Sony Xperia Z3 Compact review

Kleine krachtpatser die een hoop dingen goed doet


Sony Xperia Z3 Compact review

Tegen het einde van de zomer presenteerde Sony haar nieuwe compacte model. Niet de Xperia Z2 Compact zoals de logica van cijferreeksen deed vermoeden, maar de Z3 Compact.

Dit is de kleinste telg van de Z3-familie maar laat zijn formaat je niet misleiden. De Z3 Compact heeft 1 GB minder werkgeheugen en natuurlijk een kleinere batterij dan zijn grote broer maar verder beschikt hij over dezelfde hardware. Dat betekent dezelfde quadcore-processor en 20,7 megapixel camera gehuld in een stof- en waterdicht jasje.

Vanwege zijn formaat en natuurlijk ook zijn aanzienlijk voordeliger prijskaartje kon de Z3 Compact weleens een geduchte concurrent zijn van de iPhone 6. Ook de Samsung Galaxy Alpha moet op zijn tellen passen.

8,5 / 10

Plus- en minpunten Sony Xperia Z3 Compact

  • Uiterlijk
  • Uithoudingsvermogen
  • Camera
  • Schermresolutie
  • Sony-toetsenbord
  • Overdaad aan voorgeïnstalleerde apps

Wat zit er bij het toestel?

Behalve de telefoon zelf en wat paperassen vonden wij in het doosje alleen een microUSB-kabel en een solide adapter voor het stopcontact. Geen headset dus maar momenteel krijg je tijdelijk een Sony MDR-ZX750BN Wireless Bluetooth Headset twv € 149,95 bij je Z3 Compact.

Door de plaatsing van de microUSB-aansluiting dicht tegen de rand kan het gebeuren dat niet alle microUSB-kabels passen of blijven zitten.

Uiterlijk

De voor- en achterkant worden elk bedekt door een egale plaat die alleen wordt onderbroken door een ring rond de camera aan de achterzijde en twee sleufjes boven en onder het scherm aan de voorzijde voor de oorluidspreker en stereospeakers. Hierin kan overigens wel wat stof ophopen. Aan de voorkant zit in de linker bovenhoek nog een notificatielampje verstopt. Wanneer je het toestel op een vlak legt met ook maar de kleinste hellingshoek dan zal hij er geheid na enige tijd afschuiven.

Rondom de toestellen in de Z-serie zat altijd al een soort plastic rand verwerkt in het metalen frame. Bij de Z3 compact is deze rand iets dikker en boller en van een prettig aanvoelend, mat plastic. Door de bolling heeft het wel iets weg van een stootbumper en in het licht heeft het een mooie glasachtige diepte.

De rechterkant is net als bij zijn voorgangers de plek voor de enige hardware-toetsen van het toestel. Dit zijn de power-, volume- en cameraknoppen. Ze zijn net iets anders vormgegeven en gepositioneerd dan bij de Z1 Compact en daardoor prettiger te gebruiken. Aan de bovenkant zit nog steeds het gat voor de headset.

Aan de linkerkant zitten de twee klepjes waarachter de microUSB-aansluiting en de sleuven voor de microSD-kaart en nanoSIM-kaart zijn verstopt. Deze klepjes zijn exact even groot en met het koppelingsgedeelte voor een docking station in het midden is de zijkant mooi symmetrisch. Een klein maar fijn detail waardoor de klepjes een stuk minder opvallen. Al was het nog netter geweest wanneer het koppelingsdeel ook in de toestelkleur werd uitgevoerd.

Het toestel zit vanwege zijn waterdichtheid erg goed in elkaar, heeft door de bolle zijkanten voldoende grip en ligt prettig in de hand. De zeegroene kleur van ons testtoestel beviel ons na een week nog steeds goed. Voor hen die dit niet kan bekoren is de Z3 Compact ook verkrijgbaar in het zwart, rood en wit.

Uithoudingsvermogen

De modellen in de Z3-serie worden geadverteerd met een uithoudingsvermogen van twee dagen. Dat is in de huidige tijd vrij riant voor een smartphone en ook al is de Z3 Compact de kleinste van het stel dan nog zal ook hij hieraan moeten kunnen voldoen. Wij haalden tamelijk moeiteloos een gebruikstijd van 48 uur. Daarbij staat het scherm in totaal 6 uur aan, synchroniseren twee e-mailaccounts en maken wij vooral gebruik van WhatsApp en social media.

Van oudsher beschikken de Xperia Android-toestellen over de nodige toepassingen voor energiebeheer. Dit is op de Z3 Compact weer iets verder uitgebreid. Wij maakten gebruik van WiFi op locatie en verzenden van achtergrondgegevens op vastgestelde tijdstippen. Verder gebruikten we de batterijbesparingsmodus om de levensduur van de laatste 5% batterijlading nog te rekken. De STAMINA-modus en zeker de Ultra STAMINA-modus waren minder noodzakelijk voor ons. In de Stamina-stand worden WiFi en mobiele data uitgeschakeld zodra het beeldscherm uitgeschakeld is. Om een app als WhatsApp actief te houden, kan deze worden toegevoegd aan een uitzonderingslijst. In de Ultra STAMINA-modus wordt de functionaliteit van het toestel sterk beperkt en blijven alleen enkele basisfuncties beschikbaar.

Belkwaliteit

De telefoontoepassing is ongewijzigd gebleven op de Z3 Compact. Bovenin beeld staan vier tabbladen met op één daarvan de belfunctie waar via smart dial contactpersonen in het telefoonboek gezocht kunnen worden. Op het favorietentabblad staan ook de topcontacten, oftewel de meest gebruikte. De geluidskwaliteit tijdens het bellen is qua volume prima in orde.

Voor het geluid zijn ook de nodige instellingsmogelijkheden te vinden in het menu. Zo kan het geluid met ClearAudio+ worden geoptimaliseerd of via een equalizer en surroundgeluid worden aangepast. Het is niet altijd duidelijk of dit betrekking heeft op de belkwaliteit of de geluidskwaliteit van de stereospeakers.

Beeldscherm

Tot onze grote blijdschap is het beeldscherm van de Z3 Compact met 0,3 inch vergroot naar 4,6 inch. Dit lijkt misschien een minimale verandering maar de scherm/toestel-verhouding vonden wij echt een nadeel bij de Z1 Compact. Dit iets grotere scherm is erg prettig in combinatie met het formaat van het toestel. Net als bij zijn voorganger heeft het scherm een resolutie van 1280 × 720 pixels en dat betekent dat de beeldkwaliteit dus een klein beetje verminderd is.

Behalve de standaard instellingsmogelijkheden als helderheid en slaapstand kan ook de witbalans aangepast worden. Al vonden we dat in combinatie met de X-Reality for mobile of superlevendige modus voor beeldverbetering niet echt nodig. Verder is er nog smart-tegenlicht, waarbij het scherm aanblijft als je het toestel vasthoudt en naar het scherm kijkt.

De schermhelderheid heeft een erg groot bereik maar de automatische stand maakt hier maar minimaal gebruik van. Het touchscreen lijkt soms iets te gevoelig. Dat is nog zonder dat we de speciale handschoenmodus hebben ingeschakeld.

Menu

De Z3 Compact draait op Android 4.4.4 met daaroverheen een schil van Sony. De interface is op enkele details na ongewijzigd gebleven ten opzichte van de Z1 Compact.

Het notificatiescherm dat achter de statusbalk schuilgaat, is opgesplitst in twee aparte delen voor respectievelijk meldingen en snelle instellingen. Op het meldingentabblad worden berichten en andere notificaties die op het toestel binnenkomen getoond. Delen van berichten zijn dan al te lezen en je kunt de melding ook naar links of rechts uit beeld vegen. Voor de snelle instellingen kunnen 16 van de 18 opties geselecteerd worden. Handige toevoeging hier is de snelkoppeling naar een zaklamp.

Aan de linkerkant van het als raster weergegeven menu heeft Sony enkele sorteeropties voor het menu ondergebracht en snelkoppelingen naar de Play Store en Sony Select. Door een lege ruimte op een startscherm ingedrukt te houden, kan de inhoud van de maximaal zeven startschermen aangepast worden met widgets, pictogrammen van apps en snelkoppelingen. Op de startschermen kunnen apps ook in mapjes geplaatst worden. Dat het mapje niet verdwijnt als er nog maar één app instaat, is helaas nog niet veranderd door Sony.

Behalve de recent geopende toepassingen toont het multitaskmenu ook vier snelkoppelingen naar kleine apps die als widget zwevend boven de interface worden weergegeven. De gebruiker heeft een, weliswaar, beperkte keuze om deze vier snelkoppelingen zelf in te stellen.

Telefoonboek

Het telefoonboek is een tabblad in de beltoepassing en wordt gevuld met je Google-contacten zodra je dit account hebt ingevoerd in het toestel. Daarnaast kunnen contacten van een SIM-kaart, Facebook of andere accounts worden binnengehaald. Om de lijst die dit oplevert overzichtelijk te houden kunnen sorteer- en filteropties worden ingesteld.

Veruit de handigste hiervan is de optie om alleen contacten met een telefoonnummer weer te geven. Daarnaast is er de mogelijkheid om koppelingskandidaten te zoeken. Hiermee kunnen gegevens van dezelfde personen uit verschillende accounts gecombineerd worden zodat je een telefoonnummer met een e-mailadres kan koppelen en contacten niet dubbel in de lijst staan.

Messaging

De berichtentoepassing is elementair van vormgeving maar nog steeds functioneel. Zo kunnen er foto's, contactgegevens, locatie, video, geluid, een schets en een gebeurtenis aan een bericht worden toegevoegd. Overigens kan ook Hangouts als standaardtoepassing voor SMS worden geselecteerd.

De e-mailtoepassing van Sony is keurig verzorgd met een mooi widget. Accounts van de bekende providers zijn gemakkelijk in te stellen en er is ondersteuning voor Exchange ActiveSync en berichten via push binnenhalen behoort nu ook tot de mogelijkheden. Wanneer je meerdere accounts toevoegt, kunnen ze in een gecombineerde inbox getoond worden.

Het toetsenbord van Sony ziet er netjes uit maar je moet eerst in de instellingen duiken om basale functies als cijfers en leestekens snel bereikbaar te maken. Gelukkig is er een vrij behulpzame wizard voorhanden om je hier eenvoudig doorheen te loodsen. Er kunnen maximaal drie schrijftalen geselecteerd worden. Helaas staan ze alle drie tegelijk aan en kun je er niet handmatig tussen schakelen. Het toestel heeft veel moeite om de juiste woorden te kiezen tijdens het typen en dit wordt nog erger bij het tekst invoeren door te slepen over het toetsenbord. Ook wanneer maar één schrijftaal is geselecteerd werkt de woordvoorspelling bij het slepen niet altijd even goed. Dit alles deed ons ervoor kiezen om snel het standaardtoetsenbord van Google te downloaden en installeren. Deze kent dezelfde functionaliteit maar werkt in onze beleving prettiger.

Connectivity

In de instellingen is een aparte sectie te vinden voor Xperia-connectiviteit. Hier staan de al wat meer bekende functies als Throw om draadloos media af te spelen op andere apparaten, schermreproductie, DLNA en netwerk delen. Deze functionaliteit kan versneld worden met one-touch setup wanneer je twee Xperia-apparaten wil koppelen. Daarnaast kan de Z3 Compact ook gekoppeld worden met Dualshock 3 en 4 controllers van de PlayStation om vervolgens games te spelen op je telefoon. Met Remote Play kunnen ook games van de PlayStation om het toestel gespeeld worden. Deze functie moet later dit jaar beschikbaar komen.

Met Smart Connect kunnen acties ingesteld die moeten worden uitgevoerd wanneer het toestel verbindt met een accessoire of ander apparaat. Je kunt kiezen uit enkelvoudige of meervoudige acties.

Sony levert één browser op haar toestellen en dat is Google's Chrome. Wat ons betreft een goede keuze. De interface is overzichtelijk en prettig in het gebruik. Sites worden soepel en stabiel geladen. Het is misschien wel prettig om de startpagina van Sony te verwijderen uit de instellingen.

Camera

Net als zijn voorgangers is de Z3 compact uitgerust met een 20,7 megapixel camera. Sony probeert de functionaliteit van de camera verder uit te breiden door allerhande software toe te voegen. Een deel hiervan kan gedownload en geüpdatet worden als een soort losse app. Tevens zijn er apps van derden te downloaden. Al deze verschillende modi zijn via een knop in de rechterhoek van het camerazoekscherm te vinden. Opvallend hierbij is wel dat foto- en video-apps door elkaar staan.

Voor de verschillende modi kun je denken aan het toevoegen van Augmented Reality-effecten in foto's, de focus wijzigen, tegelijk een foto maken met de camera's aan voor- en achterkant en deze samenvoegen of een foto maken waarbij een kort geluidsfragment wordt opgenomen. Video kan onder ander opgenomen worden in 4K Ultra-HD resolutie of met een hoge framerate en slowmotion effecten. Bij het filmen in deze hoge resolutie kan het toestel wel snel opwarmen.

De camera start lekker snel op door de cameraknop aan de zijkant even ingedrukt te houden. Dit werkt ook wanneer het scherm vergrendeld is. De standaardmodus is superieur automatisch en het merendeel van de tijd lieten wij hem hier ook op staan. De foto's worden dan alleen met 8 megapixel vastgelegd. Dit kan in een 16:9 of 4:3 verhouding. De waarde van de 20,7 megapixel sensor wordt hierdoor wel enigszins teniet gedaan in het snelle dagelijks gebruik. Voor het benutten van de volledige camerasensor of de talloze instellingsopties moet je overschakelen op de handmatige stand en met de fotoresolutie spelen.

Het loont zeker de moeite om soms handmatig het één en ander aan de instellingen te veranderen voor het nemen van een foto. Doordat het aantal instellingsopties in de automatische stand zo beperkt is, is het resultaat een beetje wisselvallig. Dingen als witbalans en contrast kunnen tekort schieten. Voor slechte belichting kan de camera met lage ISO-waardes overweg maar dat leidt vanzelfsprekend wel tot de nodige ruis. Al met al is het een erg multifunctionele camera waar je soms even wat moeite voor moet doen om het beste resultaat te krijgen.

Sony Xperia Z3 Compact camera samples
Klik hierboven voor meer voorbeeldfoto's van de Xperia Z3 Compact

Aanwezige programma's

Op de Z3 Compact staan de volgende toepassing standaard geïnstalleerd: Garmin Navigation, agenda, alarm en klok, AVG antivirus, AR-effect, AR-entertainment, back-up en herstel, diagnostics, downloads, draadloze waarschuwingen, Drive, Facebook, file commander, films, FM-radio, foto's, gesproken zoekopdracht, Google+, hangouts, Kobo, Lifelog, live on YouTube, maps, movie creator, nieuws en weer, nieuws van Socialife, OfficeSuite, Play, PlayStation, rekenmachine, schets, Smart Connect, Sony select, support, TrackID, TV SideView, update center, Walkman, What's New, Xperia lounge en YouTube.

Natuurlijk is het mooi als een fabrikant zijn best doet om een zo compleet mogelijk gebruikservaring te leveren maar het spreekwoord is niet voor niets ‘overdaad schaadt'. Dat gaat wat ons betreft wel een beetje op voor de Z3 Compact. Zo is de noodzaak van een antivirus app voor Android is nog niet onomstotelijk bewezen, mits je apps alleen vanuit de Play Store installeert. Ook het nut van boekenwinkel Kobo op een toestel met 4,6 inch scherm ontgaat ons. Om nog maar te zwijgen van verkapte reclame als Sony Select, What's New en Xperia Lounge. Waarbij What's New ook nog eens in de weg zit bij het openen van Google Now. Een deel van deze toepassingen is gelukkig eenvoudig te verwijderen zodat ze niet meer in de weg zitten.

Conclusie

Als reviewer is het onze taak om te letten op de kleinste details en soms te vallen over dingen die verwaarloosbaar lijken. Bij de Z3 compact moesten we echt ons best doen om minpunten te vinden en leggen we daarbij misschien wel iets teveel zout op sommige slakken. Zo ziet het Sony-toetsenbord er wel mooi uit maar de woordvoorspelling bij tekstinvoer door te slepen werkt echt niet goed. Gelukkig is dit snel verholpen door bijvoorbeeld het standaardtoetsenbord van Google te installeren.

Vanwege het ontbreken van een Z2 Compact kunnen we de Z3 Compact niet het stempel "driemaal is scheepsrecht" geven maar het moge duidelijk zijn dat deze kleine krachtpatser een hoop dingen goed doet. Als opvolger van de Z1 Compact zijn de verschillen niet erg groot maar wij vinden het vooral fijn dat hij over een iets groter scherm beschikt. De hoogwaardige hardware in dit compacte omhulsel zal ongetwijfeld een hoop mensen aanspreken.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony Z3 Compact review