Sony Ericsson Z300i review

De Sony Ericsson Z300i is Sony Ericsson's antwoord op alle ladyphones die van andere merken tegenwoordig te zien zijn. Om onderscheid te maken met de andere merken is de Z300i beduidend lager in prijsklasse dan zijn tegenhangers.

Echter moet er wel bij vermeld worden dat de Z300i het een en ander mist zoals infrarood en dan nog maar te zwijgen over Bluetooth en een camera is ook al niet aanwezig in de Z300i. Waar is de Z300i dan wel goed in? In bellen, waar een telefoon in principe voor gemaakt is. Tezamen met het huidige accessoires pakket is dit een uitstekend toestel voor de persoon die weinig eisen stelt en enkel wil bellen.

De Sony Ericsson Z300i is de opvolger van de Z200i, welke qua uiterlijk het matte frontje en de grote klok (beeldscherm) op de buitenkant heeft overgenomen. Ook komt de antenne overeen. Helaas heeft Sony Ericsson niet ervoor gekozen om het toetsenbord welke de Z200i wel uniek maakte door te zetten.

Sony Ericsson heeft er wel voor gekozen om het toetsenbord aan te passen door met chrome navigatie en soft toetsen op de proppen te komen. Het scherm is wel gehandhaafd echter wel geupgrade naar een wat nieuwer beeldscherm qua aantal kleuren, maar liefst 65.536 tegenover de 4.096 van de Z200i.

Het toestel kan het beste worden vergeleken met de Nokia 7360 uit de L'Amour series. De andere telgen in deze serie, de Motorola V3 RAZR Pink en de Samsung E530 bevinden zich in een hoger segment en zijn qua en uitrusting niet te vergelijken.

Qua decoratie zit het bij de Z300i wel snor maar daar is ook alles mee gezegd. Het "matte" frontje laat stikkers toe maar de vraag is wel hoe lang deze nu blijven. Apart is wederom de keuze voor het gebruik van de oude lader op dit toestel, enkele modellen gebruiken al de nieuwe lader maar de Z300i nog niet.

De handleiding is in de stijl van Sony Ericsson, niet te veel en niet te weinig, en zoals men gewent zijn is er een soort van "snelle" handleiding waardoor men het boordnodige kan zien, lezen of na lopen. Al met al een volledig pakket voor de gebruiker met een flinke lap aan lectuur.

Plus- en minpunten Sony Ericsson Z300i

  • Klein
  • Basic toestel
  • Bling Bling stikkers
  • Geen uitbreidbaar geheugen
  • Toetsen niet allen verlicht
  • Geen karakterteller in opmaken bericht
  • Traag menu
  • Batterij

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is schamel uitgerust maar heeft dan ook niet veel nodig. In de doos vindt men de volgende onderdelen:

- Het toestel
- Batterij
- Stikkervel
- Reislader
- Handleiding, Engels en Nederlands
- Gebruikers voorwaarden

Uiterlijk

De Sony Ericsson Z300i is een zogenaamde "clamshell" ofwel een klaptelefoon welke als voornaamste concurrenten heeft uit de Samsung hoek. Het toestel is vrij sober door het paarse frontje en zonder de glans maar enkele stikkers die meegeleverd worden kunnen daarvoor een uitkomst bieden. Wat ook opvalt is de grote "klok" op de bovenkant van het toestel, de klok is een beeldscherm en kan de status, tijd en eventuele gesprekken of inkomende berichten weergeven. Wat nog meer opvalt is de grote antenne welke is weg gewerkt als een soort "handvat". Waardoor de Z300i meteen het gevoel geeft als een soort handtasje.

Het toestel voelt gemiddeld qua grootte aan, dat wil zeggen dat het niet klein is maar ook niet groot. Vooral in gesloten vorm is het een compact toestel echter door de wat "ovale" vorm wil het toestel niet optimaal in de hand liggen, ook in open geplakte vorm heeft men hier last van.

Op de Z300i zit geen camera en er is ook geen optie te verkrijgen om er één aan te sluiten. Daarnaast valt wel de luidspreker aan de onderkant op. Ook vallen de chromen navigatietoetsen op, die in het licht heel mooi zien. Maar zodra het donker is, wordt de verlichting bij deze toetsen al snel gemist.

Wat ook opvalt is dat de oude connector nog gebruikt wordt in de Z300i, in tegenstelling tot andere nieuwe toestellen die dit niet hebben. Voordeel hiervan is dat een eventuele Z200i gebruiker gewoon zijn of haar eigen accessoires kan blijven gebruiken. Nadeel is wel dat Sony Ericsson nu met twee systemen werkt.

Uithoudingsvermogen

De Sony Ericsson Z300i is een klein telefoontje met een kleine batterij, die niet al te best is. De Z300i mist slurpende onderdelen als Bluetooth of zelfs UMTS. Het toestel draait zelfs op de oude Ericsson gebruikersinterface uit de T68i, hierdoor mocht verwacht worden dat de batterij het redelijk uithield. Maar de telefoon gaat bij gemiddeld gebruik zo'n twee tot drie dagen mee.

Belkwaliteit

Het bellen is voor een telefoon natuurlijk het allerbelangrijkste onderdeel aanboord van een mobiel toestel. En buiten berichten versturen eigenlijk ook het enige wat er met dit toestel gedaan kan worden. Niks mis mee als men een gebruiker is die weinig eisen stelt. Erg schamel is het wel vergeleken met andere toestellen in hetzelfde prijs segment.

De gesprekskwaliteit van de Z300i is beduidend lager dan andere modellen van Sony Ericsson en zelfs in luidruchtige ruimtes is het gesprek niet meer te volgen, in tegenstelling tot de W550i en W900i welke dat veel beter voor elkaar hadden.

De gesprekkenlijst is te bereiken via het menu en men kan kiezen uit de laatst gevoerde gesprekken, laatst ontvangen gesprekken en de gemiste oproepen. Ook is er een mogelijkheid om een combinatie van die drie groepen (gemiste, ontvangen en gekozen) te kunnen zien in één oproepenlijst.

Het is mogelijk om aan een contactpersoon een afbeelding toe te kennen maar veel zal men er niet van zien bij dit toestel. Het externe scherm geeft namelijk de afbeeldingen niet weer wanneer een oproep binnenkomt.

Het geluid van de beltonen en de trilfunctie is redelijk te noemen. In een zeer drukke omgeving kan het zijn dat het geluid niet goed te horen is. De externe speaker is daarentegen van redelijke kwaliteit.

Beeldscherm

Het beeldscherm is even groot als die van de andere Sony Ericsson budgettoestellen met zijn 128 x 128 pixels en 65.536 kleuren scherm. De kwaliteit is ronduit slecht en is niet meer van deze tijd. Zelfs voor een budgetmodel is dit niet meer te vergelijken met modellen van andere fabrikanten.

Op het beeldscherm is het mogelijk een achtergrond te plaatsen. Het scherm aan de buitenkant is een zogenaamd monochroom beeldscherm, oftewel een scherm met grijstinten in de vorm van witte of zwarte vakjes. Het scherm heeft een oranje achtergrondverlichting.

Menu

De Sony Ericsson Z300i draait op het gelijke platform als de T68i, T290i, etc. De voordelen hiervan is dat het systeem zich al bewezen heeft in het verleden, het nadeel is dat het platform in deze dagen wel verouderd is. In de standby modus, als men de klep net heeft geopend, ziet men de achtergrond met daarop de statussen zoals de tijd, de ontvangststerkte en eventuele meldingen van ontvangen berichten of oproepen.

Als men het menu wil bereiken kan men op de middelste toets van de navigatie knop drukken. Bovenin vindt men de statusbalk, daartussen een afbeelding of menuonderdeel en onderin de opties die met de knoppen bedient kunnen worden.

In het menu aangekomen ziet men een opeenhoping van negen iconen die allemaal kunnen bewegen als de cursor eroverheen geplaatst wordt. Vanuit hier kan men alles bereiken zoals: het telefoonboek, berichten en instellingen.

Echter kan men door thema's ook het uiterlijk van het menu aanpassen zoals hier te zien. Als men dieper de Z300i in gaat, dus iets gaat selecteren, dan ziet men al snel dat het platform werkt met een kop en daaronder informatie of keuzemogelijkheden.

Het menu is ook in zijn geheel te personaliseren met zogenaamde thema's. Hieronder een overzicht van enkele verschillende thema's.

Telefoonboek

De Z300i gebruikt hetzelfde telefoonboek als de T68i. Als men het telefoonboek opent (en deze al gevuld en gebruikt is).

Bij het zoeken van een contactpersoon kan men één of meerdere letters invoeren waardoor men direct naar een contactpersoon toe gaat in plaats van door het hele telefoonboek heen te scrollen.

Bij een contactpersoon kan men weinig informatie kwijt, enkel het nummer is toe te voegen. Daarnaast wordt er in het telefoonboek, als de ruimte het toe laat het nummer ook weergegeven achter de naam.

Messaging

De Z300i is een messaging telefoon dus ook alle berichtenopties zijn er te vinden. SMS, EMS en MMS zijn present in de Z300i.

Bij een nieuw bericht kan men kiezen wat men exact wil. Bij een SMS bericht kan men karakters invoeren, zodra er smiles bij gaan komen dan wordt al snel een EMS bericht, geen extra kosten. Bij een MMS bericht kan men gebruik maken van beeld- of geluidsbestand bij een bericht.

Een groot nadeel van dit platform is de traagheid ervan. Het is nog trager dan het Sony Ericssons E100 platform en het is zelfs mogelijk bijna blind een bericht te typen omdat het systeem het invoeren niet bij kan houden.

De inbox ondersteunt een maximum aantal van 20 SMS berichten. Nadeel hiervan is dat men weinig berichten kan opslaan en er ook geen mogelijkheid is deze weg te schrijven naar een andere map. Een tip is wel de verzonden berichten box leeg te houden dat scheelt weer aan geheugen in de inbox.

Connectivity

Connectiviteit, dat woord kent de Z300i niet, enkel WAP over GPRS is aanwezig. Bluetooth of infrarood ontbreken hier. Een datakabel is niet meegeleverd bij de Z300i maar of dat een gemis is, blijft een vraag aangezien de gebruiker dan alleen plaatjes en beltonen over zou kunnen zetten.

Geheugen

De Z300i heeft geen mogelijkheid voor uitbreidbaar geheugen en heeft intern maar 600 kb dynamisch geheugen. Het geheugen wordt gebruikt voor berichten, contactpersonen, afbeeldingen en geluiden.

Aanwezige programma's

De Z300i is matig uitgerust met extra programma's enkel de basisfuncties zijn aanwezig zoals een kalender en een stopwatch. De Z300i die als ladyphone gepositioneerd wordt, heeft een aantal functies minder in de kalender dan een Samsung E530. Deze is alleen een stuk duurder.

De andere opties die in de Z300i aanwezig zijn, zijn de timer functie die men in kan stellen op een desgewenst tijdsinterval. Daarnaast is er ook een stopwatch meegeleverd, handig voor de beller die vaak de tijd bij moet houden of bij het sporten de tijd wil klokken op een bepaalde afstand bijvoorbeeld. Het laatste additionele programma is een calculator, waarmee de basisfuncties zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen uitgevoerd kunnen worden.

Games

De Z300i wordt goed geleverd met drie volledige spellen. Blackjack, Golf en een adventure spel zitten in de Z300i. De spellen zijn gebaseerd op de Mophun technologie, want JAVA is niet aanwezig op de Z300i.

Conclusie

De Z300i is opgesteld als ladyphone, dit is te zien aan de kleur en de meegeleverde accessoires. Maar door de telefoon in deze positie te zetten krijgt deze min of meer als directe concurrent de Samsung E530, Motorola RAZR V3 Pink en de nieuwe L'Amour series van Nokia. Ondanks dat deze in een andere budgetklasse zitten, wordt deze er toch mee vergeleken. De Nokia 7360 is het enige toestel dat dicht in de buurt van de Z300i komt, maar ook deze overklast de Sony Ericsson telg.

Om te beginnen is de gebruikersinterface veel te traag, door menu's heen surfen of een SMS invoeren is gewoon geen pretje. Het beeldscherm is gewoon slecht, dit komt door de 128 x 128 pixels en het gebruikte kleurenscherm.

Geen connectiviteit zoals Bluetooth of infrarood en om nog maar te zwijgen over de beschikbaarheid van een camera, al was het maar een VGA camera, dat had al wat goed gemaakt.

Ook de batterij valt tegen van de Z300i, een telefoon met zo weinig functies en qua batterijverbruik niet veel beter dan een telefoon met veel meer functies is gewoon slecht.

Zijn er dan ook pluspunten aan de Z300i. Jawel als basic telefoon enkel om mee te bellen is de Z300i erg goed. Alleen dan vallen de invoermogelijkheden in het telefoonboek wel weer wat tegen. Al met al geen aanrader voor iemand die een echte ladyphone zoekt.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony Z300i review