Sony Ericsson Z800i review

De Sony Ericsson Z800i, is volgens ingewijden, de beste telefoon van het afgelopen jaar althans zijn neef de Sony Ericsson V800.

De verschillen tussen twee zijn miniem en eigenlijk zijn de Vodafone iconen op zowel de cover als in de software anders, dit is bij de V800 zo. Door exclusiviteit tussen Vodafone en Sony Ericsson werd gewacht met het uitbrengen met een “algemene” variant, voor andere providers.

Het toestel is dus gekozen als “beste toestel” van het afgelopen jaar en met deze review wordt gekeken of dat daadwerkelijk zo is. Het toestel is van alle gemakken voor zien, er zit aanboord: een 1.3 megapixel camera, UMTS, Bluetooth, infrarood, miniUSB, uitbreidbaar geheugen door middel van Memory Stick Duo, video conferentie en flitser. Al met al een breed pakket voor de eindgebruiker maar voor de “high end” gebruiker die deze telefoon vereist zal men misschien eerder naar een UMTS toestel van Nokia gaan met evenals dezelfde specificaties aanboord maar met een gangbaar Symbian Operating System.

Het toestel werd tijdens de CeBit getoond echter was het een publieksgeheim dat de “algemene versie” van de V800 uit zou komen. Helaas duurde het een hele tijd voor dat Sony Ericsson de Z800i op de markt terwijl het toestel innerlijk, uiterlijk en qua productie niet veel verschilt van de V800. De review van deze Z800i kan ook gebruikt worden voor de V800 echter heeft Vodafone enkele functie zoals een DRM-sleutel in de software gezet, wat anders is op de Z800i.

De Z800i komt met een 64 MB Memory Stick Duo voor foto's, video's en muziek. Dit zou eventueel uitgebreid kunnen worden met een grotere Memory Stick Duo tot 1 GB of meer (deze zijn nog niet verkrijgbaar). Een nadeel is wel dat om deze te verwijderen de hele batterij cover verwijdert moet worden. De batterij hoeft er niet uit maar het is toch wel erg vervelend om iedere keer die cover er vanaf te halen.

Ook krijgt de Z800i een stereo headset meegeleverd waardoor de Z800i ook prima dienst kan doen als muziekspeler, over deze speler later meer. Er zit ook een aansluiting op de telefoon voor een miniUSB datakabel en deze is er ook bij geleverd, hierdoor is het mogelijk de Z800i aan te sluiten aan PC's of Mac's. Helaas is dit samen met de Z1010 eigenlijk de enige telefoon van Sony Ericsson met een miniUSB waardoor de standaardisatie een beetje uit het oog verloren is, desalniettemin is het wel fijn om dit aanboord te hebben. En bijgeleverd te hebben.

De handleiding is in de stijl van Sony Ericsson, niet te veel en niet te weinig, en zoals men gewent is, is er een soort van “snelle” handleiding waardoor men het boordnodige kan zien, lezen of na lopen.

Plus- en minpunten Sony Ericsson Z800i

  • UMTS mogelijkheid
  • Groot beeldscherm
  • Uitgebreid telefoonboek
  • Goed helder geluid
  • Synchronisatie mogelijkheden
  • Stabiel product
  • Batterij uithoudingsvermogen
  • Camera
  • Formaat toestel
  • Toetsen toetsenbord
  • Messaging

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is goed uitgerust en komt met een compleet pakket op de proppen. In de doos zit de volgende punten:

- Het toestel
- Batterij
- miniUSB datakabel
- Reislader
- Handleiding, Engels en Nederlands
- Software
- Quick handleiding
- 64 MB Memory Stick Duo & Adapter
- Gebruikers voorwaarden
- Headset met opname knop

Al met al een volledig pakket voor de gebruiker met een flinke lap aan lectuur.

Uiterlijk

De Sony Ericsson Z800i is een zogenaamde “clamshell” toestel oftewel een kleptoestel. En over het algemeen zijn dit soort toestellen vrij klein omdat ze een soort van door de helft principe toegepast kan worden door de fabrikant. Sony Ericsson is hier niet in geslaagd en de Z800 is vrij fors maar wel erg dun, een beetje a la Motorola V3. Wat soms een vreemd gevoel geeft in de hand, de breedte van het toestel draagt daaraan echter wel bij.

Het toestel voelt daarentegen niet vreemd aan in een broekzak door zijn redelijke dunne vorm. Als men het toestel in gesloten vorm in de hand neemt dan valt het scherm en het grote draaipunt meteen op. Het scherm is eigenlijk redelijk klein te noemen en direct onder het schermpje zit de luidspreker. Deze luidspreker is voor het afspelen van muziek of beltonen.

Als men het toestel open klapt valt het grote scherm direct op te samen met het toetsenbord, dat is ingedeeld in rijen. De binnenkant is met plastic en metalen look degelijk uitgevoerd en er zit zelfs een doorzichtig rubberachtig stukje rond de speaker om de Z800 te beschermen tijdens het dicht doen. De toetsen zijn goed ingedeeld alleen zijn ze moeilijk in te drukken. Dit kan natuurlijk aan de nieuwstaat liggen van de review Z800i, maar er moet wel rekening mee gehouden worden. De zwarte toetsen zijn erg hard en minder grip gevoelig dan ze eruit zien. Vooral het intoetsen met de Z800i in één hand en met die hand bedienen gaat een stuk lastiger dan verwacht. Misschien had een ander soort materiaal uitkomst geleverd.

In dit UMTS toestel heeft de camera een prominente plaats gekregen tussen bij kleppen en is dus zodoende geplaatst in de, redelijke forse, schanier. De 1.3 megapixel camera kan in zijn geheel in drie standen gedraaid worden en klikt zich vast wanneer dat gebeurt. Het voordeel van dit systeem dat men lens onbeschadigd blijft als men er constant op let dat de camera in het toestel gedraaid zit.

Ook voor videotelefonie is dit handig. Videotelefonie is niet getest, maar door ervaring met andere toestellen met een niet dynamische camera kan gesteld worden dat dit systeem, van de Z800i, een stuk beter werkt. Bij statische camera's kan men niet kiezen hoe men de telefoon voor zich moet houden maar moet men de telefoon op exact dezelfde plaats houden om tegelijkertijd in de camera en op het beeldscherm te kunnen kijken. Bij de Z800i kan men de camera dus draaien wat dus een andere dimensie kan geven.

Uithoudingsvermogen

De Sony Ericsson Z800i is een UMTS toestel en dat merkt men. Een UMTS toestel verbruikt meer vermogen dan een normale GSM telefoon, voor meer informatie over het verschil tussen UMTS en GSM kijk bij onze partner GSMHelpdesk. Ook het grote scherm, Bluetooth, infrarood en de optie voor multimedia leveren geen batterij voordelen op.

De telefoon gaat bij gemiddeld gebruik zo'n twee tot drie dagen zeker mee. Bij veelvuldig gebruik is een dag ook zeker haalbaar. De Z800i is toch één van de sterkere UMTS toestellen die verkrijgbaar is en als men ziet wat de Z800i te bieden heeft is dat ook zeker niet slecht.

Belkwaliteit

Het bellen is voor een telefoon natuurlijk het aller belangrijkste van wat er gedaan kan worden met de Z800i. De Z800i is vergeleken met de K750i een klap beter en is zelfs in luide omgevingen goed te verstaan aan beide kanten.

De Z800i is net als alle andere Sony Ericsson topmodellen uitgerust met enige vorm van spraakbesturing zo kan men voicedialling gebruiken maar ook spraak besturing. Helaas wel een stuk beperkter dan de P910i.

Men kan direct een nummer in toetsen en gaan bellen, contactpersoon kiezen uit het telefoonboek of een nummer kiezen uit de laatst gekozen gesprekken. Dit laatste zal een veel gekozen optie zijn om iemand even snel terug te bellen. Het is mogelijk om alle laatst gekozen nummers, ontvangen nummers en gemiste oproepen hier in op te vragen en zo mogelijk ook te kiezen.

Het is mogelijk om diegene die men belt of door wordt gebeld een foto mee te geven die dan wordt getoond op het scherm wanneer men die persoon belt. Ook laat het externe scherm deze foto zien als men gebeld wordt samen met de naam van deze persoon.

Het geluid van de beltonen en de trilfunctie is redelijk te noemen. In een zeer drukke omgeving kan het zijn dat het geluid niet te horen is. De externe speaker is daarentegen van goede kwaliteit en deze zou men zelfs kunnen gebruiken om de Z800i als MP3 speler op het bureau te leggen. De Z800i speelt de bekende formaten zoals MIDI, WAV en MP3 af als beltoon.

Beeldscherm

Het beeldscherm is een tandje groter dan die van de andere Sony Ericsson toestellen, te weten de K700i en K750i. En met zijn 260.000 kleuren zeker geen minder beeldscherm echter gaat men de Z800i naast een Sharp of een Samsung leggen dan kan men al snel de conclusie trekken dat de kristallen bij de concurrentie net ietsje beter werken.

Het externe scherm is helaas erg bedroevend. Voor zijn 65.000 kleuren die dit scherm zou hebben worden deze naar mijn idee niet goed weergegeven. Het lijkt maar een 4096 kleuren beeldscherm en het staat, standaard, veel te licht ingesteld. Daarnaast zijn alle letters erg klein weer gegeven op het schermpje, kan ook niet anders met het formaat, maar een andere richting op zou een uitkomst zijn.

Op het externe scherm kan men enkele zaken weergeven zoals: tijd batterij signaal sterkte, telefoon status, agenda en de camera.

Op beide beeldscherm is het mogelijk een achtergrond te plaatsen en het is zelfs mogelijk om op beide beeldschermen een bewegende achtergrond in te stellen. Men moet er wel rekening mee houden dat dit uiteindelijk scheelt in het verbruik.

Het interne scherm is goed beschermd door de clamshell vorm en ook het externe scherm ook omdat een heel klein beetje verzonken ligt.

Menu

De Sony Ericsson Z800i draait op het zogenaamde Ericsson E100 platform wat zijn intrede heeft gemaakt op de K700i. Het menu en de software is dus vrijwel gelijk aan de K700i, K750i, Z1010, S700i en W800i. Enkele opties zoals videobellen zijn erbij gekomen.

In de standbymodus, als men de klep net heeft geopend, kan men kiezen voor “gesprekken” of “meer”. Dat lijstje meer is een soort van favorieten lijst die men zelf kan aanpassen men functies die men veel gebruikt.

Als men het menu wil bereiken kan men op twee toetsen drukken. Op de middelste toets van de navigatie knop of op de middelste knop van de drie rijen toetsen boven het toetsenbord en onder de navigatietoets. Als men het menu binnen is gekomen is het voor een Sony Ericsson gebruiker een feest van herkenning. Boven in vindt men de status balk, daar tussen een plaatje of een weer te geven menu en onderin welke opties men met de knoppen kan bedienen.

In het menu aangekomen ziet men een opeenhoping van twaalf iconen die allemaal kunnen bewegen als de cursor op hen geplaatst wordt. Vanuit hier kan men alles bereiken zoals: het telefoonboek, berichten, videobellen en de camera maar ook de mediaplayer en internet kan men er vinden.

Als men dieper de Z800i in gaat, dus iets gaat selecteren, dan ziet men al snel dat het E100 systeem werkt met scrollen, tabbladen en mappen. Ieder menu'tje is zo ingedeeld.

Het menu is ook in zijn geheel te personaliseren met zogenaamde thema's. Hieronder een overzicht van enkele verschillende thema's.

Telefoonboek

De Z800i gebruikt hetzelfde telefoonboek als de K700 en zijn opvolgers. Als men het telefoonboek opent (en deze al gevuld en gebruikt is). Komt men de kracht tegen van dit platform. Het telefoonboek laat meteen ook de meest gebruikte contacten als eerste zien. Dit lijkt vreemd maar bij veelvuldig gebruik blijkt dit toch zeer handig te zijn. Onder deze contacten begint echter wel het gewone “ABC” telefoonboek

Bij een contactpersoon kan men verscheidene informatie toevoegen zoals een thuisnummer, nummer van het werk, mobiele nummer, adres, email, webadres, functie en verjaardag. En dit kan men ook nog eens synchroniseren met de bekende agenda programma's Lotus Notes en Microsofts Outlook.

Ook kan men contacten versturen via Bluetooth, infrarood, SMS en Email. Men kan ook sim contacten apart laten of combineren in het telefoonboek.

Messaging

De Z800i is een volwaardige telefoon dus ook alle berichten opties zijn er te vinden. SMS, EMS, MMS en email kan met de Z800i verstuurd, mits alle instellingen goed geïnstalleerd zijn.

Bij een nieuw bericht kan men kiezen wat men wil, als het is ingesteld. Bij een SMS kan men karakters invoeren, zodra er smiles bij gaan komen dan wordt al snel een EMS, geen extra kosten. En bij een MMS kan men gebruik maken, van beeld en geluid bij een bericht. Email spreekt voor zich.

Een groot nadeel van dit E100 systeem is de traagheid van het invoeren van een bericht en geen karakterteller. Er wordt pas weergegeven wanneer men de 160 karakters, één SMS bericht heeft bereikt. Dit is een groot minpunt en met het mindere toetsenbord is deze telefoon niet geschikt als men veel SMSt.

Een groot voordeel is dat ook hierbij het systeem van wie veel gebruikt wordt kom bovenaan te staan. Bij het bellen kan men nog eventueel terug vallen op de gesprekkenlijst maar bij een bericht, meestal SMS, verzenden niet en dan ondervindt de voordelen van dit systeem wat erg prettig functioneert.

Connectivity

Connectiviteit, waar het bij de Z800i niet aan schort. De Z800i heeft alles aanboord voor communicatie, nou ja bijna alles want WiFi ontbreekt maar voor een normale telefoon is dat niet noodzakelijk. Een triband telefoon met Bluetooth, infrarood, GPRS en UMTS, de Z800i heeft het allemaal. En niet te vergeten miniUSB.

De datakabel kan gebruikt worden op iedere pc en door het gestandaardiseerd systeem van de miniUSB kan er snel gewisseld worden met kabeltjes.

De Bluetooth verbinding werkt uitstekend en ook met andere toestellen. Helaas wat traag en naar mijn idee wordt het verzenden van muziek en dan met name MP3's erg geknepen.

Het is mogelijk op de Z800i verbinding te leggen via infrarood. De vraag is waar voor. Nokia laat dit systeem al vallen en de meeste communicatie tussen verschillende apparaten gaat of via datakabel of Bluetooth.

Geheugen

De Z800i heeft zoals elke moderne top telefoon ook uitbreidbaar geheugen en door de invloed van Sony in Sony Ericsson is er ook bij de Z800i gekozen voor de Memory Stick Duo Pro. Dit systeem is handig als men al meerder Sony (Ericsson) producten hebt zodat men deze kan combineren. Maar het platform zelf is gewoon veel trager en vooral duurder dan andere systemen zoals MMC of SD.

Intern heeft de Z800i de module van de K700i dus 41 MB voor de gebruiker en wordt geleverd met 64 MB extern geheugen. De Z800i is uitbreidbaar met maximaal 1 GB volgens Sony Ericsson, of dit ligt aan het feit dat er nog geen grotere kaarten beschikbaar zijn of dat het een grens is, is niet bekend. Overigens wordt de 2 GB variant snel verwacht.

De positie van de Memory Stick Duo is helaas ook geen toppunt. De batterijklep moet verwijderd om erbij te kunnen. Gelukkig niet de hele batterij maar er moet toch een flinke lap verwijderd worden. Bij veelvuldig gebruik wordt gevreesd dat het stroeve gaat slijten en zo de klep bij het minste of geringste los kan gaan komen.

Camera

De camera op de Z800i moet gezien worden als accessoire op deze telefoon. Oke, er zit een 1.3 megapixel camera in welke vergelijkbaar aan die van de S700i, maar de opties die men direct kan vinden in het menu a la S700i en ook de K750i zijn er niet. De menu structuur is meer vergelijkbaar aan de K700i.

De camera is zoals eerder gemeld geheel draaibaar om jezelf goed zichtbaar te maken tijdens het videobellen maar natuurlijk is het mogelijk op deze manier foto's van jezelf te maken. En zo het beeldscherm als zoeker te gebruiken.

Door de camera om te draaien kan men een foto van de andere kant maken en zelfs is een foto maken mogelijk met de klep dicht. Dan is de camera te bereiken via een uitwendige button. Het is niet mogelijk de camera via de buitenkant te runnen door eerst de camera met de klep open te activeren en daarna de klep dicht te doen. De camera kan niet alleen stilstaande objecten fotograferen, maar ook video's maken behoort tot de mogelijkheden. In en uit zoomen, de lichthoeveelheid en de flitser activeren kan met één druk op de knop.

Ook kan er met dit zakelijk toestel ook leuke foto's met effecten geschoten worden: zwart wit, sepia en negatief behoren tot de mogelijkheden.

Panorama foto's kan men ook met de Z800i maken en dat werkt als volgt. Men maakt de eerste foto en als deze gemaakt is en opgeslagen is in het geheugen, automatisch, dan moet men een tweede foto maken. Tijdens het maken van de tweede foto zorg de Z800i er voor dat men het silhouet van de eerste foto voor een deel in de zoeker ziet. Dit werkt ook zo met de derde foto maar dan met het silhouet van de tweede foto. Eenmaal klaar met de derde foto dan laat de Z800i het resultaat zien.

Ook is het mogelijk men gemaakte foto te delen met vrienden of kennissen door deze te versturen via MMS, Email, Bluetooth of infrarood. Ook is het mogelijk om achteraf gemaakte foto's te verzenden of te bekijken dit kan door naar “afbeeldingen” te gaan in het fotocamera menu.

Video's terug kijken kan men simpel met de video speler, met deze videospeler kan men ook andere video's bekijken in het bestandsformaat MP4 of 3GP.

Aanwezige programma's

De Z800i is een veelzijdig toestel en komt geheel compleet in de doos met allerlei programma's dus veel plezier voor de gebruiker om het toestel te gebruiken.

In de Z800i zit ook een agenda welke te synchroniseren is met Microsofts Outlook, vergeleken met een Smartphone of PDA is het wel wat beperkt maar stukken uitgebreider dan de agenda van Nokia bijvoorbeeld.

Ook is het mogelijk om taken in te geven en desnoods dit de combineren met een alarm. Wederom synchroniseerbaar.

Drie extra programma's voor de gebruiker op de Z800i zijn aanwezig als mede toegespitst op het zakelijke gebruik.

Extra programma's zijn er ook aanboord, deze programma's zijn gebaseerd op de Javatm technologie. Zo ziet men hier ook een compilatie van Worldmate voor op de Z800i, de PDA gebruikers onder ons zullen dit programma wel herkennen. Men kan zich afvragen waarom die andere twee programma's erbij staan, want Worldmate heeft alles in zich.

Ook de wekker mag niet ontbreken, men kent natuurlijk de werkdagen wekker deze kan men zelf indelen. Groot pluspunt.

De werkdagen instellen en synchroniseren op desnoods afstand. (Bluetooth).

Tijdens het sporten hoeft men de Z800i niet alleen als muziekspeler mee te nemen maar ook onze tijd kan bijgehouden worden.

Nummers en geheugen, het snelle rekenen en wachtwoorden opslaan kan ook met de Z800i.

PlayNow tm, kan men gebruiken om populaire liedjes van Columbia Tristar te downloaden. En ook is de Sony Ericsson homepage voor de Z800i aanwezig.

NieuweMobiel.NL kan ook bekeken worden met de Z800i door middel van een WAP 2.0 browser. Daarnaast is de W800i vrijwel overbodig voor de gebruiker van de Z800i. De muziekspeler van de Z800i kan ook playlisten aan en men kan WAV of MP3 bestanden gebruiken om af te spelen.

Door de meegeleverde headset aan te sluiten en de muziekspeler te minimaliseren kan de Z800i dienst doen als goede MP3 speler. Maar de logica is soms ver te zoeken in dit systeem, men moet het programma echt minimaliseren, want terug uit het programma zal het afsluiten.

Music DJ is aanwezig in de Z800i maar zal niet veelvuldig gebruikt worden. Het is leuk om even mee te spelen, maar zal snel bevroren worden. Music DJ maakt het mogelijk om samples aan elkaar te zetten, af te spelen en op te slaan.

Games

De Z800i wordt wat karig geleverd in vergelijking met de K750i. Er zijn twee spellen geleverd: een bord spel en tennis.

De Java technologie is hierbij ook het zwaard in het strijd toneel waardoor men ook allerlei spellen zou kunnen downloaden en gebruiken.

Extra's

Als extra is er dan nog UMTS. Als dit niet op de Z800i zou zitten dan was het al een stuk kariger en zou de Z800i het zelfs af moeten leggen tegen de K750i, maar door UMTS wordt dit toestel een geval apart.

UMTS staat garant voor een snelle breedband connectie over internet en is zo snel dat er zelfs videoconferenties met een andere persoon mogelijk zijn. Videotelefonie is waar de Z800i dus voor staat. Helaas was dit mogelijk om te testen maar enkele voorbeelden hoe dit zou moeten werken zijn er wel.

Voor het videobellen is zelfs een extra toets gemaakt zowel hardware als software matig. Het video bellen wordt gedaan door de camera naar jezelf toe te draaien. Dit is natuurlijk niet nodig. Men kan ook de omgeving laten zien. Voor het betere geluid is een headset raadzaam.

Conclusie

De Z800i valt inderdaad onder één van de beste telefoons op dit moment op de markt alleen is het lastig te bepalen wat het publiek is voor deze telefoon. Aan de ene kant is deze telefoon erg zakelijk maar door het videotelefonie en de multimedia opties zou het ook iets kunnen zijn voor de jongeren.

De Z800i is een zeer complete telefoon en als UMTS telefoon echt de beste van de niet-OS-gerichte telefoons. Het toestel heeft alles aanboord: Bluetooth, 1.3 megapixel camera, geen 2.0 megapixel camera en de opties zijn wat minder maar voor een 1.3 megapixel camera geen slechte keus en het is maar een accessoire en geen hoofdzaak wat de camera bij een K750i of N90 wel is.

De software van de Z800i is erg stabiel maar dat mag ook wel. Het is een combinatie tussen de S700i en de Z1010 dus alles was eigenlijk al voor handen.

Enkele minpunten zijn het formaat en het uiterlijk wat voor iedereen persoonlijk is maar vooral tijdens het gebruik kan men het als nadelen ondervinden. Ergonomisch is de Z800i niet en het is een flinke lap naast het hoofd tijdens het telefoneren. Ook de toetsen zijn een probleem en misschien dat een ander materiaal dit flink kan verbeteren maar dat is de vraag.

Al met al een goed toestel wat voor een UMTS gebruiker in spe zeker het overwegen waard is.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony Z800i review