Sony Xperia Z review

Alles wat Sony te bieden heeft in een ruim jasje

· 14 reacties


Sony Xperia Z review

De Xperia Z beschikt over een 1,5 GHz quadcore processor, 2 GB aan RAM-geheugen, 13,1 megapixel camera, HDR óók in videomodus, 16GB intern geheugen en een microSD-geheugenkaartslot.

Dit alles is verpakt in een jasje dat gecertificeerd een plons in het water kan weerstaan en ook stof buiten de deur houdt. Waar Sony Ericsson in het verleden vaak achter de meute aanliep, zit het nu in de voorhoede van een generatie smartphones met de nieuwste specificaties en grote schermen die dit jaar uit gaan komen. Denk daarbij aan de HTC One en de Samsung Galaxy S4. Toch moeten we ook de Nokia Lumia 920 niet vergeten.

Plus- en minpunten Sony Xperia Z

  • Stof-/waterdicht
  • Beeldschermkwaliteit
  • Camera
  • Omvang toestel
  • Uithoudingsvermogen
  • Gesprekskwaliteit
  • Verbindingen

Wat zit er bij het toestel?

In het platte, vierkante, witte doosje wordt de helft van het oppervlak ingenomen door het toestel. In de laag daaronder vinden we een hoofdtelefoon en een microUSB-kabel met verloopstekker voor het stopcontact. Verder nog wat paperassen om het in gebruik nemen van de Sony Xperia Z te vergemakkelijken. In het toestel vonden we een 2GB microSD geheugenkaart. Hoewel de hoofdtelefoon van het in-ear model is, zijn de dopjes vrij groot. De rubberen sleeves lijken ook wat lastig te verwijderen. De 2.330 mAh batterij zit vast in het toestel.

Uiterlijk

Het zal niemand verbazen dat de Xperia Z geen kleine jongen is. Wat wil je ook met een 5.0 inch beeldscherm. Toch ziet ons witte testexemplaar er vrij elegant uit. De achter- en zijkanten zijn bekleed met wit plastic waarbij de randen stootvast zijn gemaakt met behulp van, wat lijkt, plastic met een look van geborsteld metaal. Naast wit is de Xperia Z ook in het paars en zwart verkrijgbaar.

Het formaat van de Xperia Z ziet hem niet in de breedte maar meer in de lengte. De randen langs het scherm zijn aan de zijkant mooi dun gehouden maar aan de onderkant is hij verhoudingsgewijs aan de brede kant. Doordat de achterkant van het toestel erg glad is en de randen relatief scherp aanvoelen ligt het toestel niet echt lekker in één hand. Aan de rechterkant van het toestel zitten de luidspreker, powerknop en volumetoetsen. De knoppen zijn voor een rechtshandig persoon makkelijk met de duim te bedienen.

De strakke lijnen van de zijkanten worden verder aan de bovenkant en linker- en rechterzijde onderbroken door de klepjes die de verschillende openingen van het toestel moeten afdekken. Dit doet ondanks dat het zo netjes mogelijk is ingepast toch een beetje rommelig aan. De respectievelijke openingen zijn links voor de USB-kabel en microSD geheugenkaart. Aan de bovenkant voor de hoofdtelefoon en rechts voor de microSIM-kaart.

Omdat de binnenkant niet toegankelijk is en het toestel stof en water moet weerstaan is op de bouwkwaliteit weinig aan te merken. Na een week bleek wel dat de achterkant enigszins gevoelig is voor krassen. Dit geldt gelukkig niet voor de cameralens. Deze ligt dan ook een heel klein beetje verzonken in het toestel. Voordeel van de witte uitvoering is dat je deze krassen, net als vingerafdrukken, niet heel snel ziet.

Hoewel het natuurlijk een prettig idee is om te weten dat je te telefoon stof- en waterdicht is zit er wat ons betreft ook een schaduwkant aan. De klepjes zijn namelijk niet erg stevig en zitten vooral bij het aansluiten van de oplader en hoofdtelefoon in de weg. Bovendien is het toestel dus niet meer waterdicht als je via de hoofdtelefoon muziek luistert. Tevens is er geen mogelijkheid om doormiddel van een tweede batterij de standbytijd te vergroten.

Uithoudingsvermogen

Het is al lange tijd een terugkerend item in onze reviews maar ook in de smartphonewereld in het algemeen. Een groter scherm heeft vaak geen goede invloed op het uithoudingsvermogen van de telefoon. Ondanks dat de Xperia Z een vrij forse batterij heeft lijkt dit toestel geen uitzondering op deze stelregel. Een aanzienlijk deel van de acculading wordt door het scherm opgeslokt.

Met enig kunst en vliegwerk is de 24 uur net vol te maken op één acculading. Deels kan de Xperia Z dit kunst en vliegwerk zelf faciliteren doormiddel van energiebesparende modi. Zo zijn er de Stamina, bijna lege batterij en WiFi op locatiebasis modi. De laatste twee zullen voor zich spreken maar de Stamina-stand vergt enige uitleg.

Hierin worden mobiele gegevens uitgeschakeld zo gauw het toestel in standbymodus gaat. Dit houdt dus in dat e-mails, WhatsApp-berichten, Facebook messages en Twitter mentions niet meer automatisch binnenkomen op het toestel als het scherm uitstaat. Handigheidje is wel dat je apps, zoals WhatsApp, kan toevoegen aan de uitzonderingenlijst zodat deze actief blijven.

Naast dit alles zal je als gebruiker ook je zelfbeheersing moeten trainen om jezelf ervan te weerhouden het toestel veel uit de standby-modus te halen. Op deze manier kan de Xperia Z je een hele werkdag weg van huis en stopcontact vergezellen maar of het erg praktisch is is natuurlijk de vraag.

Belkwaliteit

Sony heeft de interne speaker voorzien van de nodige opties die de geluidskwaliteit moeten verbeteren. Clear Phase past de geluidskwaliteit automatisch aan en xLOUD verbetert het geluidsniveau. Dit zijn opties die je zelf moet aanvinken in het instellingenmenu en wij hadden liever gezien dat Sony er gewoon voor had gezorgd dat de geluidskwaliteit standaard in orde is.

Zo kan het volume niet erg hoog tijdens een gesprek klinkt de gesprekspartner soms wat verstomd. Daarnaast ondervonden we tijdens een paar gesprekken last van een echo op onze eigen stem. Onze gesprekspartner hoorde dit niet maar het was er niet minder vervelend om. Grappig is dat je de equalizer zelfs voor oproepen kunt inschakelen. Vreemd is de functie om het geluid van de andere beller te vertragen.

Beeldscherm

De Xperia Z is het eerste toestel met een Full HD beeldscherm en dat is te zien. Of beter gezegd, niet te zien. Het is volgens ons namelijk onmogelijk om met het blote oog individuele pixels te onderscheiden op het beeldscherm. Dit beeldscherm beschikt over 1920 x 1080 pixels. Daarnaast heeft Sony haar mobile BRAVIA Engine 2 ingebakken in de Xperia Z. Dit zorgt vooral bij het bekijken van multimedia voor een fantastisch mooi beeld met goede kleurenkwaliteit en contrast. De schermhelderheid kan automatisch worden aangepast waarbij de gebruiker zelf een maximum helderheid kan instellen. Niet onbelangrijk om het uithoudingsvermogen van de telefoon nog een beetje te helpen.

Kleine kanttekening is dat sommige pictogrammen van apps en afbeeldingen in apps af en toe niet helemaal goed worden weergegeven maar verder lijken applicaties geen moeite te hebben met deze uitzonderlijke resolutie.

Menu

Het menu is zoals we dat kennen van Android in rastervorm opgezet en bij Sony moet hier horizontaal doorheen gebladerd worden. Als je het menu verlaat zal deze automatisch terugkeren naar de eerste pagina. Wij vinden het een beetje overdreven om het keuzemenu voor de manier van sorteren constant zichtbaar te laten in het hoofdmenu. Dat kan ook prima ondergebracht worden bij de rest van de instellingen. Een grijze tint overheerst wellicht een beetje teveel in de Sony-interface en helaas beschikt de Xperia Z nog niet over Android 4.2.

Verder is er natuurlijk de verzameling startschermen die de gebruiker ter beschikking heeft. Dit zijn er standaard vijf en daar kunnen er nog twee aan toegevoegd worden. De startschermen kunnen vol gezet worden met widgets, pictogrammen van apps en snelkoppelingen. Boven in beeld vinden we de statusbalk met schakelaars voor geluid, Bluetooth, WiFi en mobiele gegevens. Tevens staat er een snelkoppeling naar het instellingenmenu. Berichten en andere notificaties die op het toestel binnenkomen worden hier vertoont en delen van berichten zijn dan al te lezen.

Een ander, niet te vergeten onderdeel, is het vergrendelscherm dat je via een lamellen-animatie ontgrendelt. Al heeft het op de Xperia Z maar zeer beperkte functionaliteit. Er staan naast een klok twee snelkoppelingen op naar respectievelijk de muziekspeler en de camera. Deze snelkoppelingen kunnen niet veranderd worden door de gebruiker.

Telefoonboek

Het telefoonboek en de belfunctie van het toestel vormen één geheel. Dit zorgt ervoor dat je alles makkelijk bij de hand hebt en niet meerdere pictogrammen op je startscherm hoeft te plaatsen. In principe is de contactenlijst niet meer dan alfabetische verzameling van je contacten, en zo hoort het ook. Het mooie is dat je meerdere accounts kan synchroniseren met je telefoonboek en ook de manier van weergeven kan aanpassen.

Via de opties kan eenvoudig worden geselecteerd van welke accounts contacten moeten worden weergegeven. Bovendien is er de mogelijkheid om koppelingskandidaten te zoeken. Zodat je een telefoonnummer met een e-mailadres kan koppelen en contacten niet dubbel in de lijst staan. Standaard worden deze contacten niet gebundeld dus je zult bij meerdere accounts flink wat handmatig moeten koppelen.

Messaging

De eigen mailapplicatie toepassing van Sony lijkt in veel opzichten op de Gmail-app en is mooi overzichtelijk. Een account toevoegen is zo gepiept waarna de mail met intervallen wordt gesynchroniseerd. Helaas ontbreekt push-notificatie. Hiervoor heb je een Exchange-account nodig. We merkten wel dat de synchronisatie met horten en stoten verliep en de applicatie soms moeite had om mails in één keer te openen.

Zoals we dat eerder al aangaven bij de Sony Xperia T vergt het toetsenbord enige aanpassing voordat hij wat ons betreft zo goed en toegankelijk mogelijk werkt. Het toetsenbord is standaard namelijk nogal kaal. Een komma- en een punttoets kunnen aan weerszijden van de spatiebalk worden toegevoegd. Daarnaast kunnen zogenaamde symboolsnelkoppelingen op de toetsen worden weergegeven. Verder is het handig om automatisch spaties te laten invoeren. Helaas is de onduidelijkheid over de spellingcontrole nog niet opgelost.

Naast het invoeren van tekst doormiddel van gewoon typen kunnen er ook woorden gevormd worden door met een vinger over het toetsenbord te slepen. Eigenlijk is het toestel daar net iets te groot voor en wat ons betreft leent het zich bij uitstek om met twee duimen tegelijk te typen.

Connectivity

De Xperia Z beschikt over nogal wat opties en toepassingen om gegevens uit te wisselen of verbindingen tot stand te brengen. Zo is er NFC voor draadloze gegevensuitwisseling met een ander apparaat, Mirror link om via USB je Xperia Z te besturen vanaf een ander apparaat, Schermreproductie om het scherm van de Xperia Z te vertonen op een televisie, Xperia Link om verbinding te maken met internet vanaf een tablet of PC via de netwerkverbinding van je telefoon en tot slot Throw om draadloos content van de Xperia Z af te spelen op andere apparaten.

Voor al deze technieken geldt wel dat je afhankelijk bent van andere apparaten die het ook moeten ondersteunen.

Helaas scoort de Xperia Z niet feilloos als het aankomt op het functioneren van de internetverbindingen. Hij lijkt moeite te hebben om een stabiele verbinding te behouden met zowel WiFi als mobiel internet, ook als de pictogrammen in de statusbalk aangeven dat er voldoende bereik is. De verbinding met de telefoonprovider viel zelfs in één gebied helemaal weg terwijl we met andere toestellen daar altijd nog minimaal een GPRS-verbinding hadden.

Waar er op de Xperia T nog sprake was van twee browsers heeft de Xperia Z alleen de beschikking over Google Chrome. Wat ons betreft is dat helemaal geen slechte zaak. Deze browser is weliswaar niet supersnel maar werkt stabiel, is overzichtelijk en heeft ruimschoots alle functionaliteit in huis. Bovendien werkt Google nog steeds hard om hem te verbeteren.

Camera

Ondanks de snelkoppeling op het vergrendelscherm komt de camera maar traag tot leven. De interface die vervolgens tevoorschijn komt is elementair en vergt enige tijd om helemaal wegwijs in te raken.

De camera van de Xperia Z heeft verschillende standen. Dit zijn superieur automatisch, normaal, burst, effect, veegpanorama, scènekeuze en camera aan de voorzijde. In de superieur automatische stand is de maximale fotoresolutie 3920 x 2940 pixels. In de normale fotostand wordt wel de gehele 13 megapixel gebruikt maar wanneer de HDR-functie wordt aangezet verandert dit naar 10 megapixel.

Verdere opties bij instellingen voor de normale fotostand zijn resolutie, zelfontspanner, snel starten, lichtwaarde, witbalans, lichtmeting, geotags, sluitergeluid, flitser, lach-sluiter, scherpstel-modus, HDR, ISO, beeld-stabilisatie, vastleggen met aanraken en gegevens-opslag.

De instellingsmogelijkheden voor de videostand beslaan scenes, fotolicht, snel starten, lichtwaarde, witbalans, beeld-stabilisatie, microfoon, sluitergeluid, resolutie, zelfontspanner, scherpstel-modus, video HDR, lichtmeting, geotags, vastleggen met aanraken en gegevens-opslag.

De camera is uitgerust met een volledig nieuwe sensor en biedt behalve in de fotomodus ook in de videomodus ondersteuning voor HDR. Kleuren zijn erg levendig en details worden goed weergegeven. In sommige gevallen is er sprake van iets teveel ruis. Vooral de superieur automatische stand beviel ons goed. Foto's en video's worden samen weergegeven in het album. Omdat de foto's in een 4:3 verhouding worden genomen is er bij het vertonen op het grote scherm aan beide zijden een zwarte rand zichtbaar.

Aanwezige programma's

Op de Xperia Z staan de volgende programma's standaard geïnstalleerd: Alarm en klok, back-up en herstel, downloads, Facebook, films, FM-radio, gesproken zoekopdracht, Google, Google+, Maps, McAfee Security, movie studio, NeoReader, nieuws en weer, notities, OfficeSuite, Play Music, PlayNow, rekenmachine, Smart Connect, Socialife, Sony Select, Sony-auto, Support, Talk, TrackID, Update Center, voice dialer, Walkman, Wisepilot for Xperia, Xperia Link en YouTube.

Aangezien de Xperia Z over een externe geheugenkaart beschikt is het enigszins merkwaardig dat in dit rijtje een app ontbreekt voor gegevensbeheer.

Sony-auto is een soort dashboard met de belangrijkste functies voor tijdens het autorijden. Ondanks dat Wisepilot staat geïnstalleerd op de Xperia Z is de navigatiefunctie van Sony-auto gelinkt aan de Google Maps Navigatie. WisePilot is dan ook maar een tijdelijke trial versie.

Socialife is een redelijk geslaagde poging van Sony om meerdere social networks in één app te verenigen maar er kan nog het nodige aan verbeterd worden.

Ondanks dat natuurlijk de Google Play Store op de Xperia Z beschikbaar is kiest Sony ervoor om PlayNow én Sony Select mee te leveren. Twee halfslachtige en slecht functionerende alternatieven waarbij de eerste relatief dure apps aanbiedt en de andere doorlinkt naar de Play Store.

Conclusie

De Xperia Z is zonder twijfel de beste telefoon van Sony verkrijgbaar op dit moment. Met zijn prima bouwkwaliteit, beeldscherm en camera lijkt Sony zichzelf hervonden te hebben. Het toestel werkt vlot en beschikt over voldoende geheugen. Echter, met zijn formaat is de Xperia Z dankzij de strakke vormgeving ook een beetje een grote vierkante plaat die nauwelijks onopvallend in je broekzak kan worden weggestopt.

Er is bovendien een goed gevulde trukendoos nodig om het een volle dag uit te kunnen houden op één acculading. Waarbij de best werkende methode toch vooral is om het toestel met rust te laten. Bovendien lijkt er sprake te zijn van een aantal vervelende bugs die hopelijk met een update worden verholpen. Desondanks is de Sony Xperia Z op dit moment geen slechte keuze als nieuwe smartphone maar het is zeer de vraag hoe lang hij dit kan volhouden met de concurrentie die in de startblokken staat.

Onze speciale dank gaat uit naar CoolBlue voor het beschikbaar stellen van een Sony Xperia Z.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony Z review