Sony Ericsson Xperia arc review

· 1 reactie

Bij het testen van een telefoon is meestal het belangrijkst wat het toestel allemaal kan. Het mag ook wel eens gezegd worden wanneer een merk er in geslaagd is om een telefoon met een mooi uiterlijk te produceren.

De Sony Ericsson Xperia arc is zo’n telefoon. Met zijn stijlvolle, dunne uiterlijk wat versterkt wordt door het toestel in een kleine boog vorm te geven is de arc een lust voor het oog.

De Xperia arc draait op Android 2.3 Gingerbread en heeft een Qualcomm Snapdragon-processor met een snelheid van 1 GHz. Het toestel is te vergelijken met onder andere de HTC Incredible S en LG P990 Optimus 2X Speed.

Een van de belangrijkste features op de Xperia arc is het gebruik van de zogenaamde Exmor-technologie. Dit houdt in dat de camera in zeer lichtarme omstandigheden toch goed beeldmateriaal kan schieten. Via YouTube waren er al verschillende demofilmpjes te zien en naar aanleiding hiervan keken we erg uit naar de testperiode van de arc.

Plus- en minpunten Sony Ericsson Xperia arc

  • Design
  • Scherm
  • Exmor-technologie
  • Snelheid
  • Flits
  • Materiaal

Wat zit er bij het toestel?

We ontvingen de Xperia arc in een blauw kartonnen doosje met een afbeelding van het toestel op het deksel. In de doos ligt het toestel met 1500 mAh-batterij in een wit kartonnen omhulsel. Hieronder bevindt zich de documentatie, een USB-snoer met opzetstuk om er een oplader van te maken en een 3.5mm in ear-headset.

Uiterlijk

Het eerste wat opvalt wanneer we de Xperia arc bekijken is het prachtige design van het toestel. De arc heeft een monoblock design in de vorm van een boog. De bovenste en onderste rand van het toestel zijn iets dikker dan het midden, waardoor de telefoon nog dunner oogt dan hij daadwerkelijk is.

De voorkant van het toestel bestaat bijna helemaal uit het scherm. Onder het beeldscherm zitten 3 fysieke zilveren toetsen. De linker toets is de terug-toets, in het midden de home-toets en rechts de opties-toets. De knoppen zijn gemaakt van plastic, wat het mooie ontwerp van het toestel net iets naar beneden haalt. Boven het scherm bevindt zich de luidspreker.

Aan de linker zijkant van het toestel zit de aansluiting voor de 3.5-mm-headset. Aan de rechterkant zit boven de USB-aansluiting, in het midden de volume-toets en onderaan de camera-toets.

De achterkant van de telefoon bestaat bijna helemaal uit de batterijklep. Aan de bovenkant zit de 8.1 megapixel-camera met flits. In het midden bevindt zich een tweede microfoon en aan de onderkant zit de speaker.

Aan de onderkant van het toestel zit alleen de microfoon. De bovenkant biedt plaats aan de aan/uit-knop en een HDMI-aansluiting.

Als we de batterijklep openmaken zien we dat de SIM-kaart naast de batterij gepositioneerd is, toch is het nodig de batterij te verwijderen voordat we de SIM-kaart uit het toestel kunnen nemen.

De Xperia arc is wat aan de lichte kant. Maar door het dunne, boogvormige design van de arc is dit volledig terecht en het toestel lijkt er absoluut niet goedkoop door. Wel een klein nadeel zijn de fysieke zilveren knoppen onder het scherm. Deze zijn gemaakt van plastic waardoor ze erg kwetsbaar zijn en goedkoop aanvoelen. Het was beter geweest als Sony Ericsson ervoor gekozen had om touch-knoppen te gebruiken.

Uithoudingsvermogen

De Xperia arc heeft een goed uithoudingsvermogen. De 1500 mAh-batterij zorgt voor voldoende kracht om het toestel een flinke tijd te gebruiken. Wel is het natuurlijk zo dat door het gebruik van WiFi of video-functies een batterijlading eerder leeg is dan wanneer er minder energievretende opties gebruikt worden.

Om de batterijduur te verlengen kunnen we alleen de scherm-timeout aanpassen.

Belkwaliteit

Als het om de belkwaliteit gaat is er weinig op de Xperia arc aan te merken. Het belgeluid is helder en heeft een goed geluidsniveau dat naar wens hoger of lager kan worden ingesteld. Sony Ericsson bereikt dat door aan de achterzijde een microfoon te plaatsen, die het omgevingsgeluid oppikt. Daardoor kan het omgevingsgeluid uit het gesprek gefilterd worden. Als we het toestel op de speaker zetten merken dat ook deze over een goede geluidskwaliteit beschikt. Wel had het volume van de speaker iets hoger gemogen.

Tijdens het bellen hebben we verschillende opties. We kunnen onze contacten bekijken, de luidspreker aanzetten, de microfoon dempen, numerieke toetsen tonen, het gesprek in de wacht zetten en beëindigen.

Het gespreksoverzicht is een chronologische lijst van gebruikte nummers. Elk gebruikte nummer is aanklikbaar waarna de tijd, datum en gespreksduur te zien is. Ook kunnen we het nummer opnieuw bellen, een sms versturen of het nummer toevoegen aan contacten. De lijst is niet op een andere manier dan chronologisch in te delen.

Beeldscherm

De arc beschikt over een 4,2 inch FWVGA Bravia-beeldscherm met een resolutie van 854 x 480 pixels. Hiermee kunnen 16.7 miljoen kleuren worden weergegeven.

Het mooie, grote beeldscherm is van zeer goede kwaliteit, zeker als de Mobile BRAVIA Engine voor verbeterde- foto en videokwaliteit aangezet is. Het scherm is erg groot en werkt daardoor zeer prettig. Het contrast en de helderheid van het scherm is goed en de kleuren zijn erg mooi en levendig. Vreemd genoeg zit er in het menu geen verwijzing naar de lichtsensor. De arc maakt hier overigens wel gebruik van.

Het toestel beschikt over auto-rotate, die uitgezet kan worden in het menu. Verder kunnen we hier de Mobile BRAVIA Engine aan of uit zetten, de helderheid en de scherm-timeout instellen.

Menu

Het startscherm van de Sony Ericsson Xperia arc bestaat uit een leeg scherm dat naar wens gevuld kan worden met widgets en snelkoppelingen naar apps. Onder aan dit startscherm vinden we een balk met snelkoppelingen naar Media, Berichten, Contacten en Telefoon. Midden tussen deze snelkoppelingen zit een knop om naar de volledige lijst met apps te gaan, deze apps kunnen we als snelkoppeling of in widget-vorm toevoegen aan de startschermen. Ook dit scherm is naar wens in te delen door met apps te schuiven. Naast een volledig persoonlijke indeling is met een knop onder aan het scherm te kiezen uit verschillende volgordes: eigen, alfabetisch, meest gebruikt of onlangs geïnstalleerd.

Terug in het startscherm vinden we aan de linker- en de rechterkant nog twee schermen die we kunnen bereiken door een vegende beweging naar links of rechts over het scherm te maken.

In het middelste startscherm staat bovenin een Google-zoekbalk, gaan we een scherm naar links dan zien we een leeg scherm wat naar wens te vullen is. Als we nog een scherm naar links vegen vinden we snelkoppelingen om WiFi, Bluetooth, het geluid en de helderheid in te stellen.

Als we vanuit het middelste scherm een scherm naar rechts vegen zien we een muziekplayer, voorvertoning van de gemaakte foto’s en snelkoppelingen naar muziek, afbeeldingen en filmpjes. Twee schermen naar rechts vinden we een grote digitale klok met datum en tips voor het gebruik van je telefoon. Al deze widgets zijn te verslepen of te verwijderen.

Op het middelste startscherm bevindt zich ook de Timescape-widget. Dit zijn kleine schermpjes waar je doormiddel van een mooie animatie doorheen kan scrollen. Op deze schermpjes zien we ontvangen berichten of updates van onze social networks zoals Facebook.

In de menu’s is erg veel Haptic Feedback in de vorm van trillingen en mooie animatie bij bijvoorbeeld het verslepen of verwijderen van apps. Wanneer we in een lijst te ver door scrollen verschijnt er een lichte streep boven of onder in de lijst. Door een pinchende beweging op een startscherm te maken verschuiven alle apps en widgets van de 5 startschermen met een prachtige animatie naar een mini-weergave waardoor alles op 1 scherm te zien is. Al deze animaties zijn erg vloeiend wat het gebruiksplezier echt ten goede komt, het systeem lijkt er een stuk dynamischer en luchtiger door.

Telefoonboek

Het telefoonboek vinden onder de Contacten-knop op de balk ik het startscherm. Wanneer we dit openen zien we eerst een scherm waarin we de telefoon kunnen koppelen met een Google-, Facebook- of andere online account. Ook kunnen we hier contacten van de SIM-kaart op het toestel importeren.

Als we dit gedaan hebben komen we in de lijst met contacten. Toegevoegde contacten beschikken over een foto, voornaam, achternaam, telefoonnummer (met keuze uit: thuis, mobiel, werk, fax werk, fax thuis, pager, overig, aangepast), e-mailadres, beltoon en de optie om een oproep rechtstreeks naar de voicemail te zenden.

De contacten in de lijst kunnen worden gefilterd op contacten met telefoonnummers, alleen online contacten of alle contacten zodat een bepaald contact sneller te vinden is.

Messaging

De Xperia arc is op het gebied van messaging goed vertegenwoordigd. Het typen van een bericht gaat mede door het schermformaat prettig en zonder problemen. De T9-functie en woordsuggesties zijn naar wens in te stellen of uit te schakelen maar zitten met de standaardinstellingen niet in de weg. Door tijdens het typen een bijlage toe te voegen is van een SMS-bericht in een handomdraai een MMS-bericht te maken.

Op het gebied van e-mail kunnen op de Xperia arc verschillende soorten e-mailaccounts worden toegevoegd. Naast een Gmail-account kunnen accounts van het type POP3, IMAP4 en SMTP worden toegevoegd.

Ook Instant Messaging is op de Xperia arc geen enkel probleem, de telefoon biedt ondersteuning voor AIM, Google Talk, Yahoo Messenger en Windows Messenger zodat we overal en altijd met onze vrienden in contact kunnen blijven.

Connectivity

De Xperia arc is op verschillende manieren met andere apparaten te verbinden. Als eerst hebben we de Bluetooth-verbinding getest. Het verbinden van twee apparaten ging zonder problemen. Ook toen we probeerden een bestand te versturen verliep dit soepel en binnen enkele seconden waren er bestanden verstuurd.

Ook via WiFi is het toestel snel te verbinden. Eerder gebruikte netwerken worden onthouden en wanneer deze weer binnen bereik komen wordt er automatisch verbinding gemaakt.

Als laatste beschikt de arc over een HDMI-aansluiting, waarmee het toestel op een TV is aan te sluiten.

De browser werkt snel en door het grote beeld worden websites erg mooi weergegeven. Tijdens het browsen kunnen we kiezen uit verschillende opties. We kunnen een nieuw venster openen, bladwijzers bekijken, de geopende vensters tonen, de pagina vernieuwen en naar de volgende pagina gaan. Onder het kopje “meer” is het mogelijk om een bladwijzer toe te voegen, te zoeken op een pagina, tekst te selecteren, pagina informatie te bekijken, een pagina te delen, de downloads te bekijken en naar de instellingen te gaan.

Camera

Eén van de punten waar Sony Ericsson de Xperia arc mee aanprijst is de 8.1 megapixel-camera met flits en de zogenaamde Exmor-technologie waarover we later in deze review meer vertellen.

Tijdens het maken van een foto kunnen we kiezen uit verschillende instelmogelijkheden. Als eerste kunnen we de opnamemodus instellen op normaal, scenes herkennen of glimlachdetectie. De resolutie van de foto’s is in te stellen op een detailscherpte van 8 megapixel (4:3), 6 megapixel (16:9), 4 megapixel (4:3) of 2 megapixel (16:9).

De zelfontspanner kan worden ingesteld op 10 seconden, 2 seconden of uitgezet worden. Ook hebben we de keuze uit 3 verschillende sluitergeluiden. De flits is in te stellen op auto, opvulflits, rode ogen-reductie of geen flits. Als laatste kunnen de Geolabels aan of uit gezet worden.

Wanneer we een video maken hebben we ook verschillende opties. Zo kunnen we uit verschillende scenes kiezen zoals liggend, strand en sneeuw, feest, staand, nachtmodus of sport. De videogrootte kan worden ingesteld op HD 720p. Volledige Wide VGA, VGA, QVGA of MMS-bericht. De helderheid is in te stellen van -2 tot 2 en de focusmodus kan worden ingesteld op enkele autofocus, gezichtsdetectie of oneindig. Als laatste kan het fotolicht aan en uitgezet worden.

Door het grote scherm en de Mobile BRAVIA Engine is het een waar genot om foto’s of video’s te maken met de Xperia arc. De kwaliteit is prachtig en het beeld schokt geen moment. De Exmor-technologie maakt steeds net het verschil als er bij weinig licht geschoten wordt. Is bij elke andere smartphone de flits nodig, dan kan de Xperia arc zich nog prima redden en worden er de mooiste foto’s geschoten. Dit is een erg groot pluspunt aangezien de aanwezige flits vooral in wat kleinere ruimtes wat aan de felle kant is.

Gemaakte foto’s worden in miniatuurvorm weergegeven rechts in het opnamescherm en in de widget op de startpagina’s. Ook via de Media-knop is de galerij te bekijken.

De beelden kunnen worden verstuurd als fysieke kaart via de Postcard-app van touchnote.com, als bericht, via Bluetooth, Facebook, Gmail, Hanashi en Picasa.

Aanwezige programma's

Een nieuwe Xperia arc beschikt over de volgende programma’s en apps. Berichten, Instellingen, Camera, Galerij, Contacten, Telefoon, Browser, Instellingengids, YouTube, Timescape, Nieuws en Weer, Postcard, Muziek, Alarmen, E-mail, Market, Facebook, Agenda, PlayNow, Maps, Gmail, Google Talk, Navigatie, Plaatsen, Latitude, Support, Sync, Calculator, TrackID, Downloads, Office Suite, Google zoeken, Voice search, Mediaserver, Hanashi, FM-radio, Klok, LiveWare beheren en SIM-toolkit. Opmerkelijke programma’s uit deze lijst zijn vooral Hanashi, Mediaserver en Timescape. Hanashi is een social network van Sony Ericsson waardoor gebruikers met elkaar in contact kunnen komen.

Via Mediaserver kunnen doormiddel van WiFi bestanden gedeeld worden over het netwerk zodat er geen gedoe meer is met snoertjes en dergelijke.

Maar het mooiste programma is toch wel Timescape. Zoals al eerder uitgelegd geeft deze app met een mooie animatie nieuwe berichten, updates van social media en gemiste oproepen weer. Op het startscherm kunnen we vloeiend door deze updates in de vorm van kleine schermen scrollen zodat we altijd up to date zijn en geen enkel bericht missen.

Games

Als enige game is Let’s Golf op de Xperia arc geïnstalleerd. Zoals de naam al doet vermoeden is het een golf-game. Start je deze voor het eerst op dan moet een bestand van ruim 200 MB gedownload worden. Het is handig dit via een WiFi-netwerk te doen. Het is een verslavend spel dat eerder voor iOS uitkwam.

Via de Android Market zijn er trouwens tal van andere spellen, al dan niet gratis, verkrijgbaar.

Extra's

Het belangrijkste extra van dit toestel is toch wel de Exmor-technologie. Op YouTube waren voor de lancering van het toestel al meerdere video’s te zien waarmee te technologie gepromoot werd. Door het toestel met de Exmor-technologie voor een donkere doos met een gat te houden is te zien dat het beeld zich van zwart bijstelt tot er duidelijk een groene bal te zien is. Ter vergelijking wordt ditzelfde daarna met een toestel van een concurrent gedaan, hierbij blijft het scherm angstwekkend zwart. Het is een verbluffende techniek dat ook in de praktijk goed werkt. Naast de Xperia arc zijn ook de Xperia neo en pro uitgerust met de Exmor-sensor.

Conclusie

Nadat we een tijdje met de Sony Ericsson Xperia arc hebben mogen werken is ons één ding duidelijk: De Xperia arc is een echte aanwinst binnen de nieuwe smartphones. Het design is prachtig de telefoon is erg dun. Door het toestel de boogvorm te geven waaraan het zijn naam te danken heeft wordt het slanke formaat alleen maar extra benadrukt. Het enige nadeel aan het uiterlijk zijn de plastic knoppen onder het scherm, deze zorgen er voor dat het toestel net iets minder luxe is dan het zou kunnen zijn.

Naast dat het toestel er erg goed uitziet werkt ook alles foutloos en zonder ook maar een keer vast te lopen. Het systeem is simpel met niet te veel extra’s, maar biedt toch alles wat de nieuwste telefoons zouden moeten brengen. Ook de camera met werkt erg goed en de Exmor-technologie zorgt ervoor dat het toestel prachtige foto’s kan schieten. Omdat dit alles ook nog eens erg mooi vormgegeven is met oog op detail in bijvoorbeeld de animaties is de Xperia arc een goed toestel wat zich leent voor een erg grote doelgroep.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony arc review