te controleren, en afgaan op Apple's blauwe ogen en woord zal voor sommigen niet voldoende zijn. Bovendien is de stelling "Apple verzamelt mijn locatiegegevens" niet persé in strijd met bovenstaande reactie.

Wij kijken er niet van op dat sommige gebruikers na het lezen van deze brief denken: "gebruikers zijn gek", "gebruikers snappen er niets van" en "gebruikers maken zich om niets zorgen". Het mag dan allemaal wel zo zijn, hiermee neem je de bezorgdheid niet weg, en bestaat de reële kans dat deze alleen maar toeneemt.

Bron: Apple.com


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel