Sierra Wireless Voq Professional Phone review

Een review over de opmerkelijke Sierra Wireless VOQ, een zeer krachtige Windows Mobile-smartphone die deze fabrikant in samenwerking met KPN Mobile op de Nederlandse markt heeft gebracht.

Sinds begin juli dit jaar is het toestel dan ook exclusief verkrijgbaar in combinatie met een abonnement van de eerder genoemde netwerkaanbieder. (Het toestel zal niet bij andere aanbieders te krijgen zijn.)

Het Canadese Sierra Wireless, fabrikant van draadloze communicatie- en netwerkproducten, is een echte nieuwkomer op de Nederlandse markt en hoopt met dit toestel zijn debuut te maken. De VOQ is dan ook bedoeld voor de zakelijke gebruiker, die zijn voordeel zal halen uit het volledige toetsenbord, een krachtige Intel xScale processor en prima agendamogelijkheden.

Dit zijn natuurlijk niet de enige voordelen, het toestel is voorzien van Windows Mobile voor Smartphones wat hem net zo flexibel maakt als een PDA. Maar wat heeft deze Microsoft-operated smartphone te bieden? Het is niet zomaar een gewoon toestel, de VOQ heeft uitgebreide synchronisatie- en agendamogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. De mogelijkheid om Word, Excel, Powerpoint en PDF-bestanden te bekijken ontbreekt niet. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen, en een SD/MMC slot waar hoeveelheden tot maarliefst 1 GB (1024 MB) kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portable game console en geschikt voor het bekijken videobestanden.

• Batterij (1000 mAh)
• Oplader met verwisselbare aansluiting (Amerikaanse of Europese stekker) voor in de wandcontactdoos
• USB synchronisatiekabel
• Mono headset
• Referentie- en gewone handleiding in alleen de Engelse taal
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync 3.71, e-mailsoftware Microsoft Outlook 2002, VOQ Desktop Tools en handleiding in PDF-formaat
De bijgeleverde handleiding is compleet Engelstalig, zowel de papieren handleiding als de PDF-versie op CD-ROM. Ook op de website van Sierra Wireless is de handleiding maar in één taal te downloaden. Voor de gebruikersdoelgroep zou dit geen probleem moeten zijn, en dit maakt de kwaliteit van de handleiding zeker niet minder, integendeel – het gebruiksgemak en de leesbaarheid zijn dik in orde. Alles is goed terug te vinden, en waar nodig, vindt men tal van illustraties die de handeling moeten verduidelijken. Omdat er constant firmware-updates worden uitgebracht voor VOQ, zijn er soms kleine foutjes in te zien, maar dit heeft weinig tot geen invloed op het gebruiksgemak van de handleiding.

Plus- en minpunten Sierra Wireless Voq Professional Phone

  • Ligt goed in de hand en voelt robuust aan
  • Uitklapbaar toetsenbord wat prettig werkt
  • Goede handleiding
  • Prestaties en snelheid van het toestel
  • Grote hoeveelheid programma`s die verkrijgbaar zijn voor het toestel
  • Formaat en uiterlijk van het toestel
  • Bluetooth ontbreekt
  • Joystick werkt tamelijk zwaar
  • Softwareprobleem zorgt voor een zeer korte batterijduur
  • Mono headset meegeleverd
  • Toestel is bedoeld voor een kleine doelgroep

Wat zit er bij het toestel?

De VOQ wordt redelijk compleet geleverd met synchronisatie- en e-mailsoftware. In de doos treft men een gemiddeld aantal accessoires aan voor gebruik met het toestel. Inbegrepen is het volgende:

Het is echt te zien dat Sierra Wireless zijn best heeft gedaan om de gebruiker vertrouwd te maken met het toestel. Aardig is dat er bovendien nog een Pocket Reference Guide wordt meegeleverd, een boekje van creditcardformaat waar de belangrijkste punten in staan. Dit boekje kan eenvoudig worden meegenomen in de portefeuille en wanneer nodig kan men snel even iets opzoeken.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Sierra Wireless VOQ is controversieel, lang niet iedereen zal het toestel even mooi vinden. Een tweede punt waarop het toestel erg vaak bekritiseerd wordt is de grootte (133x53x23mm) en het gewicht (145 gram). Ten opzichte van andere Windows Mobile-smartphones op de markt is dit tot nu toe veruit het grootste toestel. Het doet aan alsof het uit begin jaren 90' komt, zeker ten opzichte van de nieuwste generaties. Het toestel zal bij een hoop mensen niet in de smaak vallen vanwege zijn formaat en uiterlijk, maar toch hoeft dit voor sommigen geen probleem te zijn maar juist een voordeel. Denk hierbij dan aan mensen die een klein toestel onprettig vinden en liever iets meer in handen hebben.

Het toestel voelt dan ook erg robuust, zelfs onverwoestbaar aan (!) en ligt goed in de hand. De toetsen zijn behoorlijk groot en hebben een erg fijne druk. De werking van de joystick is echter aan de zware kant, maar leent zich wel goed voor games. Aan de zijkant van het toestel vinden we de volumeregeling, aan/uitknop, headset-ingang, voicedialknop en het SD/MMC kaartslot, waar een geheugenkaart met een simpele klik wordt ingeschoven en er op ieder moment uit te halen is. Aan de bovenkant is er gedacht aan een infraroodpoort voor draadloze bestandsoverdracht.

Uniek aan de VOQ is het volledige toetsenbord, wat gebruikt kan worden voor het snel tikken van een tekstbericht of aantekening. Het toetsenbord is netjes weggewerkt is achter het keypad aan de voorkant. Men klapt het eenvoudig open, zodat het klaar is voor gebruik. De toetsen zelf zijn vrij klein en dit zal even wennen zijn, maar wanneer er eventjes mee gewerkt is, heeft men de bediening erg snel onder de knie. Voor mensen met grote vingers kan de bediening van het toetsenbord enigszins tot problemen leiden omdat de toetsen ongeveer 5x4 millimeter zijn.

Uithoudingsvermogen

Bij de beoordeling van dit onderdeel zijn enkele problemen voorkomen. Normaal gesproken zou de batterij het ongeveer 7 dagen vol moeten houden, wat een uitstekende prestatie zou zijn ten opzichte van andere Windows-mobile smartphones. Dit is zeker te zeggen als men kijkt naar de Orange SPV e200 die ook een 1000 Mah-batterij heeft. Toch is de batterijtijd die ondervonden is bij de VOQ erg beroerd –niet beter dan de SPV e200- en dit is te wijten aan het update-programa VOQupdate, die telkens GPRS probeert te gebruiken, ook als er geen GPRS beschikbaar is. VOQupdate is niet uit te schakelen en zorgt voor deze zeer korte batterijtijd van hooguit één dag.

Belkwaliteit

Hoe geavanceerd en krachtig dan ook, met een smartphone moet men kunnen bellen en gebeld worden. Dit gaat dan ook gewoon zoals het hoort, geen ruis of iets dergelijks is te horen tijdens het gesprek. Over de kwaliteit hoeft er dus niet te geklaagd te worden, die is gewoon goed te noemen. In een rumoerige omgeving kan de luidspreker harder worden gezet zodat hij/zij toch nog goed verstaanbaar is. Is dit nog niet genoeg, dan kan er eenvoudig worden overgeschakeld op handsfree functie.

Eventuele eigen geluidsinstellingen kunnen worden bewaard in de profielen die eenvoudig en handig te gebruiken zijn, en bovendien aan te passen: Het volume voor de verschillende notificatietypen (telefoon, alarm, bericht, mededeling, systeem) kan worden ingesteld en of de telefoon trilt of niet, of juist weer helemaal stil moet zijn. Het trillen doet het toestel overigens erg zacht en onvoldoende voelbaar, de trilfunctie had zeker wat sterker gekund.

In vergelijking met de Motorola MPx 200 is de ontvangstkwaliteit van de Sierra Wireless VOQ een hele verademing. Het bereik is uitstekend te noemen, ook op plaatsen waar men niet meer bereikbaar is met de MPx 200 in handen. Wat dat betreft zit dit toestel op hetzelfde niveau als van Nokia, die echt om zijn goede signaalontvangst bekend staat.
De headset tegen op sommige punten. Deze bijgeleverde headset is mono wat niet erg comfortabel muziek luisteren is met één oor, en dat is jammer. Sierra Wireless zou er goed aan doen om een stereo headset mee te leveren, zoals te zien is bij de toestellen van Orange (SPV e200 en M1000)
Tijdens het gesprek kan vrij weinig worden ingesteld, het gesprek kan niet worden opgenomen, wat misschien een klein nadeel is. Ook is het jammer dat de handsfree functie niet direct kan worden benaderd vanuit het menu, men moet hiervoor de groene 'accept' knop ingedrukt houden. Zonder handleiding gekeken te hebben is dit een heel zoekwerk: men zal zich lelijk vergissen in een poging het toestel even ‘snel' op de handsfreemodus te krijgen.

Net als de SPV e200 en Motorola MPx 200, die ook draaien op het Windows Mobile platform, is er een heel uitgebreid gespreksoverzicht op te vragen van inkomende, uitgaande en gemiste oproepen. Per oproep kan er uiteraard de datum, tijd en duur worden weergegeven. Ook kan een samenvatting opgevraagd worden van alle gesprekken (inkomende, uitgaande, laatste, gesprekken op een ander netwerk) genaamd timers. Deze functie is uitstekend te gebruiken en verdient dan ook een pluim.

Net als bij de Sendo X het geval is de Sierra Wireless VOQ voorzien 64-toons polyfone beltonen, die erg vol en vooral erg duidelijk hoorbaar klinken. Op het toestel zijn standaard 20 fraaie MIDI's te vinden die jazz-achtig aandoen en voor de zakelijke gebruiker erg representatief zullen overkomen. Ook zijn er korte geluiden te vinden voor gebruik bij een notificatie zoals een SMS-bericht of systeemgeluid. Bovendien kunnen er beltonen in WMA-formaat gebruikt worden, Windows Media Audio genaamd, een eigen geluidsformaat van Microsoft en stukken kleiner als het reguliere WAV.

Beeldscherm

Het te zeggen dat het 65.535 kleuren TFT-transreflective scherm van de VOQ tot één van de betere soorten behoort, ook wanneer het vergeleken wordt met andere Microsoft-smartphones momenteel op de markt. De behoorlijke grootte van 2.2” en resolutie van 176 x 220 pixels, wat een redelijke hoge resolutie is, maar standaard voor Microsoft-smartphones. Toch oogt het scherm net een tikje helderder dan het van de Motorola MPx200 en Orange SPV e200. De helderheid is jammergenoeg nog niet instelbaar, een instelling die vreemdgenoeg nog ontbreekt bij de Windows Mobile-Smartphone versies tot nu toe.

Het scherm is af te lezen vanuit iedere hoek en weerspiegelt weinig. Ook in het zonlicht is het scherm zeer goed zichtbaar. Een dergelijk goed scherm brengt natuurlijk ook een nadeel met zich mee, het verbruikt behoorlijk wat stroom. Dit is ook te merken in de battertijtijd wanneer men het scherm intensief wordt gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het spelen van een spelletje.

Menu

Hier is de menustructuur volkomen gerelateerd aan het gebruikte OS, oftewel Operating System. Bij de Sierra Wireless VOQ gaat het hier om Windows Mobile 2003, de Second Edition na het de recenste Windows Mobile versie voor Smartphones. WM2003 heeft als groot voordeel de ondersteuning van een boel nieuwe protocollen en standaarden. Ook is ClearType geïntegreerd, een techniek van Microsoft die letters erg scherp en helder op het scherm doen weergeven. Het Compact .NET framework ontbreekt ook niet die het werk van softwareprogrammeurs stukken eenvoudiger maakt en geavanceerde toepassingen toelaat.

Het bedienen van een smartphone vereist enige oefening, het is zeker te zeggen dat het totaal anders is als een reguliere GSM. Maar wanneer men weet hoe het toestel bediend moet worden werkt het prima, en de al eerder genoemde handleiding draagt daar echt een steentje aan bij.

Ook een groot voordeel van Windows Mobile 2003 is de snelheid, en in combinatie met de VOQ's sublieme processorkracht (Intel xScale 200 Mhz) is het erg soepel navigeren door de menu's heen. En hiermee lijkt al het geklets van mensen die Windows-toestellen traag vinden over. Wanneer het toestel aangezet wordt merkt men dat deze eventjes moet opstarten, al gaat dit lekker snel.

Wat als eerst opvalt, is het rijtje iconen bovenaan. Dit zijn normaliter de programma`s die het meest gebruikt worden, wanneer met even met het toestel werkt en een aantal programma`s gebruikt, is te merken dat deze 'quicklaunch' iconen veranderen naar een soort snelkoppelingen van de programma`s die net gebruikt zijn. Dit is gewoon erg handig, zeker als men een bepaald programma vaak nodig heeft.

Ook is er in het scherm te zien welke afspraken op dit moment zijn gepland, of opkomende afspraken of 'tasks' (taken) Ook is hier erg snel het profiel van het toestel aan te passen. Sierra Wireless levert als extraatje mee de mogelijkheid om een e-mail account snel in te stellen en daarna te starten vanuit het homescreen.

Het programmamenu wordt geopend door voor 'Start' te kiezen met de linkerfunctietoets. Dit doet al meteen vertrouwd aan voor de Windows-PC gebruiker. Er is vervolgens een lijst te zien met alle programma`s die op het toestel staan, bovenaan staan gewoonlijk 'Inbox', 'Contacts' , 'Calendar' en 'Internet Explorer'. Deze programma`s zijn standaard ook als quicklaunch iconen te vinden in het homescreen. De rest van de programma`s staan ongesorteerd in de lijst, en deze volgorde kan ook niet aangepast worden, wat jammer is. Vervelend is als men een programma installeert, de nummervolgorde van de lijst verandert. Een item wat eerst op positie 3 stond kan nu ineens op 5 staan. Behoorlijk irritant wanneer er waarde wordt gehecht aan de volgorde van programma`s. Er zijn hier overigens wel softwarematige oplossingen voor, maar deze zijn niet meegenomen in de review.

Alle menu's, wallpapers, iconen en dergelijke zijn helemaal aan te passen naar eigen smaak, zo kan er een persoonlijk tintje worden gegeven aan de VOQ. Zoals op de afbeeldingen te zien is kunnen er prachtige thema's worden gedownload die in een handomdraai te installeren zijn.

Telefoonboek

Het toestel heeft een erg uitgebreid en krachtig telefoonboek, direct benaderbaar vanuit het homescreen (contacts), wat handig te gebruiken is. Per contact kan enorm veel extra informatie worden ingevoerd: Voornaam, Achternaam, Telefoon werk, Mobiele telefoon, Telefoon thuis, Email, Telefoon werk 2, Telefoon thuis 2, Categorieën (zakelijk, persoonlijk of overig), Pager nummer, Autotelefoon, Fax werk, Fax thuis, Telefoon assistent, Radiotelefoon, Email 2, Email 3, Webpagina, Aangepaste beltoon, Opslaan als (volgorde naam achternaam => voornaam of andersom), Functie, Afdeling, Bedrijf, Werkadres, Priveadres, Ander adres, Notities, Verjaardag, Jubileum, Naam partner, Naam kinderen en de Naam van zijn of haar assistent.

De contactpersonen kunnen ook worden gerangschikt op 'personal' en 'bussiness' voor degenen die de contactpersonen van werk- en thuis uit elkaar willen houden. Het filter is echter alleen praktisch als de contacten als ‘personal' (persoonlijk) of ‘business' (zakelijk) zijn ingesteld. Sierra Wireless heeft de VOQ voorzien van geweldig goede voicedailling- en voicecommand-software, genaamd SmARTspeak, dat te benaderen is door de Voicedial-knop lang in te drukken of via het menu. Als dit programma voor het eerst gebruikt wordt, dient een personalisatiewizard te worden gestart waarin het programma stap-voor-stap de stem van de gebruiker herkend; men dient enkele telefoonnummers op te lezen.

De stemgegevens gebruikt het programma om later ingesproken telefoonnummers en commando's te herkennen, wat echt fantastisch goed gebeurd. Maar is deze software perfect te noemen? Niet helemaal. SmARTspeak is naast een uitgebreide voicedialfunctie (een nummer en contactpersonen) in staat om via spraak Calendar en Contacts te openen, maar jammer genoeg kunnen er geen extra programma's aan de lijst worden toegevoegd, zoals het bij de contacten wel kan. Jammer, want waarschijnlijk was het voor de ontwikkelaars een kleine moeite geweest. En dat zou deze software tot een echte “killer” applicatie maken. Maar voor waar het bedoeld is, presteert de software uitstekend. En dat is een feit, niet meer en niet minder.

Messaging

Een onmisbaar onderdeel, en zeker voor de Sierra Wireless VOQ, gebruikt door zakenmensen waarvoor de messaging-mogelijkheden van zeer groot belang zijn. Het toestel ondersteund alle soorten messaging op de markt: SMS, MMS, en IMAP/POP3 e-mail, zelfs het bekende instant-messagingprogramma MSN Messenger is standaard aanwezig. Een echt zakentoestel als dit biedt ook nog eens instant e-mail en VPN-toegang (een simkaart met VPN-ondersteuning is hiervoor vereist). Zo heeft men direct toegang tot documenten op de bedrijfsserver via een beveiligde verbinding. In combinatie met de ClearVue-viewer voor de meest gangbare soorten documenten kan met on-the-go nog even het vergeten PDF-document doorlezen, om maar eens een voorbeeld te noemen.

Instant email is aanwezig op de Sierra Wireless Voq. Het houdt simpel gezegd in dat emailberichten binnen komen zoals SMS berichten, maar dan niet qua uiterlijk. Men hoeft de email niet constant handmatig op te halen, maar de RIM server bij de provider zorgt ervoor dat de email naar de gebruiker gepusht wordt net zoals bij SMS berichten. Deze hoeven ook niet opgehaald te worden, maar worden door provider direct verstuurd over het GSM netwerk. RIM Blackberry werkt via een GPRS internet verbinding.

Het e-mail account is eenvoudig en stap voor stap in te stellen met behulp van de speciale VOQmail-wizard. GPRS is voor e-mail overigens een vereiste. MMS ontbreekt natuurlijk ook niet en komt in de vorm van software van derden, aangezien Windows Mobile 2003 (nog) geen standaard MMS-software heeft. Op het toestel is een recente versie van jMMS geïnstalleerd, een veelgebruikte MMS-client die dan ook prima te gebruiken is.

In combinatie met het uitklapbare toetsenbord is het toestel al met al uitstekend geschikt voor de vele messaging-mogelijkheden. Vooral MSN Messenger is een feest wanneer men vlot met het toetsenbord overweg kan. Wanneer dit toetsenbord wordt opengeklapt in het standbyscherm verschijnt myVOQ, en kan er gelijk getypt worden. Pas dan kan de getypte tekst worden opgeslagen als een notitie of een contact, of zelfs worden verzonden als SMS. Grappig is het feit dat men hier de zaken omdraait – handig wanneer er direct iets genoteerd moet worden in plaats van eerst nog een programma te moeten starten. MyVOQ is ook benaderbaar met de speciale toets onder de joystick.

Connectivity

Een essentieel onderdeel voor een smartphone. De synchronisatiemogelijkheden zijn dan ook van groot belang omdat agendapunten, contactpersonen, taken en andere data op het toestel die de gebruiker zelf in het toestel zet overgezet moeten kunnen worden. En dat is nu juist wat de VOQ heel goed doet. De genoemde onderdelen zijn zonder problemen te synchroniseren, wat al automatisch gebeurt als het toestel is verbonden met de PC via de bijgeleverde USB kabel. Een voorwaarde is dat men wel ActiveSync installeert alvorens er wordt gesynchroniseerd. Dit gaat echt in een handomdraai en met dit programma zijn er ook andere Windows Mobile devices aan te sluiten, die naar keus hun data met de PC synchroniseren, of juist niet. Men kan dan eenvoudig een gastverbinding maken waarbij verder geen gegevens worden gesynchroniseerd.

In beide gevallen, zowel als met een vaste als een gastverbinding kan de inhoud van het toestel direct worden bekeken in Windows verkenner. Er kunnen op deze manier ook beltonen en dergelijke worden gekopieerd. Dit gaat niet al te snel en vooral niet bij grote bestanden, dan verdient een geheugenkaartlezer gewoon de voorkeur wil men data op het SD kaartje zetten.

Voor Mac en Linux wordt helaas geen software meegeleverd, maar wel, al dan niet met wat moeite, leverbaar via de bekende manieren op internet. Met het toestel zelf kan ook geïnternet worden en kunnen er echte HTML pagina's worden geopend. De Internet Explorer browser is redelijk snel, ook over GPRS maar het is sterk aan te raden om een task manager te gebruiken wanneer men sites met veel opmaak bekijkt, daar wordt de telefoon nou niet bepaald sneller op. Afbeeldingen en dergelijke worden automatisch aangepast aan de grootte van het scherm zodat men niet onnodig hoeft te scrollen, want er zijn nou eenmaal erg weinig sites geoptimaliseerd voor PDA`s en smartphones. Op korte termijn komt de bekende Opera browser ook uit voor Windows Mobile wat het surfen veel fijner zal maken met onder andere een hogere snelheid, en een minder geheugenintensievere applicatie.

Voor het uitwisselen van bestanden is een infraroodpoort aanwezig, maar ondanks de ondersteuning die Windows Mobile 2003 biedt, is er geen Bluetooth aanwezig op het toestel. Zeker voor een smartphone is deze beperking echt niet meer van deze tijd. Voor de zakelijke gebruiker ook een flink nadeel want zo kan er geen gebruik gemaakt worden van draadloze carkits, en uiteraard geen draadloze synchronisatie en bestandsoverdracht plaatsvinden, want Bluetooth is vooral voor zakelijk gebruik een erg veelzijdig systeem. Een ander goed idee was de intergratie van Wireless LAN geweest omdat dit ook in het bedrijfsleven volop gebruikt wordt. Nu is de gebruiker van de VOQ alleen aangewezen op infrarood, wat dat betreft heeft Sierra Wireless hier echt een onvergeeflijk grote fout gemaakt.

Geheugen

Net als bij de andere Windows Mobile toestellen is het geheugen in meerdere stukken verdeeld. Men zou het zelfs kunnen vergelijken met een computer. Er is standaard 10 MB opslaggeheugen in het toestel wat voor de gebruiker beschikbaar is. Er is geen losse SD geheugenkaart bij te leveren maar die zijn altijd voor een redelijke prijs te krijgen. Er zijn veel soorten geheugenkaarten op de markt in verschillende groottes, variërend van 8 tot 1024 MB. Verder bevat het toestel 48 MB ROM, hierop staat het besturingssysteem en diverse voorgeïnstalleerde programma's. Bij een harde reset worden de originele instellingen uit die ROM weer teruggezet. Natuurlijk is er ook werkgeheugen (RAM), dit is 32 MB waarvan ongeveer de helft beschikbaar is voor de gebruiker.

Camera

In lang niet op alle plekken, en dan vooral kantoorgebouwen, mag zomaar een cameratelefoon gebruikt worden omdat hier immers frauduleuze praktijken mee kunnen gepleegd, door personen die kwaad in de zin hebben. Als men hier bij nadenkt, is het dan ook niet gek dat Sierra Wireless in de VOQ geen camera heeft ingebouwd, en het ontbreken van de camera is zeker ook geen nadeel in dit geval. Sierra Wireless levert geen losse SD-camera's en geeft dus ook geen ondersteuning op het gebruik daarvan. Wanneer men een Windows Mobile-smartphone met ingebouwde camera wil, zijn er immers keuzes genoeg: SPV e200, SPV c500, de Qtek-series en straks de Mitac Mio 8390, Motorola MPx220 en Sagem MY-S7.

Aanwezige programma's

Omdat de MPx 200 een Windows OS heeft zijn er veel standaard Windows-based programma`s te vinden, waaronder Internet Explorer, een zeer uitgebreide kalender/agenda, Windows Media Player 9, voicememo, takenlijst en calculator. Behalve deze standaardprogramma's is de VOQ voorzien van ClearVue Office, een softwarepakket waarmee het mogelijk is om de meest gangbare documenten direct op het toestel te bekijken (bewerken is niet mogelijk). Er is een viewer voor Word-, Excel-, PowerPoint-, en PDF-documenten aanwezig. Een image-viewer van ClearVue ontbreekt ook niet maar die is lang niet zo fijn en uitgebreid als die bij de Motorola MPx200 wordt meegeleverd. Het gebruik van JAVA is ook mogelijk op het toestel met een Java client van Tao Group. MIDP 2.0 wordt ondersteund.

Sierra Wireless levert verder VOQupdate mee op het toestel wat automatisch updates download van de toestelsoftware indien beschikbaar. Dit is alleen mogelijk via GPRS. Tot grote irritatie kan deze helemaal niet uit worden gezet, wat de gebruiker niet alleen veel geld kost in verband met GPRS-kosten maar ook nog eens de goede batterijtijd volledig verloren gaat. In het gereviewde toestel is een simkaart gebruikt waarbij geen GPRS-verbindingen zijn ingesteld. Toch probeert VOQupdate de hele tijd contact te zoeken met GPRS waardoor de batterijtijd zoals gezegd gigantisch achteruitgaat. VOQupdate is op geen enkele normale manier uit te schakelen, wellicht via een register-editor maar dit is niet geprobeerd. Verkeerd gebruik hiervan kan er zelfs tot toe leiden dat het toestel helemaal niet meer opstart.

Een ander nadeel is het ontbreken van een gewone file-explorer, een uitvoering van Windows Verkenner voor de smartphone. Deze toepassing is onmisbaar voor goed gebruik met een smartphone. Een task-manager (taakbeheerder, voor het afsluiten van programma's) is wel aanwezig maar komt als trail-versie van Resco. Men moet dus zelf aan deze software zien te komen. Vreemd genoeg ontbreken zowel de standaardversie van Task Manager en File Explorer van Windows Mobile zelf, die prima voldoen en er dus geen software aangeschaft hoeft te worden. Hopelijk zijn deze programma's wel terug te vinden in de nieuwere ROM-updates, maar daar is nog erg weinig duidelijkheid over.

Games

Standaard staan er twee games op het toestel, het bekende kaartspelletje Patience (dit komt terug bij alle Microsoft-besturingssystemen) en Jawbreaker. Verder men de beschikking over Mount VOQ, een opmerkelijk spel waarbij het de bedoeling is zo snel mogelijk letters over te tikken die op het scherm verschijnen. Natuurlijk is het de bedoeling om hierbij het toetsenbord te gebruiken, wat er op neerkomt dat het spel een goede oefening hiervoor is. Uiteraard zijn er ook games te downloaden, zowel echte executables geschikt voor Windows Mobile en JAVA-spellen. Een groot voordeel is dat Windows Mobile 2003 beschikt over het .NET framework, en met wat programmeervaardigheden kan hier goed gebruik van gemaakt worden.

Java Benchmark

Een geheel nieuw onderdeel in deze review is de java-benchmark. Hierin wordt de complete prestatie van het toestel getest met een JAVA-midlet wat hiervoor bedoeld is. De gebruikte versie is hier 1.0. De VOQ presteert overigens uitstekend in de genoemde benchmark en scoort 4873 punten, wat een erg goede score is en waar zelfs sommige Pocket PC's niet tegenop kunnen. Maar niet alleen met deze benchmark is duidelijk dat het toestel in zijn geheel behoorlijk snel is, ook in de menu's is het te merken.

Om scores te vergelijken van andere toestellen, zie de volgende site:
http://www.jbenchmark.com/index.html?F=2 (LINK: de JBenchmark Result Database)

Conclusie

De Sierra Wireless VOQ is een Windows Mobile toestel wat uitstekende prestaties neerzet, in zowel de snelheid van Windows Mobile als in de overige software, wat ook gebleken is uit de genomen JAVA-benchmark. Het volledige toetsenbord, de goede e-mail en VPN ondersteuning maken dit toestel uitstekend geschikt voor zakelijke gebruikers die overwegen een PDA te kopen. Met de VOQ heeft juist men alles in één apparaat wat ook uitstekend voldoet om, desnoods onderweg, office-documenten op te bekijken en wat zwaardere applicaties te draaien. Natuurlijk horen hier ook de uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden bij, die niet veel verschillen met die van een PDA.

Helaas is de connectivity echt achtergebleven door het ontbreken van Bluetooth wat voor veel zakenlui een reden kan zijn om het toestel niet te kopen. Voorlopig is de slechte batterijtijd ook nog een domper, maar wellicht kan dit worden opgelost met een nieuwe ROM-versie, die dit probleem moet verhelpen. Al met al kan gezegd worden dat de VOQ echt een toestel is voor een vrij kleine doelgroep, die een stevig en robuust toestel willen hebben zonder al te veel poespas, maar er niet op achteruit willen gaan qua mobiliteit en performance. Helaas voor Sierra Wireless wil de grootste groep Windows Smartphone-gebruikers echter een fraaier ogende en kleiner toestel met Bluetooth en camera ingebouwd, en idem voor leveranciers. Men moet er dan ook niet vreemd van opkijken als de VOQ niet erg goede verkoopresultaten zal boeken.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sierra Wireless Voq Professional Phone review