Elop: Nokia is niet te koop


Volgens Stephen Elop, de CEO van Nokia, is de mobieletelefoondivisie van het Finse bedrijf niet te koop, ondanks geruchten dat Samsung en Nokia momenteel onderhandelen over een overname door Samsung.

Hoewel Elop naar de letter ongelijk heeft, Nokia is namelijk weldegelijk te koop op de New Yorkse aandelenbeurs, is het statement duidelijk: Elop is van plan Nokia een zelfstandig bedrijf te laten blijven. Nu het bedrijf heeft gekozen voor een toekomst met Windows Phone ziet hij kansen om Nokia te laten concurreren met Apple en Android, de concurrenten die hij zelf noemt.

Stephen Elop
Stephen Elop: Apple en Android zijn onze concurrenten

HTC en Samsung

Elop vindt HTC en Samsung niet de concurrent, maar Android. De inspanningen die deze bedrijven verichtten voor Android, zijn de reden voor het succes van het mobiele besturingssysteem van Google, denkt Elop. Windows Phone is nog geen succes omdat geen van de fabrikanten zich echt heeft ingespannen om het systeem een succes te maken. Nokia gaat dat wel doen en zal zo helpen Windows Phone een succes te maken.

Het is volgens Elop te onzeker welke kant Android op zal gaan. Hoewel het systeem prijst om de openheid, merkt hij op dat veel van de broncode van Android prorietary is. Hij vergelijkt Android met een open doos, waarvan nog onduidelijk is wat er met de flappen gaat gebeuren. Nokia koos daarom niet voor Android, hoewel het systeem wel serieus overwogen is.

Vertrek CTO

Elop ging niet in op het recente vertrek van Nokia's technologie-chef (CTO) Richard Green. Green werkte nog maar kort bij Nokia, en is officieel vertrokken vanwege een tijdelijk verlof om persoonlijke redenen. Er gaan echter hardnekkige geruchten dat het vertrek van Green definitief is, en te maken heeft met een meningsverschil binnen de Nokia-top over de koers van het bedrijf.

Richgreen
CTO Rich Green vertrok recent voor onbepaalde tijd

Nokia staat recent onder grote druk. De aandelenkoers van het bedrijf kelderde nadat de verwachting van het aantal verkochte toestellen naar beneden bijgesteld werd. Nokia komt met Windows Phone 7-toestellen, maar daarop zullen we nog moeten wachten tot eind 2011 of begin 2012.



Praat mee over dit artikel