Siemens SK65 review

In 1997 bracht Samsung de wereld in roering met de introductie van de A100: de eerste clamshell telefoon.

In 2001 was het de beurt aan Siemens om het bestaande modellen gamma eens even flink op de schop te nemen door de wereld kennis te laten maken met de eerste slidephone, in de naam van de SL55. Hoewel dit model niet zoveel navolg teweegbracht als de clamshell werd ook dit model gretig door andere fabrikanten gekopieerd – ironisch genoeg onlangs nog door Samsung met het uitbrengen van onder andere de D500.

En nu is er dus de SK65. Zoals uit de foto's wel blijkt kan bij dit toestel de achterzijde naar rechts worden geschoven, waardoor er een heus QWERTY toetsenbord te voorschijn komt! Een unieke feature die later nog uitgebreid zal worden besproken.

Plus- en minpunten Siemens SK65

  • BlackBerry mogelijkheden
  • Belkwaliteit
  • Email mogelijkheden
  • Synchronisatie met pc
  • Qwerty toetsenbord
  • Bouwkwaliteit
  • Formaat scherm
  • Interactie contactbeheer en agenda
  • Geen cleartype, hetgeen afbreuk doet aan het scherm
  • Geen geheugenslot
  • Geen mp3 ondersteuning
  • Geen smartphone mogelijkheden

Wat zit er bij het toestel?

De trend van de laatste maanden is toch wel om zoveel mogelijk extra accessoires in één doosje te stoppen. Siemens ontspringt de dans een beetje, en levert naast de software om de telefoon met een pc te synchroniseren niet echt veel opzienbarends:

- Het toestel natuurlijk.
- Een 750 mAh batterij.
- Een boekje waarin de verschillende leverbare accessoires stuk voor stuk worden aangeprezen.
- Drie gebruiksaanwijzingen, namelijk een Franse, een Engelse en een Italiaanse. Aangenomen mag worden dat, aangezien het hier om een prerelease versie gaat, er uiteindelijk bij het toestel ook een Nederlandse handleiding zal worden geleverd.
- Een datakabel om de telefoon via USB 2.0 met een computer te verbinden.
- Een oplader
- Een CD-rom met een grote variëteit aan software, onder andere om via GPRS en Bluetooth overal te kunnen internetten. Verder kan met behulp van de geleverde software de telefoon worden gesynchroniseerd met Microsoft Outlook, waarbij zowel geplande afspraken als ook email adressen gelijk kunne worden getrokken. Later zal ook op deze mogelijkheden nog uitgebreid worden ingegaan.

De handleiding is verder prima in orde, al is het wat onhandig om niet op de buitenkant van een boekje de betreffende taal te vermelden. De Nederlandstalige handleiding is terug te vinden in ons media archief.

Uiterlijk

Siemens kopte zelf al bij de introductie van de S65 ‘Hoe meet je stijl?'. Klaarblijkelijk was men dus al erg tevreden over het design van de zakelijke telg. De SK65 doet er nog een flinke schep bovenop. Simpele, strakke lijnen staan in een elegant contrast met de gebogen lijnen, die vooral via het QWERTY toetsenbord terugkomen in het numpad. De bovenkant van het toestel is op de toetsen na volledig vlak. Scherm en logo zijn achter een doorzichtige kunststof geplaatst – een trucje dat Sony jaren geleden al toepaste. Niettemin geeft het een bijzonder chique resultaat. Prachtig detail is de manier waarop de speaker is opgenomen in het design; deze ligt verzonken boven het logo en wordt beschermd door een fijn metalen roostertje. Erg mooi.

Aan de zijkant van het toestel zit een dubbele knop waarmee de memo- en de BlackBerry functie mee kunnen worden bediend. In deze knop zit een heel klein beetje relief, en het memo gedeelte van de knop ligt net iets lager dan het Blackberry gedeelte. Slim, want hierdoor is de knop erg gemakkelijk op de tast te bedienen. Het 5-richtings bedieningstoets en de hiernaast geplaatste soft keys – zoals Siemens deze zelf aanduidt – zijn verchroomd. Onder bepaalde hoeken zijn dan wel vingerafdrukken te zien, maar dit is niet storend. Daarnaast levert het chroom een erg mooi contrast met de zwarte, glimmende kunststof op.

Met zijn 120 x 47 x 22 is de SK65 beslist geen kleine telefoon, en ook het gewicht is aan de hoge kant: 144 gram. Toch is geen van beide echt storend; het toestel is dusdanig ontworpen dat het gemakkelijk in een broekzak past zonder op te vallen of ongemakkelijk is. Scherpe lezer zullen hebben opgemerkt dat de Sk65 haast exact dezelfde afmetingen en dito gewicht heeft als de Nokia 3310. Dit toestel kan dan ook mooi als eikpunt worden gebruikt.

Uithoudingsvermogen

Een hoog gewicht duidt meestal op een zware en dus ook goede batterij. Voor de SK65 gaat deze vuistregel echter niet op. Bij gemiddeld tot redelijk actief gebruik houdt de batterij het ongeveer twee tot maximaal drie dagen vol: simpelweg onder de maat. Kanttekening wat het batterijverbruik betreft is dat het uitschakelen van Bluetooth wel een aanmerkelijk langere levensduur oplevert. Toch scoren de concurrenten op dit gebied beter.

Belkwaliteit

Wie altijd Nokia of Samsung telefoons heeft gehad zal misschien even moeten wennen aan de klank van de speaker van de SK65. Dit heeft twee redenen: enerzijds is dit toe te schrijven aan de wat warmere klank van eerstgenoemde, anderzijds aan het systeem dat Siemens al sinds jaar en dag hanteert: wanneer de gebruiker zelf spreekt wordt het geluid van de andere kant van de (denkbeeldige) lijn gedempt en vice versa. Tegelijkertijd wordt ook het eigen geluid wat zachter herhaalt vanuit de eigen speaker. Dit systeem werkt in principe prima en onder normale omstandigheden zelfs erg prettig, maar bij een slechtere verbinding van een van beide partijen treedt helaas een vervelende echo op.

Dit verschijnsel werd gelukkig niet vaak geconstateerd, en valt dan ook volledig in het niet ten opzichte van de verder kraakheldere geluidsweergave van de SK65.

Maar bellen met een mobiele telefoon gaat verder dan alleen het gesprek zelf. Het feit dát de gebruiker gebeld wordt, wordt door de SK65 zoals door zoveel telefoons op twee manier duidelijk gemaakt: rinkelen en trillen.

Wat dat trillen betreft zit het wel goed: er kan uit maar liefst zes verschillende trilpatronen worden gekozen, die allemaal verschillen in sterkte en ritme. Handig voor de zakenman die tijdens een vergadering niet op zijn mobiel wil kijken om te zien wiens oproep hij heeft gemist.

De beltonen zijn een ander verhaal. Natuurlijk kan het de SK65 niet aan worden gerekend dat het niet mogelijk is MP3 bestanden door de ruimte te laten schallen – daar is het immers een zakentelefoon voor. Toch valt echter niet te ontkennen dat de aanwezige beltonen wat pit missen. De bas is behoorlijk goed, maar het bovengebied laat het een beetje afweten en het middengebied ontbreekt volledig. Verder kunnen beltonen wel hard, maar niet kéihard worden afgespeeld. In erg rumoerige situaties kan dit een probleem opleveren waneer het trilalarm niet is ingeschakeld.

De gesprekkenlijst werkt iets anders dan gebruikelijk: gesprekken blijven ‘eeuwig' in de lijst staan, totdat ze handmatig worden verwijderd. Zolang dit niet gebeurd wordt de gebruiker op de aanwezigheid van een gemist gesprek geattendeerd door middel van een icoontje in het hoofdmenu. Dit is even wennen, maar zonder meer overkomelijk.

Beeldscherm

De lat voor telefoondisplays wordt hoger en hoger gelegd. Nog steeds zijn het Samsung en Motorola die met stip de lijst aan voeren, al moet worden gezegd dat ook Sony Ericsson met de s700i een telefoon met een fantastisch scherm op de markt heeft gezet. Siemens heeft echter de afgelopen jaren de naam gekregen wat beeldkwaliteit betreft nogal achter de feiten aan te lopen. De SK65 is dan ook een vreemde eend in de bijt. Enerzijds kan het scherm zich namelijk zondermeer meten met toppers als de D500 en de S700i. Anderzijds valt het scherm echter vanwege de hoge mate waarin de pixels zichtbaar zijn volledig in het niet ten opzichte van de directe concurrenten. Dit vereist enige toelichting: al wie eens met een moderne Apple heeft gewerkt, zal zich verbazen over hoe mooi het beeld is dat door Mac OS X op het scherm wordt getoverd. Wie vervolgens weer achter een Windows PC kruipt zal eerst een kwartier met zijn ogen zitten knipperen en zich verafschuwen van het feit dat klaarblijkelijk iedere pixel met het blote oog zichtbaar is. Toch heeft dit niks met kwaliteit van het scherm te maken; tegenwoordig zijn PC en Apple monitoren immers gewoon compatible.

Iets dergelijks is ook aan de hand met het scherm van de Siemens SK65. Wanneer losse afbeeldingen worden bekeken doet het scherm geenszins onder voor dat van eerder genoemden tegenstrevers. Maar omdat Siemens simpelweg geen ClearType, AntiAliasing of iets van dien aard toepast, doet het scherm erg pixelig en bij lange na niet zo mooi aan als het zou kunnen zijn. Het feit dat een icoon in het menu pas in kleur wordt weergegeven op het moment dat het wordt geselecteerd versterkt dit beeld nog eens. Een niet geselecteerd icoon blijft namelijk gewoon zwart wit.

Zoals gezegd is de kwaliteit van het scherm verder uitstekend, zijn de kleuren sprekend en is het contrast meer dan bovengemiddeld, maar toch blijft het gevoeld knagen dat het er allemaal stukken gelikter uit had kunnen zien op het moment dat Siemens de moeite had gedaan om de manier waarop het beeldscherm wordt aangestuurd eens grondig te herzien. Daarnaast helpt het feit dat Siemens ervoor heeft gekozen niet-actieve iconen in het menu zwart/wit te laten ook niet echt aan de levendigheid die het scherm uitstraalt.

Menu

Bij een telefoon die dusdanig veel functies herbergt als de SK65 is een logische en intuïtieve menustructuur zo mogelijk nog belangrijker dan normaal. Niet alleen de gewone telefoonfuncties moeten makkelijk bereikbaar zijn, maar hetzelfde geld ook nog eens voor de BlackBerry mogelijkheden. En tot slot van rekening moeten beide systemen ook nog op een handige manier met elkaar geintegreerd zijn.
Dat Siemens zijn huiswerk heeft gedaan staat als een paal boven water: de SK65 is bijzonder prettig te bedienen.

Het ‘normale' menu van de SK65 is te bereiken middels de grote softkey te midden van de bedieningstoets, en met behulp van de rechter softkey. Het hoofdmenu dat vervolgens te voorschijn komt is natuurlijk bekend van Siemens' eerdere modellen uit de 65 reeks; de grid van platte iconen die met de bedieningstoets kunnen worden geselecteerd wordt immers al sinds de 55 serie gebruikt. Wat misschien even wennen is voor de meeste Siemens gebruikers, is dat een geselecteerd icoon niet wordt geopend met de rechter softkey, maar met de middelste toets.

Deze keuze van de kant van Siemens valt gemakkelijk te verklaren, wanneer in ogenschouw wordt genomen dat op deze manier veel een extra toets vrijkomt voor directe shortcuts naar bepaalde vaak gebruikte opties. Hier wordt later op teruggekomen.

Ook vanuit het beginscherm kan gebruik worden gemaakt van shortkeys, maar dan via het bedieningstoets. Door op een bepaalde richting te drukken kan snel het telefoonboek, de inbox, het Blackberry menu of het memopad worden gevonden. Wie de telefoon een week kent zal niet meer zonder deze functionaliteit kunnen, zo handig werkt dit.

Maar er zitten nog meer handigheidjes in de SK65 verstopt. Klap de telefoon open en komt er een menu te voorschijn waarbij kan worden aangeven wat de gebruiker wil: een tekst invoeren, of een afspraak, of een van de andere BlackBerry mogelijkheden. Bijzonder handig is ook de mogelijkheid om een ingevoerde tekst direct als email óf als SMS bericht te versturen. Bovendien is instelbaar welke applicatie moet worden gestart op het moment dat de telefoon wordt opengeklapt: zo is het mogelijk het ‘tekstbericht invoeren' tegelijkertijd met het openen van het toestel te starten. SMSen en emailen was nog nooit zo makkelijk!

Overigens geldt voor vele andere BlackBerry applicaties dat instelbaar is welke mogelijkheid moet worden gestart met het indrukken van een bepaalde knop. Dit geld bijvoorbeeld ook voor de dubbele knop aan de zijkant van het toestel, waarvan de ene helft voor de memo recorder is, en de andere dus voor een willekeurig BlackBerry programma. Wij hielden er een voorkeur op na om met één druk op de knop de agenda van de rest van de week te kunnen overzien, maar ook bijvoorbeeld direct een nieuwe afspraak invoeren behoort op deze manier tot de mogelijkheden.

Verder kan het BlackBerry beginmenu ook worden bereikt vanuit het hoofdmenu van de telefoon zelf, en met behulp van de linker softkey. Voor elk wat wils op deze manier. Sowieso is er aan de BlackBerry software veel zelf in te stellen: wat te denken van naar eigen voorkeur in te stellen lettertypes- en groottes! Zonder ook maar enige twijfel kan worden gesteld dat de SK65 de makkelijkst bedienbare business phone is zonder touchscreen. De vele instelmogelijkheden daarbij opgeteld maken de SK65 qua gebruikersvriendelijkheid in ieder geval tot een potentiële topper.

Geldt deze keuzevrijheid dan ook voor het normale menu? Jawel, zij het in beperkte mate. De uitgebreide beltoon- en scherminstellingen daargelaten, kan ook voor verschillende tijdzones, profielen en thema's worden gekozen. Thema's gaan een stukje verder dan tot op heden bij Siemens gebruikelijk was: de keuze voor een bepaald thema bepaalt niet alleen de kleurstelling en vormgeving van het menu, maar ook de bijbehorende menugeluiden, beltonen, wallpapers en ga zo maar door. Uiteraard zijn al deze opties ook handmatig volledig naar eigen hand te zetten.

Telefoonboek

Ondanks het feit dat het telefoonboek van de SK65 prima werk – nummers kunnen makkelijk vanuit ‘ontvangen gesprekken' lijsten worden gecopy-paste bijvoorbeeld – is het nog maar de vraag in hoeverre de aanwezigheid ervan kan worden gerechtvaardigd, met het oog op het BlackBerry adressbook. Niet alleen biedt dit adresboek nog veel meer invoermogelijkheden, ook is het mogelijk om het adresboek gemakkelijk met bijvoorbeeld Microsoft Outlook te synchroniseren. Door gebruik te maken van het BlackBerry adresboek is het mogelijk om een contactpersoon niet alleen direct te bellen, maar ook om in een paar simpele handelingen een email of SMS bericht te versturen, of een afspraak met de betreffende persoon te maken.

Een ander voordeel van het BlackBerry adresboek is dat er tot tweeduizend contacten in kan worden opgeslagen, tegen de 250 in het gewone telefoonboek. Dit gebeurt dan wel weer op de sim. In het adresboek kan verder worden opgeslagen tot welke groep iemand behoort, verscheidene adressen, bijnamen, icq nummer (!), verjaardag, een afbeelding en tot slot alle mogelijke Outlook adrsboek gegevens: verschillende telefoonnummers, emailadres natuurlijk, bij welk bedrijf iemand werkt en tot slot bij welke betreffende afdeling.

Messaging

Vanwege het uitklapbare toetsenbord is messaging misschien wel het belangrijkste aspect van de SK65. Siemens heeft zich dit ook gerealiseerd, en heeft er werkelijk alles aan gedaan om het snel versturen van tekstberichten in alle mogelijke varianten mogelijk te maken.

Allereerst natuurlijk direct vanuit het hoofdmenu. De middelste, en dus bij voorbaat geselecteerde optie is die van de messages. Het menu dat dan wordt geopend blinkt uit in al zijn eenvoud. Een optie ‘create new' en een optie ‘inbox' – verder hoeft eigenlijk niet eens gekeken te worden. Wie voor ‘create new' kiest zal voor de eenvoudige keuze tussen SMS, MMS en email komen te staan, waarna zoals gezegd met het toetsenbord het betreffende bericht kan worden ingevoerd. Met behulp van T9 tekst invoeren is ook mogelijk, maar hier zal later op terug worden gekomen.

Voor wie nu vraag oprijst hóe makkelijk dat invoeren met dat toetsenbordje van de SK65 nou eigenlijk is: hier zal onder ‘extra's' wetenschappelijk onderbouwd op in worden gegaan.

Om nog even iets verder uit te weiden over de messaging van de kwaliteiten van de SK65: ook qua overige mogelijkheden is dit prima in orde. Zoals aangegeven kan er via het hoofdmenu voor SMS, MMS en voor email worden gekozen. Een email versturen is op de SK65, mits er natuurlijk een email account is ingesteld, haast net zo eenvoudig als het versturen van een SMS; enkel onderwerp en ontvanger moeten nog even worden ingevoerd. Een mms bericht versturen is ook eenvoudig: voer op dezelfde wijze als bij het SMS bericht de tekst in, en voeg onder ‘opties' afbeeldingen, video's of geluidsbestanden toe.

Connectivity

Hoewel datatransfer via Bluetooth naar andere telefoons toe uitstekend verliep, bleek het synchroniseren van de SK65 met een PC lastiger. We gaan er vanuit dat dit te wijten is aan het feit dat het geteste model nog een reproductie model was en dat bijvoorbeeld ook synchronisatie via Bluetooth mogelijk zal zijn. De nog wat buggy synchronisatiesoftware liet namelijk alleen nog maar connectie met behulp van de bijgeleverde datakabel toe, maar verwacht mag worden dat Siemens de bijgeleverde software nog wel zal updaten. Zo was het pictogram van de ‘Telefoonmanager' nog een afbeelding van de SX1.

Bluetooth verbindingen waren verder uitermate stabiel. Zonder uitzondering werden andere telefoons herkent, en ook de verbinding met laptops is snel gelegd.

Emails komen binnen via de GPRS verbinding. Dit heeft als voordeel dat GPRS verbruik op dit moment nog goedkoper is dan dataransfer via de UMTS frequenties, maar als nadeel dat het binnenhalen van grotere bestanden nu eenmaal langzamer gaat. Voor een mogelijke opvolger zou Siemens moeten overwegen een Wifi/Wlan module in te bouwen.

Geheugen

Van een telefoon met een prijskaartje als de Siemens SK65 mogen bepaalde zaken worden verwacht, zoals bijvoorbeeld 45 MB intern geheugen. Maar ook een geheugenslot zou niet mogen ontbreken, hetgeen op de SK65 helaas wél het geval is.

Op het eerste gezicht lijk 45 MB intern geheugen misschien voldoende, maar het ontbreken van een extern slot voor flash geheugen brengt meer nadelen met zich mee dan op het eerste gezicht zou worden verwacht: hoewel de SK65 niet over MP3 support beschikt, zal dit gemis niet meer behelzen dan een simpele firmware upgrade, en dan is de bijvoorbeeld mogelijkheid om geheugenkaarten boordevol MP3 bestanden tijdens een lange treinreis te beluisteren toch wel erg plezierig. Natuurlijk hebben we het hier over een zakentelefoon, maar toch doet het een beetje afbreuk aan het verder zo complete pakket dat Siemens met de SK65 levert. Van het gemis aan MP3 support mag worden verwacht dat Siemens dit op de korte termijn zal ondervangen, aangezien WMA bijvoorbeeld wél kan worden afgespeeld.

Het verbruikte intern geheugen kan verder worden bekeken met de handige filemanager. Aangezien het mogelijk is om software van buitenaf op de SK65 te installeren, is een dergelijk stukje software geen overbodige luxe.

Camera

Hoewel het ontbreken van MP3 afspeelmogelijkheden de SK65 nog wel kan worden aangerekend, hoeft de gemiddelde zakenman zich geen buil te vallen over het gemis aan een camera. We hebben het hier nog altijd over een zakentelefoon, die – hoewel ook zeer geschikt voor SMS fanaten – voornamelijk bedoeld is als kruising tussen een volwaardige BlackBerry en de S65.

Geen camera dus, maar dit kan de SK65 dus niet worden aangerekend.

Aanwezige programma's

Dit gedeelte van de SK65 review zal in drieën worden opgesplitst: allereerst de niet-BlackBerry programma's zoals die eigenlijk ook aanwezig zijn op de S65, vervolgens de mogelijkheden die de BlackBerry software biedt, en tot slot de bijgeleverde software voor synchronisatie met de pc.

Allereerst is er de dicteermachine. Zoals eerder aangestipt kan deze worden gestart met behulp van de knop aan de zijkant van het toestel. Vervolgens kan met een druk op de knop tot twee uur aan geluid worden opgenomen: een bijzonder handige functie voor bijvoorbeeld vergaderingen. Opgenomen gesprekken kunnen worden beluisterd via de ‘handsfree mode', wat betekend dat het geluid enigszins vervormd en blikkerig uit de speaker van de telefoon schalt, of gewoon voor één persoon; hetgeen een uitstekende geluidskwaliteit oplevert.

Siemens heeft goed nagedacht over wat een zakenman op reis nou van een klok verwacht. Kennelijk is de moderne zakenman veeleisend, want behalve een zeer uitgebreide en makkelijk bedienbare alarmfunctie kan bijvoorbeeld ook de huidige tijdzone worden ingesteld, waarop alle in de telefoon ingevoerde data en tijden mee veranderden. Bijzonder slim.

Ondanks dat de SK65 niet met het welbekende mp3 formaat overweg kan, is er wel een mediaspeler vooraf geïnstalleerd. Hiermee kunnen onder andere video's in het 3gp formaat worden afgespeeld, hetgeen een redelijke beeld- en geluidskwaliteit oplevert. Op geen enkele manier te vergelijken met wat smartphones met divx heden ten dagen op het scherm weten te toveren, maar toch een aardige aanvulling op het totaal pakket dat de SK65 biedt.

Een volgende, buitengewoon nuttige mogelijkheid is de Survival Dictionary. In dit kleine maar praktische woordenboekje zijn een aantal handige voorbeeldzinnetjes opgeslagen die in iedere West Europese kunnen worden omgezet. De zinnen zijn per gelegenheid ingediend, zoals bijvoorbeeld ‘On the way' (‘Weet u misschien de weg naar...?') en ‘Restaurant' (‘Kunt u mij vertellen wat het menu van de dag is?'). Erg gebruiksvriendelijk en handig.

Overgewaaid vanuit de PDA wereld: de mobile safe. Beveiligd met een wachtwoord kun je hier gegevens kwijt die je niet wilt vergeten, maar die je bij voorkeur ook niet met andere zou willen delen. Een aantal mappen zijn vooraf ingesteld, zoals paspoort- en bankgegevens.

Serie na serie bleef de Siemens calculator maar hetzelfde. Nu Siemens de voordelen van de 5-richtings bedieiningstoets ook inziet is daar verandering ingekomen. Berekeningen kunnen sneller worden ingevoerd door de verbeterde navigatie, en onder het opties menu kunnen uitkomsten ook voor andere doeleinden worden bewaard. Bovendien kan nu ook voor de uitgebreide calculator worden gekozen, die ook de mogelijkheid biedt om te worteltrekken, kwadrateren en zelfs niet onbekend is met het getal e.

Ook de ‘Unit Convertor' onderstreept het internationale karakter van de SK65. Allerlei gegevens kunnen in dit uitermate handige stukje software worden omgezet naar bijvoorbeeld Amerikaanse en Engels waarden, zoals natuurlijk lengte en gewicht, maar ook valuta en temperatuur. Goed doordacht.

Met de mogelijkheid om zelf software op het toestel te kunnen installeren is het ook wel handig om te zien hoe het met de beschikbare hoeveelheid geheugen zit. Vandaar de memory assistent, waarbij makkelijk kan worden nagegaan hoeveel ruimte bepaalde zaken nu eigenlijk innemen, variërend van opgenomen dictaten tot skins voor de verschillende menu's.

Tot zover de niet-BlackBerry software. Natuurlijk zijn er ook een aantal games op de SK65 aanwezig, maar deze zullen worden besproken onder de daartoe bestemde kop.

En dan de BlackBerry software. Allereerst is er natuurlijk de kalenderfunctie, waarmee logischerwijs afspraken kunnen worden bijgehouden. In het overzichtsscherm kan aan de hand van puntjes bij een bepaalde datum in één oogopslag worden nagegaan of er voor een bepaalde datum al een afspraak gepland staat, en met een beetje goede wil kan naar gelang de plaatsing van het puntje ook worden ingeschat of een afspraak 's ochtends, 's middags of 's avonds is.

Het week scherm verschaft al wat meer specifieke informatie over de verschillende verplichtingen die voor de rest van de week staan ingepland, en de dagweergave laat precies zien van wanneer tot wanneer een afspraak staat, waar die is en wat de betreffende afspraak natuurlijk inhoudt. Onder het opties menu kunnen bepaalde handige extra functies worden geraadpleegd. Zo kan een afspraak automatisch gedurende een bepaalde periode worden herhaald, of kan een bericht worden verstuurd naar degene met wie de afspraak staat gepland.

Ook is er natuurlijk een contactbeheer programma aanwezig. Hiermee kunnen allerhande contact gegevens worden bijgehouden zoals bekend uit de Microsoft Outlook contacten. Natuurlijk zijn deze gegevens dan ook uitwisselbaar, tot zover niets nieuws onder de zon. Wat echter wel ontzettend handig is is de interactiviteit tussen de verschillende programma's op de SK65: zo kan er bijvoorbeeld erg gemakkelijk een afspraak worden gemaakt met een contactpersoon uit het adresboek.

Verder is het natuurlijk mogelijk email berichten te versturen. Ook hiervoor geldt dat de interactie met het contactbeheer programma uitstekend is. Selecteer gewoon een kennis en bel of email hem, of maak direct een afspraak met de betreffende persoon. Emailen is verder een uitermate eenvoudige aangelegenheid, mits de acount natuurlijk correct is ingesteld. Voor de rest is het slechts zaak het adres, onderwerp en het bericht zelf in te voeren.

Kanttekening hierbij is wel dat aangezien Siemens te laat was met het aanleveren van de benodigde codes, tijdens de maand dat dit toestel door ons werd getest nooit daadwerkelijk email is ontvangen op de SK65. Aangenomen mag worden dat dit gewoon hetzelfde in zijn werk gaat als bij de al langer bekende stand alone BlackBerry toestellen, en dus gewoon werkt.

Om dezelfde reden als hierboven aangegeven hebben wij geen gebruik kunnen maken van de BlackBerry Browser. Over de mogelijkheden van de browser kan dan ook geen reëel verslag worden gedaan, al kan wel worden opgemerkt dat het in ieder geval gewoon mogelijk is om bookmarks bij te houden.

De software die op pc's kan worden geïnstalleerd zal zo in de laatste fase van ontwikkeling zijn geweest. Het flashy introductiefilmpje was in ieder geval al om van te watertanden. Helaas verliep de synchronisatie tussen computer en telefoon niet al te soepel: zowel via Bluetooth als via de USB poort werd het toestel wel herkent, maar bij het daadwerkelijk synchroniseren liep de software onherroepelijk vast. Dit zal waarschijnlijk liggen aan het feit dat Siemens voor het overgrote deel de software van de SX1 heeft overgenomen.
Wat in ieder geval kan worden geconcludeerd is dat de software goed doordacht in elkaar steekt. Denk hierbij aan een plugin voor Outlook om vanuit dit emailprogramma direct emails, contactgegevens en afspraken over te zetten. Ook handig is natuurlijk de software om via het GPRS modem van de telefoon met de computer het internet op te gaan, maar deze mogelijkheid zal voor de meeste wel bekend zijn.

Games

Natuurlijk zijn ook op een zakentelefoon als de SK65 een aantal games vooraf geïnstalleerd. Hoewel voor de doelgroep misschien minder interessant volgt nu toch een korte analyse van deze tijdverdrijvers.

Chessmaster is zoals de naam al zegt natuurlijk een schaakspel. De SK65 is simpelweg een wat hoger in de markt geplaatste telefoon, wat betekent dat hij duurder is en dat de potentiële koper dus geen zestienjarige schoolgaande is. Wat dat betreft lijkt het leveren van een schaakspel dan ook geen onverstandige zet van Siemens. Ook bij de andere games zullen we zien dat er wordt ingespeeld op het – zij het wat clichématige – levenspatroon van de zakenman.

Golf Pro 3D. Hoelang het nog zal duren is moeilijk in te schatten, maar op dit moment is het nog zo dat 3D games op mobiele telefoons eerder uitzondering dan regel zijn. Op de SK65 staat in ieder geval het spel ‘Golf Pro 3D' geïnstalleerd, een vermakelijk en afwisselend spel; ook voor zij die niet golfen. Hoewel de bediening in het begin nog even wennen is wordt een lange treinreis met dit spel een stuk aangenamer, en de mogelijkheid om zelf het uiterlijk van de golfer aan te passen maakt het spel helemaal af. Voor wie nog weet wat een 486 computer precies inhield is het leuk om de link te leggen met de oude Dos golf spellen, waarbij ook in een 3D omgeving frame na frame de voortgang van het golfballetje te volgen was. Het blijft leuk om te zien dat eenzelfde soort spel tien jaar na dato vloeiend op een telefoon kan worden gespeeld.

Seabattle. Het laatste meegeleverde spel is Seabattle, oftewel zeeslag. Opzich is de vertaling van dit typische in-de-auto-op-weg-naar-frankrijk-spel naar een digitale variant prima gedaan, maar de charme van het spel is toch altijd geweest dat je met zijn tweeën kon spelen. Maar goed, wie zich niet weet te vermaken met de vooraf geïnstalleerde games kan altijd nieuwe downloaden; de SK65 ondersteund immers ook JAVA. En om er dan gelijk nog even wat benchmarks bij te betrekken: de SK65 scoort 1134 punten op de JBenchmark schaal en 74 op die van Jbenchmark2: iets boven gemiddeld dus, maar niet opzienbarend.

Extra's

Voor alle zakelijke gebruikers die tot op dit moment nog niet anders wisten dan dat digitale agenda's alleen met een stylus en onhandig kleine knopjes konden worden bediend is dit het moment van de waarheid: de test.

De betreffende test ging als volgt te werk: allereerst hebben we een in te voeren tekst bepaald. Er is gekozen voor de standaard Windows tekst ‘Pa's wijze lynx bezag vroom het fikse aquaduct,' omdat deze tekst simpelweg alle letters die ons alfabet kent bevat.
Vervolgens werden uitgenodigd:

1. Een testpersoon met jarenlange ervaring met PDA's met handwriting recognition, te weten een PalmOne m505. Het PalmOne handwriting recognition systeem heeft zich immers bewezen als het meest effectieve systeem dat momenteel op de markt verkrijgbaar is, hoewel op de korte termijn ook andere systemen voor bijvoorbeeld het Symbian platform hun intrede zullen doen. Vergelijkbare PDA's zijn op dit moment natuurlijk iedere mogelijke PDA uit de Windows Pocket PC stal, de Palm Tungsten en Zire series en tegenwoordig ook smartphones als de Palm Treo's en bijvoorbeeld de Qtek 8080 aan de kant van Windows Mobile.
2. Een SMS freak op een SonyEricsson T630.
3. Een testpersoon met jarenlange ervaring met het invoeren van tekst door middel van pen en papier.
4. De auteur van deze review zelf, welke op het moment van schrijven reeds enige weken ervaring had met het gebruik van het toetsenbord.

De resultaten van de test waren ontluisterend:

1. Invoer met behulp van het SK65 keyboard 17 sec.
2. Invoer met behulp van pen en papier 18 sec.
3. Invoer met behulp van stylus 37 sec.
4. Invoer met behulp van T9 53 sec.

Duidelijk moge zijn dat het invoeren van tekst razendsnel gaat met het keyboard.

Voor een ieder die zich echter afvraagt in hoeverre deze test volledig representatief is: nee, dat is ze niet. De testzin bevat talloze woorden die niet door T9 zullen worden herkend, en talloze letters die niet vaak zullen worden gebruikt bij het invoeren van afspraken op een PDA met een stylus. Dit verklaart de relatief langzaam tijden van laatstgenoemden.

Wat met deze test wél wordt aangetoond is dat het invoeren van tekst op de SK65 gewoon razendsnel gaat, en zonder enige twijfel sneller én eenvoudiger dan met handwriting recognition. Vanwege de uitgebreide en intuïtieve BlackBerry mogelijkheden bewees de SK65 zich al voor de zakelijke markt, maar vanwege het fantastische toetsenbord zal ook iedere zichzelf respecterende sms fanaat niet meer zonder dit toestel kunnen.

Het moge duidelijk zijn: het fantastische toetsenbord van de SK65 is natuurlijk een enorme extra die het toestel een enorme meerwaarde geeft. In combinatie met de intuïtieve BlackBerry software zet Siemens een dijk van een toestel neer.

Naast het toetsenbord biedt de SK65 echter niet veel extra's: geheugenslot of MP3 ondersteunding ontbreken bijvoorbeeld. Voor de doelgroep zal dit echter geen probleem zijn.

Conclusie

De SK65 is een fantastisch toestel, dat staat vast. Maar voor wie? De jeugdige SMS-fanaat of haastige zakenman? Qua uiterlijk sluit het toestel zondermeer het beste aan bij de behoeftes van de zakenman. Maar waarom dan geen geheugenslot, zodat ook bijvoorbeeld navigatiesoftware kan worden gedraaid? Dit kan als het grootste nadeel van de SK65 worden beschouwd. Voor wie dit geen probleem is, is de SK65 gewoon hét toestel. Het toetsenbord van de SK65 werkt uitstekend en de combinatie met de BlackBerry mogelijkheden is ijzersterk.

De vergelijking met andere ‘gewone' mobiele telefoons wint de SK65 makkelijk: het toestel is gewoon vele malen degelijker dan de Nokia 6820, en telefoons in hetzelfde prijssegment bieden gewoon niet dezelfde zakelijke functionaliteit als de Siemens. Gezegd moet worden dat het formaat en het gewicht van de Siemens bovengemiddeld zijn, maar dit is overkomelijk.

Ten opzichte van smartphones heeft de SK65 het echter lastiger. Smartphones bieden namelijk dezelfde agenda mogelijkheden, en hebben daarnaast ook nog de mogelijkheid tot geheugenuitbreiding. Daarnaast ondersteunen smartphones wél MP3, en hebben velen ook nog een camera – al zal dat laatste geen doorslaggevend argument zijn.

Maar zoals al naar voren kwam in de test kan geen enkele smartphone tippen aan de invoermogelijkheden van de SK65. De tijdsbesparing die wordt gewonnen dankzij het QWERTY toetsenbord zal veel zakelijke gebruikers meer opleveren dan huidige smartphones kunnen. De keuze tussen razendsnel afspraken- en contacten bijhouden op de SK65 en GPS navigatie op een smartphone zal eenieder voor zich moeten maken. In ieder geval staat als een paal boven water dat niemand snel spijt zal hebben van de keus voor de SK65.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Siemens SK65 review