Sony Xperia XZ1 Compact review


Ontwerp

Het is al vaker gezegd maar het ontwerp van Sony-toestellen is al geruime tijd niet echt meer veranderd. Wel zie je bij elke nieuwe modellenreeks weer kleine verbeteringen. Bijvoorbeeld in materiaalgebruik en bouwkwaliteit. Zo is dit compacte model nu waterafstotend. Toch is er werkelijk niks spectaculairs of opvallends aan het design van de XZ1 Compact. Of het moet zijn hoe minimalistisch en strak de vormgeving is. Afgezien van lichtjes glimmende randen aan de boven- en onderkant en rondom de cameralens is al het metaal aan het toestel in een matte kleur gehuld.

Sony Xperia XZ1 Compact voorkant
Compacte, waterafstotende en metalen behuizing
Verzonken powerknop met vingerafdrukherkenning
Stereo speakers met ClearAudio+ voor helder geluid

Behalve het Gorilla Glass 5 dat de hele voorkant bedekt bestaat het toestel volledig uit metaal. De zijkanten gaan naadloos en met een prettige ronding over in de achterkant maar twee aparte plaatjes dekken de boven- en onderkant af. De afwerking hiervan is enigszins industrieel met scherpe randen. Aan de voorkant steken ze ook iets verder uit. Dit kan gedaan zijn om het glas te bescherm wanneer je de telefoon met het scherm naar beneden op tafel legt.

Sony Xperia XZ1 Compact bovenkant

Het design van Sony wordt onder andere gekenmerkt door forse bezels boven en onder het scherm, maar ook aan de zijkant zit nog de nodige loze ruimte. In het glas zijn boven en onder het scherm twee sleufjes opengewerkt voor stereospeakers. In de linker bovenhoek is een notificatielampje weggewerkt. De headset- en USB-C-aansluiting zitten respectievelijk boven en onder op het toestel. Aan de linkerkant is een fors klepje te zien waarachter de SIM-kaart en microSD-kaart in het toestel gestoken kunnen worden.

Sony Xperia XZ1 Compact vingerafdrukscanner

Op de plaatsing van de knoppen aan de rechterkant is het nodige aan te merken. De powertoets met daarin de vingerafdrukscanner zit op een plek die je vrijwel helemaal afdekt met je vinger als je het toestel vasthebt. Dit maakt ontgrendelen van de telefoon zonder dat je hem anders moet vastpakken haast onmogelijk. De volumetoets zit eigenlijk op een ergonomisch prettiger plek voor de powerknop. Hij is bovendien zo klein en zit zo laag dat je snel geneigd bent om hem aan te zien voor een powerknop. Als je die functie ook nog eens gewend bent van een vorig toestel dan vergt het helemaal enige gewenning. De fysieke cameraknop zit wel op zijn gebruikelijke en handige plaats.

Sony Xperia XZ1 Compact achterkant
Motion Eye-camera met super slow motion-functie
Ingebouwde batterij kent lange accuduur

De niet geringe dikte van 9,3 millimeter valt door het gedrongen formaat van de XZ1 Compact nog eens extra op. Toch voelt het toestel niet lomp of zwaar aan en ligt het goed in de hand. Daarbij geeft de dikte nog een beetje broodnodige houvast want het metaal biedt weinig grip.


Prijsvergelijker Sony Xperia XZ1 Compact
Maandelijks Eenmalig Minuten Data      
Ben € 25,00 € 0,00 100 500 MB   Tip
Tele2 € 28,00 € 0,00 100 2000 MB 4G+ Bekijk
hollandsnieuwe € 29,00 € 0,00 1000 1000 MB 4G Bekijk
T-Mobile € 30,00 € 0,00 onbeperkt 1000 MB   Bekijk
Telfort € 33,00 € 0,00 300 1500 MB 4G Bekijk
Vodafone € 39,00 € 0,00 300 2000 MB   Bekijk
Simyo € 20,00 € 0,00 300 4000 MB 4G Bekijk
KPN € 40,00 € 0,00 onbeperkt 2000 MB   Bekijk

Toon nog meer aanbiedingen van de Sony Xperia XZ1 Compact met abonnement


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel