Samsung Omnia HD i8910 review

Samsung is druk bezig om voor alle niches van de markt een topmodel te fabriceren. Zo is er de al eerder door ons gereviewde Samsung S8000 Jet en wachten we nog op het uitkomen van de i7500, de M8910 Pixon12 en de i8000 Omnia II.

Dit keer nemen we de Samsung i8910 HD onder handen. Dit toestel werd eerder dit jaar aangekondigd als de opvolger van de i900 Omnia en luisterde toen nog naar de naam i8910 Omnia HD. Sindsdien is Samsung echter van gedachten verandert en heeft besloten om de term Omnia alleen te gebruiken voor Windows Mobile toestellen. Aangezien de i8910 HD draait onder Symbian S60 is het toestel dus omgedoopt.

De eerste associatie die de term HD zal oproepen is wellicht met de eigenschappen van het scherm van de i8910 HD. Dat is gedeeltelijk terecht maar het slaat vooral op de opnamemogelijkheden van het toestel wat betreft video. De i8910 HD kan namelijk als eerste mobiele telefoon video’s opnemen met een formaat van 1280 x 720 pixels. Verder lijkt het toestel een echte alleskunner met het Symbian besturingssysteem, 8 GB intern geheugen, SD-slot, WiFi, GPS en 8.0 megapixel fotocamera. Met dit pakket moet de i8910 HD het onder andere opnemen tegen de Apple iPhone 3G S, de Nokia N97 en de HTC Hero.

Plus- en minpunten Samsung Omnia HD i8910

  • Bouwkwaliteit
  • Beeldscherm
  • Touchscreen
  • Video’s opnemen/afspelen
  • Inhoud pakket
  • Browser
  • GPS-functionaliteit
  • Afmetingen

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel wordt geleverd met alleen het meest noodzakelijke. In het kleine doosje zitten naast het toestel met 1500 mAh batterij een oplader, een headset en een USB-kabel. Verder is nog een snelstartgids en een CD-ROM met software inbegrepen. We moeten het dus stellen zonder MicroSD geheugenkaart, poetsdoekje of hoesje. De kwaliteit van de accessoires is wel dik in orde. De headset heeft een 3.5 mm jack en in-ear oordoppen. Jammer is dan weer dat er geen sleaves in andere maten bijzitten en dat de stekker van de headset een hoek van negentig graden maakt.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de i8910 HD is niet erg vernieuwend maar de telefoon ziet er zonder poespas wel erg netjes uit. Het hele toestel is opgetrokken uit diepzwart en glanzend plastic met om het scherm een chroomkleurige rand. Dit alles geeft het toestel een deftige en zakelijke uitstraling. Wij hadden de versie met 8 GB intern geheugen tot onze beschikking, daarnaast is er ook nog een versie met 16 GB.

Aan de voorkant is boven het forse scherm nog net plaats voor een secundaire camera en een lichtsensor. Onder het scherm zitten in de chroomkleurige rand de beltoets, menutoets en de aan/uit- ophangtoets. Aan de achterkant zit de 8.0 megapixel camera die word omgeven door een forse chroomkleurige rand en ernaast de enkele LED-flitser. Door de plaatsing van de camera is het opletten geblazen bij het nemen van foto’s en video’s zodat er geen vingers in beeld zijn.

Aan de linkerkant vinden we de volumeknoppen en het slot voor een microSD geheugenkaart. De rechterkant huisvest de knop voor de schermvergrendeling, de cameraknop en de USB-aansluiting. Aan de bovenkant van het toestel zit de aansluiting voor de headset en een luidspreker, een zelfde luidspreker vinden we aan de onderkant samen met de microfoon.

Alle aansluitingen zijn netjes afgedekt met een klepje en het toestel voelt erg solide aan. De bouwkwaliteit is perfect, de naden tussen verschillende onderdelen zijn erg klein. Het toestel is wel ontzettend gevoelig voor vingerafdrukken. Dit geld zowel voor het scherm als voor de achterkant, dus je blijft vegen. En doekje zou dus meer dan welkom zijn. Voor het verwisselen van de SIM-kaart moet de batterij verwijdert worden.

Het moet gezegd worden. De Samsung i8910 HD is een groot toestel en dat komt vooral door zijn lengte want zijn breedte en dikte zijn redelijk doorsnee. Daarnaast is hij ook niet één van de lichtste met 144 gram. Het kwam meerdere keren voor dat het toestel uit onze broekzak gleed als we gingen zitten en in een handtas zal er wel wat plaats voor moeten worden ingeruimd.

Uithoudingsvermogen

Eén van de voordelen van het AMOLED-scherm is dat het minder energie slurpt dan een TFT-scherm en dat is te merken aan het uithoudingsvermogen van het toestel. Van een toestel met een dergelijk scherm als de i8910 HD zou je zelfs bij normaal gebruik geen batterijduur van ongeveer drie dagen verwachten. Dit is bij lange na niet de standbytijd van 600 uur die Samsung belooft maar het is dik in orde voor een toestel van dit kaliber. Speciale opties om het uithoudingsvermogen te verbeteren zijn dus niet echt nodig en die ontbreken dan ook vrijwel helemaal. De enige mogelijkheden zijn de helderheid van het scherm op automatisch zetten en de time-out van de verlichting en de dimtijd op de kortste tijdsduur.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de Samsung i8910 HD is uitstekend. Men is te allen tijde goed te verstaan. In een rustige omgeving hoeft het belvolume bij lange na niet op zijn hardst. Wanneer de luidspreker wordt ingeschakeld maakt deze alleen gebruik van de luidspreker aan de bovenkant van het toestel.

Tijdens een gesprek kunnen de functies microfoon dempen en standby meteen gebruikt worden. Voor functies als luidspreker en telefoonboek moet eerst de schermvergrendeltoets ingehouden worden en dat is een nutteloze extra handeling.

Wanneer een oproep binnenkomt en je draait het toestel met het scherm naar beneden dan wordt onmiddellijk de beltoon gedempt.

Beeldscherm

Het scherm van de Samsung i8910 HD heeft een diagonaal van 3.7 inch en kan 16 miljoen kleuren weergeven in een erg nette resolutie van 360 x 640 pixels. Zoals al eerder gezegd beschikt de i8910 HD over een AMOLED-beeldscherm. Dit is de eerste touchscreentelefoon met zo’n scherm en het is ons een raadsel waarom andere fabrikanten nog niet massaal gebruikmaken van deze techniek. Tot nu toe is Nokia met de N85 en N86 8MP de enige die ook een telefoon met AMOLED-scherm op de markt heeft.

De AMOLED-techniek is echt een stap vooruit in vergelijking met tot nu toe gebruikte technieken. De veel diepere kleuren, scherpere details en groter contrast vallen je meteen op. Daarnaast blijft het toestel onder een veel grotere hoek nog leesbaar. In fel zonlicht is het scherm niet heel goed af te lezen maar met de helderheid op 100 procent kom je een heel eind. Wij hadden de helderheid over het algemeen op 60 procent staan. De autorotate-functie van het toestel werkt soepel en kan in de meeste menuonderdelen gebruikt worden.

Menu

Het startscherm kan op drie verschillende manieren worden ingedeeld. De eerste is de normale Symbian-wijze met bovenaan een rij snelkoppelingen en daaronder de muziekspeler en agenda. Verder is er nog het thema met de Samsung Widgets en de standaardweergave is gewoon een leeg scherm. In het eerste en laatste thema kan het profiel gewijzigd worden door op de datum bovenin beeld te drukken. In het widgetthema kan het geluid uitgezet worden met behulp van het virtuele numerieke toetsenbord. Alleen in het widgetthema heeft de gebruiker drie startschermen tot zijn beschikking. Tussen deze schermen kan geswitschd worden door de widgetbalk aan de zijkant van het scherm te openen. Vervolgens komt van bovenaf een keuzebalkje het beeld inschuiven.

Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar naar onze mening komt het uiterlijk van de TouchWiz interface en met name van de widgets op het startscherm niet echt overeen met het uiterlijk van de telefoon. De widgets zien er nogal kinderachtig uit en in het menu zelf is vooral bij het Precision-thema sprake van een overdaad aan neonkleuren.

Het openen van het menu kan op drie verschillende manieren; door een veeg van rechts naar links over het startscherm, de virtuele menutoets onderin beeld en door de fysieke menutoets. In menuonderdelen die als lijst worden weergegeven moet het gewenste item eerst geselecteerd worden doormiddel van een tik op het scherm en met een tweede tik wordt het vervolgens geopend. Bij gedeeltes van het menu die in rastervorm zijn is dit niet het geval, daar is één tik genoeg om het item te openen. Dit vergt nogal wat gewenning. Scrollen door een lijst moet met het balkje aan de zijkant van het scherm.

Met de pictogrammen in de rasters kan naar hartenlust worden geschoven. Een vreemd fenomeen is dat in menuonderdelen die als raster zijn vormgegeven alleen pictogrammen in de rechterrij bij aantikken worden gearceerd door een blauw of oranje vierkant. Wanneer de vinger langer op een pictogram in de andere rijen wordt gehouden verschijnt hier wel een vierkant omheen. Dit is niet echt hinderlijk maar het kan erop duiden dat het toestel toch wat moeite heeft met de grafische effecten die de interface te bieden heeft en dat is jammer. Nieuwe vensters van het menu worden overigens wel snel geladen en komen met een leuke effecten in beeld.

Het touchscreen van de i8910 HD is van hetzelfde capacitieve soort als die van de iPhone en werkt erg goed. Er is maar een lichte aanraking nodig en altijd wordt het goede geselecteerd en/of geopend.

Telefoonboek

Voor een contact kunnen meer dan genoeg eigenschappen opgeslagen worden. Standaard kunnen de labels voornaam, achternaam, mobiel, telefoon, e-mail, video-oproep, internettelefoon, bedrijf, functie en synchronisatie ingevuld worden. Mocht dit niet genoeg zijn dan kunnen nog tal van andere details toegevoegd worden of de titel van de labels gewijzigd.

Het aantal contacten is gelimiteerd aan hoeveel van het 32,8 MB grote telefoongeheugen nog beschikbaar is. De contacten worden alfabetisch gesorteerd op voor- of achternaam en kunnen doorzocht worden met het balkje aan de zijkant van het scherm of met het zoekscherm onder in beeld dat een toetsenbord opent

Messaging

Voor het schrijven van een bericht kan gekozen worden uit drie opties. De eerste is handschrift, hierbij moeten de letters op het beeldscherm getekend worden. Dit is geen aanrader want het werkt veel te langzaam, zelfs in de snelste stand. De andere opties zijn het alfanumeriek of het QWERTY-toetsenbord maar hier zit een klein addertje onder het gras. Het is namelijk niet mogelijk om in de verticale stand het alfanumerieke toetsenbord te gebruiken en automatisch over te schakelen naar de QWERTY-variant door het toestel horizontaal te houden. In plaats daarvan blijft het alfanumerieke toetsenbord actief met het berichtvenster en het toetsenbord nu naast elkaar in plaats van onder elkaar. Verder moet gemeld worden dat de keuze die je hier maakt voor het soort toetenbord ook voor andere functies geld, zoals de agenda en het zetten van het alarm.

Het QWERTY-toetsenbord werkt wel erg prettig, het kwam nauwelijks voor dat we een verkeerde letter aantikten. Mocht je ergens in het bericht iets willen wijzigen dan kan er met twee pijltjes door de tekst genavigeerd worden. Jammer is wel dat in de QWERTY-stand het woordenboek het niet doet. In de alfanumerieke stand kan je voorspelling inschakelen. Dit voorspelt echter helemaal niks en is alleen maar het T9-woordenboek.

Het opstellen van een MMS is niet ingewikkelder dan normaal behalve dan dat het een beproeving is om het goede bestand te vinden om toe te voegen. In de lijst die in beeld verschijnt zijn namelijk maar maximaal drie bestanden tegelijk in beeld en scrollen door bijvoorbeeld een lange lijst afbeeldingen gaat veel te snel. Makkelijker is dan ook om het bestand in de galerij te selecteren en te kiezen voor verzenden.

Voor het instellen van de e-mail moet gebruik worden gemaakt van een wizard waarbij je de servergegevens voor inkomende en uitgaande mail moet invoeren. Voor chatten moet ook een server ingesteld worden maar daar hadden wij geen gegevens voor.

Connectivity

Wat betreft de verbindingsmogelijkheden met Bluetooth, WiFi en USB presteert de i8910 HD goed en zonder problemen. Een bestand verzenden of ontvangen met Bluetooth was een fluitje van een cent nadat verbinding was gemaakt met het andere apparaat. De gegevens van een WiFi-netwerk werden eenvoudig onthouden nadat er een keer verbinding mee was gemaakt. Voor een USB-verbinding kan gekozen worden uit PC Studio, massaopslag, afbeeldingen overdragen en mediaoverdracht. Bij alle opties werd het toestel meteen herkend.

De browser van i8910 HD is dezelfde Symbianbrowser als die op de Nokia’s 5800 en N97 en laat wat steekjes vallen. Vrijwel alle sites werden vlekkeloos weergegeven maar we hebben wel een paar aanmerkingen over de gebruiksvriendelijkheid van de browser. Om te beginnen is bij het intypen van een adres ineens geen fatsoenlijk T9-woordenboek meer beschikbaar, de meest eenvoudige Nederlandse woorden zijn niet bekend. Daarnaast zijn er zoveel manier om te zoomen dat ze het surfen in de weg zitten. Zoomen kan door twee keer snel te tikken op het scherm, door de vinger wat langer op het scherm te houden en vervolgens naar boven of beneden te slepen of met een zoombalk die geactiveerd moet worden met een virtuele toets. Het verslepen van de site door het beeld gaat nogal schokkerig. Verder moet het gebruik van volledig scherm ingeschakeld worden via een klein menu.

Positieve punten zijn natuurlijk het grote scherm en het feit dat wanneer op de terugknop wordt gedrukt de browsergeschiedenis wordt weergegeven in de vorm van een carrousel met elke bezochte pagina op een aparte bladzijde.

Camera

Een 8.0 megapixel camera in een telefoon is tegenwoordig niet heel opzienbarend meer, de video-opnamekwaliteit van de i8910 HD is dat echter zeer zeker wel. Voordat we het daarover hebben eerst de fotomogelijkheden.

De interface van de camera is erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk met de belangrijkste functies onder touchbereik. De beschikbare fotostanden zijn: enkel, doorlopend, panorama, smile shot, mozaïek en kader. Voor scènes kan gekozen worden tussen geen, portret, landschap, nacht, sport, feest/binnen, strand, sneeuw, zonsondergang, ochtend, herfstkleuren, vuurwerk, tekst, kaarslicht en tegenlicht. De scherpstelstand kan op autofocus, macro of gezichtdetectie. Onder instellingen kunnen nog de timer, witbalans, effecten, ISO, belichtingsmeter, anti-trillen, WDR, knipperherkenning, beeldkwaliteit, contrast, verzadiging, scherpte , richtlijnen, voorbeeld, GPS-verbinding, sluitergeluid en opslag ingesteld worden.

Foto geschoten met Samsung i8910 Omnia HD

Het nemen van een foto kost niet teveel tijd en qua resultaat kan de i8910 HD prima de strijd aan met andere 8.0 megapixel exemplaren. Kleuren en details zien er goed uit. Wel heeft het toestel wat moeite met de contrastverhouding. Wordt de hoeveelheid omgevingslicht minder dan gaat de kwaliteit van de afbeeldingen helaas ook snel achteruit en is er sprake van nogal wat ruis. De flitser heeft alleen enigszins positieve invloed in het midden van het beeld, daaromheen wordt het snel donker.

Wat betreft video-opname kan voor de videostand gekozen worden uit normaal, MMS, vertraagd en versneld. De beschikbare resoluties zijn 1280 x 720, 720 x 480, 640 x 480 en 320 x 240 pixels. In de grootste resolutie filmt de i8910 HD met een framerate van 24 per seconde. Onder instellingen kunnen timer, witbalans, effecten, anti-trillen, WDR, videokwaliteit, contrast, verzadiging, scherpte, richtlijnen, opnamegeluid, geluidsopname en opslag gewijzigd worden. Anti-trillen en WDR zijn niet beschikbaar in de hoogste resolutie.

De opgenomen video’s zien er erg goed uit al is het wel wat aan de heldere kant. Het beeld is altijd mooi vloeiend en kan prima op een groot scherm bekeken worden. De details zien er strak uit en er kan behoorlijk ver ingezoomd worden tot het beeld lelijk wordt. Helaas is de kwaliteit van het geluid bij een video verre van HD maar al snel te hard en onduidelijk. Jammer is verder dat het indrukken van de zoomknoppen erg veel geluid maakt.

Aanwezige programma's

De Samsung i8910 HD zit al behoorlijk vol met applicaties en dit kan omdat het een Symbiantoestel is natuurlijk nog uitgebreid worden. Onder media vinden we een muziekspeler, videospeler, mediabrowser, radio en recorder. Daarnaast is er nog een galerij aanwezig en RealPlayer. Onder het kopje kantoor staan een rekenmachine, klok, omrekenen, notities, agenda, smart reader, woordenboek, bestandsbeheer, Zip, Quickoffice en Adobe PDF. In extra’s staan Communities, Thuis verbonden, podcasts, smart search, download en RoadSync. Communities bevat YouTube, Facebook, Picasa, Flickr, Photobucket, Friendster en MySpace snelkoppelingen. Tot slot vinden we bij instrumenten het logboek, Bluetooth, afdrukken, chat, mailbox, snelkeuze, applicatiebeheer, kompas, help en info.

Van niet alle applicaties is de bruikbaarheid meteen duidelijk en een aantal bijzonderheden willen we hier wel benoemen.

Video’s afspelen is een grote kracht van de i8910 HD. Het beeld is verbluffend en DivX en Xvid bestanden worden ondersteund. Wij raden overigens de videospeler van Samsung zelf aan boven RealPlayer omdat deze speler ook automatisch ondertiteling afspeelt.

De muziekspeler biedt verder een tweetal leuke fullscreen effecten en als het toestel horizontaal gehouden wordt verschijnt een carrousel met albumart van de beschikbare albums waar doorheen gebladerd kan worden. Wanneer een album wordt geselecteerd komt op mooie wijze de playlist in beeld. De muziekspeler beschikt over een 5.1-kanaals geluidseffect dat ook daadwerkelijk een merkbaar positieve invloed heeft op het geluid. De functie is helaas alleen beschikbaar met oordopjes ingeplugd. Iets om rekening mee te houden is het verschijnsel dat de functie van de volumetoetsen zowel in de video- als de muziekspeler omwisselt als het toestel horizontaal gehouden wordt.

Het kompas heeft geen geïntegreerde functie en kan alleen gebruikt worden om het noorden te vinden. Tot slot, wanneer de wekker afgaat kan de snoozefunctie worden ingeschakeld door het toestel met het scherm naar beneden te draaien.

Games

Asphalt 4 is het enige spel waar de i8910 HD mee is uitgerust. Dit is een racespel met een careermode dat zowel met behulp van het touchscreen als met de bewegingssensor in het toestel bedient kan worden. Eén spel vinden wij aan de magere kant maar extra spellen kunnen tegen vergoeding gedownload worden.

Extra's

We hadden al gezegd dat van rechts naar links over het startscherm vegen een functie heeft maar hetzelfde geld voor de omgekeerde richting. Dan komt namelijk fotocontacten in beeld. Een toepassing die bij gebruikers van sociale netwerken als Hyves en Facebook enige herkenning zal oproepen. Het is namelijk mogelijk om een of meer mensen op een foto te koppelen aan een telefoonnummer en vervolgens op die manier mensen te bellen of een bericht te versturen. Deze functie werkt verrassend soepel.

Graag zouden we hier nog even uitweiden over de GPS-functie van de i8910 HD maar die is verschrikkelijk beperkt. Er is geen navigatiesoftware aanwezig en daarmee is eigenlijk alles al gezegd. Er is wel een erg basic GPS-toepassing met GPS+ en een integratie met Gypsii maar positie bepalen kan alleen aan de hand van coördinaten en het duurt erg lang voordat satellieten zijn gevonden.

Conclusie

In het dagelijks gebruik is de Samsung i8910 HD een erg plezierige metgezel gebleken. De primaire functies van een mobiele telefoon zijn toch nog steeds bellen en SMS’en en op die terreinen scoort het toestel een dikke voldoende. Het internetten is jammer genoeg niet een geheel vlekkeloze ervaring. Iets wat onmogelijk over het hoofd kan worden gezien is het formaat van het toestel. Het is één van de zwaarste en qua lengte grootste toestellen die verkrijgbaar zijn op het moment.

De i8910 HD staat vooral op het gebied van het afspelen van multimediacontent zijn mannetje en hierbij komt het prachtige beeldscherm helemaal tot zijn recht. De 8.0 megapixel fotocamera doet niet onder voor de concurrentie en met de video-opnamemogelijkheden heeft het toestel een streepje voor. Het filmen in HD-kwaliteit is een leuke nieuwigheid en een verdere ontwikkeling van de techniek in een mobiele telefoon. Het was wel netjes geweest van Samsung als ze de GPS-functie fatsoenlijk hadden benut met navigatiesoftware.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung i8910 review