Sony Xperia Z5 Compact review

Wie het kleine niet eert

· 1 reactie


Sony Xperia Z5 Compact review

Sony brengt al enige tijd een kleinere versie uit van haar topmodellen met, afgezien van het beeldscherm, vrijwel dezelfde specificaties. Met de komst van de Sony Z5 zag dus ook de Z5 Compact het levenslicht.

Deze kleinere telg is net als de rest van de familie waterdicht en beschikt evenals zijn grote broer over een 23 megapixel camera, vingerafdrukscanner en Snapdragon 810-processor. Het 4,6 inch beeldscherm heeft een 720p-resolutie.

Op basis van zijn formaat heeft de Z5 Compact maar weinig directe concurrentie. Zeker in het premium Android-segment zijn er geen recente toestellen met vergelijkbare specificaties. Uit de Apple-stal komt natuurlijk wel de iPhone 6s, maar die is nog een flink stuk duurder. Op de redactie werd zo nu en dan de OnePlus X als concurrent genoemd. Die heeft echter een 5 inch scherm en alhoewel dat maar 0,4 inch groter is is het bijna even groot als de Samsung Galaxy S6. En dat is weer een directe concurrent van de reguliere Z5.

8,5 / 10

Plus- en minpunten Sony Xperia Z5 Compact

  • No-nonsense uiterlijk
  • Snelle camera
  • Achterblijvende schermresolutie
  • Wisselvallige werking vingerafdrukscanner

Wat zit er bij het toestel?

De Z5 Compact wordt geleverd in een uitermate bescheiden doosje zonder poespas. Wij kregen er alleen een zwarte microUSB-kabel en adapter voor het stopcontact bij. Er hoort in de originele verpakking echter ook een headset te zitten. Op de onderkant van het doosje is te zien dat het toestel beschikbaar is in het wit, rood (Coral), geel en zwart (Graphite Black).

Uiterlijk

De hele voorkant van het toestel wordt bedekt door een laag Gorilla Glass met een zwarte omlijsting van het beeldscherm. In de linker bovenhoek zit de front facing-camera en in de rechter bovenhoek sensoren met daarnaast een klein notificatielampje dat verschillende kleuren kan weergeven. Helemaal aan de boven- en onderkant zitten twee dunne gleufjes voor de microfoon en luidspreker.

Sony Xperia Z5 Compact front
4,6 inch Triluminos Display met Sony's X-Reality-engine
Fysieke cameratoets
Waterdicht ontwerp
Vingerafdrukscanner

Aan de boven- en onderkant van het toestel zijn respectievelijk de headset- en normale microUSB-aansluiting geplaatst. Links op het toestel zit een fors klepje met daarachter de sleuven voor sim- en geheugenkaart. Het klepje moet flink aangedrukt worden om het goed te laten aansluiten. De simkaart gaat in een speciaal soort sleuf en vervolgens in het slot.

Aan de rechterkant zitten de power-, volume- en cameratoetsen. De powerknop is niet meer het kleine, ronde knopje dat we gewend waren van Sony. In plaats daarvan is hij nu langwerpig, want ook Sony heeft een vingerafdrukscanner in haar toestellen willen inbouwen en die is hier geplaatst. De plaatsing aan de zijkant zorgt ervoor dat hij ook gebruikt kan worden wanneer het toestel op tafel ligt.

Sony Xperia Z5 Compact back
23 megapixel Exmor RS™ for mobile camera met G-lens
Batterij met snellaad-functie en accuduur van gemiddeld 2 dagen

De achterkant van de Z5 Compact is ditmaal niet van plastic zoals bij zijn voorgangers, maar is nu van glas met een matte afwerking. Dit ‘frosted glass' laat geen vingerafdrukken meer zien en maakt het toestel iets stroever. De zijkanten zijn één plastic geheel en hebben geen metalen of losse plastic accenten. Dit doet overigens geen afbreuk aan de bouwkwaliteit want de Z5 Compact voelt erg solide aan. De Z5 Compact lijkt een stuk dikker dan zijn compacte voorganger en andere Z-familieleden maar dit is vooral een optische indruk doordat de zijkanten geen randjes of ingelegde delen meer hebben.

De toestellen van Sony hebben te kampen gehad met oververhittingsproblemen. Ook de Z5 Compact kan soms behoorlijk warm worden, tot op het oncomfortabele af, maar dit leidde niet tot prestatieproblemen. Hoewel het toestel stof- en waterdicht is, raadt Sony af om hem geheel onder water te houden.

Uithoudingsvermogen

De Z5 Compact heeft een 2.700 mAh batterij en Sony vermeldt op het doosje een gebruikstijd van maximaal twee dagen. Na onze testperiode moeten wij concluderen dat dat waarschijnlijk alleen lukt door het toestel nauwelijks te gebruiken en een aantal synchronisaties uit te zetten. Wij kwamen over het algemeen tot 1,5 dag en haalden er dan een scherm-aan tijd van ongeveer 5 uur uit. Dit betekent dat je een volle dag makkelijk moet halen maar eerlijk gezegd vinden we het niet echt spectaculair en hadden we op nog beter gehoopt. Ons gebruik bestaat voornamelijk uit WhatsApp, nieuws en social media bijhouden, twee email-accounts synchroniseren en af en toe de camera openen.

Sony voorziet haar toestellen van de nodige opties voor het energiebeheer. Achtergrondgegevens kunnen op vastgestelde tijdstippen worden verzonden. Batterijbesparingsmodus kan automatisch inschakelen wanneer de batterij een bepaald percentage overheeft. Je kunt zelf aanvinken welke functies moeten worden uitgeschakeld. Verder zijn er nog de STAMINA-modus en Ultra STAMINA-modus. In de eerste worden WiFi en mobiele data uitgeschakeld zodra het beeldscherm uitgeschakeld is. Om een app als WhatsApp actief te houden kan deze worden toegevoegd aan een uitzonderingslijst. In de Ultra STAMINA-modus wordt de functionaliteit van het toestel sterk beperkt en blijven alleen enkele basisfuncties beschikbaar. De energievraag gaat zodoende wel flink naar beneden. In de praktijk krijg je er hierdoor een extra dag bij.

Belkwaliteit

De telefoontoepassing is losgemaakt van de contactenlijst. Jammer genoeg kun je daardoor niet snel je favorieten je kiezen. Wel staat er een snelkoppeling naar de contacten-app in het beginscherm en een zoekregel om contacten te zoeken. Daaronder staat een balk voor topcontacten en verder zijn recente gesprekken te zien. Met de groene knop open je het numerieke toetsenbord en kan via smartdial de gewenste contactpersoon gevonden worden.

In de oproepinstellingen kunnen smart-gespreksverwerking en het Xperia-antwoordapparaat worden aangezet. Die laatste neemt berichten van bellers op op je toestel in plaats van bij de provider. Verder zijn er opties als compatibiliteit voor gehoorapparaten, spraak van andere beller vertragen en een equalizer die van normaal op helder gezet kan worden. Echt behoefte aan dat laatste hadden wij niet want over het algemeen was de geluidskwaliteit luid en duidelijk.

Beeldscherm

Het 4,6 inch scherm van de Z5 Compact heeft een resolutie van 1280 × 720 pixels. Daarmee komt de pixeldichtheid op 319 PPI en dat is vandaag de dag toch wat aan de lage kant. Dit levert niet direct een slecht beeld op maar het is wel wat minder scherp. Kleurweergave en kijkhoeken zijn wel ruimschoots voldoende. Het is mogelijk om het toestel te activeren door twee keer op het scherm te tikken. Deze optie moet je wel eerst aanzetten in de instellingen.

Naast de standaard instellingsmogelijkheden als helderheid en slaapstand kan ook de witbalans aangepast worden. Wij vonden dat het beeld een beetje een gelige waas had en hebben dat via de witbalans aangepast. Verder is er nog smart-tegenlicht, waarbij het scherm aanblijft als je het toestel vasthoudt en naar het scherm kijkt. Daar bovenop heb je voor beeldverbetering ook nog de beschikking over de X-Reality for Mobile en superlevendige modus. Het precieze verschil tussen die twee is niet significant.

Menu

De Z5 Compact draait op Android 5.1.1 en is daarmee voor wat betreft Android Lollipop dus mooi up to date. Eroverheen legt Sony nog wel haar eigen schil om de interface aan te passen. Dit is niet zo'n ingrijpende verandering als bij Huawei of Samsung. Het applicatiemenu is verder versimpeld al is de standaard sortering behoorlijk random. Gelukkig kan dit aangepast worden. Verder moet er horizontaal door het menu gebladerd worden.

In tegenstelling tot standaard Android of andere fabrikanten is het meest linker startscherm niet ingeruimd voor Google Now, BlinkFeed of Flipboard. In plaats daarvan heb je gewoon vijf normale startschermen tot je beschikking die eventueel nog verder uitgebreid kunnen worden. Google Now is te openen door vanuit de thuistoets omhoog te slepen. Op de startschermen zijn vijf regels beschikbaar voor snelkoppelingen en/of widgets. Dat is best veel voor zo'n klein scherm.

Het notificatiescherm en snelle instellingenpaneel, die geopend kunnen worden door de statusbalk naar beneden te slepen, zijn vrijwel gelijk aan wat we kennen van standaard Android. Hoewel de Z5 Compact dus op moment van schrijven nog niet over Android 6.0 Marshmallow beschikt is het wel mogelijk om het snelle instellingenpaneel aan te passen en uit breiden naar maximaal negen snelkoppelingen. Verder is het mogelijk om aan te passen welke icoontjes op de statusbalk worden getoond.

Telefoonboek

De contacten-app komt grotendeels overeen met standaard Android. Er zijn tabbladen voor contacten, favorieten en groepen. De lijst wordt gevuld met je Google-contacten zodra je dit account hebt ingevoerd in het toestel. Daarnaast kunnen contacten van een SIM-kaart, Facebook of andere accounts worden binnengehaald. Om de lijst die dit oplevert overzichtelijk te houden kunnen sorteer- en filteropties worden ingesteld.

Veruit de handigste hiervan is de optie om alleen contacten met een telefoonnummer weer te geven. Daarnaast is er de mogelijkheid om koppelingskandidaten te zoeken. Hiermee kunnen gegevens van dezelfde personen uit verschillende accounts gecombineerd worden zodat je een telefoonnummer met een e-mailadres kan koppelen en contacten niet dubbel in de lijst staan.

Messaging

Ook de messaging-toepassingen hebben een meer hedendaagse uitstraling gekregen. De berichten-app is elementair van vormgeving maar nog steeds functioneel. Zo kunnen er foto's, contactgegevens, locatie, video, geluid, een schets en een gebeurtenis aan een bericht worden toegevoegd. Qua functionaliteit ontlopen de e-mailtoepassing van Sony en Gmail elkaar weinig. Ze kunnen beide over weg met accounts van verschillende providers en kunnen berichten in een gecombineerde inbox tonen. De toepassing van Sony zoomt bij het openen wel te ver in op een bericht.

Het toetsenbord van Sony ziet er netjes uit maar is niet direct helemaal goed ingesteld voor prettig gebruik. Sony lijkt dit ook te beseffen want al snel krijg je een pop-up met een wizard om één en ander in te stellen. Vervolgens kun je spellingscorrectie, schrijftalen, woordsuggestie en het tonen van cijfers en leestekens instellen. Er kunnen maximaal drie schrijftalen geselecteerd worden. Met slimme taaldetectie zou het toestel dan zelf de juiste taal moeten selecteren, maar erg goed werkt dit niet. Handiger is het dus om deze functie uit te schakelen en met een knop op het toetsenbord handmatig te schakelen tussen talen. Het toestel heeft sowieso veel moeite om de juiste woorden te kiezen tijdens het typen en dit wordt nog erger bij het tekst invoeren door te slepen over het toetsenbord. Zelfs wanneer je erg nauwkeurig probeert te werken gaat het nog vaak fout.

Connectivity

De Xperia Z5 Compact heeft geen moeite met de gebruikelijke verbindingsopties voor WiFi, Bluetooth en NFC. Er is een aparte sectie voor apparaatverbinding. Hier kunnen instellingen voor One-touch setup, Throw, schermreproductie, scherm casten, mediaserver, Windows-tethering, PlayStation-controllers, Windows-tethering, MirrorLink en USB-verbinding ingesteld of aangepast worden. Maar er is letterlijk meer te vinden in het instellingenmenu. Onder het kopje meer staan namelijk nog dingen als vliegmodus, NFC en instellingen voor mobiel netwerk.

Met Smart Connect kunnen acties ingesteld die moeten worden uitgevoerd wanneer je het toestel verbindt met een accessoire of een ander apparaat. Je kunt kiezen uit enkelvoudige of meervoudige acties. Andere fabrikanten kunnen hier een voorbeeld aan nemen, deze mogelijkheid is namelijk erg handig.

Chrome van Google is de enige internetbrowser op de Z5 Compact. Dat is wat ons betreft een goede keuze van Sony want deze app wordt regelmatig van updates voorzien die de functionaliteit verbeteren. De interface is overzichtelijk en prettig in het gebruik. Sites worden soepel en stabiel geladen.

Camera

Met de komst van de Z5-familie is de camera van een upgrade voorzien. De Z5 Compact beschikt over een 23 megapixel exemplaar met, volgens Sony, razendsnelle autofocus. Sony heeft ook de interface van de camera aangepast en dat vinden wij een welkome ontwikkeling. Standaard staat de camera ingesteld op een resolutie van 8 megapixel en een beeldverhouding van 16:9.

De camera opent in de superieur automatisch modus. Door naar links of rechts te slepen kunnen respectievelijk de handmatige en videomodus worden geopend. In de handmatige stand kunnen helderheid, witbalans en HDR worden ingesteld. Scènekeuze en ISO zijn alleen beschikbaar bij een resolutie van 8 megapixel of minder. In het video-gedeelte blijkt dat de vertaalafdeling van Sony wat te gretig is geweest: "Full HD" wordt daar als "Volledige HD" omschreven.

Nog een veeg naar rechts opent het keuzescherm voor camera-apps met nog twaalf opnameopties. Zoals stijlportret, 4K-video, veegpanorama, timeshift-video en multicamera. Bij het selecteren van 4K-video geeft het toestel een waarschuwing dat de app afgesloten zal worden als de temperatuur te hoog oploopt. Iets wat we ook van vorige Xperia-telefoons herkennen.

Dankzij de snelle autofocus en optische beeldstabilisatie kun je met de fysieke cameratoets makkelijk en snel een foto schieten. Foto's in de buitenlucht bij daglicht zien er goed uit. Kleuren en contrast worden goed weergegeven. Echter, foto's die binnenshuis zijn genomen, hebben wel wat last van ruis. Hierdoor gaan sommige details verloren, vooral wanneer je inzoomt. Hoewel het een fijne en vlotte camera in het gebruik is, doet dit toch wat afbreuk aan het geheel. Hopelijk is één en ander met een software-update recht te trekken.

Sony Xperia Z5 Compact camera samples
Klik hierboven voor meer foto's geschoten door de Sony Xperia Z5 Compact

Aanwezige programma's

Op de Sony Xperia Z5 Compact staan standaard de toepassingen agenda, alarm en klok, album, Amazon Shopping, AR-effect, AVG Protection, downloads, Dropbox, Facebook, File Commander, FM-radio, foto's, gesproken zoekopdracht, Google, Google Drive, Hangouts, Kobo Books, Lifelog, Live screen streaming, Xperia Lounge, Maps, Movie Creator, muziek, nieuws van Socialife, noodwaarschuwingen, OfficeSuite, Play films/muziek, PlayStation, Privilige Plus, PSN, rekenmachine, Schets, Smart Connect, Spotify, Support, TrackID, TV SideView, video, Vine, weer, What's New en YouTube.

Het devies 'meer is beter' gaat niet altijd op en het aantal voo geïnstalleerde applicaties is daar een voorbeeld van. Helaas heeft Sony dat nog altijd niet helemaal begrepen. Van de hierboven genoemde apps op de Z5 Compact gebruiken wij minstens een kwart niet. Wat moet een mens nou met twee extra applicatiewinkels als Amazon en What's New? Bovendien ontbreekt in de Amazon Shopping-app de keuze 'Nederland' waardoor je er helemaal niets aan hebt. Gelukkig kan een deel van de programma's eenvoudig worden verwijderd.

Extra's

De vingerafdrukscanner zit dus aan de rechterkant en daardoor is hij, mits je rechtshandig bent, het makkelijkst te gebruiken met de duim. De scanner kan niet in één keer het toestel activeren en ontgrendelen. Je moet eerst de knop indrukken om het scherm te activeren en daarna kan je vinger gescand worden. Het is mogelijk om dit in één vloeiende beweging te laten gebeuren maar dat lukt lang niet altijd. Vaak moet je je duim eerst weer even van de knop afhalen.

Sony Xperia Z5 Compact fingerprint scanner

De scanner is erg gevoelig en vaak zijn er meerdere pogingen nodig. Bij het minste of geringste transpiratievocht op je vinger weigert hij de afdruk te herkennen en moet je na vier keer proberen de ontgrendelcode invoeren. De scanner heeft verder geen extra functionaliteit. In ideale omstandigheden werkt de scanner goed maar in de praktijk hadden we een score van 50/50. Dat bleek echter zo frustrerend dat we hem uiteindelijk uit hebben gezet.

Conclusie

We zeiden het al in de inleiding, wanneer je op zoek bent naar een kleine premium Android-smartphone is er eigenlijk maar één optie. Dan is het fijn dat de Z5 Compact wat ons betreft geen grote afknappers herbergt. Tegelijkertijd springt er ook niet echt een bepaalde eigenschap in bijzonder positieve zin uit. De schermresolutie had beter gekund maar spaart tegelijkertijd de batterij. Toch hebben we het vermoeden dat het uithoudingsvermogen er op achteruit is gegaan ten opzichte van zijn compacte voorganger.

Het rechthoekige design zijn we inmiddels gewend van Sony, maar door de matte achterkant en zijkanten ligt de Z5 Compact prettig in de hand. Sony's camera is er op vooruit gegaan wat betreft bediening en resultaten maar binnenshuis laat hij het een beetje afweten qua detailweergave. Dat is jammer. Zeker omdat de concurrentie ook niet stil zit op dit vlak.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony Z5 Compact review