Sony Ericsson Xperia X8 review

In juni lekten de eerste foto’s van de Xperia X8, die toen nog bekend stond onder de codenaam Shakira, al uit. Sony Ericsson vult de succesvolle Xperia-lijn aan met deze handzame telefoon, en mikt hierbij duidelijk op het middensegment.

De X8 vult het gat op tussen de grote Xperia X10 en zijn kleinere broertjes de X10 Mini en de X10 Mini Pro.

Sony Ericsson wil hiermee een alternatief bieden voor mensen die op zoek zijn naar een smartphone, maar niet zozeer gefocust zijn op een enorm aanbod aan technisch snufjes.

Dit lijkt een slimme zet, vooral omdat de directe concurrenten van de X10 nog niet in een kleinere uitvoering verkrijgbaar zijn. De HTC Legend en de Google Nexus One zijn bijvoorbeeld een stuk minder compact. Heeft de X8 genoeg in huis om een plekje te kunnen veroveren? NieuweMobiel.NL zocht het uit. Wij testten het toestel met Android 1.6.

Plus- en minpunten Sony Ericsson Xperia X8

  • Formaat en uitstraling
  • Camera
  • Vele mogelijkheden
  • Touchscreen
  • Typen
  • Browser

Wat zit er bij het toestel?

Het doosje waarin de telefoon wordt geleverd, bevat behalve het toestel zelf een handleiding, een USB-kabel, een opzetstuk voor het opladen, een 2 GB microSD-geheugenkaartje en een headset. De batterij heeft een vermogen van 1200 mAh. Leuk detail is dat er vier extra covers bij het toestel zitten: naast het standaard witte frontje is er de keuze uit metallic grijs/wit, blauw/wit, roze/wit en zwart/wit. Dit maakt het mogelijk om af en toe te variëren met de kleur, en je telefoon aan te passen aan je outfit. De accessoires zien er prima uit, al is het opvallend dat de headset zwart is. Dit steekt een beetje af bij de witte kleur van het toestel. De 3.5mm audiojack-adapter maakt het mogelijk om ook andere headsets te gebruiken.

Uiterlijk

Door de afgeronde hoeken en de vloeiende lijnen heeft de candybar Xperia X8 een behoorlijk stijlvolle uitstraling. Er zijn geen overbodige details geplaatst, dit zorgt ervoor dat de telefoon er als geheel basic en professioneel uitziet. Zoals gebruikelijk bestaat het toestel uit twee delen. De voorkant van de telefoon is gemaakt van plastic. Het scherm van de X8 neemt vanzelfsprekend de meeste ruimte in.

Onder het scherm zitten drie dunne, zilverkleurige toetsen. Boven elk van deze toetsen zit een klein symbooltje. De meest linker toets, waar een pijltje boven staat, is makkelijk te herkennen als de terugtoets, maar van de andere twee tekentjes is minder snel duidelijk wat de functie is. De gebruiker komt er gaandeweg achter dat het hier om de menu- en de hometoets gaat. De luidspreker zit boven het scherm.

De zijkanten van de telefoon worden bedekt door de uitgekozen cover. De linkerzijde van de telefoon is helemaal glad, op een inkeping voor het openen van de telefoon na. Deze inkeping is zeer klein, wat het lastig maakt de telefoon te openen. Aan de rechterzijde bevinden zich de cameraknop en de volumeknop. Aan de bovenzijde van de telefoon zitten de USB-ingang, de aan/uit- en vergrendeltoets en de headset connector. Aan de achterkant zit, naast de cameralens, ook de speaker. De SIM-kaart en de geheugenkaart kunnen niet verwisseld worden, zonder dat de batterij eruit gehaald wordt.

Het toestel als geheel ligt, door de compacte afmetingen, prettig in de hand. Ook het gewicht is prima. Alle knoppen zijn mooi afgerond en er is geen sprake van mankementen. De twee delen zitten strak op elkaar.

Uithoudingsvermogen

De Xperia X10 heeft een behoorlijk groot scherm en dat heeft natuurlijk invloed hebben op het uithoudingsvermogen van de batterij. De X8 beschikt over een meer bescheiden afmeting van 3 inch en zou daarom in theorie langer met zijn batterijlading overweg moeten kunnen. Het uithoudingsvermogen was bij normaal bel- en sms-gebruik ongeveer vier dagen. Dit is best netjes, en komt vermoedelijk ook omdat het toestel 's nachts uitstond. Met intensief internetgebruik gaat het uithoudingsvermogen van de batterij fors omlaag. De batterijduur kan alleen verlengd worden door de schermhelderheid en de timeout-tijd aan te passen, verder zijn hier geen opties voor.

Belkwaliteit

Er zit geen voice dialling-functie op dit toestel. Nummers kunnen alleen gekozen worden uit de lijst met contacten, of door zelf een nummer in te toetsen. Het geluid klinkt helder en is kraakvrij. Als het geluid op de hoogste stand staat, is de gesprekspartner in een rustige omgeving goed te verstaan, maar op drukke plekken wordt dit al lastiger. Het geluidsniveau is dus aan de lage kant. Tijdens het bellen zijn de volgende functies toegankelijk: het toetsenblok weergeven, ophangen, speaker aan- en uitzetten, en de eigen stem dempen. Het valt op dat de speakerfunctie geen galm produceert. Ook is het mogelijk om met meerdere contacten tegelijk te bellen en wisselgesprekken aan te nemen. Het beeld op het scherm verdwijnt als het toestel bij het oor gehouden wordt.

De gespreksgeschiedenis is zeer eenvoudig weergegeven: er is alleen een chronologische lijst met alle ontvangen, uitgaande en gemiste oproepen. Deze staan door elkaar heen en worden door een symbooltje van elkaar onderscheiden. Er zijn geen verdere sorteringsmogelijkheden.

Dit maakt dit menu nogal onoverzichtelijk. Als je een overzicht wilt van een bepaald persoon, ben je aangewezen op Timescape. In het adresboek kun je bij een specifiek persoon klikken op het lemniscaat-symbool rechtsbovenin (de 8 op z'n kant / oneindigheidssymbool) voor een overzicht van events waarvan 'oproepen' er één van is. Een mogelijkheid om op te vragen hoe lang er gebeld is is er niet.

Beeldscherm

Het TFT-kleurenbeeldscherm van de Xperia X8 heeft een diagonaal van 3.0 inches. Op het scherm kunnen 16.777.216 verschillende kleuren weergegeven worden in een resolutie van 320 x 480 pixels. De weergave van de menu’s en andere details is prima. Ook bij een schermhelderheid van 50% is alles nog goed te lezen. Het scherm wordt wel snel vettig door vingerafdrukken, wat de telefoon een slordig uiterlijk kan geven en het zicht buiten beperkt. Bij de contacten en de sms-functie is er een auto-rotate-functie. Het scherm kantelt goed mee, maar dit gebeurt alleen als het toestel nadrukkelijk gekanteld wordt. Het zal dus niet snel per ongeluk gebeuren.

Jammer is dat het beeldscherm van de X8 van plastic is, en niet van glas. Het voelt zelfs in eerste instantie aan als een resistief touchscreen terwijl het hier toch echt om een capacitief touchscreen gaat. Dit maakt dat de X8 wat goedkoper aanvoelt dan glazen exemplaren.

Menu

De Xperia X8 beschikt over een startscherm waarin datum, tijd en de meest essentiële onderdelen worden weergegeven: bellen, sms, contacten en muziek. Vanuit dit startscherm is het menu bereikbaar door het beeld naar beneden te slepen. Het menu is onderverdeeld in vier verschillende schermen. Hierop worden de menuonderdelen in een raster weergegeven. Per scherm staan er twaalf widgets op een rij. Er is geen sprake van alfabetische volgorde, al valt het wel op dat de meest gebruikte onderdelen vooraan staan. Vanuit het startscherm kunnen twee aparte onderdelen meteen bereikt worden door naar links te slepen: Google en Timescape. Timescape is een toepassing die door Sony Ericsson is ontwikkeld en de gebruiker de mogelijkheid biedt om snel op de hoogte te zijn van allerlei vormen van communicatie.

Waar de Xperia X10 meer mogelijkheden in Timescape heeft, zijn die voor de X8 beperkt: alleen Facebook en Twitter zijn eraan gekoppeld. De updates van al je vrienden op deze social-networksites, worden als je ingelogd bent in chronologische volgorde getoond als een stapel tegels. Je hoeft dus nooit meer naar de site zelf te surfen, om te kunnen zien of er nog updates zijn. Je eigen Facebookupdates en Tweets kun je ook invoeren in Timescape. Daarnaast kunnen sms’jes en gemiste oproepen weergegeven worden.

De gebruiker kan er ook voor kiezen om slechts één soort event te tonen, of om alle events die gekoppeld zijn aan een bepaalde contactpersoon te tonen. Dit klinkt allemaal iets rooskleuriger dan het is, want Timescape reageert niet altijd even goed en de opbouw is nogal onoverzichtelijk. Daarbij komt dat Timescape op de Xperia X10 veel uitgebreider is. Toch werkt Timescape op een kleiner scherm op de één of andere manier lekkerder omdat je niet veel informatie tegelijkertijd voorgeschoteld krijgt. Een groter scherm is dan alleen maar inefficiënter.

Het hele menu van de telefoon is via het touchscreen te bedienen. Jammer genoeg reageert het scherm niet altijd even goed. Soms opent de telefoon opeens een toepassing terwijl dit niet de bedoeling was. En soms is het juist nodig om vier keer op hetzelfde symbool te tikken, voor het scherm reageert. Dit kan irritant zijn, vooral als je snel iets op wil zoeken. De bediening van het toestel is dus niet optimaal. Mogelijk wordt dat beter in de upgrade naar Android 2.1. Die is al aangekondigd, maar toen wij de Xperia X8 aansloten op de upgrade-software van Sony Ericsson, PC Companion, was er nog geen update voor ons exemplaar beschikbaar.

Telefoonboek

Het telefoonboek is meteen vanuit het startscherm bereikbaar. Een nieuw contact kan in de eerste instantie alleen worden opgeslagen met naam, nummer en foto. Daarnaast kunnen gegevens als e-mailadres, IM-adres, postadres, bedrijf, een opmerking of een beltoon worden opgeslagen. Afzonderlijke contacten kunnen in een favorietenlijst worden gezet. Vanuit het tabblad van een contact is het mogelijk door te linken naar Timescape, zodat alle events van deze contactpersoon zichtbaar worden.

Het is onhandig dat je in het telefoonboek niet meteen een letter kan intoetsen om naar een bepaald contact te gaan: hiervoor moet je eerst nog op ‘zoeken’ klikken. Het scrollen door de contacten gaat niet erg makkelijk. Het is mogelijk om naar een letter in het alfabetisch overzicht te slepen, maar het valt nog niet mee om meteen bij de juiste letter uit te komen: vaak schiet de telefoon te ver door.

Messaging

Het typen van een sms’je gebeurt op een QWERTY-toetsenbord op het touchscreen. Als de telefoon gekanteld wordt, kantelt dit scherm automatisch mee. Er is geen verschil in opties tussen de horizontale en de verticale stand, behalve dat de toetsen op het horizontale screen wat groter zijn. Dit is geen overbodige luxe, want zelfs op het horizontale screen zijn de toetsen erg klein. Bovendien reageert het scherm niet altijd snel genoeg, wat snel typen bemoeilijkt.

De woordenboekfunctie verandert woorden die er niet in staan automatisch in een bekend woord na een spatie, tenzij het getypte woord geselecteerd wordt in de lijst van opties. In dat geval staat het ‘nieuwe’ woord meteen in het woordenboek. Voor interpunctie anders dan een punt om komma moet er eerst een ander toetsenbord gekozen worden. Het is erg onhandig dat je niet makkelijk kan navigeren door de getypte tekst.

Wil je een woord dat je eerder getypt hebt, veranderen, dan moet je met een aanraking naar dit woord navigeren. Door het kleine scherm lukt dit meestal niet. Naast SMS zijn er vele andere messagingopties, zoals MMS, e-mail en Google Talk. Het toestel beschikt ook over een RSS-lezer.

Connectivity

WiFi en Bluetooth hebben geen toegangsmogelijkheid via een van de hoofdmenu’s, maar worden via Instellingen bereikt. WiFi geeft een lijst van gevonden open netwerken weer, waaruit het gewenste netwerk geselecteerd moet worden. Voor een eerder gebruikt netwerk is het niet nodig het wachtwoord nog eens in te voeren.

Bestanden via Bluetooth ontvangen is geen probleem, maar hoe een bestand via Bluetooth verzonden kan worden blijft een raadsel. De browser van de Xperia X8 is onoverzichtelijk te noemen. Het is mogelijk om in en uit te zoomen op een site, maar verder zijn er eigenlijk geen mogelijkheden.

Camera

De Xperia X8 beschikt over een 3.2 megapixel camera. Er zit geen flitser op het toestel. Wel is er een twilight-modus, maar ook hiermee is het onmogelijk om in het donker te fotograferen. Andere instelbare kwaliteitsmodus zijn: sport en strand/sneeuw.

De foto’s bij daglicht zijn van goede kwaliteit, maar bij kunstlicht wordt het beeld al snel vlekkerig. Er is geen zoomoptie. De camera geeft ook geen aparte functies, maar de filmpjes kunnen wel geschikt gemaakt worden voor MMS en zien er aardig goed uit. De gemaakte foto’s kunnen verzonden worden via MMS, en e-mail.

Verder kun je ze meteen op Facebook, Gmail of Picasa plaatsen. De foto’s worden als een stapeltje weergegeven, waar je makkelijk doorheen kan bladeren. Zoeken naar een specifieke foto wordt lastig omdat je de foto’s geen naam geeft, maar in het album worden de foto’s als tegels naast elkaar weergegeven. Alles bij elkaar is dit een goede, basic camera.

Aanwezige programma's

Op de Xperia X8 zitten alle programma’s die je bij een smartphone mag verwachten. Onder de standaard uitrusting vallen een wekker, gebruikershandleiding, kalender, FM-radio, ruimte voor opmerkingen, calculator, timer en stopwatch.

Daarnaast zijn Playnow, Geotags en TrackID in het menu te vinden. TrackID belooft om opgenomen liedjes te kunnen herkennen, en die belofte wordt (mits er weinig omgevingsgeluid aanwezig is) ruimschoots waargemaakt. In onze test werden zelfs regionale artisten herkent! Meer apps kunnen in de Android-market gedownload worden.

Games

Crazy Pinguin is een van de spelletjes die standaard bij de Xperia X8 zitten. Hierbij gaat het erom pinguïns veilig door een van ijsberen vergeven gebied te manoeuvreren. Verder is er Tower Bloxx New York, waarbij het het doel is om een zo hoog mogelijke toren te bouwen. Andere bijgeleverde spelletjes zijn alleen gratis tijdens de proefperiode.

Extra's

Net als de andere Android-telefoons is de Xperia X8 uitgerust met Google Maps en de bijbehorende Navigatie. Uitgebreider is Wisepilot dat standaard wordt meegeleverd. Het gaat hier alleen helaas om een probeerversie.

Conclusie

De Xperia X8 is aan de ene kant zeer compleet te noemen. Voor de gebruiker die op zoek is naar een smartphone die uitgebreid is, maar niet verdwaald wil raken in een woud aan mogelijkheden, is deze telefoon dan ook zeker geschikt. Jammer genoeg is Timescape in deze versie zo uitgedund, dan een groot deel van de aantrekkingskracht ervan verloren gaat.

Tegelijkertijd maakt het matig functionerende touchscreen, dat de Xperia X8 geen optie is voor mensen die voornamelijk willen bellen en sms’en en de andere toepassingen slechts sporadisch gebruiken. Sony Ericsson doet een aardige poging tot het in de markt zetten van een toestel in het middensegment, maar zal nog wel het een en ander moeten verbeteren, voor de Xperia X8 echt nieuwe doelgroepen zal aanspreken.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony X8 review