Sharp V903 review

Opnieuw een primeur in de vorm van de nieuwe Sharp V903, momenteel één van de topmodellen op de markt.

Vodafone toont aan dat er op de markt plaats is voor high-end toestellen, hoge kwaliteit camera's, videotelefonie en hoge snelheid internet via de portal van Vodafone Live!. Al deze punten zullen aanbod komen gedurende de tot dit moment grootste review op de grootste mobiele telefoon vergelijkingssite in de Benelux.

Sharp is wellicht niet het bekendste merk in de markt. De toestellen die in de afgelopen jaren verkrijgbaar waren, waren dan ook alleen leverbaar via de shops van Vodafone. Heeft men deze shop niet in de buurt dan zou het wel eens lastig worden om tegen de V903 en Sharp producten aan te lopen. De keuze voor Sharp om deze insteek te hebben kan gerespecteerd worden, maar levert natuurlijk niet direct een groot marktaandeel op.

De voorlopers van de V903 waren de V802 en V902, die eind vorig jaar op de markt verschenen en hier en daar nog leverbaar zijn (alleen V902). De V902 werd daarbij zelfs in een rode Ferrari editie uitgebracht. De verwachting is dat dit bij de zwarte V903 niet zal plaatsvinden. Voor de toekomst kan gemeld worden dat Sharp opnieuw een sterk statement zal maken met V904, die vooral op muziek gebied geënt zal zijn en niet op de sublieme camera eigenschappen. Tot die tijd zal iedereen uit de voeten moeten kunnen met de V903 en dat lijkt in de huidige markt geen probleem.

De V903 is geïntroduceerd rond September door de Aziatische tak van Vodafone. Het toestel is nu sinds een aantal weken leverbaar tegen nogal sterke prijzen, maar tijdens de review zal duidelijk blijken of deze prijzen te rechtvaardigen zijn.

In het pakket is een 64 MB mini-SD geheugenkaart geplaatst. Deze is niet bepaald groot en menig gebruiker zal dit uitbreiden tot 512 MB of nog groter. 512 MB werkte goed in het toestel daarover geen problemen. Ook de lader en datakabel doen zijn/haar werk goed. De connector van de lader heeft alleen wat moeite met de connector op het toestel. Het is niet direct goed duidelijk op welke wijze deze geplaatst dient te worden. Soms wordt deze verkeerd geplaatst en blijft de connector ronduit irritant steken in de poort. Een iets simpeler en betere connector, die echt maar op één manier past en niet op anderhalve manier kan in de toekomst veel moeite en problemen bij gebruikers wegnemen.

Het onderdeel headset heeft bij de V903 een aparte insteek. Er wordt namelijk een hele set met headsets meegeleverd. Ook lijkt het erop dat er in de winkel een ander pakket wordt aangeboden dan dat NieuweMobiel van Vodafone kreeg. In het pakket van de V903 in de winkel wordt één simpele stereo headset meegeleverd, in het pakket wat de PR dienst van Vodafone voor het testen meegaf bevatte een hele mooie MP3 afstandbediening met beeldscherm waarop de MP3 speler bedient en de diverse gegevens afgelezen kon worden. Deze afstandbediening kan men gebruiken om een eigen headset aan te sluiten of de standaard headset aan te sluiten. Naast dit verloop zat er ook een standaard verloop in de doos wanneer de MP3 speler niet gebruikt zou worden.

Helaas wordt alleen de simpele stereo headset meegeleverd, de MP3 headset met afstandsbediening wordt niet door Sharp geleverd en kan ook niet worden besteld. In de nieuwe modellen van volgend jaar zal dit accessoire wellicht wel opgenomen zijn. De meegeleverde headset klinkt goed, maar is geen W800i headset kwaliteit. Daar kan momenteel nog geen enkele headset tippen.

Vodafone levert bij de toestellen die gebrand zijn een eigen handleiding mee. Deze is netjes voor elkaar en legt eigenlijk alles uit. Hier en daar zou wat meer informatie mogen worden gegeven. Een goed voorbeeld hiervan was het feit dat nergens vermeld staat hoe de video-out kabel werkt. Alleen de menufuncties worden vermeld. Wat men er verder mee kan is een zoektocht voor de gebruiker, want meestal in de winkel komt de verkoper ook niet verder dan de handleiding te downloaden.

De video-out die meegeleverd wordt werkt alleen wanneer men afbeeldingen wil laten zien, spelletjes via de TV wil spelen of een video afspeelt. Jammer, want Samsung laat met zijn D600 zien dat ook de complete interface getoond kan worden op het TV-toestel.

Plus- en minpunten Sharp V903

  • Schitterend beeldscherm
  • Fantastische camerakwaliteit
  • Beste videotelefonie toestel
  • Gewicht
  • Aanwezigheid profielen
  • Hoeveelheid menu-instellingen
  • Mini-SD geheugenkaartslot
  • Beste JAVA 3D game toestel
  • Speakervolume te laag
  • Batterijuithoudingsvermogen
  • Nachtmodus camera
  • Nutteloze flitser
  • Afmeting
  • Bluetooth problemen
  • Klein intern geheugen
  • Geen voice dailing
  • Geen thema's
  • Geen actieve flip
  • Headset met afstandsbediening niet in pakket

Wat zit er bij het toestel?

Omdat er nog nooit een Sharp model getest is, was de vraag wat nu wel niet bij een dergelijk model geleverd zou worden. Kijkt men door de gehele lijst, dan mag duidelijk zijn dat het ronduit netjes is:

- Toestel
- Batterij (900 mAh)
- Oplader
- Stereo headset + beschermdopjes
- MP3 headset-verloop met beeldscherm en MP3 bediening
- Standaard headset-verloop
- Datakabel
- Video-out kabel
- 64 MB mini-SD geheugenkaart + adaptor
- PC Suite software op CD-rom
- Nederlandse Vodafone handleiding

Over het pakket kan vrij kort worden gebleven, fantastisch en dan vooral die MP3 afstandsbediening die men samen met een eigen headset kan gebruiken. Absoluut van een niveau dat elk toestel uit deze klasse zou moeten meekrijgen, maar dat moet men het wel in de doos steken. Een andere smetje is het feit dat de gebruiker niet de gehele interface op een TV kan weergeven via de video-out kabel.

Uiterlijk

GROOT, zo kunnen de voorlopers van de V903 gekenschetst worden. Dat is niet anders bij de V903. Het toestel is enorm. Zelfs groter dan Nokia N90, die al een flinke afmeting heeft. Nee, een keuze voor de V903 zal niet gedaan moeten worden op het punt afmeting. Het toestel is met zijn 109 x 50 x 29 mm (gesloten) de grootste clamshell/flip model die ooit op de Nederlandse markt getoond is.

Ook het gewicht van 148 gram helpt niet echt mee. Het toestel is wel flink lichter dan de N90 die met 173 gram tot de zwaarste toestellen behoort ooit gezien. De Sharp nestelt zich in de lagere regionen van de groep grote toestellen en dat is ronduit netjes voor een dergelijk model.

Opent men het toestel dan valt al gelijk op dat elk stukje ruimte aanwezig goed opgevuld is. Niks is onbenut gebleven. De flip doet ook goed zijn werk, maar voelt wel wat licht aan. Samsung clamshells geven een beter gevoel. Het draaibare scherm is een mooie eigenschap die gebruikt kan worden tijdens het kijken van Live TV of het maken van foto's met de sublieme 3.2 megapixel camera. Het draaien van het scherm gaat maar in één richting en voelt goed aan.

Wordt er nu om het toestel heen gelopen dan valt al gelijk op dat er een groot aantal punten op de buitenkant aanwezig zijn. Op de achterkant is de camera geplaatst geflankeerd door een flitser, dat meer een lampje is dan een flitser (daarover later meer). De linker zijkant biedt plaats aan een mini-SD geheugenkaartslot (die een zeer fragiele afdekkap heeft) en bevat de aansluiting van de video-out, stereo headset en datakabel. De rechterkant geeft de gebruiker de mogelijkheid de mogelijkheid tot het bedienen van de camera in landscape modus en het inschakelen van de zaklamp of het wijzigen van het volume. De cameratoetsen dienen voor een aantal functies.

De infraroodpoort is op de bovenkant van het toestel geplaatst. De onderkant heeft de connector aansluiting voor de lader en twee connectors voor de carkit, die in Nederland waarschijnlijk nooit leverbaar zal zijn. Verder moet aangestipt worden dat het toestel in het bovenste gedeelte van de flip twee stereo speakers heeft, die rond slecht klinken. Het volume is ver beneden niveau tijdens het kijken van video's, het luisteren van MP3 bestanden of het spelen van games. Beltonen hoort men wel goed, maar een dergelijk volume voor de andere functies is ronduit beschamend.

Het toetsenbord van het toestel is netjes uitgevoerd en is erg goed bedienen. De toetsen zijn enorm en kunnen er goed worden afgelezen. Tevens zijn er twee sneltoetsen opgenomen naar een snelmenu en de mediaspeler. De achtergrondverlichting van het toetsenbord is wat minder. Achter de opneemtoets is geen verlichting, vreemd!

De complete constructiekwaliteit van het toestel is best goed te noemen. De vraag is alleen of het allemaal naar een lange tijd nog goed zal zitten. De verwachting is dat dit geen probleem zal geven. De afdekklep van de laderconnector en geheugenslot zijn niet de sterkste en het feit dat het toestel stereo speakers heeft die eigenlijk amper iets voort brengen is echt een punt van aandacht. Men zou eigenlijk eens naar de Nokia N90 moeten luisteren wat die voortbrengt met één mono speaker.

Uithoudingsvermogen

Sharp claimt dat de V903 290 uur standby kan blijven. Tegen iedere toekomstige gebruikers die zou kunnen vallen over een lagere batterijtijd kan het beste gezegd worden dat de V903 dit bij lange na niet haalt. Daarbij aantekenend dat het afhangt van de functies die gebruikt worden.

Videotelefonie en gewoon bellen vraagt relatief niet veel van het toestel. Een paar dagen met een enkel gesprek kan men met het toestel zeker vooruit. Gaat men daarnaast aardig wat gebruik maken van functies als de internet browser, Live TV of een simpele JAVA game dan is het erg snel gebeurt met het toestel. Binnen een paar uur is de batterij dan leeg.

Een nadeel daarvan is dat pas heel laat een melding wordt gegeven hiervan. De melding komt op dat het toestel bijna leeg is en soms een aantal seconden later schakelt het toestel zichzelf uit. Even snel de lader pakken is er dan niet meer bij.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van het toestel is zeker niet slecht van deze Sharp. Geen Nokia of Sony Ericsson kwaliteit, maar wel beter dan zijn Aziatische broeder Samsung. Het toestel klinkt vele mate zwoeler dan bijvoorbeeld een D600, die wat scherper en harder is.

Het nadeel van de V903 blijft alleen wel dat men een enorm toestel aan het oor heeft dat redelijk ver van de mond verwijdert is tijdens een gesprek. Ondanks dit euvel dat iedere gebruiker voor lief zal moeten nemen zijn er tijdens het gesprek geen klachten. Alle functies kan men eenvoudig bereiken als zijn de volumetoetsen op de zijkant van het toestel wat lastig te bereiken. De eerste keer is het nog wat zoeken.

De V903 bezit ook videotelefonie en dat is genot om naar te kijken. Het enorme scherm geeft de gebruiker de mogelijkheid tot het gebruiken van videotelefonie op een niveau dat nog niet eerder vertoond is. Geen enkele Nokia, Sony Ericsson of Samsung kan tippen aan de superioriteit van deze Sharp.

Er kan tussen de camera's op de voor en achterkant worden geschakeld en beide camera's is er de mogelijkheid tot het inzoomen op een object. De geluidskwaliteit tijdens een gesprek is zeer goed te noemen. De stereospeakers komen hierbij goed van pas en tonen wat de mogelijkheden zijn.

Qua opties toont Sharp aan, dat er zo enorm veel mogelijk is met een mobiel toestel dat iedereen zich afvraagt waarom andere fabrikanten deze functies niet toepassen. In de video-oproep instellingen en gespreksinstellingen kan zo enorm veel worden ingesteld dat er eerder gedacht zou kunnen worden aan overkill. Maar het is wellicht beter de functie toch aanboord te hebben dan deze achterwege te laten, zal de insteek van Sharp geweest zijn.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel gespreksregister. Door de 4-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan door het hele menu alle informatie opgevraagd worden. Kiest men een oproep dan wordt overzicht van de naam en het nummer van de persoon en de datum en tijd van het gesprek getoond. Helaas geen duur van het gesprek.

Meegeleverde beltonen op een Vodafone Live! model zijn niet direct toevoegingen die ruim bemeten zijn. Men heeft liever dat deze gedownload worden. In de V903 zijn dan ook geen fantastische beltonen opgenomen denkt men, maar het zijn 128-toons polyfone beltonen, die verder erg goed klinken. Er zijn vijf groepen met beltonen. Ieder met een eigen insteek. In het media archief van het toestel via de link bovenaan deze pagina is een compilatie van deze beltonen te horen.

Gelukkig zijn er "Ring-Ring"-achtige beltonen opgenomen in het toestel, die verder goed worden voortgebracht door de speakers in het toestel. MP3 beltonen zijn alleen mogelijk wanneer deze gedownload worden van de Vodafone Live! site en dat is ronduit jammer. De keuze dat Vodafone dit dichtgezet heeft kan gerechtvaardigd worden, maar eigenlijk zijn er nog genoeg manieren om er omheen te werken. Daarom zal men ook van deze obstructie afstappen in de toekomstige toestellen.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Gelukkig heeft Sharp een profiel onderdeel waarbinnen alles ingesteld kan worden. Ook worden de beltoon en de trilfunctie tegelijkertijd afgespeeld door het toestel. Samsung zou hier eens naar moeten kijken. Sharp heeft dit namelijk veel beter voor elkaar.

De stereo speakers klinken goed wanneer ze gebruikt worden als handsfree functie tijdens een gesprek, al had het volume ook in dit geval wel wat omhoog gemogen. In sommige gevallen vraagt men om een hoger volume. Daarnaast is het zo dat de kwaliteit tijdens het gesprek goed te noemen is. Personen horen zichzelf niet terug en dat is netjes.

Een klein smetje op het toestel is het feit dat er geen actieve flip aanwezig is. Bij een inkomend gesprek kan de flip geopend worden, maar het gesprek wordt dan niet aangenomen. De keuze voor het weglaten van deze functie is vooral gedaan omdat er geen extern scherm op de V903 aanwezig is.

Beeldscherm

Sharp is op het gebied van de beeldschermen de absolute nummer 1. Ook in de V903 is het bijna van een buitenaard niveau. Het 2.8 inch scherm is momenteel het grootste scherm in een clamshell en laat zien met een QVGA resolutie van 240 x 320 pixels wat er met een scherm in een toestel allemaal mogelijk is.

De D600 van Samsung en de Sony Ericsson W900i komen wel akelig dichtbij de Sharp, die niet de enige met QVGA beeldscherm meer is. In vergelijking met de N90 kan alleen maar gezegd worden dat de V903 glansrijk wint en dan vooral op het vlak van de afmeting van het scherm.

Men kan voor het scherm geen screensaver instellen. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen alleen het spiegelen van het scherm speelt een rol.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Sharp intreface dat niet wil zeggen dat Sharp op het gebied van smartphones stil zit. Totaal niet, maar zoals diverse Aziatische fabrikanten kijkt Sharp de kat uit de boom in de komende periode.

De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel, of een geheugenkaart is geplaatst en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een afbeelding.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Via de centrale toets kan het menu worden binnen gegaan. In het menu van de V903 zijn in een raster twaalf geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 4-richtings bedieningstoets kan aanklikken. Het menu kan maar op één manier worden weergegeven en thema's zijn niet aanwezig.

De bediening is enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Men kan de tekstweergave aanpassen en de gehele achtergrond vullen met informatie, zoals een wereldklok en een agenda met maximaal twee maanden.

Via de sneltoets op het toetsenbord heeft de gebruiker de mogelijkheid tot het bedienen van een aantal snelfuncties. Het is eenvoudig mogelijk gebleken deze lijst aan te passen.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de meegeleverde PC Suite software en datakabel. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen worden van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 500 nummers op het toestel opslaan, de helft minder dan de D600 van Samsung.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Voornaam, Achternaam, Telefoonnummer, Email adres, Foto, Video, Beltoon, Categorie, Adres, Verjaardag en een Notitie. In vergelijking met de D600 of N90 heeft Sharp dit goed voor elkaar. Helaas is het niet mogelijk om meerdere adressen toe te voegen.

Het feit dat nergens in het toestel de functie Voice dailing terug gevonden is, stelt wel vraagtekens. Sharp heeft dit gewoon niet ingebouwd in het toestel en dat mag rustig een fout genoemd worden. Wat een enorm gemis dat het niet aanwezig is, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er daarnaast geen goede optie voor is in de auto in de vorm van een carkit vanuit Sharp is nog veel erger.

Messaging

Messaging is een punt dat bij Sharp goed voor elkaar is. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Sharp laat dit nog niet zien en ook niet in deze V903. Het toestel heeft de mogelijkheid tot het versturen van aaneengeschakelde berichten en groep SMS berichten. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen terug gevonden.

Een extra onderdeel speciaal voor Vodafone Live! toestellen is de Vodafone Messenger en het MMS album waarmee men online MMS berichten kan downloaden en gemaakte afbeeldingen kan achterlaten. De Vodafone Messenger is een soort instant messaging onderdeel dat extra aan het toestel wordt toegevoegd. Deze messenger kan de gebruiker de activeren. Helaas werkt de messenger niet samen met andere messengers van MSN, Yahoo en ICQ.

In totaal zijn er drie standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Maar standaard SMS berichten is men blijkbaar vergeten.

Op het toestel kan de gebruiker een groot aantal berichten opslaan. Omdat het geheugen in procenten wordt weergeven is niet direct duidelijk hoeveel dit is. Het geheugen zal ook moeten worden gedeeld tussen de diverse messaging onderdelen.

Connectivity

Connectivity was in de afgelopen jaren onder Aziatische niet echt het belangrijkste onderdeel. Gelukkig heeft men dat nu verbeterd. Synchronisatie via infrarood, Bluetooth en kabelverbinding is allemaal mogelijk, maar dat wil niet zeggen dat de problemen nu voorbij zijn.

Sharp heeft net zoals Samsung problemen met Bluetooth. Bij Sharp ligt het probleem net even anders. Het toestel wil eigenlijk met bijna geen enkel andere device normaal communiceren. TomTom en PocketPC producten zijn het grootste probleem. Daar krijgt men totaal geen connectie mee. Toestellen van andere merken geven ook redelijk wat problemen bij het versturen van contactpersonen, afbeeldingen en andere gegevens. Niet alles wordt doorgestuurd. Het grootste probleem in de Sharp is dat men niet zelf programma's kan installeren. Als gebruiker kan men alleen programma's downloaden via de browser en zodoende installeren. Dit kan een obstructie vanuit Vodafone zijn, maar ook als de bestanden gedownload zijn op de PC en geplaatst op de geheugenkaart is het niet mogelijk om de JAR en JAD JAVA bestanden te installeren. Echt onhandig.

De andere mogelijkheden tot connectiviteit, infraroodpoort en de meegeleverde datakabel werken naar behoren als men geen rare dingen uithaalt met het versturen van data.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk, maar 8.2 MB aan intern geheugen. Gaat men al snel een aantal foto's schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er niks meer over.

Gelukkig is in de V903 een geheugenkaartslot opgenomen voor mini-SD geheugenkaarten. Standaard wordt 64 MB meegeleverd, maar menig gebruiker zal dit uitbreiden tot grootten van 512 MB of 1 GB. Het toestel werkt goed, alleen gaat het opslaan van data en foto's op de geheugenkaart niet bepaald snel. Soms zelf irritant langzaam.

Camera

Zoals aangekondigd in de review van de D600 en N90 zou er een directe confrontatie met de V903 aangegaan worden. Nu is er dus de kans voor de V903 om zich te bewijzen met zijn 3.2 megapixel camera ten opzichte van de twee broeders met de 2.0 megapixel camera. Eigenlijk geen eerlijke race, maar toch zal er een duidelijk beeld te vormen zijn tussen diverse modellen in de markt inclusief twee genoemde modellen.

De eerste punten die men als gebruiker tegenkomt is de manier waarop de camera bedient te worden. De N90 had daarvoor het externe scherm en de speciale manier van openklappen en vasthouden. De D600 en K750i gebruiken de standaard of landscape manier. De V903 laat de gebruiker de flip openen of het scherm draaien en de camera in landscape modus gebruiken. Daarna volgen dan alle toetsen die nodig zijn voor de bediening. Hierop scoort de V903 ronduit laag. De toetsen zijn onduidelijk, worden vaag weergegeven op het scherm van het toestel en vragen een flinke zware slag gedurende de bediening. De N90 scoort hierop het hoogste met de doodeenvoudige manier van bedienen. De N90 is het meest eenvoudig high-end camera toestel op de markt.

Duikt men nu in de camerafuncties en mogelijkheden dan komt al snel naar boven dat de V903 het aflegt tegen alle mogelijke opties van de andere camera's, maar er zijn een aantal sterkte troeven en vooral compleet andere specificaties. De V903 is namelijk als enige toestel in de Nederlandse markt met 2x optische zoom. Dit werkt erg goed en de kwaliteit bijzonder hoog van de zoom. Ook de digitale zoom is van een niveau dat de N90 zelfs niet kan bereiken. De V903 heeft namelijk 24x digitale zoom. De zoom kan naarmate de resolutie/afmeting van de afbeelding kleiner wordt verder gebruikt worden.

De ingebouwde flitser in het toestel mag eigenlijk geen flitser genoemd worden. De zeven kleurige LED die op de achterkant van het toestel is geplaatst is ronduit zwak en komt overeen met de flitser van de Samsung E730. Men kan amper iets goed bijlichten. De N90 scoort hier bijvoorbeeld veel beter op.

De overige opties van de V903 zijn de volgende: helderheid instellen, verschillende afmetingen (2048 x 1536, 1600 x 1200, 1280 x 960, 1024 x 768, 640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 pixels), kwaliteitsopties (superfijn, fijn en normaal), Scène keuze (Automatisch, Avond, Sport, Tekens, Huisdier, Tegenlicht, Portret, Portret in het donker), zelfontspanner, focus (Automatisch, manueel, macro modus), volledige zoeker (beeld zonder iconen), sluitergeluid, aan/uit schakelen van de optische zoom, opslaan op geheugenkaart of intern geheugen, automatisch tonen en automatisch opslaan. Het sluitergeluid kan helaas niet.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk QVGA (320 x 240) (3GP), QVGA (320 x 240) (ASF), QCIF (176 x 144) en Sub-QCIF (128 x 96). Tevens is er een MMS optie met resoluties QCIF (176 x 144) en Sub-QCIF (128 x 96). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand), belichting instellen, zelfontspanner, focus (Automatisch, manueel, macro modus), volledige zoeker (beeld zonder iconen), aan/uit schakelen van de optische zoom, opslaan op geheugenkaart of intern geheugen, automatisch tonen en automatisch opslaan.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen met de optische zoom. Ook hier hangt het af van de soort resolutie hoe ver men kan inzoomen. De flitser kan de gebruiker ook instellen bij de videocamera, dit in tegenstelling tot de N90. De zeven kleurige LED die op de achterkant van het toestel is geplaatst is alleen ronduit zwak, dus of het ook echt helpt die flitser. Al die verschillende kleuren zijn in ieder geval wel een extra leuke eigenschap voor als men video's maakt.

De interne camera die bedoelt is voor de videotelefonie heeft ook de mogelijkheid tot het schieten van foto's. Deze QVGA camera is echt bedoeld voor videotelefonie, want de foto's die ermee gemaakt kunnen worden zijn ronduit slecht. Verwacht daar totaal niks van. De opties van de interne camera zijn ook niet gelijk aan de externe 3.2 megapixel camera. Er zijn twee resoluties beschikbaar 320 x 240, 160 x 120 pixels en een aantal opties.

Nadat de foto's zijn gemaakt duurt het even voordat ze opgeslagen zijn. Vooral bij de grootste resolutie en wanneer men ze op de geheugenkaart wil opslaan. De foto's worden gemaakt in het JPG formaat en kunnen bekeken worden in het foto album. Daar kan men de foto bekijken, erop inzoomen, vergroten/verkleinen en draaien. Het is een vrij simpele foto editor waar niet te veel van moet verwacht hoeft te worden.

Voor video bestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden opgeslagen in het ASF en 3GP formaat en in het videogedeelte van het bestandsbeheer. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email, infrarood of Bluetooth. De grote resoluties gebruiken ASF en 3GP en de video MMS functie 3GP.

Het zal nu dus zo zijn dat aangaande de camera de conclusie opgemaakt moet worden. De kwaliteit die de V903 voortbrengt is ongeëvenaard momenteel. Alleen daar blijft het niet bij. De camera heeft nog al wat moeite in donkere omstandigheden, heeft af en toe last van ruis, de flitser is eigenlijk nutteloos en de bediening is via de toetsen ronduit onhandig. Verder is de snelheid waarmee de bestanden opgeslagen worden erg langzaam. Naast de N90 gewoon traag. Legt men als gebruiker nu alle camera's naast elkaar dan zal het duidelijk zijn dat de V903 verre weg de mooiste foto's en video's schiet van alle modellen beschikbaar. Al zit de N90 de V903 erg op de hielen vooral vanwege de sublieme videokwaliteit. De W800i/K750i is het kleinste toestel met hoogwaardige 2.0 megapixel camera, maar kan niet op tegen de automatische instelling van de N90 en de V903 al schiet de kleine Sony Ericsson telg in sommige gevallen betere foto's dan de N90.

Nu een simpele keuze tussen de toestellen, dat is erg lastig. De V903 heeft de beste camera, maar haalt daar niet alles uit. De N90 is eenvoudiger te gebruiken dan de V903 en scoort qua video gelijk aan de V903. De K750i is minder eenvoudig zonder zijn automatische instellingen dan beide topmodellen en de D600 hangt daaronder met als enige pre dat men hele leuke foto's, kaders en dergelijke kan maken, maar dat de kwaliteit te wensen overlaat. Wellicht is dit de meest eenvoudige conclusie voor elke toekomstige gebruiker (waarbij de nieuwe Sony Ericsson W900i nog niet is meegenomen).

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma's en de V903 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma's die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma's zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is de kalender waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een vergadering , afspraak, reis, vakantie, verjaardag of diverse. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dagoverzicht. In totaal kan men in de kalender 300 punten opslaan.

Naast de kalender bevat dit onderdeel van het menu bevat alarm, rekenmachine, geluidsopname, e-book lezer, stopwatch, taken, wereldklok, afteltimer en uitgavenoverzicht. Een mooie nieuwe functie is de scanner die tekst en barcodes kan scannen. Deze functie is voor de Nederlandse markt nieuw, maar niet voor Sharp. Een erg gadget om een keer uit te proberen en het werkt ook nog eens erg goed.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina's te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Netfront en Opera browsers in smartphones, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Standaard zijn er een aantal punten toegepast die speciaal voor Vodafone Live! bedoelt zijn. Dat krijgt men nu eenmaal als een Vodafone toestel aangeschaft wordt.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. De bestanden worden redelijk snel ingeladen door het toestel van de geheugenkaart en deze kunnen simpelweg ingedeeld worden. De speler kan daarnaast gebruikt worden terwijl de gebruiker door het menu heen gaat. Bepaalde functies zoals de camera kunnen alleen niet gestart worden tijdens het luisteren van de MP3, AAC of AAC+ bestanden.

In de MP3 speler vindt men een toonregeling met de keuze uit vier mogelijkheden (Normaal, Bas, Surround en Surround bas). Deze instellingen klinken best aardig, alleen merkt de gebruiker niet gelijk verschil tussen Normaal en Bas of tussen Surround en Surround Bas. Het verschil tussen wel of niet Surround is duidelijk merkbaar en levert echt een verbetering aan de geluidsbeleving. De speakerkwaliteit is alleen ronduit slecht. Daaraan zal Sharp echt iets moeten doen. De kwaliteit door de headset is erg goed en door het gebruik van de speciale afstandsbediening kan men alle functies, zelfs de toonregeling instellen. De afstandsbediening heeft ook een handmatige blokkering, waardoor in een jaszak of onder een jas geen functie per ongeluk geselecteerd kan worden. Jammer dat niemand deze ooit bij het toestel zal terug vinden in het accessoire pakket. Dit is nu echt een must-have accessoire.

Is er geen ondersteuning voor i-Tunes of een soort gelijk programma aanwezig in deV903, maar het is wel mogelijk AAC of AAC+ bestanden af te spelen. Simpel even op de geheugenkaart plaatsen is dan het devies en mee heeft een erg goede mediaplayer met goede kwaliteit.

Het laatste onderdeel is de helpfunctie en het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vind men onder toepassingen terug. De helpfunctie geeft een simpele uitleg van de functies van het toestel. Net de dingen die men moet weten worden genoemd.

Games

Vodafone Live! standaard op het toestel en het is gedaan met de content, want de provider verwacht dat alles gedownload wordt via de Live! portal. Zo ook voor games, want de standaard games, kunnen allemaal maar een minuut gespeeld worden en dan is het voorbij met de pret. Daarnaast zijn alle games redelijk bekend en hoeft men weinig nieuws te verwachten.

Wat wel leuk is te vermelden dat het snowboard spel standaard op de Sony Ericsson W550i wordt geleverd samen met het briljante Worms. Het kan dus wel. Misschien is het een idee voortaan een mooie game mee te leveren en zodoende het gamen te bevorderen en daardoor meer downloads te genereren.

Daarnaast is de Sharp V903 momenteel het toestel dat het hoogst scoort in de JAVA 3D Benchmark, een programma dat de mogelijkheid geeft tot het testen van de JAVA 3D performance van het toestel. Het geeft aan dat de V903 momenteel het beste toestel is qua performance voor het spelen games en dat is ronduit netjes en absoluut een pluspunt voor iedere (toekomstige) gebruiker. Games spelen op de V903 met een dergelijke performance en een dergelijk fantastisch scherm is een lust voor ieder oog.

Extra's

Onder extra's wordt meestal een speciaal onderdeel van het toestel verstaan en dat kan in het geval van de V903 niet anders dan de ondersteuning voor 3G/UMTS en de ingebouwde Vodafone Live! content zijn. Zoals bekend wordt het toestel geleverd door momenteel één provider, namelijk Vodafone. Gedurende dit gedeelte van de review zullen een aantal punten van Vodafone Live! UMTS aangehaald worden om te laten zien wat het toestel en de gloednieuwe portal in zijn mars heeft.

Het toestel wordt daar geleverd in een speciaal pakket, genaamd Vodafone Live! UMTS. Wat eigenlijk inhoud dat men een speciaal pakket koopt met het toestel waarin men kan telefoneren via het normale GSM netwerk van Vodafone en dat men gebruik kan maken van content diensten op de Vodafone Live! UMTS portal.

UMTS, wat is dat nou eigenlijk? Na GSM en GPRS is UMTS de derde generatie mobiele netwerken. Met nieuwe mogelijkheden als videotelefonie en live TV is het nu mogelijk een volledig nieuwe wereld van communicatie en entertainment op de mobiele telefoon te ervaren. Het is eigenlijk niks meer dan GPRS, maar een flink stukje sneller. Verzenden van pakketjes met data gaat nu met een snelheid van 384 Kpbs, ruim zes keer sneller dan ISDN op het vaste net.

Om UMTS te gebruiken hoeft men niets extra te doen. Met een UMTS geschikt toestel en op netwerken waar UMTS mogelijk is, selecteert het toestel automatisch de juiste verbinding. Als men UMTS dekking heeft, wordt de icoon "3G" in het scherm van het toestel weergegeven. Wanneer men buiten het UMTS-dekkingsgebied komt, schakelt het toestel automatisch over naar GPRS. Men heeft dus in heel Nederland beschikking over de providerdiensten en bij UMTS dekking kan men ook gebruikmaken van videotelefonie en live TV.

Hoe werkt UMTS op de Sharp V903 en samen met Vodafone Live! UMTS? Net zoals aangegeven werkt UMTS enorm simpel. Geen extra instellingen, geen moeilijkheden. Het toestel maakt zelf connectie tot het netwerk waar UMTS aanwezig is en men kan het gaan gebruiken. Veel simpeler kan het niet. Wil men geen UMTS op het toestel gebruiken dan is het mogelijk dit uit te schakelen in het instellingen menu.

Welke opties heeft het toestel op het Vodafone UMTS netwerk?

- Gloednieuwe Vodafone Live! portal
- Snel internetten
- Snel email ophalen

De Vodafone Live! UMTS portal bestaat een aantal mooie functies, die gebruikt kunnen worden door gebruikers. Het gaat hier dan om het downloaden van diverse content, zoals beltonen, Java games, het bekijken van allerlei leuke nieuwtjes en nieuws waar men zich op kan abonneren. De complete portal is sinds kort vernieuwd en biedt nu een doodeenvoudige manier van het vinden van de juiste functies en opties. Er zijn vier tabbladen die alle functies bevatten. Simpeler kan het niet!

Zoals hierboven duidelijk te zien is op de screenshots komt men op een speciale Vodafone Live! UMTS portal. Op deze erg simpele portal ziet men alle mogelijke opties staan. Een groot aantal functies zijn vrij standaard, zoals het downloaden van beltonen, JAVA games, wallpapers, bepaalde weetjes, het versturen van emails via een eigen Vodafone emailadres (alleen mogelijk wanneer een UMTS bundel is afgesloten) & MMS berichten en de mogelijkheid om te chatten op de Vodafone messenger. Een aantal functies zijn speciaal: hieronder vallen het bekijken van TV programma's & videoclips en het luisteren van radio. Deze functies zullen hier verder uitgediept worden.

Live TV/Radio en het bekijken van video's is iets compleets nieuws bij Vodafone en is speciaal voor UMTS in het leven geroepen om zodoende gebruikers de mogelijkheid te geven gebruik te maken van de hoge snelheden die mogelijk zijn met UMTS. Naast videotelefonie zijn dit de kernpunten van Vodafone Live! UMTS. Om duidelijk te maken wat er mogelijk zijn er een aantal screenshots gegeven van welke programma's er gekeken kunnen worden op de portal, zoals Big Brother en het NOS Journaal.

De kwaliteit van andere kanalen zijn ook getest, maar daar kwam dezelfde kwaliteit en snelheid naar boven die best redelijk tot goed is. Het wachten is nu op DVB-H, Digital Video Broadcasting - Handheld, dat niet anders inhoudt dan het kijken van streaming TV op het toestel. Maar dan niet via een UMTS verbinding, maar via een digitale TV verbinding. De eerste toestellen met deze mogelijkheden zullen rond eind volgend jaar het levenslicht in Europa zien en geven een fantastische dimensie aan het kijken van TV op het toestel. De kwaliteit is vergelijkbaar met DVD-kwaliteit, maar dan op een telefoon.

Zoals al aangegeven kan men gewoon naast de Vodafone Live! UMTS portal internetten op het toestel gebruikmakende van het UMTS netwerk. De snelheid waarmee dit gaat is erg netjes. Pagina's worden snel opgeroepen en men kan via het UMTS netwerk een grote hoeveelheid data bekijken. De Sharp V903 is uitermate geschikt voor het surfen door het grote scherm.

Meestal gebruiken mensen de email om te kijken wat er binnen is gekomen. Men haalt de headers van de emails op en bekijkt wat er binnen is. Wilt men een email lezen dan haalt men een bepaalde email dan pas compleet binnen. De manier waarop dat gaat bij het UMTS netwerk is ronduit snel. Soms merkt men niet eens dat de mail al binnen is. Het gaat sneller dan het binnenkomen van een SMS bericht.

Hierbij vindt men nog foto's in vergelijking tot de Nokia N90 om een duidelijk beeld tussen beide te geven.

Conclusie

Na het verhaal over Vodafone Live! UMTS is het tijd een eindconclusie op te zetten over de V903 van Sharp. Het toestel dat alleen door Vodafone geleverd wordt is in de huidige markt één van de topmodellen. Het toestel dat tegen een flinke prijs aangeboden wordt biedt de gebruiker momenteel een groot aantal mogelijkheden die vrij weinig modellen in de markt hebben. De Motorola V3x, Nokia N90 en Sony Ericsson W900i zullen de V903 erg dicht op de hielen zitten en zelfs misschien overklassen op punten die vooral naar voren komen vanuit de lijst met minpunten.

Het toestel heeft namelijk een speakervolume dat ronduit laag ligt bij het luisteren naar Live TV, video's en MP3 bestanden. Als gebruiker zal men het toestel in relatie tot deze punten dan ook met de headset moeten gebruiken.

Het volgende punt is het uithoudingsvermogen van de batterij die in diverse omstandigheden ronduit matig is. Hetzelfde geldt voor de nutteloze flitser en het feit dat het toestel Bluetooth problemen heeft in combinatie met een groot aantal andere devices.

De afmeting van het toestel, de matige nachtmodus van de camera, het kleine intern geheugen, afwezigheid van een actieve flip functie, het feit dat er geen thema's geïnstalleerd kunnen worden en dat er geen voice dailing aanwezig is, kunnen punten zijn voor de toekomstige gebruiker die hem/haar doen besluiten toch voor een ander model te kiezen zoals de W900i of N90. Deze modellen scoren op deze punten simpelweg beter. Het feit dat men de MP3 headset heeft weggelaten in het accessoire pakket is enorme doodzonde, want het is een absolute must-have voor elke gebruiker.

Vooral de pluspunten zijn dingen die bijblijven staan als aan dit model wordt gedacht. Het fabelachtige scherm en de fantastische camerakwaliteit zijn dingen die de Sharp V903 groot maken, letterlijk en figuurlijk. Tijdens het maken van een videogesprek merkt men dit vooral. De kwaliteit die dan ten toon wordt gespreid is ronduit verbluffend goed. Ook het feit dat het toestel enorm hoog scoort in de JAVA Benchmark toont aan dat dit toestel momenteel het beste toestel is qua JAVA 3D performance voor het spelen van JAVA games.

Andere punten als het gewicht, het enorme accessoire pakker, de aanwezigheid van profielen (Ja, Samsung Sharp kan het dus wel), de enorme hoeveelheid opties in het menu en het feit dat het toestel een mini-SD geheugenkaartslot heeft maakt het toestel tot een gewild object als is de vraag of er zoveel van verkocht zullen gaan worden door de beperkte verkrijgbaarheid en enorm hoge prijs. Misschien wat meer informatie en reclame erachter zetten en de V903 zal zeker een succes worden. De manier waarop het toestel nu in de markt staat zal het roemloos einde sterven, net zoals de vorige serie Sharp modellen.

Aan het einde van de review moet niet vergeten worden te melden dat alle foto's en video's gemaakt door het toestel te vinden zijn in het media archief van het toestel. Op de eerste pagina van de review of op de toestelpagina is een link aanwezig naar het media archief van het toestel. Daarin vindt men alle foto's, video's en beltoon compilaties van de Sharp V903. Veel kijk en luister plezier.

Als laatste wil NieuweMobiel.NL graag de werknemers van de Vodafone City Point in Amsterdam Noord bedanken voor de moeite en tijd die men had voor ons en het maken van de foto's van het accessoire pakket.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sharp V903 review