4311


Software

De One A9 draait op Android 6.0 en om de processor enigszins te ontzien ligt daar een lite-versie van HTC's Sense-schil overheen. Dat betekent dat het notificatiescherm en de snelle instellingen, die tevoorschijn komen door de statusbalk naar beneden te slepen, er vrijwel hetzelfde uitzien als bij standaard Android. Verder heeft HTC de nodige widgets achterwege gelaten. Zo is er voor de eigen agenda- en mailapplicaties geen widget beschikbaar. Dit laatste vinden wij niet echt een handige ontwikkeling.

Helemaal links naast de startschermen staat helaas wel nog steeds een scherm voor BlinkFeed dat in het Nederlands luistert naar de naam Hoogtepunten. Hier kunnen feeds van social media, je agenda, aanbevelingen voor horeca in de buurt en nieuws via News Republic worden geladen. Handmatig RSS-feeds toevoegen is nog steeds niet mogelijk. Wat ons betreft had HTC beter dit uit Sense kunnen verwijderen. Het is mogelijk om het BlinkFeed-scherm uit te zetten maar vervangen door Google Now kan niet.

Het applicatiemenu is opgedeeld in losse pagina's waar verticaal doorheen gebladerd moet worden. De sortering en rastergrootte kunnen eenvoudig worden aangepast. Verder is het mogelijk om apps te verbergen. Aan het standaard Google-pakket voor Android voegt HTC nog de apps agenda, bestandsbeheer, FM-radio, galerij, foto-editor, help, HTC Club, HTC Dot View, klok, News Republic, spraakopname, thema's, weer, zaklamp en Zoe video-editor toe. Hiervan kan alleen HTC Club verwijderd worden. Wat ons betreft maakt HTC hier een goede afweging in welke apps toegevoegd of van een eigen signatuur voorzien moeten worden en dringen ze nauwelijks iets op.

Het virtuele QWERTY-toetsenbord van HTC is qua layout gebruiksvriendelijk maar de werking kan nog wat verbetering gebruiken. Inmiddels is HTC op dit vlak enigszins voorbij gestreefd door andere fabrikanten en ontwikkelaars. Zo wordt na een komma of punt niet automatisch een spatie ingevoerd. Het toetsenbord is snel en via de instellingen goed aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. Het is mogelijk om voorspelling voor twee talen tegelijk te gebruiken maar het schakelen tussen twee of meer talen is in de praktijk makkelijker.

Tekst invoeren kan ook door van letter naar letter te slepen met je vinger. Dit zou sneller moeten werken maar het woordenboek kiest regelmatig behoorlijk onlogische woorden. Vervolgens moet je dit verbeteren waarbij de overgang tussen typen en swipen onhandig verloopt en ook hier worden spaties niet goed automatisch ingevoerd.


Praat mee over dit artikel