Siemens C75 review

Het onlangs door BenQ overgenomen Siemens Mobile heeft sinds kort het nieuwste model in de budget-reeks uitgebracht, namelijk de Siemens C75. In deze review zal gekeken worden naar dit toestel en zullen alle onderdelen van de GSM aan de orde komen.

De Siemens C75 bevindt zich in de lijn van modellen, nog onder de eerder gereviewde Siemens CX75/M75 omdat het hier een zogenaamd low-end model betreft. Alhoewel het hier dus geen dure of exclusieve telefoon betreft, mag de Siemens C75 er qua uiterlijk toch best wezen.

Zoals te zien is op de foto's ziet het toestel er (zeker voor zijn prijsklasse) redelijk luxe en strak uit. Ook het scherm met zijn 65.536 kleuren is acceptabel voor een low-end telefoon uit deze reeks. Als men de telefoon echter langer gebruikt, wordt al vrij snel duidelijk waarop Siemens (of eigenlijk BenQ) heeft bespaard bij dit model, namelijk de extra functies. De C75 heeft weliswaar een camera, infraroodpoort, een web browser en dergelijke, maar niet echt functies welke tegenwoordig toch wel steeds meer standaard in telefoonland worden zoals bijvoorbeeld MP3-functionaliteit, geheugenkaartslot en een megapixel camera. Nou is dit natuurlijk ook niet direct te verwachten bij een model uit de goedkopere segmenten, en in het achterhoofd moet dan ook worden gehouden dat we hier niet te maken hebben met een toestel wat kan concurreren met bijvoorbeeld een Sony Ericsson K750i of zijn grotere broer Siemens S75. Dit toestel is echter meer te vergelijken met modellen als: Nokia 1600, Samsung C120 en SonyEricsson J220i. In deze review zal daarom gekeken worden of het toestel waar geeft voor zijn geld.

Plus- en minpunten Siemens C75

  • Strak uiterlijk
  • Redelijk goed uithoudingsvermogen
  • Bruikbaarheid adresboek
  • Organiser
  • Formaat
  • Prijs
  • Geen meegeleverde accessoires
  • Moeilijk te verwijderen batterijklepje
  • Bruikbaarheid menu
  • SMS karakter aantal notificatie

Wat zit er bij het toestel?

De Siemens C75 wordt, zoals eigenlijk te verwachten is bij een toestel van dit kaliber, geleverd met weinig accessoires. Opvallend is dat het toestel wordt geleverd met gebruikershandleidingen in vrij veel verschillende talen. Dit kan ermee te maken hebben dat Siemens gewoon één standaard model heeft samengesteld voor verschillende landen binnen de EU.

De handleiding zelf is duidelijk en overzichtelijk. Wel zijn er erg weinig illustraties opgenomen in de handleiding wat jammer is, want soms kunnen deze net voor dat extra beetje duidelijkheid zorgen. De handleiding is niet te dik, leest makkelijk weg en bevat weinig tot geen fouten.

In tegenstelling tot de vele meegeleverde handleidingen in verschillende talen, wordt voor de rest helaas bar weinig aan extra's meegeleverd. Zelfs het bijvoegen van een simpele headset was blijkbaar teveel gevraagd en het enige wat dan ook wel meegeleverd wordt, is niet meer dan het broodnodige, namelijk:

· Siemens C75
· Oplader
· 750 mAh-Batterij
· Engelstalige/Duitstalige/Franstalige én Nederlandstalige handleiding

Dit helaas erg karige pakket is deels te rechtvaardigen door de lage prijs van het toestel. Toch zouden enkele simpele extra's zeker goed doen omdat de koper dan simpelweg meer het gevoel heeft dat hij net nog dat beetje extra voor z'n geld gekregen heeft wat uiteraard ten goede zou komen aan het imago van Siemens.

Uiterlijk

Op dit punt laat Siemens de tegenstand ver achter zich. Één van de positieve punten van dit toestel is dan ook het uiterlijk. Het toestel ziet er gewoon erg strak uit voor zijn prijsklasse met zijn strakke zakelijke uitstraling. Het is enigszins merkwaardig dat Siemens voor zo'n zakelijk uiterlijk heeft gekozen bij een low-budget model. Een uiterlijk als dit zou toch eerder te verwachten zijn bij bijvoorbeeld grote broer S75. Vervelend is het echter geenszins, in tegendeel: het toestel doet gewoon luxe aan en de gebruikte materialen zijn ook van goede kwaliteit.

De Siemens C75 is een klein en compact toestel. De grootte is ongeveer te vergelijken met een Sony Ericsson K750i maar dan nog iets smaller. De gebuikte materialen voelen solide en degelijk aan, maar toch kan hier en daar een kraakje waargenomen worden als het toestel in elkaar gedrukt of stevig vastgehouden wordt. Aan de voorkant van de C75 valt direct het grote, heldere scherm op. Erg fraai is ook de afwerking van de rand rondom het scherm. Deze is (zoals op de foto's te zien is) weerspiegelend waardoor het de telefoon een extra stukje luxe meegeeft. De rand doet chroom aan zonder 'patserig' of 'kitscherig' over te komen. Ook de schermtoetsen en de 'Send' en 'End' buttons zijn in deze stijl verwerkt en vormen zo één geheel met deze afgewerkte rand. Dit stukje afwerking is dat ook het eerst wat in het oog springt als men de Siemens op het eerste gezicht bekijkt, kortom een erg fraai design voor dit type toestel.

Direct onder de 'Send' en 'End' buttons (de knoppen waarmee telefoongesprekken beëindigd, al dan niet gestart worden) is het toetsenbord te vinden. Het toetsenbord is helaas minder fraai dan de rest van het toestel maar dit is misschien maar goed ook, anders zou de voorkant van het toestel al snel als 'te druk' kunnen worden ervaren. De toetsen zijn gelukkig wel goed afgewerkt en worden verlicht door een amberkleurige achtergrondverlichting.

Vervolgens de achterkant van het toestel. Deze is (met opzet…?) sober en strak gehouden. Geen tierelantijntjes hier, maar gewoon een simpele indeling. Vanaf boven zijn achtereenvolgens de volgende aspecten te vinden: een 'loop hole' om de telefoon aan bijvoorbeeld een koord vast te maken, een externe antenneaansluiting, de VGA-camera en helemaal onderaan het knopje waarmee de gehele achterkant verwijderd kan worden als bijvoorbeeld de batterij eruit gehaald moet worden. Het verwijderen van dit klepje is het eerste échte minpunt wat ontdekt kan worden aan het uiterlijk. Dit gaat zó moeizaam omdat er soms wel erg veel kracht gezet moet worden om het klepje enigszins normaal open te krijgen. Vooral in het begin is dit een beproeving maar, zoals bij alle dingen, oefening baart kunst, zo ook bij dit batterijklepje.

De zijkanten van de telefoon huizen weinig boeiends, afgezien van de infraroodpoort welke op de linkerzijkant ongeveer in het midden van het toestel te vinden is. Omdat de zijkanten zo sober zijn gehouden en omdat ze een zwarte streep herbergen, oogt het toestel vrij dun. Het toestel voelt ook dun aan en dit is dus mede te danken aan het gezichtsbedrog wat gecreëerd wordt door middel van die zwarte streep. Een mooi stukje design. Enkele extra (volume) knopjes waren echter wel handige geweest. Vaak is te zien dat designers de zijkant van een telefoon gebruiken om de extra knoppen zoals bijvoorbeeld camera of volume knoppen te herbergen. Jammer dat Siemens dat hier niet gedaan heeft, het zou namelijk ten goede komen aan de bruikbaarheid van de telefoon.

De enige connector welke aanwezig is in de telefoon, is aan de onderkant van het toestel te vinden. Hier kan de (overigens niet meegeleverde) datakabel direct aan vast gemaakt worden. Een aansluiting voor een standaard headset is niet te vinden net als bij eerdere modellen van Siemens. Dit is jammer want als nu gebruik van een headset gewenst is, dient men een speciale Siemens-headset aan te schaffen

Over het algemeen is de kwaliteit van het toestel acceptabel en alhoewel er in dit exemplaar van de C75 nog enkele kraakjes te horen waren wanneer het toestel stevig vast werd gedrukt, is dit waarschijnlijk in de uiteindelijke versie welke in de schappen komt te liggen niet meer het geval. Het toestel 'voelt' erg ligt, slank en klein aan, maar daarentegen ook stevig (afgezien van de kraakjes). Men zal echter niet snel het gevoel hebben dat men met een stuk plastic speelgoed te maken te heeft. De enige echte nadelen hier zijn de ontbrekende knoppen aan de zijkant en het moeizaam te openen batterijklepje op de achterkant. Voor de rest ziet het toestel er (met name gezien van de voorkant) strak en fraai uit.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van de 750 mAh batterij welke bij de Siemens C75 geleverd wordt, is redelijk tot goed te noemen. Bij normaal gebruik van de telefoon, waarbij redelijk intensief gebruik gemaakt wordt van telefoneren, SMS-en en af en toe een spelletje spelen, houdt de accu het ongeveer vier á vijf dagen vol. Wordt de telefoon minder gebruikt, dan zal de stand-by tijd uiteraard ook omhoog gaan, maar veel meer dan zes of zeven dagen stand-by zit er niet in. Als echt intensief gebruik gemaakt wordt van onder andere de camera en het spelen van spelletjes met geluid, zal de batterij met moeite de drie dagen halen. Bij normaal gebruik is het vermogen van de accu dan ook redelijk tot goed te noemen. In het achterhoofd moet worden gehouden dat het toestel gebruik maakt van een redelijk groot kleurenscherm wat ook enige stroom vereist van de batterij.

Alhoewel functies als Bluetooth en een geheugenkaart ontbreken (uitermate begrijpelijk voor een toestel van dit kaliber, niets op aan te merken overigens), is de batterijtijd tóch te vergelijken met toestellen die deze functies wél bieden. Enigszins opmerkelijk dus, aangezien het toestel in theorie minder verbruikt dan deze andere toestellen inclusief extra features.

Belkwaliteit

Het bellen met de Siemens C75 gaat vrijwel altijd vlekkeloos. Het toestel heeft te allen tijde redelijk tot goed ontvangst en binnenkomende oproepen worden daarom vrijwel altijd ontvangen. Als het gesprek aangenomen wordt, wordt helaas duidelijk dat het hier een budget-model betreft. In vergelijking met topmodellen doet de Siemens C75 hier echt voor onder. Er is weliswaar (gelukkig) geen ruis waarneembaar, maar degene aan de andere kant van de lijn is soms niet goed te verstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan het zijn dat het volume niet hard genoeg is, als echter het volume naar het maximale niveau gezet wordt, is hier niet veel verbetering op te merken, stemmen klinken soms nog te zacht en met name in rumoerige omgevingen kan dit voor problemen zorgen.

Gespreksoverzichten zijn weer te geven via het menu 'Gesprekslijst'. Men treft hier een erg eenvoudig overzicht aan van gemiste oproepen, ontvangen oproepen en gekozen nummers. Alles staat netjes gerangschikt met de datum en tijd erbij, zoals men ook verwacht. Ook nummers kunnen worden geëxporteerd naar zowel SIM als het telefoongeheugen, mits men die instelling van te voren maakt in het menuonderdeel 'telefoonboek'. Meer hierover verderop in de review.

De beltonen die ondersteund worden zijn van het standaard type MIDI (ook wel 'Polyfone' beltonen genoemd). Ze klinken hard en duidelijk. Hier is dan ook te bemerken dat het met de volume van de luidspreker meer dan goed zit. Zelfs in lawaaiige omgevingen zoals bijvoorbeeld op een station, zijn de beltonen nog goed te horen zonder te vervormen. Enkele voorbeelden van meegeleverde beltonen zijn overigens te horen in het media-archief. Ook het WAV-formaat wordt ondersteund door de C75. dit is een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Samsung wat het kwalitatief mindere MMF-formaat ondersteund.

Beltonen kunnen zowel via MMS als via infrarood overgezet worden. Overigens is ook nog de optie ingebouwd om een verschillende beltoon per groep in te stellen. Deze groepen zijn op te delen in het telefoonboek. Ook de trilfunctie is in orde. De C75 kan zó ingesteld worden dat deze alleen trilt, alleen ringt of beide tegelijk of na elkaar gebruikt. Het is in ieder geval erg onwaarschijnlijk dat een oproep gemist zal worden met het volume van de beltoon en de kracht van het trilalarm welke in de C75 te vinden zijn.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Siemens C75 is in staat om 65.536 kleuren weer te geven op een resolutie van 132 x 176 pixels. Deze resolutie is tegenwoordig vrij standaard voor telefoons uit dit segment van de markt. Wordt gekeken naar iets duurdere modellen, dan is een resolutie van 240 x 320 pixels toch meer standaard. Echt denderende resultaten kunnen dan ook niet verwacht worden van dit scherm. Toch is het scherm wel vrij helder en scherp, het is in ieder geval prettig om naar te kijken en alles is goed zichtbaar. Zelfs in de zon kan het scherm prima afgelezen worden wat niet van alle telefoons gezegd kan worden.

De oppervlakte van het scherm is tevens kleiner geworden ten opzichte van bijvoorbeeld de Siemens CX65, wat simpelweg inhoudt dat alles net iets scherper weergegeven wordt dan bij z'n voorgangers. Toch is het scherm niet te vergelijken met bijvoorbeeld telefoons van Samsung of Sony Ericsson, deze zijn in alle gevallen beter dan het scherm wat op de Siemens te vinden is.

Het scherm voldoet, maar ook niet veel meer dan dat. Kleuren komen niet altijd even goed uit en tevens zijn er geen mogelijkheden te vinden om bijvoorbeeld het contrast van het scherm aan te passen. Wel kan de achtergrondverlichting aangepast worden door middel van een instelling in het menu. Als deze op het helderst gezet wordt, is het scherm duidelijk af te lezen maar, zoals reeds eerder vermeld, niet zó helder als bijvoorbeeld een gemiddeld Samsung scherm. Bij verschillende plaatjes of foto's welke weergegeven worden op het scherm is dan ook waar te nemen dat sommige kleuren gewoon niet waarheidsgetrouw zijn. Met name bij de viewfinder van de camera is deze waarneming te zien. Toch moeten niet al te hoge eisen gesteld worden aan het scherm, gezien we hier met een middenmoter te maken hebben.

Al met al is het scherm duidelijk, helder, goed verlicht, scherp en voldoende zichtbaar in verschillende lichtomstandigheden. Verwacht echter geen topprestaties van het scherm zoals ze geleverd worden door telefoons van bijvoorbeeld Samsung, Nokia en Sony Ericsson.

Menu

Het vereist nogal wat oefening om aan het menu van de C75 te wennen, als men Nokia, Samsung en Sony Ericsson toestellen gewend is. Siemens houdt er nog steeds een ander soort menu op na. Het is enorm verbeterd in relatie tot vroegere toestellen, maar echt logisch is het allemaal nog niet. Dit natuurlijk nagelaten voor huidige Siemens gebruikers die overstappen naar de C75, want dan merkt men geen enkel verschil. Alles komt overeen.

In het standby scherm zijn naast een wallpaper ook de gebruikelijke dingen te zien zoals ontvangst, netwerknaam, batterijstatus en de datum/tijd. Onderin het scherm zijn twee functies voor de soft keys te zien die gewijzigd kunnen worden. Dit is handig om zo snel bij de meest gebruikte functies te komen. Ook de camera, profielen, contactpersonenlijst en de data-inbox kunnen snel benaderd worden door de joystick in een bepaalde richting te bewegen.

Als de joystick ingedrukt wordt, is het menu te zien. Hier is duidelijk te zien dat Siemens een eigen stijl probeert neer te zetten. Het menu is weliswaar icon-based (wat inhoud dat het op iconen gebaseerd is) maar is duidelijk anders qua uiterlijk dan bijvoorbeeld Sony Ericsson menu's. Alle iconen zijn namelijk van dezelfde kleur, namelijk een soort zilver-look. Of dit als mooi of lelijk ervaren wordt, is een kwestie van smaak, duidelijk is echter dat het niet echt bij doet aan de duidelijkheid van het menu en de verschillende functies die het representeert. In bijvoorbeeld Sony Ericsson menu's zijn verschillende functies duidelijk te herkennen aan het uiterlijk en de kleuren van de iconen in het menu. In het menu van de C75 is enige variatie echter ver te zoeken en daarom is de herkenbaarheid en duidelijkheid van verschillende iconen ook minder.

Er kunnen voor het menu verschillende thema's ingesteld worden. Deze thema's veranderen de achtergrond van de telefoon en tevens de achtgrond en kleuren van het menu (dus niet de iconen). Het menu is op het eerste gezicht overzichtelijk, totdat er verder in de menustructuur gedoken wordt. Hier worden de iconen namelijk aan de kant geschoven en wordt enkel gebruik gemaakt van regels om het menu te vormen. Dit aspect is vaker waar te nemen bij verschillende telefoonfabrikanten maar op de een of andere manier heeft Siemens de menu-indeling toch niet helemaal ingedeeld zoals wellicht te verwachten is. Het is misschien een kwestie van gewenning, maar het is waarschijnlijk voor Siemens (of nu natuurlijk BenQ) geen slecht idee nog eens een keer goed naar de menustructuren van hun telefoons te kijken.

Over het algemeen kan redelijk snel door de menu's heen genavigeerd worden met de joystick. De beide softkeys komen ook bijna altijd goed van pas en er kan meest van de keren vlot teruggenavigeerd worden naar een vorig menu.
Qua standaard-thema's is de C75 een beetje karig uitgerust, er zijn namelijk standaard twee thema's beschikbaar.

Telefoonboek

Standaard beschikt de C75 over maar liefst twee soorten telefoonboeken, namelijk het standaard 'telefoonboek' en het 'adresboek'. Het eerste zogenaamde 'standaardboek' (het telefoonboek dus) is vrij beperkt. In dit boek kunnen slechts enkele gegevens per contactpersoon opgeslagen worden. Er kan bijvoorbeeld ook maar één telefoonnummer per contactpersoon opgeslagen worden, bovendien worden deze dan naar de simkaart weggeschreven waar uiteraard ook weer een kleinere limiet op zit dan op het veel grotere telefoongeheugen.

Het tweede 'standaardboek' (het adresboek dus) is gelukkig uitgebreider en daardoor een stuk bruikbaarder. Ten eerste kunnen per contactpersoon veel meer gegevens opgeslagen worden (dus ook meerdere telefoonnummers) en het maakt geen gebruik van het SIM-geheugen, zoals het telefoonboek wel deed. Het adresboek daarentegen slaat alle gegevens op in het telefoongeheugen. Voordeel hiervan is dat er veel meer ruimte beschikbaar is (omdat geen gebruik gemaakt wordt van het beperkte SIM-geheugen) de keerzijde echter, is dat wanneer gebruik gemaakt wordt van een andere telefoon, alle contactpersonen opnieuw ingevoerd dienen te worden omdat er dan niets op de SIM-kaart staat.

Gegevens welke per contactpersoon opgeslagen kunnen worden in het adresboek zijn: verschillende telefoonnummers, faxnummer, e-mail adres, bedrijfsnaam, adres, verjaardag, callerID etc. veel uitgebreider dan het standaard telefoonboek dus. Tevens maakt het adresboek gebruik van een (eventuele) indeling in verschillende groepen. Er kan bijvoorbeeld een aparte groep voor familie en een aparte groep voor werk gebruikt worden. Deze groepen kunnen vervolgens allemaal hun eigen beltoon krijgen (dus als iemand uit groep X belt, is belton X te horen) ook is er de mogelijkheid om naar hele groepen tegelijk te SMS-en.

Tenslotte is er nog de mogelijkheid om contactpersonen via infrarood over te stralen naar een andere telefoon of contactpersonen van een ander te ontvangen via de infraroodpoort. Het switchen tussen beide eerder genoemde telefoonboeken gaat snel en probleemloos, alleen is het niet echt handig, aangezien het nogal ver in het menu verstopt zit. Ook als men bijvoorbeeld bepaalde contactpersonen wél op de SIM-kaart heeft staan en niet in het telefoongeheugen kan dit nog wel eens voor problemen zorgen (alhoewel het dan natuurlijk een kleine moeite is deze toe te voegen aan het telefoongeheugen, een ander verhaal wordt het echter wanneer er grote hoeveelheden aan te pas komen.)

Messaging

Op dit onderdeel scoort de C75 middelmatig. Het tikken van SMS-berichten bijvoorbeeld duurt te lang. Woorden worden weliswaar de meeste van de keren goed herkent door de T9-software, maar als bijvoorbeeld met tekens of onbekende woorden of afkortingen gewerkt moet worden, moet eerst helemaal omgeschakeld worden naar een andere invoermethode tijdens het tikken van het bericht. Dit kost in de meest gevallen teveel tijd alhoewel het niet heel erg omslachtig is.

Ook het aantal getypte karakters wordt erg onlogisch weergegeven. Als normaal een SMS getikt wordt, is te verwachten dat de teller óf op 160 staat (het maximaal toegestane aantal karakters in een SMS-beircht) óf op 0 (dat de teller dus in feite gewoon optelt). Dit is echter helaas niet het geval. In plaats hiervan heeft Siemens ervoor gekozen de teller op 760 te laten beginnen. De keuze van Siemens voor dit getal is onduidelijk, aangezien het geen meervoud van 160 is. Wel wordt netjes vermeld wanneer men bij het tweede SMS-bericht aangekomen is (qua aantallen karakters) vervelend is echter dat de aantallen karkaters dus niet gewoon op- of af- geteld worden.

De mogelijkheden tot verschillende vormen van messaging zijn daarentegen weer uitgebreid en goed verzorgd op de Siemens C75. Zeker voor een toestel uit deze prijsklasse zijn er redelijk veel mogelijkheden tot messaging aanwezig. Zo is er de mogelijkheid tot het versturen/ontvangen van standaard SMS-berichten maar ook MMS wordt ondersteund en zelfs E-mail. De instellingen voor deze verschillende vormen van messaging zijn samengebracht onder één pagina wat erg handig is en het overzicht over de instellingen ten goede komt. Er zijn verschillende mappen aanwezig voor de verschillende vormen van messaging, dit om verwarring te voorkomen en overzicht te houden.

Over het algemeen heeft de messaging kant op de C75 zeker een paar haken en ogen zoals eerder besproken. Dit weerhoudt de C75 er echter niet van dat er in ieder geval voldoende mogelijkheden tot messaging zijn en dat deze mogelijkheden (op het SMS-en na) goed verzorgd zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk om meerdere E-mail accounts in te stellen en ook de integratie van MMS met bijvoorbeeld de camera (voor het maken en direct versturen van filmpjes) is prima in orde.

Connectivity

Op het gebied van connectivity is er op de C75 weinig boeiends te beleven. Zo beschikt de C75 bijvoorbeeld niet over Bluetooth maar enkel over een infraroodpoort. Deze poort kan gebruikt worden om verschillende vormen van data over te stralen en te ontvangen van de buitenwereld (in de vorm van een laptop/pda/etc.). Het ontvangen van data gaat zonder problemen alhoewel het wel erg traag is (maar dat is te verwachten van infrarood). Ook het verzenden van bijvoorbeeld met het toestel gemaakte foto's gaat probleemloos naar bijvoorbeeld een ontvangende PDA. Jammer is dat de infraroodpoort aan de zijkant gemonteerd is (zie eerdere foto's) dit kan namelijk erg onhandig zijn als men het toestel vast heeft. Het is daarom ook het beste om het toestel tijdens filetransfers over infraroodpoort op een vlakke ondergrond niet te ver naast het verzendende/ontvangende apparaat neer te leggen.

Een tweede vorm van connectivity welke gevonden kan worden op de C75 is het gebruik van een datakabel. Zo'n kabel wordt helaas niet standaard meegeleverd. Dit zou wel erg gewenst zijn, aangezien niet iedereen beschikt over een apparaat met infrarood-oog. Het gebruik van de datakabel is niet getest simpelweg omdat deze er niet bij geleverd werd.

Al met al is het ontbreken van Bluetooth gezien de prijs van het toestel enigszins te begrijpen. Het betreft hier immers nog altijd een budgetmodel. Toch wordt Bluetooth steeds meer gemeengoed en worden de kosten voor het integreren van Bluetooth ook steeds lager, maar waarschijnlijk nog niet laag genoeg om de aanschafprijs van de C75 te kunnen rechtvaardigen. Het is jammer dat er geen datakabel bij de C75 geleverd wordt maar gelukkig werkt daarentegen het infrarood-oog dan weer perfect.

Geheugen

De Siemens C75 beschikt enkel over intern geheugen en heeft geen mogelijkheden tot uitbreiding van dit geheugen door middel van bijvoorbeeld geheugenkaarten. Gezien het type toestel is dit te begrijpen. Het standaard beschikbare geheugen ligt op ongeveer 7 MB alhoewel het toestel geleverd wordt met 10 MB aan geheugen. Dit verschil zit 'm in het feit dat er standaard al verschillende applicaties geïnstalleerd zijn en er zijn standaard ook verschillende geluiden en plaatjes aanwezig. Deze kunnen naar wens verwijderd worden evenals de applicaties.

Het geheugen wordt gemanaged door middel van een vrij overzichtelijke 'geheugenassistent'. In dit programma is te allen tijde te zien waar men zich bevind tijdens het managen van het geheugen (bijvoorbeeld op de 'root' van de telefoon of in de map 'pictures'. Hieronder is een duidelijk overzicht van de beschikbare mappen getoond. Wanneer een map geselecteerd wordt, wordt duidelijk weergegeven hoeveel geheugen de inhoud van deze map inneemt.

Door het geheugen kan vrij snel gebladerd worden met de standaard bestandsbeheerder. Deze bestandsbeheerder herkend zelf wat voor type bestand het betreft en geeft het vervolgens een eigen icoontje waardoor verschillende bestandstypen eenvoudig herkend kunnen worden. Als vervolgens zo'n bestand geselecteerd wordt, komt direct in het display te staan hoeveel geheugen het bestand inneemt (ofwel hoe groot het bestand is) en de datum van aanmaken van het bestand. Vooral bij foto's is dit handig alhoewel de standaardnaam voor foto's al bestaat uit de datumaanduiding van de datum waarop de foto genomen is.

Het beheren van bestanden gaat vlekkeloos en het is dan ook mogelijk om bestanden te kopiëren, verplaatsen, hernoemen enz. de indeling van de mappen heeft wel iets weg van de standaardindeling zoals deze te vinden is in de map 'Mijn Documenten' op elke Windows-PC. In deze mappen zijn alle thema's, beltonen, plaatjes, foto's, video's en applicaties/games terug te vinden. Deze kunnen vervolgens eenvoudig beheerd worden middels de eerder besproken bestandsbeheerder.

Camera

Er is ook een camera aanwezig in de Siemens C75 en wel een VGA-camera. Dit houdt in dat de camera capabel is om foto's in VGA resolutie te maken (640 x 480 beeldpunten). De camera kan ook nog foto's in een lagere resolutie nemen, respectievelijk: 'hoogwaardig' (ofwel 640 x 480 pixels), 'hoog' (ofwel 256 x 192 pixels), 'normaal' (ofwel 144 x 192 pixels) en 'wallpaper' (ofwel 128 x 96). Wanneer 'wallpaper' geselecteerd wordt, kan de foto direct als wallpaper (achtergrond) ingesteld worden voor het huidige thema. Gemaakte foto's worden, afhankelijk van de instelling, opgeslagen in het geheugen onder een naam welke de datum van de gemaakte foto bevat.

Qua instellingsmogelijkheden is de camera in de C75 erg beperkt. Normaal gesproken kunnen leuke effecten toegepast worden als negatief, sepia of zwart-wit om een foto iets extra's mee te geven. Helaas is dit bij de C75 niet het geval. Enkel de witbalans is via het menu in te stellen en zelf aan te passen. De viewfinder van de camera (in feite het scherm) is wel vrij snel maar niet erg duidelijk. Dit heeft natuurlijk te maken met de relatief lage resolutie van het beeldscherm. Ook de kleuren komen helaas niet overeen met de werkelijkheid wat overigens begrijpelijk is met een scherm wat maximaal 65.536 kleuren weer kan geven, echter andere merken doen het hier toch beter, maar dit terzijde.

Een videofunctie op de camera van de C75 ontbreekt gelukkig niet. Er kunnen video's gemaakt worden met een resolutie van 128 x 96 wat niet hoog is. Sterker nog, dit is lager dan de schermresolutie en is misschien leuk om met een MMSje mee te sturen maar meer ook niet. Als de video's op de PC bekeken worden (zie media-archief) is te zien dat de kwaliteit bedroevend slecht is. Veel hoger dan postzegelformaat is de resolutie niet, bovendien is op deze lage resolutie nog veel compressie te zien wat niet fraai oogt. Voor video kan de C75 daarom maar beter niet gebruikt worden. Om foto's mee te maken is de C75 meer geschikt. Verwacht ook hier geen topprestaties, maar als de telefoon met andere VGA-camera's vergeleken wordt, is te zeggen dat de kwaliteit toch wel heel redelijk is. Foto's nemen in de lagere resoluties heeft eigenlijk weinig zin, behalve het feit dat de bestanden daardoor uiteraard kleiner worden maar met een gemiddelde bestandsgrootte van ongeveer 50 kb voor VGA-foto's passen er toch nog ruim 200 foto's in het geheugen van 10 MB groot. Wel een leuke feature is de wallpaper-resolutie van de camera. Hier kunnen foto's op ongeveer dezelfde resoluties als het scherm genomen worden en zo als wallpaper ingesteld worden. Hierdoor wordt niet onnodig veel ruimte verspeeld. Ook is er de mogelijkheid om tot 3x digitaal in te zoomen op een object.

Aanwezige programma's

Standaard zijn er verschillende programma's met uiteenlopende functies aanwezig op de C75. Een voorbeeld is de calculator, of dit nou als 'programma' of 'functie' wordt omschreven doet er niet echt toe, belangrijk is dat de calculator prettig en correct werkt en standaard aanwezig is in de C75. door met de joystick één van de rekenkundige opties te kiezen welke onderin het scherm weergegeven worden, zijn eenvoudig rekensommen te maken.

Een andere, vrij standaard applicatie, is de organiser. Verrassend voor een toestel van dit kaliber is dat deze functie compleet en vrij uitgebreid geleverd wordt. Er kunnen overzichten per maand, week en dag weergegeven worden. Het is vrij eenvoudig afspraken in de agenda te zetten en tevens kan gebruik gemaakt worden van een alarmfunctie.

Het grootte aantal programma's welke gebruikt kunnen worden vindt men bij het onderdeel Surf & Fun, het organiser onderdeel en extra's. Een vreemde benaming, want in feite gaat het gewoon om programma's die standaard al in het toestel zijn opgenomen. Het woord 'programma's' was waarschijnlijk een betere benaming geweest omdat het hier gaat om hulpprogramma's die bedoeld zijn voor dagelijks gebruik. Door het complete toestel heen heeft men de beschikking over een wekker, wereldklok, voicememo, rekenmachine, eenhedenconverter, takenlijst, stopwatch en een timer.

Verder zijn er nog een aantal op JAVA gebaseerde programma's te vinden onder andere een picture editor. De editor werkt vrij lastig omdat het geheel met de joystick bediend moet worden. toch is het in principe een leuke aanvulling om net gemaakt foto's te voorzien van extra effecten en bijvoorbeeld iemand die net op de foto gezet is een rare hoed op te geven of iets dergelijks.

Games

Wat games betreft is er op de C75 niet heel veel boeiends te beleven. Er kunnen weliswaar spellen via internet gedownload en geïnstalleerd worden, maar het standaard aantal beschikbare spellen ligt slechts op 2. Het betreft hier een racespel met de naam 'Speed Chaser 3D' en het spel zeeslag, hier genaamd 'SeaBattle'.

Het spel zeeslag is goed te spelen en ook amuserend voor in een verloren uurtje. Grafisch stelt het allemaal weinig voor, maar dat is te verwachten van op JAVA-gebaseerde spellen. Toch is het een leuke uitbreiding en zeker ook verslavend als er niks beters te doen is.

Speedchaser 3D is minder leuk om te spelen dan zeeslag. Het ziet er weliswaar vrij goed uit op het kleine schermpje (het is zowaar 3D), maar de besturing is daarentegen minder en het is ook lang niet zo verslavend als het aloude zeeslag. Al met al weinig games dus welke geleverd worden met de C75. Gelukkig is er wel de mogelijkheid tot het uitbreiden van het games-assortiment met elk willekeurig op JAVA gebaseerd spel wat te krijgen is en geschikt is voor mobiele telefoons.

Conclusie

De Siemens C75 heeft al met al een paar stevige nadelen. Zo is er natuurlijk het totaalpakket, het is geen duur toestel maar toch kan verwacht worden dat minstens een headset en/of datakabel bijgeleverd wordt. Dit is niet het geval, het toestel wordt (zoals eerder in de review besproken) met geen enkele accessoire geleverd. Enkel de oplader en de accu worden bij het toestel geleverd maar dit zijn geen accessoires maar broodnodige onderdelen om het toestel juist te laten functioneren.

Verder is er nog het moeizaam te verwijderen batterijklepje. Ook als men eenmaal door denkt te hebben hoe het systeem werkt, wil dit nog geen garantie bieden dat het elke keer als bijvoorbeeld de SIM-kaart verwijderd moet worden, ook daadwerkelijk werkt. Het kan zijn dat dit in de uiteindelijke winkel versie opgelost is, omdat het hier een testexemplaar betrof.

Ook het menu is geen pluspunt van de C75. Net als eerdere modellen van Siemens, is ook dit menu (wat overigens grotendeels gelijk is aan dat van bijvoorbeeld de eerder gereviewde M75) niet echt lekker om mee te werken. Het laatste puntje van kritiek is de aanduiding van SMS-karakters als een bericht opgesteld wordt.

Dit lijken veel punten van kritiek, maar gelukkig zijn het maar beperkte punten en wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Het toestel is niet duur en ziet er, zeker voor zijn prijsklasse zeker niet slecht uit. Ook weegt het toestel niks, maar toch worden de gebruikte materialen niet ervaren als plastic waardoor het toestel absoluut géén goedkope indruk achterlaat betreffende de gebruikte materialen.

Het uithoudingsvermogen van de batterij is gewoon goed en ook het adresboek en de organiser zijn goed geregeld in de C75. Beide functies zijn goed voor dagelijks gebruik en prettig om mee te werken. Al met al biedt Siemens hier toestel aan met een strak uiterlijk, lage prijs en over het algemeen goed bruikbare applicaties.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Siemens C75 review