Sony Ericsson Xperia X10 mini pro review

Sony Ericsson heeft besloten om tegen de trend van alsmaar grotere en spectaculairdere smartphones in te gaan.

Natuurlijk doen ze met de X10 ook aan die trend mee, maar met de X10 mini pro komen ze met het compleet tegenovergestelde: Een drastisch verkleinde versie van de X10 met een fysiek QWERTY-toetsenbord. Dat levert een heel schattig telefoontje op. Naast het fysieke toetsenbord heeft Sony Ericsson daar ook nog een 5.0 megapixel camera met flitser in weten te proppen.

In combinatie met Android vinden wij het dan ook erg interessant om te zien hoe dat allemaal samenwerkt op een niet al te ruim bemeten beeldscherm. Natuurlijk is de broederstrijd met de Sony Ericsson Xperia X10 mini interessant, maar als we vasthouden aan het fysieke toetsenbord dan is de tegenstand beperkt. Twee mogelijke opponenten zijn de Nokia N97 mini en de LG GW620.

Plus- en minpunten Sony Ericsson Xperia X10 mini pro

  • Compacte vormgeving
  • Sony Ericsson interface
  • Toetsenbord
  • Camera
  • Uithoudingsvermogen
  • Android 1.6

Wat zit er bij het toestel?

In het doosje ligt bovenop de accessoires het toestel in een mal. Eronder vinden we een 2GB microSD geheugenkaartje, headset, microUSB-kabel met adapter voor het stopcontact en de noodzakelijke handleidingen. De headset heeft mooi vormgegeven in-eardopjes en komt met sleeves in twee maten. De headsetaansluiting op het toestel ziet er wat vreemd uit. Dit is waarschijnlijk voor andere accessoires want er past gewoon een 3.5mm audiojack in. De batterij van de X10 mini pro heeft een capaciteit van 900 mAh.

Uiterlijk

Het toestel bestaat vanzelfsprekend uit twee helften. Dit wordt nog eens benadrukt door het ontwerp en materiaalgebruik. De helft met het scherm is gemaakt van glanzend, zwart plastic. De andere helft is afgezet met een chroomkleurige rand en is verder in zijn geheel bedekt door de batterijcover. Deze heeft een rubberen laagje voor extra grip.

Boven het scherm zitten respectievelijk links en rechts de sensoren en een LED-lampje. Onder het scherm zitten drie hardwareknoppen. Van links naar rechts zijn dit de menu-, home- en terugtoets. Aan de bovenkant van het toestel zit de aan/uit- en schermvergrendeltoets. Links op het toestel zit de USB-aansluiting en rechts de volumeknoppen en cameratoets.

Aan de achterkant is in de batterijcover ruimte uitgespaard voor de luidspreker, camera en flitser. Onder de batterijcover kan de geheugenkaart verwisseld worden zonder de batterij te verwijderen. Voor het verwisselen van de SIM-kaart moet de batterij er wel uit.

Het schuifmechanisme werkt met behulp van een veer en gaat erg soepel. Er zit nauwelijks speling in. Jammer genoeg zit er wel wat ruimte tussen de twee helften waardoor een beetje licht kan ontsnappen. Door zijn forse dikte maar voor de rest erg bescheiden afmetingen valt de X10 mini pro nog iets meer op in je broekzak dan andere mobiele telefoons. Het toestel ligt wel erg prettig in de hand.

Uithoudingsvermogen

Door zijn formaat was het niet mogelijk om een forse batterij in de X10 mini pro te plaatsen. Ondanks het bescheiden beeldscherm is zijn uithoudingsvermogen dus niet iets om trots op te zijn. Met enige moeite weet de X10 mini pro het een volle 24 uur uit te houden op één acculading. De schermhelderheid hadden wij voortdurend op 100% staan. Wanneer de telefoon aangeeft dat de batterij bijna leeg is kun je een overzicht openen om te zien welke functies het meeste vragen van de batterij.

Belkwaliteit

Bellen met zo’n klein toestel als de X10 mini pro aan je oor voelt in het begin een beetje raar. Gelukkig heeft de geluidskwaliteit van het gesprek er niet onder te lijden. Het geluid is helder en kan behoorlijk hard. De luidspreker produceert helemaal een luid en duidelijk geluid. De volumetoetsen reageren helaas slecht tijdens een gesprek. Dit is vooral een softwareprobleem, denken wij, en kan dus in de toekomst verholpen worden.

Een gesprek starten gaat het makkelijkst door gewoon in de contactenlijst de naam van de gewenste persoon te typen. De nabijheidsensor zorgt ervoor dat het scherm automatisch in- en uitschakelt tijdens het bellen. In een gesprek hebben de linker en rechter onderhoek van het scherm de functie om het toetsenbord te openen en het gesprek te beëindigen. Pas wanneer je het toetsenbord hebt geopend kun je de luidspreker inschakelen.

Het gespreksoverzicht is niet meer dan een lijst met uitgaande, ontvangen en gemiste oproepen. Deze lijst kan geopend worden met behulp van de snelkoppeling in de linker onderhoek van het startscherm of via het menu.

Beeldscherm

Het scherm van de X10 mini pro meet diagonaal 2.5 inch en heeft een resolutie van 240 x 320 pixels. Dit zijn geen spectaculaire specificaties, en het beeld ziet er dan ook niet spectaculair uit, maar functioneert in het dagelijks gebruik prima. De details van de interface zijn wel een beetje wazig. Voor het scherm kunnen alleen de helderheid en time-out van de verlichting worden ingesteld. Er is geen automatische stand voor de schermhelderheid. De helderheid van het scherm is niet erg fel maar op 100% ingesteld is het goed te doen. Bij het gebruik van sommige applicaties kunnen de beperkte afmetingen van het scherm je een beetje in de weg zitten.

Het touchscreen van de X10 mini pro reageert vlot en is nauwkeurig genoeg. De gehele interface schakelt automatisch en vlot over naar de horizontale stand zo gauw het toestel wordt opengeklapt. Dit zorgt ervoor dat er ook makkelijk met het toestel is te werken in de uitgeklapte stand. De X10 mini pro is waarschijnlijk de enige touchscreentelefoon met volledig QWERTY-toetsenbord die je met één hand kan bedienen.

Menu

De interface van Android is flink onder handen genomen door Sony Ericsson. Hierdoor zie je het standaard Android bijna nergens meer terug. De statusbalk kan nog steeds naar beneden gesleept worden om meldingen en toepassingen direct te raadplegen of openen. Helaas draait de X10 mini pro nu nog op Android 1.6, maar Sony Ericsson heeft er wel voor gezorgd dat het maximale gebruiksgemak wordt gehaald uit het kleine beeldscherm. Op het startscherm staat in elke hoek van het scherm een snelkoppeling naar een applicatie. Deze snelkoppelingen kunnen door de gebruiker zelf ingesteld worden. Het menu is opgebouwd in rastervorm met op elke pagina maximaal negen pictogrammen. De volgorde kan door de gebruiker volledig aangepast worden.

Sony Ericsson heeft wat gewijzigd aan de functionaliteit van de menutoets en hometoets. Als je eerder met Android hebt gewerkt is dit even wennen, maar wanneer dit je eerste Androidtoestel is dan heb je er geen last van. Het is wel handig om je te realiseren dat Sony Ericsson heeft bedacht dat je maar één startscherm hebt. Je kunt wel gewoon extra widgets op het startscherm plaatsen maar met de hometoets keer je altijd terug naar het widget waar je was voordat je een toepassing opende. Je hebt dus niet een primair startscherm met het belangrijkste widget waar je altijd naar terugkeert. Het aantal widgets dat je kan toevoegen is vrijwel eindeloos maar het is niet mogelijk om extra pictogrammen van apps op het startscherm te plaatsen.

De Timescape en Mediascape-interface zoals we die kennen van de Sony Ericsson Xperia X10 vinden we niet terug op de X10 mini pro. Mediascape voor het voor het categoriseren van multimediabestanden vinden we helemaal niet terug en Timescape is gewoon een losse applicatie. Meer hierover verderop in deze review.

Het mooiste van de wijzigingen die Sony Ericsson heeft doorgevoerd in de interface is dat het erg goed werkt allemaal. Het ziet er mooi uit en werkt vlot op het toestel.

Telefoonboek

Het telefoonboek heeft twee tabbladen. Eentje voor alle contacten bij elkaar en eentje voor de favorieten. Het is aan te raden om voor je favoriete contactpersonen een afbeelding op te slaan. Anders zijn ze moeilijk uit elkaar te houden want er staat geen naam bij. Scrollen door de contactenlijst gaat erg soepel.

Voor een nieuw contact kunnen afbeelding, naam, nummer en favoriet meteen ingevoerd worden. Extra velden voor nummer, e-mail, IM-adres, adres, bedrijf, opmerking en beltoon kunnen eenvoudig toegevoegd worden.

Het telefoonboek kan (nog) niet gekoppeld worden aan sociale netwerken. Het is wel mogelijk om individuele contactpersonen te koppelen aan updates uit Timescape. Heel veel wijzer wordt je hier niet van. Het enige dat je vervolgens kan doen is in het gegevensoverzicht van die contactpersoon op de Timescapetoets drukken en alle statusupdates, berichten en gemiste oproepen van die persoon bij elkaar zien.

Messaging

Ook voor het openen van de SMS-applicatie staat standaard een snelkoppeling op het startscherm. Ontvangen en verzonden berichten worden gegroepeerd per contactpersoon als gesprek weergegeven. Het toevoegen van een contactpersoon en opstellen van een bericht gaat soepel. Tijdens het typen van een bericht blijft er niet veel ruimte over om eerder ontvangen berichten te lezen. Dit komt doordat boven en onder in beeld een dikke balk verschijnt.

Het is weliswaar mogelijk om met een virtueel numeriek toetsenbord tekst in te voeren maar dat is gekkenwerk, aangezien je de beschikking hebt over een uitstekend fysiek QWERTY-toetsenbord. Blind typen vereist wat oefening maar je kan wel lekker snel typen. Voor cijfers en de meest gebruikte symbolen hebben een aantal toetsen een secundaire functie. Met pijltjes naast de spatiebalk kan door tekst genavigeerd worden.

Naast de Gmail-applicatie staat er ook een gewonen e-mailapplicatie op de X10 mini pro. In de meeste gevallen zal het invoeren van e-mailadres en wachtwoord voldoende zijn om het account in te stellen. Er kan naast het Gmail-account één ander account ingesteld worden op het toestel. Ook Google Talk is aanwezig op de X10 mini pro.

Connectivity

Door middel van een widget op het startscherm kunnen onder andere WiFi, Bluetooth en gegevenssynchronisatie snel aan- en uitgezet worden. Het voor de eerste keer verbinden met een netwerk of apparaat via WiFi of Bluetooth moet via het instellingenmenu gebeuren. Met een eerder gebruikt netwerk wordt automatisch opnieuw verbinding gemaakt. Wanneer WiFi-netwerken binnen bereik zijn verschijnt er een melding in de statusbalk. Het is in Android 1.6 niet mogelijk om bestanden via Bluetooth te verzenden. Deze optie komt met de update naar Android 2.1 beschikbaar voor de X10 mini pro. Bij het koppelen met de PC via de USB-kabel kan gekozen worden uit de opties massa-opslag, PC Companion of opladen.

De browser op de X10 mini pro is al behoorlijk prettig in gebruik maar zal nog beter worden met de komst van Android 2.1. Op het moment is de vormgeving wel erg minimalistisch. Vrijwel alle functies moeten via de menutoets gebruikt worden. Zoomen kan alleen met de toetsen op het scherm. Na het zoomen wordt de indeling van de tekst automatisch passend gemaakt voor het scherm. Het is mogelijk om meerdere vensters te openen. Er is geen ondersteuning voor Flash en soms heeft de weergave van sites wel erg te lijden onder de bescheiden specificaties van het beeldscherm.

Camera

De interface van de camera volgt dezelfde weg als die op het startscherm. Elke hoek van het scherm heeft een aparte functie. De linkerbovenhoek is om de flitser aan of uit te zetten. De rechterbovenhoek is voor het schakelen tussen foto of video. Rechtsonder kun je de fotomodus selecteren. Er kan gekozen worden auto, macro, twilight of sport. De linkerhoek tot slot is een snelkoppeling naar het album. Dit zijn de instelmogelijkheden en daar moet je het mee doen. Waarschijnlijk zal de functionaliteit met de komst van Android 2.1 wel uitgebreid worden.

In de videomodus ziet de interface er hetzelfde uit alleen functioneert de flitser nu als lampje.

Ondanks of misschien wel dankzij de beperkte instellingsmogelijkheden is het resultaat van de fotocamera heel behoorlijk. De camera opent snel en ook een foto nemen gaat vlot. Kleuren en details worden goed weergegeven en ruis is niet snel zichtbaar. De foto’s zijn soms wel een beetje dof en contrastverhoudingen worden niet altijd goed weergegeven. Ook video’s, met een maximale resolutie van 640 x 480 pixels, zien er prima uit. Het beeld is scherp en vervaagd niet heel veel bij bewegingen.

Aanwezige programma's

Op de X10 mini pro staan standaard de toepassingen alarm, kalender, gebruikershandleiding, muziekplayer, opmerkingen, FM-radio, Timescape, Facebook, PlayNow, video, YouTube, TrackID, rekenmachine, timer, stopwatch, gebruikerssupport, creatouch, synchroniseren, backup and restore, neoreader, RoadSync mail en Roadsync Calendar.

In Timescape kun je statusupdates van Twitter, Facebook en Hyves én berichten en gemiste oproepen in één scherm samen weergeven. Deze worden getoond op aparte tegels. Voor extra functies van de sociale netwerken moet de browser geopend worden.

Het is natuurlijk fijn als je mobiele telefoon zoveel mogelijk functies out-of-the-box heeft, maar als je een gedeelte van deze toepassingen (of games) niet gebruikt zitten ze alleen maar in de weg in het geheugen en het menu. Bovendien kan je op de X10 mini pro zelf allerlei apps downloaden vanuit de Android Market. Hier staan allerlei toepassingen en spelletjes in die gescheiden zijn in categorieën en betaald en gratis. De kosten van een betaalde app kun je binnen 24 uur na aanschaf terugvragen als hij niet bevalt. Door de resolutie van het scherm en de oude Androidversie zijn sommige apps niet te vinden in de Market.

Games

Er staan standaard drie spellen op de X10 mini pro. Dit zijn CA Gold Rush, Roller Coaster en Peggle. Helaas gaat het in de eerste twee gevallen om trialversies en na een korte kennismakingstijd moet je betalen om nog te kunnen spelen. Bij Peggle moet je bolletjes in beeld wegspelen met een balletje. Alledrie de spellen zijn niet erg bijzonder en in de Market staan genoeg interessantere opties.

Extra's

Vanzelfsprekend staat op dit Androidtoestel de applicatie Google Maps geïnstalleerd. Na het updaten van Google Maps via de Market heb je gratis de beschikking over Google Maps Navigation. Tevens komen er icoontjes voor Google Plaatsen en Latitude in het menu bij. Google Navigation kan je gesproken aanwijzingen geven voor gebruik in de auto of al wandelend.

Naast Google Maps staat ook nog Wisepilot geïnstalleerd op het toestel. Dit is ook complete navigatiesoftware met een overzichtelijk interface die goed te bedienen is via het touchscreen.Net als Google Maps Navigation haalt ook Wisepilot de kaarten tijdens het gebruik via internet binnen. Ook aan deze applicatie heb je in het buitenland dus weinig. Gebruikt van Wisepilot is alleen de eerste maand gratis, daarna moet je betalen voor een licentie.

De GPS-ontvanger van het toestel heeft erg snel een fix van je positie. Navigatiesoftware kan natuurlijk heel erg van pas komen maar het scherm van de X10 mini pro is wel wat aan de kleine kant om er prettig gebruik van te kunnen maken. De gesproken meldingen zijn wel duidelijk te verstaan.

Conclusie

De Sony Ericsson X10 mini pro is door zijn vormgeving een opvallende verschijning. Het is altijd even afwachten hoe zo’n kleine mobiele telefoon zich weet te weren in het dagelijks gebruik. Dankzij Android met zijn uitgebreide mogelijkheden en goede hardware brengt de X10 mini pro het er erg goed vanaf. Het kleine toestel is uitstekend met één hand te bedienen en alles werkt soepel. Alle functies zijn mooi met elkaar verbonden door de uitstekende interface en typen gaat prima op het fysieke toetsenbord.

Dit prettige gebruik zorgt er wel voor dat de batterij snel leeg loopt. Ondanks de mooie interface van Sony Ericsson is het voor de altijd voortrazende ontwikkeling toch wel fijn als de Androidversie op de X10 mini pro wordt geüpgrade. De update naar Android 2.1 zal waarschijnlijk in de loop van oktober komen. Deze brengt een aantal noodzakelijke updates maar ook toegevoegde functionaliteit. Hierdoor zal de X10 mini pro nog wel een tijdje mee kunnen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony X10 mini pro review