Sony Xperia L review


Sony Xperia L review

De Sony Xperia L is met zijn 4,3 inch beeldscherm het nieuwe midrange broertje van de Xperia Z en Z1. in vergelijking met zijn voorganger zijn de batterij, beeldscherm en aantal megapixel van de camera vergroot.

Wanneer een telefoon wordt gepositioneerd in het middensegment moet hij wat inleveren aan specificaties en regelmatig heeft het design er ook onder te lijden. Nou is Sony een merk dat zich onder andere probeert te onderscheiden met het uiterlijk van hun telefoons en op het eerste gezicht is dat aardig gelukt met de Xperia L.

Mogelijke alternatieven voor de Xperia L van ander merken zijn de Samsung Galaxy S II Plus, de HTC One SV en de Alcatel One Touch Idol Ultra.

Plus- en minpunten Sony Xperia L

  • Onderscheidend design
  • Uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • Touchscreen
  • Toetsenbord
  • Camera-software

Wat zit er bij het toestel?

Het doosje waar de Sony Xperia L in wordt geleverd is vrij basic. In een apart vakje zit het toestel zelf en in een groter vak de accessoires en het noodzakelijke papierwerk. Tot de accessoires behoren een microUSB-kabel en een adapter voor het stopcontact. Wij moesten het stellen zonder headset. Het is niet helemaal duidelijk of dit zo hoort maar eerlijk gezegd kunnen wij ons dat niet voorstellen bij een toestel van Sony. De gelukkig wel meegeleverde batterij heeft een capaciteit van 1700 mAh.

Uiterlijk

Bij ons witte exemplaar valt aan de voorkant allereerst op dat het toestel vrij groot is voor het formaat scherm dat er in zit. Met name boven en onder het scherm heeft het toestel nog veel ‘body' over. Onder het scherm zien we bovendien geen knoppen want het toestel maakt gebruik van softwarematige toetsen.

Rondom het toestel worden de voor en achterkant van elkaar gescheiden door een chroomkleurige rand. In deze chroomkleurige rand zit aan de onderkant van het toestel een behoorlijk fel notificatielampje verwerkt. Deze functioneert tevens als een soort ambilight bij het bekijken van foto's en het luisteren naar muziek.

Links op toestel zit de microUSB-aansluiting en aan de bovenkant in het midden de audiojack-aansluiting. Aan de rechterkant van het toestel zitten alle knoppen. Van boven naar beneden zijn dit de volumetoetsen, aan/uit en de cameraknop. De plaatsing van de powerknop is erg prettig in gebruik. Voor de volumetoetsen ligt dat iets genuanceerder. Tijdens het luisteren van muziek is het makkelijker om ze te bedienen maar tijdens het bellen is het erg lastig om het gespreksvolume aan te passen. Het zou al met al plezieriger zijn geweest als ze aan de andere kant van het toestel zaten.

Zowel de boven- als de onderkant van het toestel lopen taps toe. Aan de onderkant iets scherper dan aan de bovenkant. Wij hadden dit liever andersom gezien want het is best een scherpe rand om te laten rusten op je pink bij het vasthouden van de telefoon.

De achterkant van het toestel is niet plat maar heeft een welving naar binnen toe. Dit geeft de Xperia L een slankere uitstraling en maakt hem ook handzamer. De camera aan de achterkant wordt beschermd door een chroomkleurige rand en ligt vrij diep in het toestel. Daardoor kan er zich wel vrij veel stof voor de lens ophopen.

Uithoudingsvermogen

Met kinderlijk gemak houdt de Xperia L het 1,5 dag uit op één acculading. Nou is het moeten opladen van je telefoon halverwege dag 2 misschien niet ideaal maar het betekent wel dat je je geen zorgen hoeft te maken of je telefoon op dag 1 van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat beschikbaar blijft. Bovendien is twee dagen op één acculading natuurlijk ook best haalbaar. We bereikten dit uithoudingsvermogen met de ‘bijna lege batterij' en de ‘WiFi op locatiebasis' stand ingeschakeld.

De STAMINA modus hebben we niet veelvuldig gebruikt maar deze zou natuurlijk voor een nog langere stand-bytijd moeten zorgen. Hierin worden mobiele gegevens uitgeschakeld zo gauw het toestel in standbymodus gaat. Dit houdt dus in dat e-mails, WhatsApp-berichten, Facebook messages en Twitter mentions niet meer automatisch binnenkomen op het toestel als het scherm uitstaat. Handigheidje is wel dat je apps, zoals WhatsApp, kan toevoegen aan de uitzonderingslijst zodat deze actief blijven. Overigens is de geschatte stand-bytijd die het toestel zelf meldt in de instellingen meer een aardigheidje dan dat je er echt op kunt vertrouwen.

Belkwaliteit

De Xperia L is net als eerder toestellen van Sony uitgerust met de nodige opties om de geluidskwaliteit te optimaliseren. De ruisonderdrukking en xLOUD staan standaard ingeschakeld. Clear Phase moet de gebruiker zelf aanzetten. Desondanks is de belkwaliteit niet verbijsterend goed. Zowel de interne als externe luidspreker kan behoorlijk hard maar het geluid is niet altijd helder en wordt soms enigszins schel.

Overigens is de trilfunctie van de Xperia L aan de ingetogen kant. Handig wanneer het toestel op tafel ligt maar lastig tijdens het fietsen.

Beeldscherm

Het 4,3 inch beeldscherm van de Xperia L heeft een resolutie van 854 x 480 pixels en 228 pixels per inch. Helaas moet je het zonder de Mobile BRAVIA Engine 2 stellen om de beeldkwaliteit net dat treetje hoger te tillen. Wat resteert zijn de standaardinstellingen voor het beeld die weinig verschillen van andere telefoons. Kleur, contrast en helderheid zijn goed verzorgd en hoewel niks er echt uitspringt is de beeldkwaliteit overall ruim voldoende.

Menu

Net als ze in het uiterlijk van hun telefoons proberen om een eenheid te creëren doet Sony dat ook bij de interface. De schil die over Android ligt is op alle toestellen exact hetzelfde. Jammer genoeg is hij ook al een tijdje niet meer ingrijpend gewijzigd maar het functioneert naar behoren.

Als eerste zien we het vergrendelscherm dat je via een lamellen-animatie ontgrendelt. Al heeft het op de Xperia Z maar zeer beperkte functionaliteit. Er staan naast een klok twee snelkoppelingen op naar respectievelijk de muziekspeler en de camera. Deze snelkoppelingen kunnen niet veranderd worden door de gebruiker. Het menu is zoals we dat kennen van Android in rastervorm opgezet en kan op verschillende manieren worden gesorteerd. Het keuzemenu hiervoor is permanent zichtbaar in het hoofdmenu.

Standaard heeft de gebruiker vijf startschermen ter beschikking heeft en daar kunnen er nog twee aan toegevoegd worden. De startschermen kunnen vol gezet worden met widgets, pictogrammen van apps en snelkoppelingen. Boven in beeld vinden we de statusbalk met schakelaars voor geluid, Bluetooth, WiFi en mobiele gegevens. Tevens staat er een snelkoppeling naar het instellingenmenu. Berichten en andere notificaties die op het toestel binnenkomen worden hier vertoont.

Vanzelfsprekend bedien je het toestel via het touchscreen. Over het algemeen hebben we daar weinig bijzonders over te melden maar bij de Xperia L viel ons toch het één en ander op. In negatieve zin welteverstaan. Het oppervlak van het scherm lijkt namelijk nogal stroef in vergelijking met andere telefoons. Bovendien lijkt het touchscreen iets trager en minder gevoelig dan we gewend zijn van smartphones.

Telefoonboek

Wij vinden het niet altijd een onverdeeld succes als fabrikanten gaan rommelen met de standaardapplicaties of interface van Android. Voor het telefoonboek op de Xperia L en op Sony-toestellen in het algemeen geldt gelukkig het tegenovergestelde.

In principe is de contactenlijst niet meer dan alfabetische verzameling van je contacten maar het mooie is dat je meerdere accounts kan synchroniseren met je telefoonboek en ook de manier van weergeven kan aanpassen. Via de opties kan eenvoudig worden geselecteerd van welke accounts contacten moeten worden weergegeven, zoals Facebook. En juist synchroniseren met Facebook lukt met standaard Android niet door een meningsverschil tussen Google en Facebook.

Bovendien is er de mogelijkheid om koppelingskandidaten te zoeken. Zodat je een telefoonnummer met een e-mailadres kan koppelen en contacten niet dubbel in de lijst staan. Standaard worden deze contacten niet gebundeld dus je zult bij meerdere accounts flink wat handmatig moeten koppelen.

Messaging

De eigen mailapplicatie toepassing van Sony lijkt in veel opzichten op de Gmail-app en is mooi overzichtelijk. Meerdere accounts toevoegen is zo gepiept waarna de mail met intervallen wordt gesynchroniseerd. Helaas ontbreekt push-notificatie. Hiervoor heb je een Exchange-account nodig.

Wij raden nog steeds aan om bij gebruik van het standaard toetsenbord van Sony eerst de kleine instellingen-wizard uit te voeren zodat de meest gebruikte functionaliteiten sneller voorhanden zijn. Het toetsenbord is standaard namelijk nogal kaal. Een komma- en een punttoets kunnen aan weerszijden van de spatiebalk worden toegevoegd. Daarnaast kunnen zogenaamde symboolsnelkoppelingen op de toetsen worden weergegeven. Verder is het handig om automatisch spaties te laten invoeren.

Wanneer dit allemaal is aangepast dan is het typen op de Xperia L redelijk te doen. De toetsen lijken aan de krappe kant maar over het algemeen gaat het goed. Helaas is de spellingcontrole en het automatische woordenboek erg wisselvallig. Het toestel kiest soms zeer ongebruikelijke woorden en correcties en automatische spaties worden niet altijd goed toegepast.

Naast het invoeren van tekst doormiddel van gewoon typen kunnen er ook woorden gevormd worden door met een vinger over het toetsenbord te slepen. Echter, omdat het touchscreen zoals gezegd wat te wensen overlaat is dit niet erg prettig.

Connectivity

De Xperia Z beschikt over nogal wat opties en toepassingen om gegevens uit te wisselen of verbindingen tot stand te brengen. Zo is er NFC voor draadloze gegevensuitwisseling met een ander apparaat, Mirror Link om via USB je Xperia Z te besturen vanaf een ander apparaat, Schermreproductie om het scherm van de Xperia Z te vertonen op een televisie, Xperia Link om verbinding te maken met internet vanaf een tablet of PC via de netwerkverbinding van je telefoon en tot slot Throw om draadloos content van de Xperia Z af te spelen op andere apparaten. Voor al deze technieken geldt wel dat je afhankelijk bent van andere apparaten die het ook moeten ondersteunen.

Voor toegang tot internet beschikt de Xperia L over Google Chrome. Het minimalistische ontwerp van de interface werkt stabiel, is overzichtelijk en heeft ruimschoots alle functionaliteit in huis. Zo kan je van tabblad verwisselen door horizontaal over het beeld te slepen. Bovendien werkt Google nog steeds hard om aan verdere verbetering en uitbreiding. Ondersteuning voor Adobe Flash behoort niet meer tot de mogelijkheden.

Camera

Ondanks dat de Xperia L een midrange telefoon is hij wel uitgerust met een 8.0 megpixel camera en voorzien van de nodig functionaliteit die volgens Sony moeten zorgen voor goede prestaties. Zo moet de camera van de Xperia L met de 'Exmor RS for mobile'-sensor en HDR-functie zowel 's nachts als met tegenlicht nog prima foto's en video's kunnen schieten.

Standaard schiet de camera foto's met een resolutie van vijf megapixel en een 16:9 beeldverhouding. Foto's van acht megapixel worden geschoten in 4:3 beeldverhouding. In dat geval verschijnt er dus een groot zwart vlak in het beeld. Wanneer vervolgens de HDR-modus wordt ingeschakeld verandert de resolutie automatisch naar zeven megapixel.

De instellingsmogelijkheden die je ter beschikking hebt zijn resolutie, flitser, zelfontspanner, lach-sluiter, snel starten, scherpstel-modus, lichtwaarde, witbalans, ISO, lichtmeting, beeld-stabilisatie, geotags, vastleggen met aanraken, sluitergeluid en gegevensopslag.

Op de Xperia L geen bijzondere automatische fotostand of burstmodus zoals op de Xperia Z. Alleen foto-effect, veegpanorama en scènekeuze zijn de aanvullende opties. In de HDR-modus duurt het proces zo lang dat het onmogelijk is om bewegende onderwerpen vast te leggen en je het toestel eigenlijk op een vaste ondergrond moet stabiliseren om überhaupt een scherpe foto te kunnen nemen.

Sony Xperia L camera samples

De fysieke sluiterknop geeft zoveel weerstand bij het indrukken dat vrijwel alle foto's die je op die manier schiet bewogen zijn. Terwijl beeldstabilisatie standaard staat uitgeschakeld leidt ook het inschakelen hiervan nauwelijks tot noemenswaardige verbetering. Als het dan eindelijk gelukt is om buiten een scherpe foto te nemen dan blijkt dat kleur en details wel goed verzorgd worden door de sensor. Foto's die binnen worden genomen hebben te lijden onder een enigszins gele waas en er zit vrij veel ruis in het beeld. Al met al komt de belofte van Sony dus niet uit de verf. Het heeft er alle schijn van dat de hardware van de Xperia L tekortschiet bij het aansturen van alle aanvullende beeldtechnieken die Sony in de camera verwerkt heeft.

Aanwezige programma's

De standaard geïnstalleerde apps op de Xperia L zijn een agenda, alarm en klok, back-up en herstel, downloads, Facebook, films, FM-radio, gesproken zoekopdracht, Google, Google+, Hangouts, Maps, movie studio, NeoReader, nieuws en weer, notities, OfficeSuite, Play Music, PlayNow, Reader by Sony, rekenmachine, Smart Connect, Sony Select, TrackID, Update Center, voice dialer, Walkman, Xperia Link en YouTube.

De Walkman, album en films applicaties van Sony zijn mooi uitgevoerd en prettig in gebruik. Helaas geldt dat niet voor alle Sony-applicaties. Sony Select is traag en achterhaald en Reader by Sony werkt alleen in de VS of Canada.

Conclusie

De oplettende lezer zal gemerkt hebben dat we een aantal keer hebben moeten melden dat een bepaalde functie of techniek ontbrak op de Xperia L. Dat hoort nu eenmaal bij een telefoon in het middensegment en hoeft niet perse een grote teleurstelling te zijn in het dagelijks gebruik. Bovendien zorgt dit ervoor dat de prijs gedrukt wordt.

Met de Xperia L probeert Sony de sterke punten van het merk voor een vriendelijker prijskaartje bereikbaar te maken voor meer mensen. Om op die manier Samsung en HTC van gepaste repliek te dienen. Alles in ogenschouw nemend is de Xperia L een telefoon die in zijn segment eruit springt door zijn uiterlijk en uithoudingsvermogen maar ernstig tekort wordt gedaan door het touchscreen en de camera-software.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony L review