NFC begint zijn opmars


De Google Nexus S was één van de eerste toestellen met Near Field Communication of NFC. Inmiddels worden de eerste apps die gebruik maken van de techniek aangeboden in de Android Market. Andere smartphone-producenten volgen.

Near Field Communication is een nieuwe techniek in smartphones die toestellen in staat stelt informatie op te halen enkel door het in de buurt van een zender te houden. Het meest sprekende voorbeeld op de Nederlandse markt van vergelijkbare techniek is momenteel de OV-chipkaart. Deze kan zonder eigen energiebron draadloos een signaal ontvangen. Dat signaal kan op zijn beurt informatie op de chip zelf wijzigen. Google bracht deze techniek anderhalve maand geleden op de markt met de Nexus S. Nu zijn de eerste apps beschikbaar en concurrenten rusten hun toestellen ook uit met NFC-chips.

Android Market

De eerste paar apps die gebruik maken van NFC zijn beschikbaar en daar hebben we wat videobeelden van. De eerste is Taglet. Dit is een Japanse toepassing en uit het filmpje worden een aantal handige toepassingen direct duidelijk. Zo worden er contactgegevens, SMS berichten en weblinks doorgegeven.

Enable Table is een app gericht op restaurantkorting. Na je maaltijd leg je een smartphone op de rekeninghouder met chip en krijg je meteen een kortingsbon overgestraald voor de volgende maaltijd. Dat kost nauwelijks moeite en je hebt die kortingsbon altijd bij je. Wij vermoeden dat dit voor supermarkten ook wel eens leuk zou kunnen zijn.

Een groeimarkt

Deze techniek lijkt ons in ieder geval bijzonder handig. Maar zonder brede overname is het natuurlijk compleet waardeloos. Niet het allereerste faxapparaat was waardevol, maar het tweede. Gelukkig zien concurrenten de techniek ook met veel enthousiasme tegemoet. Zo beschikt bijvoorbeeld de Nokia C7 al over de techniek. Maar ook de aangekondigde Blackberry’s Dakota en de nieuwe Curve krijgen een NFC chip mee.

Google zelf doet er in ieder geval alles aan om de techniek aan de man te brengen. Zo ondersteund Android Gingerbread NFC capaciteit. Dit verlaagt de drempel voor fabrikanten die toch al Android wilde gebruiken. En het gerucht wil dat Google ook al overeenkomsten heeft gesloten met de betaalgigant Paypal.

Bronnen: Phonearena.com en Nearfieldcommunicationsworld.comPraat mee over dit artikel