Sony Ericsson Vivaz review

· 2 reacties

Ruim een maand geleden kondigde Sony Ericsson officieel de Vivaz aan. Tijdens de aankondiging werd vooral het accent gelegd op de camera die video’s met een resolutie van 720p in HD kwaliteit opneemt.

Maar vandaag de dag zijn er zoveel low-budget camera’s met deze functionaliteit, dus doet Sony Ericsson er wel verstandig aan om de telefoon op deze manier in de markt te zetten? Bovendien lijkt de tijd van de cameratelefoon wel voorbij. Tegenwoordig gaat het bij smartphones, waar de Vivaz onder valt, om de beschikbare software. Gelukkig heeft Sony Ericsson daar ook aan gedacht, want bij de Vivaz (en Satio) kun je voor €45,- of 3 gratis applicaties uit de Play Now Arena downloaden.

Naast de 8.1 megapixel camera die opneemt in HD kwaliteit heeft de Vivaz een 3.2 inch resistief touchscreen, HSDPA (3G) voor snel mobiel internet,vooraf geïnstalleerde navigatiesoftware van Wisepilot en een compact design. De Sony Ericsson Vivaz kan concurrentie verwachten van: de Samsung i8910 HD, haar eigen Satio en qua compactheid de Samsung S8000 Jet.

Plus- en minpunten Sony Ericsson Vivaz

  • Design
  • Videocamera
  • Batterijduur
  • Besturingssysteem

Wat zit er bij het toestel?

De Sony Ericsson Vivaz zit in een vrolijke kartonnen doos en bij het openen van de doos blijkt de Vivaz toch wat compacter te zijn dan we van tevoren dachten. Dit vonden wij een aangename verrassing. Naast het toestel en de batterij met een capaciteit van 1200 mAh zitten de volgende accessoires in de doos: een microUSB kabel en connector, een handsfree headset, een stylus, een 8GB microSD kaart en de DVD van Micheal Jackson’s documentaire This Is It. De accessoires zijn kwalitatief prima, het is alleen jammer dat Sony Ericsson niet de In-Ear versie van het handsfree headset, maar de gewoon oordopjes in de doos heeft gestopt. Maar dit mag de pret niet drukken, want we zijn allang blij met de 8 GB microSD kaart. Nu is het feit dat het om 8 GB gaat niet zo indrukwekkend, maar dat Sony Ericsson met de introductie van Satio en Vivaz eindelijk het M2 Memory Stickje vaarwel heeft gezegd wel.

Uiterlijk

De Vivaz die wij in onze handen hadden was de Cosmic Black uitvoering. Dit is de versie met zwartblauw glossy plastic. En het moet gezegd worden, de producent van het toestel heeft puik werk geleverd. Het toestel bestaat volledig uit plastic, wat overigens niet storend is. Want niet alleen het hoogwaardige plastic, maar ook het formaat (107 x 52 x 13 mm) zorgt voor een stijlvol en compact uiterlijk. Doordat de boven- en onderzijde van het toestel gebogen zijn ligt het toestel lekker in de hand. Bovendien zorgt dit voor een strak geheel. Overigens is de Vivaz ook nog in de Moon Silver, Galaxy Blue en Venus Ruby varianten te verkrijgen.

De voorkant bestaat, uiteraard, voor het grootste gedeelte uit het touchscreen van 3.2 inch. Onder het scherm zijn 3 toetsen te vinden. Dit zijn de opneem-, menu- en ophangtoets.

De linkerkant heeft een microUSB-ingang en een audio jack. De rechterkant bevat een LED-lampje, die gaat branden wanneer de telefoon opgeladen wordt. Een volumetoets om het volume harder of zachter te zetten of in of uit te zoomen, een videocameratoets én een fotocameratoets. De laatste twee toetsen zijn wat ons betreft een beetje overbodig, dit had ook prima één toets kunnen zijn.
De bovenzijde is voorzien van een knop om het scherm mee te vergrendelen of de telefoon mee uit te zetten. Dit is nogal een gevoelig knopje, want wanneer je het scherm wil vergrendelen, maar het knopje iets te lang indrukt gaat de telefoon uit in plaats dat je het scherm vergrendeld. De onderzijde heeft geen knoppen.

De Vivaz is een echte cameratelefoon en deze springt ook meteen in het oog. De 8.1 megapixel camera is ongeveer in het midden geplaatst, wat we niet vaak zien bij mobiele telefoons. Allereerst valt de centrale positie van de camera op. Deze is niet in een hoekje weggemoffeld, maar is iets rechts van het midden geplaatst. Dit is een prima plek, want hierdoor zal je nooit je vingers voor de lens hebben. En kan je de telefoon comfortabel vasthouden terwijl je foto’s of video’s maakt. Om de microSD kaart te plaatsen moet de batterijklep wel verwijderd worden, maar de batterij verwijderen is niet nodig. Dus met andere woorden de microSD kaart is hotswappable. De batterij moet wel verwijderd worden wanneer je de SIM-kaart wil plaatsen.

De telefoon is goed in elkaar gezet en er zijn geen opvallend grote kieren of gaten. Kortom, ondanks al het plastic is de bouwkwaliteit prima. En de Vivaz is een prachtig vormgegeven toestel.

Uithoudingsvermogen

De fabrikant belooft een standbytijd van ongeveer tweeënhalve week en een beltijd van 13 uur. We zijn geneigd dit te geloven, aangezien we onder de indruk van het uithoudingsvermogen van het toestel zijn. Zelfs in onze testperiode, wanneer er redelijk veel van de batterij wordt gevraagd hield de batterij het 2 tot 3 dagen vol. Dus met iets minder intensief zou de telefoon het 4 tot 5 dagen moeten kunnen volhouden.

Belkwaliteit

Bellen met de Vivaz gaat probleemloos. Het ontvangst is goed en ook komt het geluid helder door de speaker. Wel is het volume wat aan de zachte kant, zelfs met het luidsprekervolume op maximaal hadden we soms moeite om de persoon aan de andere kant te verstaan. In luidruchtige omgevingen kan dit voor problemen zorgen.

Het menu tijdens het bellen is helaas niet heel erg vingervriendelijk. De opties voor bijvoorbeeld de luidspreker of het toetsenbord zijn niet met grote iconen tijdens het het bellen op het scherm te vinden. Maar zijn onder opties weggestopt, dit hadden we graag anders gezien. Wanneer je een afbeelding aan een persoon hebt toegewezen komt deze tijdens het bellen groot in beeld. Verder is het leuk dat door de telefoon om te draaien je een binnenkomende oproep stil kan krijgen. Overigens is tijdens het bellen ook het hele menu te benaderen.

In het logboek wordt bijgehouden, wanneer, hoelang en hoevaak je iemand gebeld hebt of je door iemand gebeld bent. Ook is te zien hoeveel data je al hebt ontvangen en verzonden. Het is dus prima bij te houden hoeveel sms’jes en minuten je hebt gebeld. Helaas worden de kosten niet weergegeven.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Sony Ericsson Vivaz heeft een diagonaal van 3.2 inch met een resolutie van 640 x 360 pixels en geeft 16 miljoen kleuren weer. De beeldkwaliteit is prima, kleuren worden mooi en met een goed contrast weergegeven. Ook is het scherm erg helder, maar helaas is hier in de buitenlucht niet zoveel van te merken. In direct zonlicht is het beeldscherm namelijk niet goed af te lezen. De Vivaz maakt voor het beeldscherm gebruik van de resistieve techniek, wat niet erg anno 2010 is. Wij zien in ieder geval liever capacitieve beeldschermen, alhoewel dit persoonlijk is natuurlijk. De nauwkeurigheid van het beeldscherm is goed, maar je moet wel echt drukken op het scherm voordat het wordt geregistreerd. Een lichte aanraking is helaas niet genoeg, wat ook meteen ons grootste bezwaar is tegen dit soort schermen. Al met al, is het beeldscherm van de Sony Ericsson goed en de resistieve technologie is niet storend.

Menu

De Sony Ericsson Vivaz draait op Symbian OS Series 60 5th Edition, en bij het opstarten doet het ons niet meteen denken aan de touchscreen versie van Symbian die we gewend zijn. Het grootste verschil is het beginscherm of eigenlijk het gebrek aan één, want er zijn 5 verschillende tabs die kunnen worden geraadpleegd bovenin het scherm. Deze 5 verschillende tabs kun je op een aantal manieren inrichten. Zo kun je er voor kiezen om een lege tab met een flow animatie, wallpaper of een flash animatie in te richten, of één met 8 snelkoppelingen naar veelgebruikte programma’s, er is een twitter tab, een tab voor het camera-album en als laatste een tab voor favoriete contacten. Het schakelen tussen de tabs gaat soepel en er is nagenoeg geen vertraging. Naast schakelen door op de tabs bovenin te drukken, is ook een horizontale veeg over het scherm mogelijk om te navigeren tussen de tabs.

Het aparte aan de 5 tabpagina’s is dat er niet echt één beginscherm is. Bij elke tab is er een statusscherm onder aan het beeldscherm, waar de tijd, data en providernaam zichtbaar zijn. Verder zijn er 4 snelkoppelingen naar de telefoon, media, berichten en om te zoeken op het internet.

Wanneer je een tab instelt om het camera-album weer te geven, dan worden hier alle zelfgemaakte foto’s en video’s getoond. Dit is een handige en snelle manier om de recentste foto’s en video’s te bekijken.

De favoriete contacten optie plaats de favoriete contacten in de tab. Uiteraard moet je eerst wel laten weten welke contacten je favoriete contacten zijn, maar dit is een kwestie van op de grote plus onder in het scherm drukken. Ze worden weergegeven in een lijst en wanneer je een afbeelding aan het contact toe gewezen hebt is deze ook te zien.

De laatste mogelijkheid om een tab in te richten is als Twitterclient. Deze is vrij standaard, want de 20 meest recente tweets worden getoond en het is verder alleen mogelijk om je status up te daten.

Het menu wordt geopend met de menuknop. Het valt op dat het navigeren door het menu vrij snel en soepel verloopt. Ook de iconen van de menuonderdelen zijn groot en kunnen makkelijk met een vinger worden aangetikt. Er is zogenaamde haptic feedback aangezien er een lichte vibratie door de telefoon gaat bij aanraking van het scherm. Wat we alleen wel missen, door het hele menu van de telefoon heen, is de mogelijkheid om kinetisch te scrollen. Dit was bijvoorbeeld erg handig geweest bij het telefoonboek of berichten. Waar het bij het opstarten van de telefoon nog verrassend was met de tabs, is het menu verre van verrassend. Helaas is dit nog steeds het Symbian S60 5th edition, wat we kennen van anderhalf jaar terug, toen de Nokia 5800 XpressMusic werd geïntroduceerd.

Telefoonboek

Het telefoonboek is uitstekend. Er is nagenoeg geen beperking bij het toevoegen van contacten. Standaard kunnen voor een contact de naam, mobiele en vaste telefoonnummer, e-mail, video-oproep, internettelefoon, push to talk, bedrijf en functie aan het contact worden toegevoegd. Mocht dit niet genoeg zijn dan kunnen er nog talloze andere details worden toegevoegd. Verder kan je een contact een persoonlijke ringtone of afbeelding toewijzen.

Scrollen door alle contacten doe je of met de balk aan de rechterkant van het scherm, of gewoon door te typen. Bij het typen komen er op het toetsenbord alleen de voorletters van contacten die je in je telefoonboek hebt tevoorschijn. Dus als je geen contactpersonen met de voorletter Q hebt, komt deze letter ook niet in het toetsenbord te voorschijn. Maar, al met al kennen we dit al van eerdere Symbian S60 toestellen. Eerlijk gezegd hadden we liever 'kinetisch scrollen' in het telefoonboek gezien.

Messaging

Berichten sturen is een fluitje van een cent. SMS’en, mms’en en e’mailen kan allemaal met de Sony Ericsson Vivaz. Om tekst in te voeren is er ondersteuning voor handschriftherkenning, een QWERTY-minitoetsenbord, QWERTY op volledig scherm of alfanumeriek toetsenbord. Maar als we eerlijk zijn het QWERTY-toetsenbord op het volledige scherm en het alfanumerieke toetsenbord de twee bruikbare. Tekstvoorspelling is alleen aanwezig wanneer je het alfanumerieke toetsenbord gebruikt.

Een email opstellen is ook geen probleem, bij het maken van een bericht voor je in plaats van een mobiel nummer een email adres in. De emailclient ondersteunt zowel POP als IMAP en bij de bekendere aanbieders van email is het invoeren van je adres en wachtwoord genoeg. Er is geen vooraf geïnstalleerde ondersteuning voor Instant Messaging, maar het Symbian platform biedt hier wel de mogelijkheid toe.

Connectivity

Bestanden versturen via Bluetooth gaat gemakkelijk. Het toestel koppelen aan een laptop of andere mobiele telefoon zorgt niet voor problemen. En het is zelfs mogelijk om de telefoon als modem voor je laptop in te stellen, zodat je met een laptop ook via het mobiele netwerk kan internetten. De Sony Ericsson Vivaz ondersteunt HSDPA dus er kan ook nog eens supersnel gesurfd worden. Zorg wel dat je een internet bundel hebt, anders wordt het een dure grap.

Ook een WiFi chip ontbreekt niet en het toestel kan ook netwerken onthouden. Dus een wachtwoord hoeft maar één keer worden ingevuld. Hierna maakt de telefoon zelf verbinding.

De standaardbrowser op de Sony Ericsson Vivaz is verre van perfect. Eerlijk gezegd lijkt hij in alle opzichten nog niet ‘af’. Vooral in standaard handelingen als scrollen en zoomen schiet de browser te kort. Scrollen gaat niet soepel, maar vooral het zoomen is een drama. Bij een dubbele tik op het scherm komt het regelmatig voor dat hetgeen wat je ingezoomd wil hebben niet goed in beeld komt. Waardoor je gedwongen wordt om de zoombalk te gebruiken die in het menu van de browser te vinden is.

De paginaweergave is net als de laadtijd van de webpagina’s wel goed. Verder kan er ook tussen meerdere pagina’s geschakeld worden. Ook kan de browsers al je loginnamen en passwords onthouden, zodat deze automatisch worden ingevuld. Ook is er flashondersteuning, dus je kan bijvoorbeeld Vimeo filmpjes bekijken in de browser. Kortom, de browser heeft alle functionaliteit om geweldig te zijn, maar moet zeker nog aan gebruiksvriendelijkheid winnen.

Camera

De grote blikvanger van de Sony Ericsson Vivaz is natuurlijk de 8.1 megapixel camera, die tevens video’s in HD kwaliteit opneemt. Tevens heeft het toestel een LED-flits, maar bij het nemen van foto’s heb je hier niet zo veel aan. Het is meer een lampje dat bij schijnt.

De camera-interface van de Sony Ericsson Vivaz is erg overzichtelijk. Links in de zoeker zitten de meest gebruikte instellingen. Hier kan je kiezen uit 8 verschillende scenes, waaronder schemerlandschap, document of automatisch. Verder zijn er instellingen voor de opnamemodus, waaronder lachdetectie en touchcapture. Ook kan je de manier van scherpstellen en de belichting instellen. Wil je dit allemaal niet, dan is er ook de mogelijkheid om alles op automatisch zetten. Verder is er in de interface nog te zien met hoeveel megapixels je foto’s neemt en hoeveel foto’s je met deze modus nog te schieten hebt.

Naast deze instellingen, zijn er in het opties-menu nog meer instellingen te vinden. Hier is het mogelijk om het formaat aan te passen. Zo kan je in breedbeeld (16:9) foto’s nemen, of met aspect ratio 4:3. De breedbeeld optie is trouwens alleen beschikbaar tot 6 megapixels. Met 7 of 8 megapixels kan dit niet. Ook is er een zelfontspanner en beeldstabilisator optie, verder zijn er instellingen voor de witbalans en effecten.

De lachdetectie modus, waar de camera een foto neemt als de persoon in kwestie lacht, kenden we wel. Maar de touch capture modus was nieuw voor ons. Met deze modus ingeschakeld, kan je op elk object in de zoeker tikken, zodat de camera op dit object focust en een foto neemt.

Het toestel neemt goede, bruikbare foto’s. De kleuren worden realistisch weergegeven, maar bij een enkele foto lijkt er een soort van waas over de foto te zitten. Dit komt de levendigheid van de foto’s niet ten goede. En af en toe lijkt het toestel wat moeite te hebben met de contrastverhouding. Verder zijn foto’s scherp met een goede mate van detailweergave. Helaas is er op alle foto’s wel wat ruis te zien, vooral als de lichtomstandigheden niet goed zijn. Kortom, de Vivaz kan prima de strijd aan met alle 8 megapixel cameratelefoons in de omloop.

Wat betreft video-opname neemt de Sony Ericsson Vivaz 720p video’s met 24 fps. Verder kan je in VGA en QVGA kwaliteit filmpjes opnemen. Tijdens de video-opname focust de camera automatisch, wat er voor zorgt dat de lens automatisch scherpstelt op het dichtstbijzijnde object. Qua video-opties heb je een aantal mogelijkheden, zo is er een nachtmodus, kan de microfoon aan of uit en kan je de belichting aanpassen.Verder is er nog te zien hoeveel uren en minuten je nog kan filmen in het op dat moment ingestelde formaat. Verder heb je zowel bij de foto’s als de filmpjes de mogelijkheid om de bestanden te geotaggen.

De video’s die de Sony Ericsson maakt zijn erg goed. Het toestel lijkt alleen hier ook moeite te hebben met de contrastverhouding. Verder is er weinig op de video’s aan te merken. Details zijn strak, kleuren levendig en ook geluid wordt goed opgenomen. Bovendien spelen de video’s erg soepel af, dus met de framerate zit het ook wel goed. Alleen in omstandigheden met weinig licht is er wat ruis, maar dit is begrijpelijk.

Aanwezige programma's

De volgende programma’s zijn op de Sony Ericsson Vivaz aanwezig en dit kan door het Symbian Platform nog verder uitgebreid worden. Playnow, Internet, Radio, TrackID, Mediaserver, Chatdownl. Chat, Conversatie, Geluiden opnemen, SMS preview, Youtube, World Mate, Water Level, Facebook. Camera, Berichten, Media, Google Maps, Favorieten, GPS-data, Postiebepaling, Wisepilot, Kalender, Logboek, Agenda, Instellingen. Bestandsbeheer, Klok, RoadSync, SonyEricsson Sync, Google, Notities, Zoeken, Omrekenen, Rekenmachine, Adobe PDF, Quickoffice.

We hebben van de programma’s al het één en ander toegelicht, maar we wilden het mediacenter toch ook nog even bespreken. Dit is een kopie van wat je vindt op Walkman Phones of de PlayStation. Bij het openen van het mediacenter zijn er drie snelkoppelingen voor: foto’s, video’s en muziek.

De fotogalerij en mp3-speler zijn allebei prima. Er zijn een heleboel mogelijkheden om je foto’s te bekijken. Zo kan dit bijvoorbeeld met de laatste genomen foto’s, of door middel van tags. En album bekijken gaat soepel en snel, en foto’s komen meteen full screen binnen. De mp3 speler is eigenlijk dezelfde als op Walkman Phones. Verder ondersteunt de videospeler videofilms in HD kwaliteit, maar helaas is er geen ondersteuning voor DivX/Xvid.

Games

Er zijn 2 games te vinden op de Sony Ericsson Vivaz te weten: Rally Master Pro en SSX 3. En eerlijk gezegd zijn dit redelijk gave voorafgeïnstalleerde games. Rally Master Pro is een racespel, die voor het sturen gebruik maakt van de accelerometer. Er is één virtuele knop voor het remmen. Het spel ziet er behoorlijk strak uit en ook al moet je even wennen aan het sturen met de accelerometer, na enige tijd gaat dit best aardig.

Het andere spel is een snowboard spel, die sommigen van jullie wel kennen van de spelconsoles. Ook met dit spel wordt er gebruik gemaakt van de accelerometer, zij het niet alleen voor het sturen, maar ook voor het maken van snelheid. Verder is er voor springen, grinden etc. een viertal virtuele knoppen aanwezig. Dit zorgt er voor dat dit spel wel enige tijd nodig heeft om onder de knie te krijgen.

Extra's

In de inleiding werd het al genoemd. De Vivaz komt met een voucher, die in de PlayNow Arena goed is voor €45 en maximaal 3 applicaties. Helaas is het aanbod nog erg beperkt en de actie valt ronduit tegen. Met de code die op de voucher staat, heb je maar keuze uit 10 applicaties die Sony Ericsson voor je uit heeft gekozen. Van deze 10 applicaties, mag je er 3 gratis downloaden.

Ook GPS ontbreekt op de Sony Ericsson Vivaz niet. Het toestel is uitgerust met een Wisepilot, een aanbieder van mobiele navigatiesoftware. Zo op het eerste gezicht lijkt de navigatiesoftware voldoende voor de gebruiker die het niet dagelijks nodig heeft. Het menu bestaat uit erg grote iconen en is dus zeer vingervriendelijk. Verder biedt Wisepilot de standaardfunctionaliteit, die je van navigatie software mag verwachten. Je kunt favoriete plaatsen instellen, informatie over het weer en verkeer krijgen en natuurlijk routes plannen. De kaarten zijn duidelijk, maar het nadeel is dat deze wel van internet geplukt moeten worden. Overigens is Google Maps ook op het toestel aanwezig.

Conclusie

Sony Ericsson heeft de laatste tijd wat terrein verloren en hoopt met de Satio, Vivaz en de hopelijk dan binnenkort verkrijgbare Xperia X10 weer wat terrein te winnen. Over het feit dat de Vivaz een leuk toestel is bestaat geen twijfel. Maar of ze met de Vivaz weer wat terrein gaan terugpakken echter wel. Dit high-end toestel ziet er prachtig uit en ook de video’s opgenomen met 720p zijn van uitstekende kwaliteit. Maar tegenwoordig heeft de consument zoveel keus uit prachtige toestellen, dat het de vraag is of dit genoeg is.

Vandaag de dag lijkt in het high-end segment de camera als extra functionaliteit te worden beschouwd. Deze hoeft niet het beste van het beste te zijn, want in de eerste plaats gaat het om het besturingssysteem en de beschikbare software. En hier schiet het toestel te kort. Want de Sony Ericsson Vivaz heeft met de S60 5th edition UI niet het beste besturingssysteem voor touchscreens in huis. Ook al heeft Sony Ericsson er een eigen draai aangegeven, door bijvoorbeeld de 5 beginschermen en het eigen Mediacenter. Toch voelt het bijna als hetzelfde Symbian met de bekende op- en aanmerkingen van ruim een jaar geleden. En met Symbian^3 in aantocht lijken deze op- en aanmerking voor altijd te bestaan.

Met andere woorden, de Sony Ericsson Vivaz mist een aantal dingen ten opzichte van de concurrentie. Maar heeft ook een aantal dingen voor op de concurrentie. Vind je in de eerste plaats het besturingssysteem belangrijk, dan komt de Sony Ericsson Vivaz niet als best uit de strijd. Vind je een goede videocamera belangrijk, dan kan dit toestel een uitkomst bieden. Kortom, het is maar net wat je belangrijk vindt.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony Vivaz review