Samsung Jet S8000 review

De Samsung S8000 Jet wordt op de Samsung website aangekondigd met “smarter than smartphone”. Een stevige claim waarschijnlijk gebaseerd op de 800 MHz processor die we hier eens aan de tand gaan voelen.

De Jet heeft een groot AMOLED touch scherm wat optimaal gebruik maakt van energie terwijl het toch helder en scherp is. Naast de noviteit van een dergelijk scherm heeft Samsung de Jet verder nog volgestopt met allerlei speeltjes die de meeste gadget fans wel zullen kunnen bekoren.

Maar we vroegen ons toch af voor wie de Jet nu eigenlijk gemaakt is. De zakelijke gebruiker zal dit toestel zeer waarschijnlijk overslaan evenals degenen die enkel willen bellen en sms’en. Mensen die eerder al eens een iPhone of T-Mobile G1 hebben ervaren zullen de S8000 zeer waarschijnlijk ook laten liggen. Dan blijven er dus nog die gadget fans over die niet geboeid konden worden door de concurrentie en we vrezen dat het er niet al te veel zullen zijn.

Desondanks is er genoeg interessants over de S8000 te melden. Het grote heldere touchscherm is een lust voor het oog en het touch gedeelte brengt natuurlijk allerlei extra mogelijkheden met zich mee aangezien de software niet gebonden is aan een vast aantal toetsen. Naast het scherm biedt de Jet ook nog entertainment via een 3.5 mm audio jackplug, een 5.0 megapixel camera met flitser en uitgebreide verbindingsmogelijkheden. Al dit multimedia geweld kan opgeslagen worden op een MicroSDHC geheugenkaart wat het standaard geheugen van 2 GB kan uitbreiden tot 18 GB in totaal. Dankzij al deze mogelijkheden zal de Jet zijn voornaamste concurrentie vinden in de al genoemde Apple iPhone en T-Mobile G1 maar ook van entertainment toestellen als de Nokia 5800 XpressMusic en bijvoorbeeld de huis-eigen Samsung Samsung M7600 BeatDJ.

Plus- en minpunten Samsung Jet S8000

  • Batterijduur
  • Gesprekskwaliteit
  • MP3 speler
  • Camera
  • Gewenning
  • Widgetstructuur
  • Nutteloze functies

Wat zit er bij het toestel?

Als je het voor elkaar krijgt de immens strakke hoes van de doos af te halen tref je de volgende zaken aan; handleidingen in het Nederlands en het Engels, software voor de PC, een beschermhoesje, een oplader, een USB kabel, een headset en een headset afstandsbediening. Alle onderdelen zijn van hoge kwaliteit en in het bijzonder de headset. Het is een hoogwaardige in-ear headset waarvan het volume ook met de afstandsbediening geregeld kan worden. De afstandsbediening doet tevens ook dienst als een microfoon voor handsfree bellen. Het beschermhoesje is ook een leuke extra. Het hoesje is helemaal precies gemaakt voor de S8000 waardoor je met het hoesje eromheen nog gewoon kunt bellen. Dat is dan ook wel nodig want het zit zo strak dat je het er nooit op tijd afkrijgt om de telefoon op te nemen. Dit behoorlijk complete pakket wordt standaard geleverd met een 1100 mAh batterij.

Uiterlijk

Het is meteen duidelijk dat er veel aandacht is besteed aan het uiterlijk van de Jet. De candy bar volledig gemaakt van plastic materialen heeft als belangrijkste kenmerk natuurlijk het grote beeldscherm. Daaromheen is het toestel vrij minimalistisch vormgegeven door de toepassing van een aantal leuke optische details en omdat alles zwart of zeer donkerkleurig is geeft dit de Jet een intrigerend uiterlijk mee.

De voorkant heeft boven het scherm enkel het merklogo, luidspreker voor telefonie en een nauwelijks opvallende tweede camera. Onderaan bevinden zich drie toetsen die met een chromen accent zijn afgewerkt. Links het telefoon opnemen symbool en rechts ophangen die ook traditioneel is gekoppeld aan het aan- en uitschakelen van het toestel. In het midden bevindt zich een leuke zeshoekige knop ook weer omrand met chroom. De knop zelf doet denken aan een geslepen edelsteen met drie vlakken, maar dan van plastic. Dit ziet er erg stijlvol en klassiek uit. We vermoeden daarnaast dat het een referentie is naar een stukje software op het toestel waar we onder extra’s op terugkomen.

De zijkanten zijn nauwelijks noemenswaardig en volgen het standaardpatroon. Ze zijn volledig zwart en hebben een aantal functionele knoppen. Links die voor het volume en rechts die voor de camera, toetsenblokkering en het stukje sofware waar we het zojuist al over hadden. De onderkant is even saai met enkel een gaatje voor de microfoon en een spleetje voor het openen van de achterkant. De bovenkant huist de 3.5 mm audiojackplug en een klepje waarachter de ingang voor de oplader/usb kabel schuilt. De plaatsing van de knoppen is natuurlijk en intuïtief en de jackplug zit wat ons betreft op de enige juist plaats.

De achterkant is een interessant verschijning. Bovenaan een met chroom omrand vierkantje die de camera en flitser huist en onderaan het Samsung logo. Het interessante eraan is dat de hele achterkant een soort 3-D hologram lijkt te zijn van bordeaux rode strepen. Afhankelijk van de lichtval zie je dus of glimmende rode strepen of dieperliggende rode balken. Een leuke toevoeging waaraan je de Jet direct kunt herkennen zodra iemand er een telefoongesprek mee heeft.

Achter de achterklep bevindt zich de simkaart in parallel met de batterij waardoor deze dus niet te vervangen is terwijl het toestel nog aan staat. De microSDHC geheugenkaart is echter wel toegankelijk terwijl het toestel ingeschakeld is doordat de ingang zich net iets boven de batterij bevind. Het toestel is vrij licht maar voelt zeer robuust aan. Soms voelen lichte toestellen hol en kwetsbaar aan maar daar is hier geen sprake van.

Uithoudingsvermogen

Hier is vrijwel niets op aan te merken. Voor een toestel met een groot helder display komt de Jet goed mee met concurrenten zonder een dergelijk groot scherm. Dit komt zeer waarschijnlijk door de toepassing van AMOLED technologie waarover meer onder het kopje beeldscherm. In stand-by modus houdt de Jet zeker een dag of vier vol met licht gebruik (waarbij het toestel ook ’s nachts aanstaat). Maar zoals bij alle telefoons, hoe meer er gespeeld wordt hoe sneller de batterij opgaat. Dit geld in het geval van de S8000 voornamelijk voor het gebruik van de MP3 speler en de internetverbindingen.

Belkwaliteit

Deze is zoals we van Samsung tegenwoordig zijn komen te verwachten weer helemaal geweldig. Aan beide kanten komt het gesprek kraakhelder door zonder ooit eens te storen. Tijdens het bellen laat het grote scherm allerlei relevante opties zien zoals speaker, dempen, video oproep, headset, wacht, einde oproep, toetsenbord, telefoonlijst en de diensten van de provider. Daarnaast toont het onder elkaar de gesprekken. Dit is er dus meestal één, maar bij wisselgesprekken zie je dus altijd meteen een handige opsomming van degenen die je willen bereiken.

Al deze opties worden heel fijn groot weergegeven zodat je tijdens het bellen alles direct kan vinden en de kans dat je de verkeerde knop aanraakt verkleind wordt. De handsfree optie heeft ook nog een leuke extra. Er kan ingesteld worden dat als de telefoon tijdens het gesprek op een plat oppervlak geplaatst wordt de speakerphone automatisch aan gaat. Dit werkt in de praktijk prima want zodra de telefoon ligt schakelt de Jet binnen een seconde om.

Beeldscherm

Het scherm is een 3.1 inch AMOLED display met een resolutie van 480 x 800 pixels en 16 miljoen kleuren. De AMOLED technologie is verwant aan de OLED en dit is dan ook de voornaamste reden dat de batterij zo lang mee gaat. Het systeem heeft veel minder energie nodig om net zo helder te zijn als conventionele systemen. Het valt op het blote oog dan ook meteen op dat het een bijzonder helder scherm is met mooie diepe kleuren. Buiten in het felle zonlicht wil het nog wel eens moeilijk zijn zaken te onderscheiden maar dat is alleen in de directe zon.

Het touch gedeelte van het scherm brengt een aantal leuke voordelen met zich mee. Zo kan je net als bij de iPhone over het beeld heen vegen om door menu’s en lijsten heen te scrollen. Ook wanneer je bijvoorbeeld tijdens het sms’en de telefoon op zijn kant houdt verschijnt er ineens een volledig QWERTY toetsenbord, nog een van de voordelen van een dergelijk scherm. Waar Samsung een stapje voor heeft op de concurrenten is het schrijf systeem waar zo direct op verder gaan. Hiermee teken je letters uit op het scherm waarna ze omgezet worden in getypte letters.

Menu

Het menu wat zowel toegankelijk is via een software matige toets als de centrale hardwarematige knop heeft een standaard raster vorm. De pictogrammen staan dus netjes in rijen van drie bij vier en onderverdeeld in drie bladzijden. Om te wisselen tussen bladzijden veeg je over het scherm heen. Zodra je op een pictogram drukt geeft de Jet een kort trilsignaal af. Het voelt niet direct alsof je een echte toets indrukt maar het is een leuk en handig detail wat regelmatig terugkomt bij allerlei applicaties. Het voordeel is dat je altijd op de hoogte bent wanneer er een applicatie geopend wordt. Zo kom je niet voor nare verassingen te staan als de batterij ineens leeg is omdat er allerlei programma’s op de achtergrond draaien. Als je het liever niet hebt is dat echter ook in te stellen.

De logica van het menu is redelijk goed waardoor de meeste zaken intuïtief gaan. Soms is het echter wel een beetje graven totdat je vindt wat je zoekt maar dit komt niet vaak voor en betreft ook geen cruciale functies.

Telefoonboek

Er kan zeer veel informatie per contactpersoon opgeslagen worden. In eerste instantie kunnen er elf velden ingevuld worden die variëren van e-mail adressen tot aan specifieke beltonen. Wanneer je drukt op meer velden toevoegen komen daar nog eens 19 velden bij die wat meer zakelijk gericht zijn met velden als functie en zakelijk adres.

De contactpersonen staan alfabetisch in een lijst waardoorheen gescrold kan worden door over het scherm te vegen. Dit gaat redelijk soepel maar soms niet zo snel als je zou willen. Naast elke contactpersoon staat dan een telefoontje en een envelop waardoor je dus die keuze al kan maken in de lijst wat natuurlijk tijd bespaart.

Dat gezegd is het daarboven gepositioneerde zoeksysteem totaal niet handig. Je kan zoeken op contactpersonen maar daar komt eerst een numeriek toetsenbord voor tevoorschijn (of een QWERTY op zijn kant). Dit is dus nogal omslachtig en werkt bij lange na niet zo soepel als de iPhone. Het toevoegen van een alfabetisch lijst aan de zijkant is dan weliswaar niet meer origineel maar zou S8000 aanzienlijk verbeteren.

Messaging

Het sturen van sms’jes en e-mails werkt prima. Er kan gekozen worden voor het traditionele sms’en via een numeriek toetsenbord door de Jet verticaal te houden. Als je het toestel echter op zijn kant keert komt er een volledig QWERTY toetsenbord tevoorschijn. Dit is een erg prettige optie omdat het de keuze bied tussen sms’en met één hand en twee handen. Eén hand in combinatie met een QWERTY toetsenbord werkt nou eenmaal niet lekker maar in de praktijk valt op dat daar toch regelmatig behoefte aan is.

Er is ook T9 tekstinvoer die te alle tijde eenvoudig is uit te schakelen omdat de knop daarvoor altijd zichtbaar is. De tekstinvoer zelf bestaat uit woord suggesties die tevoorschijn komen naast hetgeen je aan het typen bent. Dit werkt op zich aardig maar corrigeert bijvoorbeeld geen fout gespelde woorden en levert meestal de suggestie pas één letter voordat je het hele woord al getypt hebt.

Een leuke extra zijn de schrijfinvoer mogelijkheden eenvoudig te selecteren vanuit een drop down menu. Er komt dan een leeg veld tevoorschijn waarin je met je vingers letters kan schrijven welke dan weer omgezet worden in een getypte letter. Om dit goed door te krijgen moet je even oefenen maar het werkt verder wel prima. Als je ervaring hebt met een QWERTY toetsenbord is deze methode nooit sneller maar juist des te belangrijker voor mensen die deze ervaring niet hebben. Daarnaast zal het bijvoorbeeld voor mensen met een handicap aan de handen een uitkomst bieden.

Connectivity

De Jet beschikt over de traditionele en de nieuwste vormen van digitale verbindingsmogelijkheden. Dit zijn Bluetooth, WiFi, GPRS, EDGE, UMTS en zelfs de laatste en snelste standaard van het moment, 7,2 Mbps HSDPA. Wat betreft de UMTS/HSDPA werkt de Jet uitstekend. Het enige wat we hoefden te doen was het invoeren van de simkaart en alle instellingen werden automatisch geladen. We konden dus direct surfen. De WiFi werkt even goed, al moet er natuurlijk meestal eerst een sleutel ingevoerd worden. Na het invoeren van die sleutel wordt deze onthouden en is verbinding maken een kwestie van een tweetal knoppen indrukken. Eén om WiFi in te schakelen en een pictogram die het netwerk uitbeeld.

De Bluetooth van de Jet is zeer uitvoerig en ondersteunt een reeks van de meest voorkomende protocollen. Een aantal voorbeelden zijn de stereo headset, handsfree en een seriële poort voor gegevensoverdracht. Het daadwerkelijk versturen van een bestand is ons helaas niet gelukt. Wanneer we iets wilden sturen kregen we meteen een voortgangsbalk te zien, maar dan na even wachten telkens weer de boodschap dat het mislukt was. Het Bluetooth menu is op de Jet helaas dusdanig beperkt dat we er niet verder mee kwamen. Ook verbinding maken via de PC wilde niet lukken. We vrezen dat het enkel goed kan werken wanneer er eerst het softwarepakket geïnstalleerd wordt.

Camera

De 5.0 megapixel camera met flitser kan op de volgende wijzen ingesteld worden; een timer, een resolutie tussen 800 x 480 en 2560 x 1920, witbalans, effecten, ISO waarden, belichtingsmeter, scherpstellen, anti trilling, WDR, knipperdetectie, beeldkwaliteit, contract, intensiteit en scherpte. Verder kan de fotostand gezet worden op één, smile shot, doorlopend, panorama, mozaïek en kader. Bij de scenemodus kan gekozen worden voor, geen, portret, landschap, nacht, sport, feestje binnenshuis, strand/sneeuw, zonsondergang, dageraad, herfstkleur, vuurwerk, tekst, kaarslicht en verlichting. De flitser kan aan, uit en op automatisch. De belichtingswaarde kan ingesteld worden van -2 tot 2. Kortom genoeg in te stellen.

Geschoten foto’s bij daglicht zijn enorm scherp en verslaan met gemak concurrenten als de iPhone. Om een gevoel van schaal aan te geven zijn ze bijvoorbeeld niet zo goed als de foto’s van de N96. Hoe minder licht hoe slechter de foto’s natuurlijk worden maar daarom heeft de Jet gelukkig een forse flitser die krachtig genoeg is om een kleine kamer te belichten. Alles wat in het directe bereik van de flitser valt komt scherp in beeld. Hoe verder naar de randen van het bereik hoe slechter het beeld wordt.

De camera kan ook omgeschakeld worden naar een camcorder. In deze modus valt er ook nog het een en ander in te stellen. De videostand kan als normaal ingesteld worden, maar ook binnen de limiet voor MMS en in slowmotion. De flitser kan dienen als filmlamp en de belichtingswaarden kunnen hetzelfde ingesteld worden als bij de camera. De camcorder heeft ook een timer, resoluties tussen 720 x 480 en 176 x 144, witbalans instellingen, effecten, WDR, videokwaliteit en ook weer contract, intensiteit en scherpte. De camcorder maakt opvallend scherpe en vloeiende beelden. Echter wanneer er te snel bewogen wordt verlies je erg snel het onderscheid tussen object en zie je eigenlijk enkel een waas. Dus met een vaste hand heb je aan de Jet een prima videocamera.

Aanwezige programma's

De S8000 heeft standaard de volgende programma’s: MP3 speler, internetbrowser, videospeler, bestanden browser, agenda, fotobrowser, fotocontacten, alarm, muziek zoeken, communities, dynamisch canvas, fm radio, exchange activesync, video editor, games en meer, spraakrecorder, Bluetooth, sync, timer, stopwatch, google, wifi, downloads, notities, taken, wereldklok, calculator, omrekenen en netwerkdiensten. Al met al een behoorlijke waslijst dus.

De browser werkt zeer goed met name door het touchscreen. Net als bij andere touchscreen telefoons kan je als het ware de website vastgrijpen door er met een vinger op te drukken en de site naar de gewenste positie te slepen. Snel doorscrollen en vinden wat je zoekt werkt hierdoor heel prettig. Daarnaast laad de browser ook bijzonder snel de gewenste site. Dit is natuurlijk afhankelijk van de site in kwestie en het draadloze netwerk waar op dat moment gebruik van gemaakt wordt, maar over het algemeen is het snel te noemen.

Communities is geen applicatie op zich maar een verzamelmap van links naar de meest voorkomende online gemeenschappen. Dit zijn Facebook, Picasa, Flickr, Photobucket, Friendster en MySpace. Er kan vervolgens een voorkeurslijst opgesteld worden met de favoriete gemeenschappen. Daarna kan je zeer eenvoudig bestanden uploaden naar deze gemeenschap en er nog een titel aan meegeven als dat gewenst is. Dit gaat opvallend makkelijk en snel en zal de meest fervente bloggers zeker aanspreken.

Games

De Jet beschikt over een hele reeks aan demo spellen die je dus nog moet kopen. De kans dat iemand ooit de spellen ook daadwerkelijk koopt achten we niet al te hoog. Buiten de bedroevend slechte kwaliteit van de spellen is er ook nog het irritante demo scherm wat opduikt na slechts een paar minuten spelen. Bij elk spel krijg je na twee minuten de vraag of je het wilt kopen en kan je niet verder. In die zin heeft de Jet dus eigenlijk geen spellen.

Zo is er World series of poker wat er grafisch ronduit gênant uitziet. Het lijkt alsof je bezig bent op een 486 pc en als dat nog niet erg genoeg is speelt het niet lekker. Je moet steeds lang wachten op de inzet van de andere spelers en bovendien kan je enkel kiezen uit texas holdem en geen andere varianten van poker.

Monopoly ziet er heel iets beter uit maar is grafisch ook niet bepaald indrukwekkend. Wat betreft de spelkwaliteit is het aardig te doen ware het niet dat het spel terugkeert naar het demo scherm waardoor je geen idee krijgt of het dus ook echt leuk blijft.

Brickbreaker, wellicht het simpelste spel ooit, kent exact de zelfde nukken. Grafisch ronduit triest en de besturing zo traag dat je geen enkele bal inhoud. Het spel 3D coaster rush slaat echter alles. Hier moet je het gaspedaal van een achtbaan bedienen, en dan beoordelen degenen in de karretjes hoe leuk de rit was. Het spel komt er dus op neer dat je een knop moet indrukken en niet meer los hoeft te laten. Wat er verder precies gebeurt is een raadsel aangezien dit door de lage grafische kwaliteit nauwelijks te onderscheiden is.

Het laatste spel is rollende dobbelsten wat eigenlijk geen spel is. Het zijn twee digitale dobbelstenen die rollen als je schudt met de telefoon. Dit is geen demo en kan je zo lang doen als je maar wilt wat in ons geval ongeveer 12 seconden was.

Extra's

Als eerste extra willen de widgets bespreken. De Jet heeft standaard geen pictogrammen op de bureaubladen maar wel een widget balk. Als je hier op drukt krijg je een verticale lijst met pictogrammen en als je er op drukt komen ze op je bureaublad te staan. Deze applicaties zoals de agenda of Google zijn niet te openen uit die balk maar wel van het bureaublad. Desgewenst kunnen ze ook weer teruggesleept worden naar de widget balk. Het idee erachter is dus dat je het bureaublad naar eigen voorkeuren kan indelen. Er zijn ook widgets te downloaden via de telefoon zelf. Dit gaat opvallend makkelijk en snel met eigenlijk als enige nadeel de beperkte beschikbaarheid van widgets.

De widgets werken helaas aardig op de zenuwen. Widgets moeten op het bureaublad staan om geopend te kunnen worden. Dit bureaublad staat echter binnen een mum van tijd vol aangezien alle widgets vrij groot zijn in verhouding tot het scherm. Dat er drie bureaubladen zijn verzacht de pijn enigszins maar het wisselen tussen de bladen gaat helaas ook al niet bepaald soepel. Er moet relatief hard op het scherm gedrukt worden en als je daarbij per ongeluk een widget pakt schuif je enkel deze op en niet het bureaublad. Kortom, ruimte voor verbetering.

Dit geld helaas ook voor de kubus (de software waar we aan refereerden onder het kopje uiterlijk). Door aan de zijkant op de daarvoor bestemde knop te drukken komt er een 3D kubus tevoorschijn waarmee applicaties mee geopend kunnen worden. Je kan de kubus zelf ronddraaien met je vingers, maar ook onderaan op 2D pictogrammen drukken en dan draait de kubus naar de gewenste applicatie toe. De vraag die ons bezighoud is wat het toevoegt. We hebben al widgets voor snelle toegang tot veelgebruikte applicaties. Deze applicaties staan ook in het hoofdmenu maar dus ook nog eens in de kubus en dat is wat ons betreft overkill.

De kubus heeft ook nog een derde bedieningsmethode waar we niet bepaald mee uit de voeten konden. Door de knop aan de zijkant iets langer ingedrukt te houden opent er eerst het programma zelfstudie beweging. Deze geeft instructies hoe je de kubus kunt bedienen door de telefoon heen en weer te bewegen. Deze instructie komt overigens iedere keer tevoorschijn. Vervolgens kan je dan enkel de mp3 speler en camera openen door een ruk naar links of rechts te geven. Eenmaal geopend kan je de camera bedienen door bovenop het toestel te tikken. Bij twee keer tikken telt de camera af, en maakt de jet na drie seconden een foto. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het getik de foto beweegt. De MP3 speler is ook te bedienen met bewegingen. Hier kan je liedjes skippen door er een soort polsbeweging mee te maken en pauzeren door bovenop het toestel te tikken. Voordat je die handelingen echter onder de knie hebt is RSI een reële kans en we schatten ook in dat het voor wat genante taferelen in het openbaar kan zorgen.

De Jet heeft ook een interne GPS die op een aantal manieren gebruikt kan worden. Onder het kopje games en meer bevind zich Google maps. Google maps kan gebruik maken van de interne GPS om positie te bepalen. Het werkt behoorlijk goed nadat je even moet wennen aan de iets aangepaste interface. Daarna kan je gebruik maken van de bekende functies zoals zoeken op de kaart of een route bepalen. Er is ook een navigatie programma, maar als je daar op drukt wordt er gevraagd om een MicroSD geheugenkaart die niet in het pakket zit. Als allerlaatste extra willen we nog even kort vermelden dat de Jet over DIVX codecs beschikt. Dit betekent dat het videobeelden van een bepaalde hoge kwaliteit videocodering kan afspelen. Dit is samen met het AMOLED scherm een waardige aanvulling op het pakket van de Jet.

Conclusie

De Jet is al met al een vreemde eend in de bijt gebleken. Het voor het oog interessante en kwalitatief hoogwaardige toestel draagt dankzij het gebruik van nieuwe scherm technologieën echt wat bij. De batterijduur voor een volledig touchscherm is waarschijnlijk nog niet eerder zo lang geweest. Daarbij blijft het scherm helder waarbij het mooie diepe kleuren weergeeft en wordt er aan kwaliteit dus niets ingeleverd. In het dagelijks gebruik is er ook niets te klagen. Contactpersonen zijn relatief eenvoudig te vinden waarbij ze eenvoudig bereikbaar zijn via telefonie, e-mail of sms. Het schrijven van berichten is er eenvoudig dankzij de meerdere invoer methoden en als er ouderwets gebeld wordt is dat altijd met de hoogste kwaliteit. Dankzij de compatibiliteit met de nieuwste netwerken is de Jet altijd online om bijvoorbeeld de nieuwste foto’s up te loaden naar je favoriete online gemeenschap.

Desondanks hebben we toch een vreemde nasmaak van de Jet. Alle basisfuncties werken prima en daar is dan ook niets op aan te merken. Maar van een toestel met een dergelijk touchscherm van deze bouwkwaliteit verwacht je gewoon meer. Samsung realiseerde zich dit ook en heeft er dus van alles aan willen toevoegen. Het probleem is echter dat waar het bij bijvoorbeeld de iPhone reële toegevoegde waarde heeft is het hier een vage en onhandige bedoeling geworden met de kubus als dieptepunt. Alles wat je met de kubus kan is ook al mogelijk via de widgets of het hoofdmenu. De eraan toegevoegde bediening via beweging maakt het geheel alleen maar minder makkelijk. Daarnaast zal Samsung zich moeten afvragen wie er nu daadwerkelijk ergens in het openbaar met zijn telefoon gaat staan schudden voor het volgende nummer terwijl dit ook kan met één enkele druktoets.

Ter conclusie moeten we dus oordelen dat het een prima toestel is maar dat de extra’s dusdanig slecht zijn uitgevoerd dat je de telefoon er beter niet om kunt nemen. Wil je een goed toestel om te bellen, sms’en en e-mailen dan heeft deze teveel afleidende poespas waardoor de prijs ook nog eens flink stijgt en ben je beter af met een goedkopere telefoon. Wil je een telefoon voor de gadgets ben je beter af bij een van de concurrenten die dat gewoon beter doen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung S8000 review