Samsung Galaxy S Plus i9001 review

· 2 reacties

Met de Samsung Galaxy S Plus geeft Samsung het topmodel van 2010, de Samsung Galaxy S, een behoorlijke oppoetsbeurt. De Galaxy S oogste veel lof. De smartphone verkocht zeer goed, en bracht de Koreaanse fabrikant terug naar de top van smartphoneland.

Noemden we de Galaxy S in onze review van vorig jaar nog een krachtpatser met zijn processor met een kloksnelheid van 1 GHz, een jaar later moeten we concluderen dat de huidige generatie smartphones fors sneller is. Samsung plaatst in de geüpgradede versie van de Galaxy S, de Galaxy S Plus, daarom een snellere processor van 1.4 GHz. De behuizing van de smartphone bleef gelijk.

Ook na de upgrade behoort de Galaxy S+ niet tot de absolute top van de smartphonemarkt. Samsung heeft in dat segment de Galaxy S II. Desondanks hebben we met de Galaxy S Plus een toestel in handen dat zijn mannetje staat, en de concurrentie aangaat met HTC Desire S en de LG LG Optimus Black.

Plus- en minpunten Samsung Galaxy S Plus i9001

  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Werkt zonder haperingen
  • Laatste versie van Android
  • Samsung apps en widgets
  • Slechte foto’s bij weinig licht
  • Ontbreken flitser

Wat zit er bij het toestel?

Wij kregen het toestel van Samsung in een enveloppe, met daarbij alleen een lader. Wie dit toestel in de winkel koopt, kan wel een doosje met extra inhoud verwachten. De inhoud van dat doosjes zal vergelijkbaar zijn met die van de Galaxy S. Daarin zitten een bedrukte handleiding, headset, USB-kabel en aparte oplader. Het toestel wordt niet geleverd met een MicroSD-kaart maar heeft wel een intern geheugen van 8 of 16 GB. De batterij heeft een capaciteit van 1650 mAh.

Uiterlijk

De Galaxy S Plus is uitgerust met de gebruikelijke knoppen. Onder het scherm zit een fysieke homeknop. Aan weerszijden daarvan vind je aanraakgevoelige toetsen voor het Android-menu en een terug-knop. Wij hebben voorkeur voor fysieke knoppen, omdat het risico kleiner is dat je deze per ongeluk indruk tijdens het bedienen van het toestel. De twee aanraakgevoelige toetsen op de Galaxy S Plus reageren wel lekker vlot.

Het toestel wordt opgesierd door een glimmende rand. Deze rand zorgde eerder voor animositeit tussen Apple en Samsung, en de gelijkenis met de iPhone 3G (S) is inderdaad treffend. Dat maakt het toestel niet perse beter of slechter. Aan de bovenkant van het toestel zitten de microUSB-aansluiting en de 3.5 mm audiojack-aansluiting. Boven het scherm zit een tweede camera, die je kunt gebruiken voor video-bellen. Aan de linkerzijde zitten de volumeknoppen en aan de rechterzijde de aan/uit- en vergrendelknop. Wij zijn gewend aan plaatsing van deze knop aan de bovenzijde van het toestel. Het risico dat je deze knop per ongeluk aangeraakt is dan volgens ons kleiner.

Een plastic cover met glanzende afwerking bedekt de gehele achterkant van het toestel. Met een speciale afwerking wekt deze achterzijde de indruk dat deze gemaakt is van carbon. Zoals gebruikelijk vind je aan de achterkant de camera, helaas nog steeds zonder flitser. Ook is er een klein uitsparing voor een luidspreker. Onderaan het toestel zit een uitstulping, die ervoor zorgt dat het toestel iets dikker is. Als je de cover verwijdert kun je de geheugenkaart, SIM-kaart en batterij verwijderen of vervangen.

Vorig jaar noemden we de Galaxy S behoorlijk fors van formaat, maar het afgelopen jaar zagen we het toestel ingehaald worden door grotere toestellen van bijna alle grote fabrikanten van Android-toestellen. In vergelijking met de nieuwste generatie supersmartphones is de Galaxy S Plus iets dikker, maar met 9,9 millimeter is het toestel onmogelijk dik te noemen. Met 119 gram is het toestel bovendien niet erg zwaar is. Het toestel blijft wat plasticachtig voelen. Toch is de bouwkwaliteit dik in orde, en het scherm is strak gemonteerd. Net als de andere topmodellen van Samsung die op Android draaien heeft de Galaxy S Plus geen notificatielampje. Na enige tijd wen je aan het ontbreken daarvan. Toch blijven we een lampje missen, ook als het gaat om snel te zien of je toestel aan een nieuwe batterijlading toe is.

Uithoudingsvermogen

De Samsung Galaxy S Plus is uitgerust met Android 2.3.3 Gingerbread. Eén van de verbeteringen in deze versie van Android is een uitgebreider energiebeheer, zodat je in één oogopslag kun zien wel functies ervoor zorgen dat je batterij leeg gaat. Je kunt de manier waarop je je toestel gebruikt met behulp van die informatie veranderen, om zo langer met de batterij te doen.

Met de tien procent extra batterijcapaciteit die de S Plus ten opzichte van z'n voorganger heeft, wisten wij het met gemak een dag uit te houden, maar een tweede dag was teveel gevraagd. We belden en SMS'ten kort, maar maakten vooral veel gebruik van het internet, zowel via WiFi als 3G. De schermverlichting hadden we voortdurend op de automatische stand staan. Voor een smartphone is een termijn van een dag onder die omstandigheden acceptabel.

Belkwaliteit

De belkwaliteit hangt natuurlijk ook van je provider af. Onze verbinding was in orde. De persoon aan de andere kant van de lijn is goed te verstaan en het geluid kan hard genoeg. De nabijheidsensor zorgt ervoor dat het beeld aan- en uitschakelt tijdens het bellen. Zo druk je niet per ongeluk op het scherm tijdens het bellen. Het schakelen verloopt vlot, zodra je het toestel van je oor haalt doet deze het weer.

Tijdens een gesprek zijn een aantal functies beschikbaar. De handigste is natuurlijk het toetstenblok, zodat je je door telefoonmenu's van bedrijven en organisaties kunt worstelen, maar je kunt ook een ander in de wacht zetten, en overschakelen naar de handsfree-functie. In dezelfde bel-app is de lijst met oproepen te vinden. Je vindt een lijst met lijst gemiste, uitgaande en ontvangen oproepen. Hier kan ook een overzicht van de gespreksduur geopend worden.

Beeldscherm

De Samsung Galaxy S Plus is uitgerust met een Super AMOLED-scherm. Deze techniek zorgt ervoor dat zwart ook echt zwart is, en dat zie je. Het scherm heeft een resolutie van 800 x 480 pixels, en heeft een diagonaal van 4.0 inch. Sommige mensen zullen het verschil tussen het scherm van de Galaxy S Plus en Galaxy S II zien. De S Plus maakt nog gebruik van een scherm waarbij de pixels in pentile-indeling geplaatst zijn. Dit scheelt een aantal pixels, maar zorgt ook voor minder scherpte dan het nieuwere Super AMOLED Plus-scherm. Over het algemeen hebben we niet te klagen over dit scherm. De helderheid en het contrast zijn goed, en de kijkhoek is groot.

Met de schermhelderheid op de automatische stand is het scherm ook in fel zonlicht goed te lezen. Dat komt door de lichtsensor, die de lichthoeveelheid meet en de schermhelderheid daar automatisch op aanpast. Het valt ons wel op dat dit aanpassen soms erg schokkerig verloopt. Vooral in schemerige omstandigheden lijkt het toestel soms niet goed te weten in welke stand het scherm gezet moet worden, en wisselt dit nogal eens. De werking van het touchscreen is verder goed. Het Samsung-scherm reageert vlot op onze invoer.

Menu

Zoals je gewend bent van toestellen die op Android van Google draaien, heb je meerdere homescreens tot je beschikking. Dit zijn er standaard zeven, maar dat aantal is ook naar beneden aan te passen. Meer dan zeven homescreens is dus niet mogelijk, maar lijkt ons ook overbodig. Anders dan bij de meeste anders Android-toestellen, is niet het middelste homescreen het start-scherm, maar de meest linker. Dit alles is het gevolg van de TouchWiz-interface, Samsungs eigen Android-skin. Deze onderscheidt zich van andere Android-skins door kleurrijke icoontjes. Het is net waar je van houdt. Sommigen zullen de kleuren van Samsung mooi vinden, anderen vallen voor de strakkere icoontjes van HTC Sense.

Standaard vind je op één van de homescreens de Samsung MMM-widget. Dit is een compleet overbodige verzameling van allerlei media en tweets van bekende Nederlanders. Bovendien is niet te wijzigen welke BN’ers je volgt. Als we willen lezen wat Nicolette van Dam twittert, volgen we haar wel op Twitter. Deze widget hebben we dus meteen verwijderd, om er wat nuttigers neer te zetten. Gelukkig biedt Android alle vrijheid om je homescreen in te delen zoals je zelf wilt.

Bij het ontwikkelen van het menu van het toestel is, net als bij het design van de behuizing, goed gekeken naar de iPhone. Dat zie je ondermeer aan het dock onderaan het homescreen dat net als in iOS uit vier icoontjes bestaat. Het menu van het toestel is vergelijkbaar ingedeeld als het homescreen. De apps op het toestel zijn verdeeld over verschillende pagina’s die horizontaal naast elkaar geplaatst zijn. Door over het scherm te vegen kun je hier doorheen bladeren.

Net als bij de homescreens kun je zien op welke pagina je bent aan de bolletjes bovenaan het scherm. De apps zijn op op alfabet gerangschikt, maar nieuwe apps die je uit de Android Market haalt worden achteraan de lijst geplaatst. Het is wel mogelijk om de apps in een andere volgorde te zetten. Druk hiervoor in de menu-weergave op de menu-knop, en kies dan voor bewerken. Behalve de menu-volgorde, kun je dan ook instellen welke apps je in het dock wilt zien.

Hou je niet van de standaard grid-weergave van het menu, dan kun je ook kiezen voor een lijstweergave. Onze ervaring is dat het menu van de Galaxy S Plus daar onoverzichtelijker van wordt, dus wij houden het bij de standaard-weergave. De problemen met vastlopers bij het openen van apps, die we wel met de Galaxy S ervaarden, zijn bij de Galaxy S Plus verdwenen.

Telefoonboek

Samsung heeft niet alleen het uiterlijk van de homescreen aangepakt. Ook een groot aantal standaardtoepassingen zijn van een nieuwe uiterlijk en extra functies voorzien. Een daarvan is de contacten app. Die is iets is iets uitgebreider dan het standaard telefoonboek van Android. Bovenin staan vier tabbladen. De eerste is voor een alfabetische lijst met contactpersonen. Ook voor integratie met sociale media is gezorgd. De Galaxy S Plus biedt de mogelijkheid om contacten van Facebook en Twitter te importeren, terwijl je contacten uiteraard ook met je Google-account worden gesynchroniseerd.

Het tweede tabblad is gereserveerd voor contactgroepen, die je zelf aan kunt maken. Het logboek met gesprekken is op het derde tabblad geplaatst. Wij vinden dat een logische indeling. Waaronder ook eventuele e-mail, Facebook en Twitter-accounts. Het derde tabblad is voor de geschiedenis van gesprekken, berichten, e-mails en sociale netwerkberichten. Op het vierde tabblad ‘activiteiten’, vind je updates van je contacten op sociale media. Dit is wat ons betreft overbodig, maar niet erg storend. Toch geven we de voorkeur aan de native apps van Twitter en Facebook.

Voor een nieuw contact kunnen standaard voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mail, chatadres, groepen, beltoon, bedrijf en functie ingevoerd worden. Wil je extra velden, dan kun je die eenvoudig toevoegen.

Messaging

Samsung heeft ook de SMS-interface van het toestel aangepast. De Koreanen maakten een kleurige conversatie weergave van SMS weergegeven. Wij vinden dit een handige weergave, die je op meerdere toestellen tegenkomt, en zonder leercurve intuïtief te bedienen is.

Zoals je waarschijnlijk al wist (en anders weet je het nu) heeft Samsung een deal met Swype om haar Android-toestellen uit te rusten met dit innovatieve toetsenbord. Je kunt hiermee woorden vormen zonder het scherm los te laten. Je veegt gewoon met je vinger van de ene naar de andere letter. Zo vorm je een lijn langs alle letters van het woord. Onze ervaring is dat je met Swype snel woorden in kunt voeren, sneller dan via een conventioneel toetsenbord op een touchscreen. Swypen is bovendien sneller te leren dan je zou denken als je voor het eerst iemand een Swype-toetsenbord ziet gebruiken.

E-mailen kan via de standaard Gmail-app, die erg compleet is en goed werkt. Deze kun je alleen gebruiken als je een Gmail-adres hebt. Heb je dat niet, dan kun je gebruik maken van de mail-app die Samsung zelf ontwikkelde. Deze werkt afdoende, en ondersteunt ook Microsoft Exchange. Dat is vooral van belang voor zakelijke gebruikers. Instant Messaging is ook mogelijk. Alleen Google Talk is standaard geïnstalleerd, maar apps zoals WhatsApp zijn eenvoudig in de Android Market te downloaden.

Connectivity

De Galaxy S Plus ondersteunt net als zijn voorganger WiFi. Ook is het mogelijk om te verbinden met een WiFi-N netwerk. Verbinden met nieuwe netwerken kan via het bekende instellinge menu van Android. Met eerder gebruikte netwerken wordt automatisch opnieuw verbinding gemaakt. Zowel WiFi als Bluetooth is uit te zetten via het menu dat verschijnt zodra je het mededelingengebied van Android uitklapt, door van boven naar onder over het scherm te vegen. Dit is een handige uitbreiding op het standaard mededelingengebied van Android, waardoor je snel bij de belangrijkste menu’s opties kunt komen.

De browser die je op de Galaxy S Plus aantreft is de standaardbrowser van Android, zonder aanpassingen. Deze browser functioneert prima. webpagina’s worden vlot weergegeven. De opzet van de browser is zoals je die gewend bent van andere toestellen die op het besturingssysteem van Google draaien: Bovenaan de pagina zit de adresbalk met daarnaast een toets naar je bladwijzers. Via de menuknop heb je aantal extra opties, zoals het openen van een nieuwe venster en het toevoegen van een favoriete website aan de lijst met bookmarks.

Camera

Aan de camera is niets veranderd bij het upgraden van de Galaxy S naar Galaxy S Plus. Hier geldt dus dezelfde kritiek als wij destijds hadden op de Galaxy S. Belangrijkste punten zijn daarbij dat en flitser en speciale cameraknop helaas ontbreken. Wel opent de camera-app vlot en en reageer het snel als je een foto wilt nemen. Ook bij dit toestel is auto-focus mogelijk door met je vinger op het deel van het beeld te tikken waarop je wilt focussen.

De camera van de Galaxy S Plus is een 5.0 megapixel exemplaar en kan zowel foto's als video's nemen. De interface van de camera is door Samsung aangepast. Deze voldoet prima en is overzichtelijk genoeg. Alle functies zijn binnen handbereik. Aan de rechterkant kan geschakeld worden tussen foto- en videomodus. Ook zit daar de opnametoets en een knop die je naar de galerij brengt. Aan de linkerkant kunnen in het zoekvenster fotostand, scène en belichtingswaarde ingesteld worden.

Ook is er een toets om het instellingenmenu te openen. Hier kunnen de focus, timer, resolutie, witbalans, effecten, ISO-instellingen, anti-trilstand, autocontrast, knipperdetectie en de beeldkwaliteit gewijzigd worden. Het toestel heeft net als zijn voorganger een zelfportretstand, die gebruik maakt van de camera aan de voorzijde van de telefoon. De kwaliteit van deze afbeelding zijn wat minder dan foto’s die je maakt met de camera aan de achterzijde van het toestel.

Zoals bij meer smartphones het geval is, is veel licht nodig om een mooie foto te kunnen nemen. In de zon is de fotokwaliteit prima, maar bij minder licht zie je veel ruis. Het ontbreken van een flitser maakt dit probleem extra zichtbaar, want op bijlichting door het toestel hoef je dus niet te rekenen.

Met de Galaxy S Plus kun je uiteraard ook een video maken. Dan gelden dezelfde beperkingen qua lichtomstandigheden als bij het maken van foto’s. Je hebt de mogelijkheid om verschillende opties in te stellen, zoals timer, resolutie, witbalans, effecten en videokwaliteit. De kwaliteit van de video’s is acceptabel, vooral bij voldoende licht.

Aanwezige programma's

Samsung heeft bij de Galaxy S Plus een hele bibliotheek aan voorgeïnstalleerde apps meegeleverd. Ze zijn helaas niet allemaal even nuttig, maar echt last heb je er ook niet van. De apps die je aantreft zijn Aldiko eBook, Agenda, Allshare, calculator, Daily Briefing, DigiLezen (van Bol.com), E-mail, FM-radio, Galerij, Kies air, Klok, Layar, Google Maps, Mijn Bestanden, Mini-dagboek, Music Hub, Muziek, Navigatie, Notities, Press Reader, Samsung Apps, Samsung MMM, Social Hub, Spraakrecoder, Taakbeheer, Talk, Telegraaf, ThinkFree Office, Write and go, YouTube en Zoeken.

Zoals gezegd heb je in de praktijk niet veel aan alle apps. De last die je ervan heb is echter beperkt. Je menu is wat voller dan strikt noodzakelijk zou zijn, en de apps nemen ruimte in in het geheugen. Het is niet mogelijk om deze programma's te verwijderen. Het marketinggehalte is iets te hoog. Apps als Bol.com, Samsung MMM en de link naar de site van de Telegraaf zijn overduidelijk het gevolg van de marketingmachine van het Koreaanse merk. Het is natuurlijk prima dat het merk zijn best doet ook geld te verdienen met diensten op toestellen, maar via het menu wordt je er wel dagelijks mee geconfronteerd.

Wil je meer en nuttiger apps, dan kun je terecht in de Android Market. Aanraders zijn daar, naast de app van NieuweMobiel.NL, de applicaties van Facebook en Twitter. Samsung heeft met de Social hub een poging gedaan social media in het toestel te integreren. Dat is beter gelukt dan de initiatieven van veel andere fabrikanten, maar de officiële apps van deze social media zijn stukken beter.

Met Samsung Apps biedt Samsung de mogelijkheid om een aantal favoriete apps van de makers van het toestel te krijgen. Deze apps kun je zien als een aanvulling op het toch al uitgebreide aantal geïnstalleerde standaard-apps.

Games

Spelletjes staan standaard niet op het toestel, maar kunnen in ruime mate gedownload worden via de Android Market. Zo is het populaire Angry Birds gratis te downloaden. Ook in de verzameling Samsung Apps vind je games.

Extra's

Samsung zal een aantal apps die wij eerder wegzetten als ballast ‘extra’s’ noemen, zoals de Samsung MMM-apps met onder anderen tweets van bekende Nederlanders. In deze rubriek behandelen we normaal gesproken echter extra’s zoals navigatie. Ook de Galaxy S Plus is daarmee uitgerust, maar het gaat daarbij niet om een exclusieve Samsung-app, maar om Google Maps navigatie. Met een aantal nieuwe opties wordt deze navigatie-app steeds bruikbaarder. Zo is het - experimenteel - inmiddels mogelijk om kaarten voor vertrek te downloaden, zodat je tijdens het rijden geen dataverkeer verbruikt.

Conclusie

Samsung zet met de Galaxy S Plus een toestel neer met de een prima prijs-kwaliteitverhouding. Met dit toestel zul je misschien geen oeh’s en ah’s oogsten op verjaardagen waar de rest van het gezelschap met de nieuwste smartphone rondloopt, want uiterlijk is het toestel gelijk aan de Galaxy S, maar ondertussen heb je wél een toestel dat voor een interessante prijs zonder haperingen de nieuwste versie van Android draait. Dankzij een snellere processor kan dit toestel zonder moeite nog enige tijd mee.

Samsung zet zo een goede keuze tegenover het aanbod van andere fabrikanten. Belangrijkste concurrenten zullen de HTC Desire S en de LG Optimus Black zijn, die ongeveer op hetzelfde prijsniveau zitten. Je keuze zal gebaseerd zijn op persoonlijke smaak, zoals het uiterlijk van het toestel en de Android-skin van de fabrikanten. Wij denken dat je van de keuze voor de Galaxy S Plus in ieder geval geen spijt zult krijgen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung i9001 review