Sony Ericsson Xperia pro review

Soms moeten we erg lang wachten tot een telefoon verkrijgbaar wordt terwijl deze al lang officieel is aangekondigd. Meestal komt dat omdat we overgeleverd zijn aan de nukken van een fabrikant. In zeldzame gevallen gooit moeder natuur roet in het eten.

Dat is het geval met de Sony Ericsson Xperia Pro. Dit toestel werd begin dit jaar al aangekondigd op het Mobile World Congress, maar door de nasleep van de tsunami in Japan moest Sony Ericsson de levering voor langere tijd uitstellen. Inmiddels begint het toestel bij verschillende leveranciers langzaamaan op te duiken en hebben wij de kans om hem te testen.

De Sony Ericsson Xperia pro is technisch gelijk aan de Sony Ericsson Xperia neo. Het enige verschil tussen beide toestellen is dat de neo geen uitschuifbaar toetsenbord heeft, de Xperia pro heeft dat wel. Dat maakt dit toestel zeer geschikt voor zakelijke gebruikers. Deze toestellen staan net onder de Xperia arc in het modellengamma van de Japans-zweedse fabrikant. Vanwege het fysieke toetsenbord is de concurrentie binnen Android beperkt maar vanwege de focus op de zakelijke markt moet er ook gekeken worden naar modellen van BlackBerry. Als meest voor de hand liggende concurrenten schieten dan de HTC Desire Z, BlackBerry Curve 9360 en BlackBerry Bold 9900.

Plus- en minpunten Sony Ericsson Xperia pro

  • Bouwkwaliteit
  • Toetsenbord
  • e-mail
  • Uiterlijk
  • Beeldscherm

Wat zit er bij het toestel?

Zoals we van Sony Ericsson gewend zijn is alles netjes en kleurrijk verpakt. Het ontdekken van de meegeleverde accessoires is een ware uitpakceremonie. Behalve het toestel en een minimale hoeveelheid papierwerk vinden we in het doosje ook een headset van het in-ear type. Verder treffen we een USB-kabel met verloopstekker, HDMI-kabel en 8GB microSD geheugenkaart aan. De batterij heeft een capaciteit van 1500 mAh.

Uiterlijk

Hoewel Sony Ericsson de Xperia Pro als zakelijk toestel in de markt zet is het uiterlijk niet perse erg zakelijk te noemen. Dit kan deels liggen aan de zilveren uitvoering die wij tot onze beschikking hadden. Wellicht dat het in het zwart allemaal wat statiger is. Bovendien is het lijnenwerk ook niet erg strak. We zien al wat langer meer frivole lijnen van Sony Ericsson en hoewel het natuurlijk een kwestie van smaak is, ziet dat er over het algemeen best leuk uit. Echter, in het geval van de Xperia Pro komt het niet helemaal uit de verf.

Onder het scherm zitten drie, voor Android, essentiële knoppen. Dit zijn de terug-, home- en menutoetsen. Tussen de knoppen zitten twee behoorlijk felle lichtjes. Boven het scherm lijken een aantal sensoren en de VGA-camera een beetje lukraak geplaatst en geven een rommelige uitstraling.

Links op het toestel zitten de 3,5mm headsetaansluiting en de power-/schermvergrendelknop. De bovenkant is voor de USB-aansluiting en rechts vinden we de HDMI-aansluiting, volumetoetsen en cameratoets. Tevens zit hier een notificatieledje. In het gebruik blijken vooral de power- en cameraknop onhandig geplaatst. Bovendien begrijpen wij niet waarom de knoppen niet verwerkt zijn in de chroomkleurige rand rondom het toestel.

Ondanks dat de achterkant bijna helemaal glad is ziet het toestel er toch wat pokdalig uit met de uitstekende knoppen en aansluitingen. De batterijcover zit erg strak vast maar blijkt na verwijdering van flinterdun plastic gefabriceerd. Eerlijk gezegd is het hele toestel plastic fantastic. Het voelt overigens wel erg solide aan, zeker het slidemechanisme. Dit zal mede komen door het forse gewicht van het toestel.

Het fysieke toetsenbord van de Xperia Pro ziet er netjes uit en werkt plezierig. Tussen de toetsen zit voldoende ruimte en rondom wordt elke toets ook individueel mooi verlicht.

Uithoudingsvermogen

We zullen er niet omheen draaien. Het uithoudingsvermogen is heel redelijk. Met normaal tot intensief gebruik houd de Xperia Pro het 1,5 dag uit. Behalve het wijzigen van de time-out van de schermverlichting zijn er geen andere opties om het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Onze Xperia Pro had overigens wel de eigenaardigheid om zonder voorafgaande waarschuwingen of andere indicaties ineens te melden dat er nog 1% acculading over was waarna hij vervolgens doodleuk uitviel.

Belkwaliteit

Door het wegfilteren van ruis tijdens het bellen zorgt de Xperia Pro ervoor dat de gesprekspartner goed te verstaan is. Ondanks dat het geluid niet erg hard kan blijkt dit over het algemeen goed te werken in de praktijk. De luidspreker aan de achterkant van het toestel kan wel lekker hard.

De telefoonfunctie, gespreksoverzicht, contactenlijst en favorietenlijst zijn in feite in één toepassing verenigd. Helaas is het niet mogelijk om met behulp van smartdial via de telefoonfunctie snel de gewenste contactpersoon te vinden. Hiervoor zal eerst de contactenlijst geraadpleegd moeten worden.

Beeldscherm

Op het eerste gezicht waren wij een beetje teleurgesteld in het scherm van de Xperia Pro. Het ligt namelijk vrij diep in het toestel en de plastic plaat die er bovenop ligt is erg weerspiegelend. Doordat het scherm bovendien soms niet helemaal lekker reageert zou men haast de indruk kunnen krijgen dat het hier gaat om een resistief touchscreen. Gelukkig is dat toch echt niet zo.

De schermhelderheid kan wel erg hoog en met een resolutie van 480 x 854 pixels is het beeld ook mooi scherp. Vreemd genoeg is er geen automatische stand beschikbaar voor de schermhelderheid. De oriëntatie van het scherm schakelt redelijk vlot om na het openschuiven van het toetsenbord. Helaas gaat dit niet gepaard met een mooie animatie.

Menu

Het is inmiddels een algemeen bekend fenomeen dat fabrikanten van Androidtelefoons hun toestellen voorzien van een eigen interface. In sommige gevallen is dit behoorlijk ingrijpend en veelomvattend, in andere gevallen is het tot een minimum beperkt. In het geval van Sony Ericsson en de Xperia Pro gaat het vooral om wijzigen in het uiterlijk en niet zozeer de werking van de interface. Dit neemt niet weg dat Sony Ericsson erin is geslaagd om er zijn eigen identiteit aan te geven. Wat ons betreft is de uitwerking aardig geslaagd, al zou er nog wel gesleuteld mogen worden aan de widgets en icoontjes.

De gebruiker heeft vijf homescreens tot zijn beschikking. Vaste waarde onder elk homescreen is een dock met vier snelkoppelingen en het icoontje om het menu te openen. Net als de widgets en apps op elk homescreen kunnen ook deze snelkoppelingen gewijzigd worden. Door op één van de homescreens twee vingers naar elkaar toe te bewegen verschijnen alle geplaatste widgets al zwevend in beeld. Niet netjes gerangschikt per homescreen maar lukraak door elkaar.

In het menu moet horizontaal gebladerd worden door de pagina's met elk maximaal 16 icoontjes. Je kunt zelf kiezen om de apps in het menu te rangschikken op alfabet, meest gebruikt of onlangs geïnstalleerd. Daarnaast is het ook mogelijk om de volgorde helemaal zelf te bepalen.

Tot onze teleurstelling biedt het naar beneden slepen van de statusbalk geen extra functionaliteit. Op andere Androidtoestellen zien we hier nog weleens de mogelijkheid om WiFi in en uit te schakelen of de instellingen te openen.

Telefoonboek

In het telefoonboek zijn de contacten in de lijst gegroepeerd per beginletter van de naam. Rechts in beeld is een balk zichtbaar met onder elkaar alle letters van het alfabet. Dit maakt het mogelijk om snel bij een specifieke contactpersoon te zijn. Voor een nieuw contact kunnen namen, telefoonnummer en e-mailadres ingevoerd worden. Door extra velden toe te voegen kunnen hier extra nummers, e-mails, chat-, adres-, organisatie- en overige gegevens aan toegevoegd worden.

Messaging

Berichten versturen, of het nou SMS of e-mail is, gaat over het algemeen prima met Androidtoestellen. De Xperia Pro is daarop gelukkig geen uitzondering. De SMS-berichtenapp is erg rechttoe rechtaan en daardoor lekker overzichtelijk. Verzonden en ontvangen berichten worden per contactpersoon gegroepeerd als conversatie weergegeven.

Voor mail is er natuurlijk Gmail. Google blijft deze app verbeteren en nieuwe updates kunnen eenvoudig vanuit de Market binnengehaald worden. Daardoor heb je altijd de beschikking over de beste functionaliteit en werkt de app vergelijkbaar met de online toepassing.

Daarnaast is er ook nog de mailapplicatie van Sony Ericsson zelf. Hierin kan mail van allerlei andere accounts binnengehaald worden. Bovendien biedt het de mogelijkheid om e-mail van meerdere accounts in een gecombineerd postvak te verzamelen. Sterk punt van de eigen mailapplicatie van Sony Ericsson is de mogelijkheid om met een splitscreen te werken. Hierbij kan rechts de mail gelezen worden terwijl links het postvak nog zichtbaar is. Deze functionaliteit is ook beschikbaar in de agenda.

Mochten deze mailapplicaties nou nog niet genoeg zijn dan heeft Sony Ericsson ook nog de Moxier Pro toepassing op de Xperia Pro geïnstalleerd. Deze mailapp is vooral voor de zakelijke gebruiker en biedt directe push-synchronisatie met een Microsoft Exchange server.

Tijdens het typen op het fysieke toetsenbord van de Xperia Pro is er spellingscontrole en woordsuggestie beschikbaar. Automatische spellingscorrectie behoort niet tot de opties.

Connectivity

Zoals we eerder al aangaven is het helaas niet mogelijk om via de statusbalk WiFi en/of Bluetooth snel in of uit te schakelen. Dit probleem is tot op zekere hoogte te omzeilen door widgets te plaatsen op een homescreen. Wanneer voor de eerste keer verbinding moet worden gemaakt met een netwerk dan moet men daarvoor in het instellingenmenu zijn. Hier kan het apparaat tevens ingesteld worden als mobiele hotspot om een internetverbinding te delen.

Sony Ericsson heeft ervoor gekozen om voor de browser op de Xperia Pro gebruik te maken van de standaardbrowser van Android en hier niks aan toe te voegen. Dat is in principe geen probleem want deze browser heeft inmiddels bewezen dat hij prima functioneert. Het opent sites relatief snel en brengt ze goed in beeld, tot en met Flash aan toe. De browser is wel wat kaal vormgegeven en na het pinchen om te zoomen worden stukken tekst niet automatisch passend gemaakt aan het scherm.

Camera

Door de cameraknop enige tijd ingedrukt te houden kan de camera geactiveerd worden. Over dit soort functionaliteit zijn wij altijd te spreken maar in het geval van de Xperia Pro duurt het desondanks lang voordat de camera gebruiksklaar is. Het knopje is ook wel erg klein en moet behoorlijk hard ingedrukt worden. Dit alles komt niet ten goede aan het gebruiksgemak.

Sony Ericsson heeft de interface van de camera aangepast aan haar eigen eisen maar heeft daarbij nauwelijks extra instellingsmogelijkheden toegevoegd. Links in beeld kunnen opnamemodus, detailscherpte, camera wijzigen, zelfontspanner en flitser direct geselecteerd worden. Door dit tabblad open te slepen kunnen ook het afdrukken door het scherm aan te raken, geolabels en sluitergeluid in- of uitgeschakeld worden.

De camera van de Xperia Pro presteert over het algemeen heel aardig; kleuren en details zien er netjes uit. Wel is er soms snel sprake van ruis op de afbeeldingen en scherpstellen gaat niet altijd even goed. De enkele LED-flitser is weinig krachtig en lijkt niet verder te reiken dan 1,5 meter.

Behalve normale foto's kunnen er ook panorama en 3D-foto's gemaakt worden met de Xperia Pro. In beide gevallen is de werking vrij lastig want het toestel is erg kieskeurig wat betreft de snelheid waarmee je het toestel ronddraait. Wanneer je dit onder de knie hebt moet je in staat zijn om hele aardige panorama's vast te leggen. Echter, de toegevoegde waarde van een 3D-foto ontgaat ons want er is niks van het effect te zien op het telefoonscherm of op de PC.

Video's opnemen gebeurt met een maximum resolutie van 1280 x 720 pixels. Tot de instellingsmogelijkheden behoren scènes, videogrootte, camera wijzigen, focusmodus, fotolicht,
lichtwaarde, witbalans, lichtmeting, aanraken, zelfontspanner, beeldstabilisator, microfoon, sluitergeluid. Dat is dus een stuk ruimer dan bij foto's. De beelden die dat oplevert zijn scherp maar er leek iets mis met de framerate want het beeld was niet vloeiend en er zaten gekke sprongen in.

Aanwezige programma's

Behalve een eigen interface voegen fabrikanten ook graag wat extra applicaties toe aan het standaardpakket op een telefoon. Soms slaan ze daar een beetje in door en dat geld ook voor Sony Ericsson. De lijst met standaard aanwezige programma's ziet er daardoor als volgt uit.

3D-album, 3D-camera, agenda, alarmen, apps ophalen, burgeralarmen, calculator, downloads, Facebook, flash player, FM-radio, galerij, games en apps, instellingengids, klok, Latitude, LiveWare beheren, Google Maps, McAfee security, Moxier Pro, muziek, muziek en video's, Google navigatie, nieuws en weer, OfficeSuite Pro, Google plaatsen, spraakgestuurd zoeken, PlayNow store, support, Sync, Google Talk, Timescape, TrackID, Twitter, UEFA.com, update center, verbonden apparaten, Wisepilot, Xperia Hot Shots, YouTube en Google zoeken.

Het vervelende van al deze toevoegingen is dat ze soms dubbelop zijn of dat je ze niet allemaal gebruikt maar ze ook niet kan verwijderen. Gelukkig biedt Sony Ericsson wel de mogelijkheid om in het menu sommige apps te verwijderen.

Games

Hoewel ongebruikelijk voor een Androidtelefoon staat op de Xperia Pro één spel geïnstalleerd. Het gaat hierbij om Let's Golf! en de naam zal voor zich spreken. Het is een leuk spel met aardige graphics. Meer games kunnen gedownload worden in de Market. Eventueel met behulp van de toepassing games ophalen van Sony Ericsson. De toegevoegde waarde hiervan ontgaat ons echter.

Extra's

Naast Google Maps met de gratis en vrijwel complete navigatiesoftware staat ook Wisepilot voorgeïnstalleerd op de Xperia Pro. Althans een snelkoppeling die de productpagina opent in de Market. Daar blijkt vervolgens dat deze download niet beschikbaar is in ons land. Een echte kat in de zak dus.

Conclusie

We kunnen het niet ontkennen; de Sony Ericsson Xperia pro is goed uitgerust. Een 1Ghz processor, 8 megapixel camera, scherm met nette afmetingen en goed fysiek toetsenbord zijn eigenschappen waar geen enkele telefoon zich voor hoeft te schamen. Toch is het wat ons betreft allemaal net niet. Het uiterlijk mag beter verzorgd, het scherm is door de manier van monteren soms slecht bruikbaar, de camera zou tot meer in staat moeten zijn en de interface moet verder uitgewerkt worden.

Het is dus sterk de vraag of Sony Ericsson er met de Xperia pro in zal slagen om echt indruk te maken onder consumenten, laat staan in het zakelijke segment. Aangezien de concurrentie van Blackberry daar nog steeds sterk is maar ook andere fabrikanten hun mannetje staan. Het enige sterke punt waar Sony Ericsson dan nog op kan vertrouwen is het goede fysieke toetsenbord van de Xperia pro.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony pro review