Sony Ericsson W800i review

Middels een goed geregistreerde hype heeft Sony Ericsson met de W800i, de eerste succesvolle en compromisloze combinatie van een Walkman® en een mobiele telefoon, op de markt gezet.

Gebouwd op het oerdegelijke en zeer krachtige fundament van de K750i, bevat heeft toestel dezelfde eigenschappen als de K750i, maar is het toestel aangevuld met een nieuwe mediaspeler en een sterk verbeterende headset. Qua hardware is de W800i identiek aan de K750i, alleen de uiterlijke kenmerken zijn aangepast. Het begin van een nieuw paradigma in de mobiele wereld.

Tijdens 3GSM in Cannes, afgelopen februari werd er al een tipje van de sluier opgelicht, en tijdens de CeBIT waren alle details bekend. Toch heeft het nog tot midden augustus moeten duren eer het toestel daadwerkelijk op de winkelvloer te vinden was. Het is duidelijk: Sony Ericsson wordt ingezet om voor Sony het verloren terrein op het gebied van portabele audio terug te kapen. De Walkman moet weer een verkoophit worden, en de W800i is het eerste bewijs van de serieuze plannen die men heeft.

Plus- en minpunten Sony Ericsson W800i

  • Dubbel uiterlijk
  • Afmeting en gewicht
  • Geheugenkaart slot
  • Goed beeldscherm
  • Laden via de datakabel
  • Toestel wordt als verwisselbare schijf getoond in verkenner PC
  • Fantastische camera
  • Camera functionaliteit
  • FM radio met RDS functionaliteit
  • Plaatsing soft keys
  • Oranje afdekkapje verkleurt snel
  • Verwijderen batterijklep
  • Wisselende belkwaliteit
  • Onduidelijk mappenstructuur op geheugenkaart
  • Camera en bediening camera vraagt gewenning
  • Videocamera staat niet in vergelijking tot camera

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel is rijkelijk bedeeld met zijn accessoires. De geleverde doos is een juweeltje voor het oog. Vervaardigd uit transparante kunststof trekt het direct de aandacht. Al is het alleen al door het gebruik van de fel oranje kleur die kennelijk als icoon voor de mobiele Walkman gekozen is. In de doos vind de gebruiker een schat aan componenten

De conclusie over het accessoires pakket is dat het allemaal erg goed in elkaar zit. Vele merken doen het minder en Sony Ericsson toont absoluut zijn ware aard door op deze wijze het pakket te leveren. Ronduit netjes!

• Toestel
• Accu (900 mAh)
• Lader
• Stereo headset (In-ear, vergelijkbaar met Sony MDR-EX71) + reserve dopjes
• USB datakabel
• 512 MB Memory Stick Duo
• Memory Stick Duo converter + opberghoesje
• CD-ROM met PC Suite en disc2phone software
• Koord
• Engelse handleiding en Quick guide
• Nederlandse handleiding en Beknopte handleiding
• SAR informatie en Service en Support booklet
• Uitleg batterijklep
• Voorwaarden PlayNow
• Accessoires booklet

Over het toestel, accu en lader laten meer. De headset is een afgeleide van het topmodel, de MDR-EX71. Dankzij het In-ear concept is de basweergave subliem, al zullen niet alle gebruikers even tevreden zijn over het In-ear dragen van een headset. Met behulp van de meegeleverde adapters wordt de headset weliswaar op maat gemaakt, maar het blijft echt even wennen. Omdat de headphone kabel flexibel van constructie is, kan de gebruiker ook zijn favoriete headset (mits voorzien van mini jack) op de kabel aansluiten. Het toestel laden via de datakabel is mogelijk. Data communicatie vindt via deze kabel plaats middels de USB 2.0-standaard, snelheid is dus gegarandeerd.

De meegeleverde geheugenkaart is een 512 MB Memory Stick Duo van Sandisk. Geheugenkaarten tot 2 GB worden door het toestel geaccepteerd. Het nadeel van Memory Stick geheugenkaart is vooral de prijs en de snelheid van de kaart. SD en Mini-SD kaarten zijn vele malen sneller dan Memory Stick Duo. Van de andere kant, op de meegeleverde kaart passen al ruimschoots 10…12 CD’s, voor veel gebruikers voldoende. Om te verhullen dat het niet gelukt is oranje Memory Sticks te bemachtigen zitten ze al in het toestel, keurig verscholen achter een oranje kapje.

Op de PC Suite CD staat alle software die men nodig heeft, inclusief software om elke audio CD te rippen naar MP3 files. De inhoud van de software komt nog aanbod in de review, maar het kan nu alvast gemeld worden dat deze in een net hoesje is opgeborgen en meegeleverd in de doos.

Middels een goed geregistreerde hype heeft Sony Ericsson met de W800i, de eerste succesvolle en compromisloze combinatie van een Walkman® en een mobiele telefoon, op de markt gezet. Gebouwd op het oerdegelijke en zeer krachtige fundament van de K750i, bevat heeft toestel dezelfde eigenschappen als de K750i, maar is het toestel aangevuld met een nieuwe mediaspeler en een sterk verbeterende headset. Qua hardware is de W800i identiek aan de K750i, alleen de uiterlijke kenmerken zijn aangepast. Het begin van een nieuw paradigma in de mobiele wereld.

Tijdens 3GSM in Cannes, afgelopen februari werd er al een tipje van de sluier opgelicht, en tijdens de CeBIT waren alle details bekend. Toch heeft het nog tot midden augustus moeten duren eer het toestel daadwerkelijk op de winkelvloer te vinden was. Het is duidelijk: Sony Ericsson wordt ingezet om voor Sony het verloren terrein op het gebied van portabele audio terug te kapen. De Walkman moet weer een verkoophit worden, en de W800i is het eerste bewijs van de serieuze plannen die men heeft.

Uiterlijk

Hoewel de W800 direct afgeleid is van de K750i is het toch even schrikken. De lay-out van de behuizing is “gestolen” van de D750i die T-mobile levert, en de kleurstelling roept gemengde reacties op. Het spreekt aan of niet. Gebroken wit en oranje zijn sterk contrasterende kleren die de aandacht vragen. Na een eerste confrontatie treedt gewenning op en vindt men het al snel gewoon. Ook andere toekomstige Walkman-modellen (zoals de W550i) hebben deze opvallende orange kleur in de behuizing verwerkt zitten.

Het toestel is met zijn 99 gram ronduit licht, maar daarbij wel zes gram zwaarder dan de K700i en dat merkt men. Verder heeft het toestel met afmetingen van 100 x 46 x 21 mm absoluut geen klagen. Het toestel is ronduit klein en komt ook kleiner over dan de K700i, die eigenlijk zelfs nog kleiner is. Wanneer men kijkt naar andere modellen zoals de D500 of 6630 dan zal men zal snel zien dat het toestel zich aardig goed red opgenoemde punten.

Het totale beeld van het toestel is zeer goed qua uiterlijk, maar hier en daar zijn een aantal punten die naar voren kwamen toen men het toestel in de handen kreeg. Het beeldscherm in het toestel lijkt zo in het toestel geplaatst te zijn dat het lijkt dat het toestel heel erg breed is en dat iemand er op is gaan zitten. Het toestel geeft het idee in verhouding breder te zijn dan lang. Wat hiervoor de reden is, is moeilijk maar het lijkt het scherm te zijn dat best groter had kunnen zijn. De knoppen aan de voorzijde zijn verchroomd en zien er profi uit. Helaas zijn ze wel wat krasgevoelig en nodigen uit tot poetsen. De functieknop midden in de bovenste rij vertoont het Walkman-logo en geeft toegang tot de media player. De shortcut toets van de K750i is daarmee verdwenen. Gelukkig is het toestel nu achter de cursorknop geplakt zodat de functie bewaard is gebleven,

Om daarna gelijk over de kwaliteit van de constructie te beginnen valt het gelijk op dat het toestel op het eerste gezicht goed in elkaar zit. Maar let men echt goed op dan komen de eerste kleine punten naar voren. Ook bij dit model was het een hele kunst om de batterijklep op de achterzijde te verwijderen. Die zat zo vast dat het meer dan half uur kosten om deze te verwijderen, enige hulpmiddelen inbegrepen. De camera activatie knop die het beschermkapje voor de lens verwijdert en tevens de camera activeert werkt perfect. De duurzaamheid van de coating waarmee de kast afgewerkt is, moet in de praktijk blijken.

De verdere kwaliteit van de gebruikte materialen mag goed genoemd worden. Geen kraakje in het toestel te horen momenteel en het voelt allemaal net wat beter aan als de D500, maar weer net wat minder als de enorme goede kwaliteit van de E720. Enig minpuntje is het oranje afdekkapje voor de Memory stick. Zeker bij de eerste modellen is het niet kleurvast genoeg.

De verdere opties op het toestel zijn op de voorkant natuurlijk het toetsenbord dat goed voldoet en waarbij men als niet Sony Ericsson gebruiker moet wennen aan de plaats van diverse tekens tijdens het invoeren van tekens. De centrale 5-richtings bedieningstoets doet zijn werk goed en netjes. Geen problemen op dat vlak. Ook de andere toetsen zitten waar men ze mag verwachten van Sony Ericsson, dat betekend dus geen ophang en opneemtoets, maar de twee soft keys die deze functies overnemen. Op de linkerzijkant vindt men de ingang voor de geheugenkaart, die wat moeite vraagt om te open, maar netjes is afgewerkt en de sneltoets voor bijvoorbeeld de radio, media speler of de laatste applicatie die men gestart heeft Dus of de radio of de media player. De radio werkt alleen wanneer de stereo headset in het toestel is geplaatst.

Op de rechterkant van het toestel zijn de camera (op)neemtoets en de zoom en geluidsniveau button geplaatst. Beide doen werk naar behoren. Hierover laten meer bij het onderdeel camera. Op de bovenkant vindt men de infraroodpoort en de aan/uit toets. De aan/uit toets ligt wat verzonken in het toestel en is daardoor wellicht wat lastig in te drukken. De onderkant van het herbergt de interface poort en aansluiting voor de datakabel. Deze is compleet vernieuwd en men kan dus geen enkele van de oudere accessoires gebruiken voor de W800i. Dit is jammer, maar daarvoor heeft Sony Ericsson wel een oplossing bedacht. Simpelweg nieuwe accessoires aanbieden.

De achterkant van het toestel mag als laatste natuurlijk niet onbesproken blijven. Het toestel heeft echt het uiterlijk gekregen als een digitale camera. Extra is uiteraard het spiegeltje dat we alleen op camera telefoons vinden. De meeste mensen vinden dan ook dit gedeelte van het toestel het mooiste. De camera is niet gelijk met de rest van het toestel verzonken en steekt als een ronde metaalkleurige schijf iets uit. De camera wordt geactiveerd met een keurig en handig geplaatst knop die tevens het lenskapje verwijdert. Op dit moment dat de camera actief wordt knippert de camera button op de rechterzijkant maar daarover later meer. De ingebouwde flitser bevindt zich boven de camera en de luidspeaker onder de camera. Optioneel kan de camera van een echte flitser voorzien worden waardoor het flitsbereik flink vergroot wordt. Een LED als lichtbron blijft toch maar behelpen en wekt nog steeds de indruk eerder als gadget dan als waardevolle aanvulling aangebracht te zijn,.

Zoals beschreven in dit gedeelte van de review zal het toestel echt een succes worden qua uiterlijk en afmeting in relatie tot de mogelijkheden, met een paar kleine minpunten waarop men moet letten bij de aanschaf. Het toestel heeft momenteel samen met een aantal andere modellen één van de beste punten op het gebied van het uiterlijk en mag dus wel degelijk als sterk punt worden aangemerkt al moet men die constructie fouten oplossen.

Uithoudingsvermogen

Het laden van het toestel kost rond de twee uur bij dit toestel en dat is niet echt lang of kort. Gewoon redelijk. Men kan het toestel opladen via de meegeleverde datakabel (USB charging) of via de standaard lader, die een nieuwe connector heeft gekregen. Hierdoor kan men oudere accessoires niet meer gebruiken. Dat is ronduit jammer, maar men moet een keer vooruit op dit vlak.

Het toestel heeft een redelijk tot goed uithoudingsvermogen. Tijdens het testen van twee weken heeft het toestel drie keer aan de lader gehangen. De eerste keer was voor het doorladen, de laatste keer was voor het opladen en daarna versturen van het toestel. Ronduit netjes dus dat het toestel zich netjes houdt. Een dag of vier zonder te laden is zeker mogelijk. Gaat men daarnaast MP3 of radio luisteren, schiet men af en toe een afbeelding met de camera en maakt men een nieuw bericht of heeft men een kort gesprek dan wordt het allemaal natuurlijk wat minder. Vooral het gebruik van de MP3 speler en radio zorgen ervoor dat het toestel wat minder lang te gebruiken is. Wordt de W800i alleen als MP3-speler gebouwd, en is de telefoon functie uitgeschakeld, dan werkt het toestel tot zo’n 30 uur op een landing. Geen slechte specificatie.

Belkwaliteit

Sony Ericsson is samen met Nokia altijd op een hoog geweest qua belkwaliteit. Van te voren mag dan ook niet anders verwacht worden van de W800i dat dit niet anders is, maar helaas houdt het toestel niet altijd de eer hoog.
De kwaliteit is vergeleken met een Sony Ericsson P910i en Nokia 6630 en daaruit bleek dat contacten die gebeld worden de kwaliteit van de W800i beter vinden dan die van de 6630 en de P910i.

De standaard meegeleverde headset doet zijn werk prima; wanneer de grote connector in het toestel is gestoken wordt automatisch het (aanpasbare) profiel 'Portable Handsfree' geactiveerd. De W800i beschikt over voice dialling voor circa dertig namen en een beperkte voice command: alleen gesprekken aannemen en weigeren door middel van een gesproken opdracht behoort tot de mogelijkheden. De functie werkt erg goed en simpel.

Vanuit de standby-stand geeft de linker softkey (Gesprek) toegang tot het complete gespreksoverzicht. Uit dit scherm blijkt duidelijk de aangepaste gebruikersinterface waarbij tabbladen worden gebruikt. Het gebruik van dergelijke tabbladen is niet nieuw; in oudere Ericsson modellen kwamen ze ook al voor. Het gespreksoverzicht bestaat uit vier bladen: Alle, Uitgaand, Beantwoord en Gemist. Alle gesprekken die met de W800i zijn gevoerd worden hier gerubriceerd weergegeven. Overige gegevens met betrekking tot gesprekken zijn terug te vinden onder het icoon Instellingen op het tabblad Gesprekken. Hier zijn diverse tellers geplaatst; naast duur en kosten van de gesprekken worden hier het aantal verzonden SMS- en MMS-berichten en de hoeveelheid ontvangen data geregistreerd. Alle tellers zijn uiteraard op nul te stellen, individueel en allen gelijktijdig.

De W800i beschikt over polyfone beltonen waarbij maximaal 40 kanalen worden weergegeven via de speaker op de achterzijde. Het toestel herkent meerdere formaten; de meest belangrijke (MIDI, MP3, WAV en IMY) worden ondersteund. De kwaliteit van de weergave is zeker goed, maar klinkt scheller dan een Samsung of Nokia-toestel. Verderop zal de speaker in relatie tot het afspelen van MP3 bestanden worden besproken. Beltonen zijn onder andere via Bluetooth, infrarood en email eenvoudig van PC over te brengen naar het toestel en vice versa.

Beeldscherm

Het beeldscherm is opnieuw een stap vooruit voor Sony Ericsson. Na de P910i is nu ook deze telg uitgerust met een 260.000 kleuren TFT scherm. Het scherm heeft dezelfde resolutie als vele andere modellen momenteel, zoals de D500 en E720 en dat is 176 x 220 pixels. Het fysieke oppervlak van het scherm is alleen kleiner dan beide Samsung modellen. Dat geldt ook voor het scherm van de 6630/6680 dat groter is. Het enige scherm dat kleiner is dan de W800i is het scherm van de Nokia 6230i, die daarnaast ook een compleet andere resolutie van 208 x 208 gebruikt.

De scherpte en kwaliteit van het scherm is beter dan de D500 en 6630/6680. Men kan het vergelijken met de scherpte van een 6230i, maar dat is eigenlijk niet vergelijken door de verschillende resolutie en afmeting. Het scherm van de W800i komt wel donkerder over dan bijvoorbeeld het scherm van een 6230i, maar de invloed van de omliggende cover kan hierop een grote rol spelen.

Eventuele instellingen aan het scherm zijn onder andere de keuze voor een screensaver (afbeelding of een slaapsstandklok) en de helderheid. Verder zijn er geen extra mogelijkheden.

Zoals de meeste toestellen met een 'candy bar design' en een beeldscherm dat vlak en glad aansluit op de behuizing van het toestel, heeft ook het scherm van de W800i te lijden onder transpiratievocht, vooral bij warm weer. Helaas is daar niets aan te veranderen. Oh ja, voor de mensen met een poetsmanie, men heeft de handen vol aan het scherm van het toestel. Het is amper schoon te krijgen na een gesprek en men kijkt constant door een waas van vlekken. Een klein, maar irritant smetje op dit fantastisch mooie scherm.

Menu

Het menu heeft amper tot geen wijzigingen ondergaan ten opzichte van de K700i. Hier en daar zijn wat iconen gewijzigd, maar over het algemeen geen reden tot klagen. Dat was er bij de K700i al niet dus heeft men bij de W800i daarop geen wijzigingen aangebracht. De manier waarop men het menu binnenkomt is daarentegen wel wat gewijzigd. De media player heeft een prominente rol gekregen met een eigen functietoets. De cursorknop omhoog geeft toegang tot het gebeurtenissenmenu. Het hoofdmenu is toegankelijk via de rechter functieknop.

Standaard wordt in het standby-scherm bovenaan een statusbalk getoond waarin via symbolen de kwaliteit van het ontvangen signaal en de conditie van de accu wordt weergegeven. Ook zijn hier symbolen voor bijvoorbeeld ontvangen berichten, actieve verbindingen en gemiste oproepen te vinden. In een tweede balk onderin het scherm, de menubalk, wordt de op dat moment geldende functie van de beide soft keys getoond.

Het hoofdmenu bestaat uit twaalf iconen, verdeeld over vier rijen van elk drie stuks. Elk icoon vertegenwoordigt een bepaalde functie of groep functies, zoals Camera, Berichten, Telefoonboek, Agenda en Bestandsbeheer. Met de bedieningstoets kan eenvoudig en snel door het menu worden genavigeerd. Hierbij wordt duidelijk en op fraaie wijze in beeld gebracht waar men zich bevindt en in welke richting bewogen wordt: bij elke druk verschuift een soort 'spotlight' van icoon naar icoon. Het icoon waarheen bewogen wordt verandert op dat moment van vorm en wordt groter. Selecteren gaat via het indrukken van de bedieningstoets of een druk op de linker soft key.

Binnen het menu-onderdeel Instellingen zijn alle zaken ondergebracht die het mogelijk maken de telefoon compleet naar eigen inzicht in te stellen. De gebruikersinterface biedt hier een viertal tabbladen aan waarop de verschillende instellingen gegroepeerd staan. Op het tabblad Algemeen zijn onder andere de instellingen voor tijd, datum, taal te vinden. Ook de individualiseerbare profielen en blokkeringen hebben hier een plaats gekregen. Helaas, is het nog niet mogelijk om de tijdsinterval van de automatisch blokkering in te stellen. Via het tabblad Geluiden & Signalen zijn onder meer belvolume, beltoon en berichtsignaal aan te passen. Voor beeldscherminstellingen als achtergrond, thema en screensaver kan men terecht op het derde blad, Display. Het laatste blad heet Gesprekken. Hier is onder andere informatie te vinden met betrekking tot de gevoerde gesprekken, zoals kosten en tijdsduur. Hiernaast kunnen de diverse omleidingen en doorschakelingen ook op dit tabblad worden teruggevonden en ingesteld. In de W800i is ten opzichte van de K700i een vijfde optie toegevoegd. Dit is de optie Verbindingen, waaronder men alle instellingen vinden die te maken met de connectiviteit van het toestel, zoals de GPRS en de Bluetooth instellingen

Via snelkoppelingen kunnen veelgebruikte toepassingen rechtstreeks benaderd worden vanuit de standby-stand. De bedieningstoets omhoog bewegen kan dan bijvoorbeeld het adresboek of de agenda openen. Men kan deze snelkoppelingen zelf instellen.

w800i_theme_animation.gif

Ook kan de W800i zoals de meeste telefoons van het merk door middel van thema’s gepersonaliseerd worden. Een thema laat zich omschrijven als een combinatie van afbeeldingen die in de diverse menu's en achtergronden worden teruggevonden. De afbeeldingen uit deze combinatie hebben allemaal hetzelfde onderwerp (thema). Thema’s zijn zelf vrij eenvoudig te vervaardigen met het gratis verkrijgbare programma Theme Creator. Standaard zijn er al een aantal thema’s aanwezig op het toestel, via de Sony Ericsson support site kunnen extra thema’s opgehaald worden. De kwaliteit van deze thema’s mag goed genoemd worden. Ze sluiten prominent aan op het thema muziek. Alle thema’s van de K750i kunnen ook op de W800i gebruikt worden, zodat er nu al honderden thema’s beschikbaar zijn.

Telefoonboek

In de W800i is plaats voor 500 contacten. De overgenomen interface van de K700i zorgt voor een prettige en logische ordening van alle informatie: meerdere telefoonnummers behorende bij één contact staan bijvoorbeeld niet onder elkaar, maar náást elkaar. Per contact kunnen meerdere nummers worden ingevoerd (thuis, werk, mobiel, fax en overig). Per nummer kan er vervolgens een aparte 'voice tag' worden ingesproken ten behoeve van de voice dialling. Hiernaast is er ruimte voor een email-/webadres en een visitekaartje en kan er aan een contact een foto en/of beltoon worden gekoppeld. Tijdens het invoeren en bewerken van de contacten staan de diverse velden logisch verspreid over een viertal tabbladen. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om bellergroepen aan te maken.

Wijzigingen ten opzichte van de K700i zitten hem vooral op het vlak van de opties die nu toegevoegd kunnen worden aan een contactpersoon. Het is nu mogelijk aan te geven wat de verjaardag is van de persoon en welke gebruikersnaam de persoon gebruikt in relatie tot het gebruikte emailadres of aangegeven webadres.

Om van al deze mogelijkheden gebruik te kunnen maken is het noodzakelijk dat met het telefoongeheugen wordt gewerkt. De telefoon nodigt daartoe uit tijdens de eerste keer dat deze wordt opgestart; de W800i opent dan namelijk de 'Setup Wizard'. Dit is een soort elektronische rondleiding door de telefoon waarbij de meest elementaire zaken worden uitgelegd en een aantal basisinstellingen wordt gedaan. Hierbij wordt onder andere gevraagd of alle aanwezige informatie op de SIM-kaart mag worden gekopieerd naar het toestelgeheugen. Wanneer dit eenmaal is gebeurd kan er per contact meer informatie worden toegevoegd.

Messaging

De W800i biedt naast SMS ook MMS, picture messaging en email (POP3/IMAP4). De diverse soorten berichten worden in verschillende mappen opgeslagen. Van elk verzonden bericht wordt altijd een kopie bewaard in de map Verzonden Items. Dit zal zeker niet iedere gebruiker noodzakelijk vinden. Het is jammer dat dit niet uit te schakelen is.

Het is nu mogelijk met de W800i, een gesproken bericht aan te maken en deze gelijk daarna via MMS te versturen. Verder zijn er geen veranderingen ten opzichte van de K700i terug gevonden. Functies zoals het versturen van aaneengeschakelde SMS berichten en het ontvangen van MMS berichten gaat allemaal zoals men mag verwachten.

Het invoeren van tekst verloopt uiteraard via het toetsenbord. Naast de reguliere tekstinvoer kent het toestel ook de snellere T9-variant. Het bijbehorende woordenboek is natuurlijk uitbreidbaar. Hoewel de W800i sneller is dan bijvoorbeeld de T610 is het nog steeds niet zo dat alle woorden meteen op het scherm verschijnen; wanneer de tekst erg snel wordt ingevoerd is er nog regelmatig sprake van een vertraging al is deze gevoelsmatig minder dan bij de K700i.

Tijdens het invoeren moet men wennen aan het feit dat bijvoorbeeld de spatie onder de #-toets zit. Dit is Sony Ericsson logica. Net zoals het feit dat er een terug button en een wis button is. Iets wat eigenlijk onder één toets zou kunnen worden ondergebracht. Voor personen die afstappen van een Nokia zal het even wennen zijn. Samsung gebruikt wel dezelfde manier van indelen.

Connectivity

De W800i kan op ongeveer alle denkbare manieren communiceren met PC's, PDA's en andere telefoons. Datakabel (RS232 en USB), infrarood, Bluetooth en GPRS, het kan allemaal. In de praktijk deed zich hierbij een enkel probleem voor; de verbindingen kwamen snel en moeiteloos tot stand, al waren er hier en daar wel wat punten die aandacht verdienen.

De Bluetooth verbinding was bij de eerste lichting K750i modellen nog een groot probleem. Door de online updates heeft Sony Ericsson gebruikers de mogelijkheid gegeven het toestel up te daten naar de laatste software of ROM versie. Daarin waren alle problemen opgelost. De W800i heeft deze problemen niet meer ook niet met de introductie. Wat wel zo is dat er op de W800i nieuwe Bluetooth profielen aanwezig zijn speciaal voor het audio gedeelte van het toestel.

Sony Ericsson heeft er ook bij dit toestel voor gezorgd dat de eindgebruiker zijn toestel zelf kan updaten via de site van Sony Ericsson. Hierbij wordt dezelfde aanpak gebruikt als bij de P910i. Men zal het toestel met meegeleverde datakabel aansluiten op PC of Mac via een USB 2.0 poort en zodoende online zijn of haar toestel kunnen updaten. Deze manier van online is dus niet nieuw en al bekend van andere toestellen. De verwachting is dat vele mensen hiervan gebruik zullen gaan maken.

De synchronisatie via de PC Suite software met bijvoorbeeld Outlook en verloopt soepel. Alle data wordt eenvoudig van en naar de telefoon gebracht. Hierbij kan worden aangegeven welke informatie leidend moet zijn in het geval er conflicten optreden. Ook gebruikers van Exchange en Outlook Express kunnen gebruik maken van de synchronisatie software. De meegeleverde software werkt erg goed en kan simpelweg communiceren met de volgende pakketten: Outlook Express 4.0 en 5.0, Microsoft Exchange, Outlook 200, 2002 en 2003.

Nieuw met de K750i en W800i is dat men de geheugenkaart van het toestel als verwisselbare schijf in de verkenner of file manager van de computer ziet staan. Deze optie is alleen beschikbaar als de USB-datakabel wordt gebruikt. Bij andere verbindingen (infrarood of Bluetooth) kan het geheugen via de verkenner van SonyEricsson benaderd worden. Verder kan men de datakabel gebruiken voor het laden van het toestel dat is ook iets wat compleet nieuw is met dit toestel.

Wanneer men de geheugenkaart leest via de schijfindicatie in de Windows verkenner of via een kaartlezer dan is er totaal geen wijs te worden uit alle mappen die er getoond worden. Het is een grote brij van allerlei mappen, die allemaal vreemd zijn opgedeeld. Het lijkt erop dat elke mappenreeks op de kaart bedoeld is voor een programma. De camera heeft bijvoorbeeld zijn eigen map, het bestandsbeheer en mediaplayer (speciale MP3 map) ook en daardoor is er niet meer uit te komen waar de video’s, foto’s en/of andere bestanden opgeslagen (moeten) worden.

Geheugen

Een nagenoeg 'lege' W800i heeft een intern, dynamisch, geheugen van ruim 38 MB dat gedeeld moet worden door alle bestanden als contacten, beltonen, foto's, thema’s en MP3's. Dit interne geheugen is voldoende voor de gemiddelde gebruiker om data op te slaan.

Mocht men meer data willen opslaan dan is hiervoor de externe geheugenkaart die een uitbreiding is op de K700i. Standaard wordt een 512 Mbyte Memory Stick Duo geheugenkaart meegeleverd. Men kan grotere kaarten gebruiken tot 1 GB en zelf 2 GB. Het verwisselen van de kaart is zeer eenvoudig te doen, want het slot voor de kaart is aan de buitenkant van het toestel geplaatst en men kan tijdens het gebruik van het toestel vrij eenvoudig de kaart verwijderen zonder ook maar een functie in te schakelen. Het openen van het oranje rubberen kapje kan soms een uitdaging zijn.

Camera

De grootste verandering ten opzichte van de K700i (en ook de S700i) en de grootste winst van dit toestel is de nieuwe camera, een 2.0 mega pixel CMOS camera. De derde 2.0 mega pixel camera op de markt na de Sharp V902 van Vodafone Live! en de Mitsubishi M430i van KPN I-mode. De verwachtingen in relatie tot deze camera waren erg groot en zijn in de afgelopen tijd gedeeltelijk ingelost.

De camera schakelt men simpel in door de schuif op de achterzijde te openen of de camera applicatie te kiezen in het menu (men zal daarna nog wel de schuif moeten openen als deze nog niet geopend is). Op het moment dat de camera ingeschakeld is het duidelijk dat men het toestel niet meer op een normale manier vasthoudt. Er wordt verwacht dat het toestel net zoals een digitale camera vast gehouden wordt. Op deze wijze bedient men met de rechterhand de toets voor het maken van de foto of het starten van de video-opname. Daarbij moet gezegd worden dat deze toets enige gewenning vraagt, men kan namelijk op twee manieren de toets bedienen: ineens doordrukken of tot de eerste stand indrukken, wachten tot de auto focus is klaar is en dan daarna doordrukken om de foto te maken. Deze wijze van foto’s maken is bekend van de S700i en ook diverse digitale camera’s.

De houding waarop men het toestel vasthoudt tijdens het fotograferen of filmen geeft gelijk aan dat Sony Ericsson nog beter het dubbele uiterlijk van het toestel wil benadrukken, beter dan de K700i. Daarnaast is het op deze manier eenvoudiger foto’s en/of video’s maken, doordat de juiste verhouding van de foto of video op het beeld wordt getoond en als laatste komt de bediening van de camera natuurlijker over.

De gehele interface van de camera is gelijk aan de S700i. De manier waarop deze werkt is er natuurlijk en komt goed over. In de interface worden diverse punten weergeven. Bij de camera of videocamera zijn dit onder andere de gekozen resolutie, het aantal foto’s of video’s dat nog geschoten kan worden, het opslagmedium, beide keuzes voor de soft keys, de keuze optie tussen video en filmen en ingestelde functies als de zoomstand, helderheid, macro modus, nacht modus, flitser en tijdsduur dat er opgenomen wordt.

De camera kwaliteit is erg goed, met een maar. Diverse verschillende toestellen hebben last van onscherpe foto’s (vooral op grote resoluties) en dit kan komen door een aantal punten. Als allereerste moet men ervan uit gaan dat men moet wennen aan de manier op het toestel foto’s maakt. Daarnaast heeft het toestel last van bepaalde lichtinvloeden die de foto kunnen beïnvloeden, zoals sterke zonnig omstandigheden of juist hele donkere plekken. Men zal daar duidelijk rekening moeten houden naast het feit dat men het toestel erg goed stil moeten houden. Voor video’s geldt dit wat minder, maar het is altijd van zelfsprekend deze punten hierboven mee te nemen.

Functies als de macro modus, die erg goed werkt en zeer mooie afbeelding aflevert, nacht modus en flitser werken goed op de W800i, maar vragen opnieuw een goede uitleg en gewenning. Vooral de nacht modus heeft erg veel last van het feit dat er extra licht nodig is om goede foto’s te realiseren. Daarvoor is de ingebouwde flitser aanwezig, die alleen aan of uit gezet kan worden. Een automatische functie bestaat er niet. Helaas, heeft deze flitser in erg donkere omgevingen nog steeds moeite om het bij te lichten. Sony Ericsson biedt daarvoor een extra flitser als accessoire aan. Blijft de vraag: waarom niet gelijk een flitser die sterk genoeg is inbouwen. Dat moet toch niet al te moeilijk zijn.,

Verdere instellingen in de camera zijn de 4x zoom die men via een toets naast de camera (op)neemtoets kan instellen per stappen van 0.1 zoom, de helderheid die ingesteld wordt door de bedieningstoets naar links of rechts te verplaatsen, de foto modus (normaal, panaroma, kaders en burst), fotoformaat (Groot 1632 x 1224, Gemiddeld 640 x 480 en Klein 160 x 120), zelftimer, effecten (Zwart-Wit, Negatief, Sepia en Solariseren), Witbalans (Auto, Daglicht, Bewolkt, TL-licht en Fel licht), Fotokwaliteit (Normaal en Fijn), Tijd- en datumnotatie, Reset bestandsnummer en het gekozen opslagmedium, dus geheugenkaart of intern geheugen. Dit is alles is nog niet zo uitgebreid als de Samsung D500 of E720, maar men komt een eind in de buurt.

De videocamera gebruikt ongeveer dezelfde opties als de gewone camera, alleen kan men hierbij geen bestandsnummers resetten, geen kwaliteit instellen en is de opnamemodus een keuze tussen MMS-video en normale hoge kwaliteit en onbeperkte lengte (deze hangt af van vrij aanwezige geheugen) en kan men kiezen ui de volgende resoluties van 176 x 144 en 128 x 96 pixels. De kwaliteit van de video is redelijk goed te noemen voor deze camera. Helaas moet aangegeven worden dat er opgenomen wordt in 3GP formaat en is er geen 352 x 288 pixels resolutie. Hierop verliest de W800i het duidelijk van de E720, die vele betere kwaliteit video’s maakt.

Wanneer de afbeeldingen en video’s gemaakt zijn kan men deze bekijken in het foto album, wat niet anders is dan een afgeleide van het bestandsbeheer. In bestandsbeheer kan men de data verzenden, gebruiken als bijvoorbeeld een achtergrond, een diavoorstelling bekijken en informatie opvragen over de foto. Ook is het mogelijk via de PhotoDJ foto’s aan te passen. Men kan bijvoorbeeld tekst, vormen, illustraties en effecten toevoegen.

Video’s kan men ook aanpassen met het programma VideoDJ. Men kan andere video’s erdoorheen mixen en afbeeldingen en tekst toevoegen. Ook kan er een soundtrack worden gekozen voor de video. Dit is een erg leuke en nieuwe feature. Voorbeelden van beide editors vind men in ons media archief.

Een uiteindelijke conclusie trekken van de camera is niet zo heel moeilijk. Het is namelijk de beste camera momenteel op de markt. De kwaliteit mag er zeker wezen, vooral voor een CMOS camera, alleen is het lastig voor sommige gebruikers om goede foto’s te realiseren. Het vraagt gewenning en een aantal proeffoto’s voordat men echt doorheeft hoe de camera werkt. Tevens moet er goed gelet worden op de omliggende invloeden die op het scherm na en tijdens het maken van een foto of video niet duidelijk naar voren komen. Pas naderhand als de foto’s op een PC beter bekeken worden, dan is duidelijk dat de foto’s misschien van een mindere kwaliteit zijn en dat is jammer. Verder steekt het feit dat met 3GP formaat en maximale resolutie van 176 x144 pixels opgenomen wordt wat schril af tegen de enorm goede kwaliteit van de camera. Dat minstens MP4 en een resolutie van 352 x 288 pixels mogen zijn. Trouwens voor de personen die graag foto’s schieten zonder dat andere het horen, dat is er niet bij. Het sluitergeluid hoort men altijd en kan men niet uitzetten ook niet via een profiel.

Aan het einde van deze review vindt men een volledig overzicht van een groot aantal foto’s en video’s. Via het onderdeel media archief kan men de foto’s en video’s bekijken. Ook kan men foto’s vergelijken met andere toestellen. Op onze site vindt men van meer dan 400 toestellen foto’s, video’s en andere data speciaal voor onze bezoekers. Bezoek nu het media archief en bekijk alle data. Men kan het media archief ook direct bij het toestel bekijken zonder de review te lezen.

Check op pagina vier van deze review ook het verhaal over de add-on flitser de MXE-60 flash, die speciaal voor de W800i, K750i en D750i verkrijgbaar is.

Aanwezige programma's

Natuurlijk zijn er ook een groot aantal aanwezige programma’s in het toestel aanwezig die men als normaal mag bestemmen. Hieronder valt onder ander de vrij simpele kalender, die eigenlijk alle functies aanboord heeft die men van een dergelijk toestel mag verwachten. Men kan een overzicht krijgen van de complete maand, een week of alleen een dag. Via de toetsenbord kan men door de weken, maanden en jaren heen gaan. Dit is enorm handige functie om snel een datum op te zoeken.

Naast de kalender vindt men onder het onderdeel agenda nog een aantal onderdelen, zoals de wekker die men ook als alarmradio (radio blijft aan nadat het alarm is afgegaan) kan gebruiken, een takenlijst, notities, timer, stopwatch, rekenmachine en codememo. De voicememo vind men onder het onderdeel Entertainment. Al deze functies mogen als logisch en bekend mogen worden beschouwd.

Het eerste onderdeel wanneer men het menu opent is een programma genaamd Playnow. Bij het pakket van het toestel worden voor dit pakket ook voorwaarden meegeleverd. Het stukje software is bedoeld voor gebruikers om MP3 bestanden en beltonen te downloaden. Het is een web-based programma, die de mogelijkheid biedt online muziek bestanden te downloaden.

De meegeleverde web browser is vooral bedoeld om content pagina’s te tonen van providers zoals Vodafone, T-mobile en Orange. Via deze pagina’s kunnen gebruikers dan media bestanden als achtergronden, thema’s en beltonen downloaden of simpelweg het nieuws lezen. Maar met normale pagina’s heeft de XHTML browser ook geen moeite. Het wordt pas lastig wanneer de eerste flash onderdelen naar voren komen dan gaat het fout. Verder kan men in de browser alle mogelijke instellingen doen zoals het al dan niet tonen van afbeeldingen, het aanmaken van eigen bookmarks en het invoeren van een eigen URL.

In het menu vindt men een Walkman media player waar gebruikers MP3 bestanden en video’s kunnen beluisteren en bekijken. Het is de media speler die het grote verschil maakt tussen de K750i en de W800i. Er zijn twee afspeelmodi mogelijk, namelijk: shuffle en in een lus. Beide kunnen worden ingeschakeld of uitgeschakeld. Wanneer daar behoefte voor is kan men een afspeellijst aanmaken van video’s en audio bestanden. In het toestel is ook een equalizer aanwezig, maar deze werkt alleen op de MP3-speler. Voor het beluisteren van de RDS radio is het toestel niet te gebruiken.

Hoewel het toestel verschillende bestandsformaten eet, converteert de meegeleverde software audio CD’s alleen naar MP3. Vanaf 96 kbit/s klinkt het geluid lekker. Gecombineerd met een memory stick van 512 MB, passen er toch al snel 20 CD’s in de telefoon. Tijdens het converteren van de audio CD wordt metadata (artiest, albumnaam en tracktitel) online opgevraagd. Via deze meta data worden de muziekbestanden gerubriceerd waardoor ze overzichtelijk in het menu verschijnen.

Audio luisteren kan op het toestel op twee manieren, via de stereo headset, die zeer goed klinkt of de speaker op de achterkant van het toestel. Deze klinkt redelijk tot zeer goed. In vergelijking met de standaard speaker van de D500 en 6630 kan gezegd worden dat de speaker van de W800i wat schriller, scherper en minder vol klinkt. De stem in een muziekstuk komt daarnaast juist weer beter door op de W800i. De stem klinkt zoals men dat verwacht van het muziekstuk dat speelt. De D500 en 6630 geven de stem juist weer wat minder duidelijk en wat onscherper door. De verschillen zijn marginaal, maar duidelijk hoorbaar wanneer beide modellen naast elkaar gebruikt worden. Er mag uiteindelijk gezegd worden dat de W800i momenteel over het geheel gezien de beste ingebouwde speaker op de markt heeft naast de beter klinkende Sendo X met Dual-Mono speakers en de externe SoundMate die men bij diverse Samsung modellen krijgt.

MusicDJ is een erg leuke muziekcomposer die men al kent uit de K700i. Men kan zelf zijn of haar eigen muziek en/of beltoon componeren. Het werkt allemaal vrij simpel en door wat te proberen komt men al snel op een leuk deuntje dat gebruikt kan worden als beltoon of andere notificatie.

Externe besturing is een onderdeel in het menu waar men met het toestel drie externe devices kan besturen. Het gaat hier om een presenter, een media player en een desktop. Wat hier precies mee bedoelt wordt is de vraag, want het is niet getest. Er is vermoeden dat men Sony presentatie apparatuur of een PC kan bedienen met het toestel. Dat zou een erg mooie functie zijn, maar zoals al gemeld dat is niet getest.

Onder het onderdeel Applicatie in het menu vind men een programma dat extra meegeleverd wordt: World clock. Het programma HP Print dat met de K750i wordt meegeleverd ontbreekt op dit toestel. De World clock is niet anders dan een applicatie waarin men alle tijden over de wereld kan bekijken en opslaan onder favorieten.

Als laatste mogen een aantal extra features niet ontbreken. Dit zijn de demo en de Vodafone SIM diensten. Beide kan men in het menu terug vinden en zijn bedoeld (Demo) om gebruikers te informeren over de mogelijkheden van het toestel en om de gebruiker in staat te stellen gebruik te maken van bepaalde Vodafone diensten die aangeboden worden via de SIM kaart. Men vindt in deze diensten telefoonnummers naar onder de klantenservice, voicemail en daarnaast diensten via MMS en SMS.

Games

Op de W800i zijn standaard drie JAVA-games te vinden: AllienScum, PuzzleSlider en QuadraPop. Uiteraard kunnen diverse andere spellen op de W800i worden gezet; de JAVA-engine zorgt hier samen met het fraaie beeldscherm voor veel spelplezier.

Extra

In de W800i is de flight mode functie aanwezig. Vele gebruikers vroegen NieuweMobiel.NL in de afgelopen periode wat deze functie precies inhield. Bij het opstarten van het toestel kan men de keuze maken om het toestel op te starten als telefoon of primair te gebruiken als een MP3 speler en radio. De laatste optie stelt het toestel in staat geen GSM signalen ontvangen, dus ook geen SMS berichten. Het betekend dus dat het toestel in een flight modus geplaatst is en gebruikt kan worden tijdens een vlucht of in een ziekenhuis.

Uiteraard ontbreekt in de W800i de genoemde FM radio niet. Net als bij de K750i is de radio voorzien van RDS (Radio Data Systeem). Samen met de K750i is dit eerste radio zover bekend in een mobiele telefoon met de mogelijkheid om deze geavanceerde functies te ondersteunen. RDS wil niks anders zeggen dan dat men de meegezonden tekstberichten, bekend van de autoradio (zoals het weer, het huidige nummer dat speelt of de flitsinformatie), te zien krijgt en dat het toestel al dan niet of wel automatisch overschakelt op een ander frequentie zodra de ontvangst slecht is. .

Voor de cracks onder ons het toestel is uitgerust met RDS en AF. Dat het volgende betekend: RDS (Radio Data System). RDS is in 1989 toegevoegd aan omroepprogramma's die via de Nederlandse FM-omroepzenders worden aangeboden. Door middel van RDS worden er signalen toegevoegd die dienstdoen als hulpmiddel bij bijvoorbeeld het afstemmen op een bepaalde zender, en verder schakelinformatie en teksten, zoals informatie over omroepprogramma's en verkeersinformatie. AF levert informatie over de frequenties die hetzelfde programma uitzenden. Deze informatie gebruikt de RDS-ontvanger om van de ene naar de andere zender om te schakelen.

Tot slot dient te worden vermeld dat de W800i in eerste instantie maar in een variant op de markt worden gebracht. Er komen voorlopig geen varianten die door operators aangepast zijn. Sony Ericsson wil de Walkman brand eerst prominent in de markt zetten.

Disc2Phone software

De Disc2Phone software die meegeleverd wordt is in zekere zin een knieval van Sony voor de marktontwikkeling. Te lang heeft men vastgehouden en het Atrac-formaat. Atrac kwam tegemoet aan de wensen van de content-industrie om de auteursrechtenten beschermen. Bestanden in dit formaat waren beperkt kopieerbaar. Inmiddels heeft de consument duidelijk laten merken niets met deze aanpak op te hebben. De vrijheid van MP3 is troef. Disc2Phone geeft de gebruiker alle vrijheid om elke onbeveiligde audio-CD in luttele seconden te converteren naar MP3-bestand met de juiste meta-data. De files worden direct in de telefoon of op een memory stick weggeschreven. Via de software is een oogopslag te zien welke muziek op de geheugenkaart opgeslagen is.

MXE-60 add-on flash

De optionele MXE-60 flitser komt tegemoet aan de grootste tekortkoming van alle cameratelefoons: het is een flitser met een echte flitsbuis. Daar waar de ingebouwde flitser van een telefoon niet meer is dan een witte LED, is de MXE-60 een heuse flitser met alle mogelijkheden die we van een gewone elektronenflitser kennen. Eenmaal op het toestel geklikt verschijnt kortstondig de melding op het scherm dat de flitser geplaatst is. Vervolgens kan via het fotocamera menu de werking ingesteld worden. Met de MXE-60 op het toestel geplaatst, neemt het flits bereik tot zo’n drie meter. Uiteraard heeft de flitser na elke flits enkele seconden nodig om weer op te laden. Met recht is deze flitser een accessoire die de telefoon compleet maakt. Jammer is echter dat de kleurstelling, zilver grijs, niet echt past bij die van de telefoon. Alleen de zilveren K750i vormt qua kleur een perfect geheel met deze add-on.

In het media archief van het toestel vind men diverse foto’s gemaakt met de standaard flitser, de add-on flitser en zonder de flitser in de diverse omstandigheden. Bekijk deze afbeeldingen zelf en oordeel over de kwaliteit van deze must-have accessoire voor elke W800i gebruiker.

Conclusie

De uiteindelijke conclusie van momenteel één van de uitgebreidste reviews op NieuweMobiel.NL valt zeker positief uit voor de W800i. Door gebruik te maken van de K750i ervaring, is de eerste generatie firmware al direct stabiel en heel betrouwbaar.

Kijk men naar de hardwarematige kant dan ziet men de soft keys die te los te geplaatst zijn en hierdoor raakt men de scherpe randen van de omliggende cover. Dat had netter gekund, net zoals de andere punten die beschreven zijn en in relatie staan tot de constructie kwaliteit. Om nog niet te spreken over de batterijklep, die bij diverse personen gewoonweg niet te verwijderen is.

Eigenlijk allemaal punten waarvan veel mensen en toekomstige eigenaren geen zware punten van zullen maken, maar wel dingen die men moet meenemen tijdens het besluit tot aanschaf. Het zwaarste punt dat tegen staat bij dit model is het feit dat de videocamera een beetje ondergeschikt is aan de camera. De lage videoresolutie en het feit dat er met 3GP opgenomen wordt zijn punten die echt beter hadden gemoeten. Men kan eigenlijk nu niet meer mee aankomen. Een voorbeeld is de E720 van Samsung die dat beter voor elkaar heeft.

Kijkt men uiteindelijk naar de pluspunten dan is het toestel natuurlijk rijkelijk bedeeld. Sterkte punten zijn het uiterlijk, het gewicht en de afmetingen van de W800i. De perfecte geluidskwaliteit maakt het gebruik van een separate MP3-speler overbodig. Weer een device minder in de broekzak!

Het beeldscherm ziet er fantastisch uit en is één van de beste in de markt. Zelfs in zonnige omstandigheden is het scherm zeer goed afleesbaar. Naast het beeldscherm is de camera natuurlijk fantastisch. Dergelijke kwaliteit kwam er nooit uit een mobiele telefoon hier in Europa. Sony Ericsson heeft dit goed voor elkaar, maar voor hoe lang nog.

Een paar punten die wat minder belangrijk zijn, maar toch goed uitgewerkt zijn, zijn het feit dat men kan laden via de datakabel, dat het toestel/geheugenkaart getoond wordt als verwisselbare schijf in de verkenner van de PC en dat er een FM radio aanwezig is met RDS functionaliteit.

De meegeleverde PC software is wel aan een update toe. Vergeleken met Nokia’s PC suite is de software wat mager. Speciaal het ontbreken van de mogelijkheid om de telefoon te configureren is een misser. Disc2Phone doet waar het voor gemaakt is, maar het ontbreken van ondersteuning voor andere formaten is ene misser van formaat. Gebruikers kunnen met EasyCD-DA op het internet een krachtig en betaalbaar alternatief vinden.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony W800i review