Wiko WIM Lite review


Scherm

Het scherm van de WIM Lite heeft een resolutie van 1920 × 1080 pixels en dat is ruim voldoende voor een 5.0 inch scherm. Daarmee doet hij ook zeker niet onder voor de concurrentie. De kleur- en detailweergave zijn prima in orde. De automatische schermhelderheid lijkt niet helemaal goed afgesteld. Vaak is het scherm te fel of te donker. Het verandert bovendien ook van het ene extreme naar het andere terwijl je het toestel gebruikt en de lichtomstandigheden ongewijzigd blijven. Je kunt de helderheid wel bijstellen via de snelle instellingen maar het is niet echt prettig. Uiteindelijk hebben wij de automatische helderheid maar uitgezet. Dat was ook bevorderlijk voor de accuduur.

De WIM Lite beschikt over Smart Display. Wij weten niet wat dit inhoudt want de toelichting die erbij staat luidt letterlijk “Optimize smart display funciton(sic) for look under panel under glare”. Het uitzetten ervan leidde niet tot een verbetering in het functioneren van de automatische helderheid.

Software

De WIM Lite draait op Android 7.1.1 en alhoewel dat nog geen Android 8.0 Oreo is vinden wij dit best lovenswaardig. Wiko past de interface niet aan met een complete schil over Android maar gebruikt een eigen launcher. Deze verandert alleen het uiterlijk van de startschermen en het appmenu. De interface heeft redelijk wat gelijkenissen met standaard Android maar werkt niet helemaal zoals we gewend zijn van Android.

In de Wiko launcher heb je wel de mogelijkheid om snelkoppelingen te gebruiken voor specifieke functies of onderdelen van apps, zoals dat werd geïntroduceerd met Android 7.1.1, maar kunnen hiervoor geen aparte icoontjes worden geplaatst op eens startscherm. Daarnaast werken de snelkoppelingen alleen voor apps waarvan je een icoontje op een startscherm hebt staan en niet voor apps in het appmenu. Dit doet een beetje afbreuk aan het idee van de snelkoppelingen.

Het voordeel van een launcher is dat je deze eenvoudig kunt vervangen door een andere te installeren vanuit de Play Store. Bijvoorbeeld de standaard launcher van Android. Vreemd genoeg is daarbij de functie van de snelkoppelingen helemaal niet beschikbaar op de WIM Lite.

Vervolgens heb je nog wel te maken met de apps die Wiko meelevert en dat zijn er standaard al 40 in het menu van de WIM Lite. Daar zitten goede exemplaren tussen, zoals bestandsbeheer en een geluidsrecorder, maar ook een paar minder bruikbare. Onder deze laatste rekenen wij 360 Security, News Republic, telefoon assistent en WiView. Afgezien van de nieuwsapp zit hem dat vooral in het feit dat je niet goed weet wat de apps doen en waar ze voor dienen. Dit komt doordat veel functies belabberd vertaald zijn en de interface van de apps onoverzichtelijk is. Daarnaast hebben deze apps de onhebbelijke drang om met notificaties hun aanwezigheid en functies aan je op te dringen. Gelukkig kunnen ze allemaal eenvoudig van het toestel verwijderd worden. Het deïnstalleren van apps werkt wel anders en onduidelijker dan normaal gesproken op Android.

Het appmenu is een redelijk standaard raster waar verticaal doorheen gescrold kan worden. Bovenin staat een regel met recent gebruikte apps. Dit kan helaas niet uitgezet worden. Door op een startscherm naar beneden te vegen wordt een zoekvenster geopend waar je kunt zoeken in contacten, apps, SMS, bestanden, instellingen en op internet. Links naast de startschermen staat een extra scherm dat Wiko Smart Left Page noemt. Hierop kunnen vijf kaarten worden getoond met een overzicht van recente contacten, favoriete apps, nieuws, het weer en evenementen.

De snelle instellingen boven het notificatiescherm en het instellingenmenu zien er vrijwel gelijk uit als op standaard Android. Er zijn alleen wat opties aan toegevoegd. In de instellingen kom je her en der weer wat vertaalfouten tegen. Zo zijn de toelichtingen bij de opties van het notificatielichtje volledig in het Baskisch.

De WIM Lite heeft een functie die smart gesture/slim gebaar is genoemd. Wanneer je dit opent in de instellingen of per ongeluk activeert zal je er niet veel wijzer van worden want de help-tekst is opnieuw beroerd vertaald. Verderop in de instellingen blijkt dat je de linker bovenhoek van het beeld naar beneden moet slepen om een venster te openen waarin je een symbool kunt tekenen om een app te starten of iemand te bellen of sms'en.

Wiko vindt het erg fijn als je je WIM Lite registreert en laat dat per notificatie nadrukkelijk weten. Om te registreren moet je je geslacht, naam, geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer invullen. Dat vinden wij nogal veel van het goede maar als je dit niet wil doen kun je de notificatie alleen maar uitstellen met maximaal een week.


Prijsvergelijker Wiko WIM Lite
Maandelijks Eenmalig Minuten Data      
Ben € 13,50 € 0,00 100 500 MB   Tip
hollandsnieuwe € 16,00 € 0,00 1000 1000 MB   Bekijk
Simyo € 13,00 € 0,00 100 1000 MB   Bekijk
Ben € 13,50 € 0,00 100 500 MB   Bekijk
Vodafone € 17,00 € 0,00 150 1000 MB 4G+ Bekijk
Telfort € 19,50 € 0,00 350 2400 MB 4G Bekijk
KPN € 22,00 € 0,00 400 2000 MB 4G+ Bekijk
T-Mobile € 24,00 € 0,00 onbeperkt 1000 MB 4G+ Bekijk

Toon nog meer aanbiedingen van de Wiko WIM Lite met abonnement


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel